ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Υποσχέσεις Κέρι για «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζ. Κέρι στη Βουλγαρία
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζ. Κέρι στη Βουλγαρία
ΣΟΦΙΑ.--

Διαβεβαιώσεις για προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων στους τομείς της παραγωγής, διέλευσης και διανομής Ενέργειας, της άμυνας, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης, της καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και της μεγαλύτερης συμμετοχής της Βουλγαρίας σε ΝΑΤΟικά προγράμματα και «Σχέδια Δράσης Ετοιμότητας», με το μάτι στραμμένο στις εξελίξεις που σημειώνονται στην Ουκρανία έλαβε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Βουλγαρία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

Κεντρικότερο ρόλο στην πλατιά και βαριά ατζέντα των θεμάτων που συζήτησε ο Κέρι με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τον Βούλγαρο ομόλογό του Ντάνιελ Μίτοφ πήρε η λεγόμενη «ενεργειακή απεξάρτηση» της Βουλγαρίας από τη Ρωσία και οι προσπάθειες «μεγαλύτερης ενεργειακής σύνδεσής της με γειτονικές χώρες» συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ο Κέρι προώθησε περαιτέρω τα συμφέροντα του αμερικανικού πολυεθνικού ομίλου «Westinghouse» που επιδιώκει να αναλάβει την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι. Ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε τη μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ για την «ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας», τονίζοντας πως θα εντείνει τις προσπάθειες να διασφαλιστεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το διασυνδετήριο αγωγό της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, που έχει ήδη συζητηθεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο, αρμόδιο για την Ενέργεια, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι Ουάσιγκτον και Σόφια θα αυξήσουν, επίσης, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τα βουλγαρικά σχέδια για «βελτιστοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ».

Θα υπάρξει συνεχής διμερής συνεργασία στην ασφάλεια, στην άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και στην έννομη τάξη, στην εκπαίδευση και τη διαδικασία ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ του βουλγαρικού και του αμερικανικού λαού, με τη σύσταση ομάδων εργασίας για κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια οι Κέρι και Μπορίσοφ. Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να ασκήσει πιέσεις για μεταρρυθμίσεις στο βουλγαρικό δικαστικό σύστημα, στην «καταπολέμηση» της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, λέγοντας πως είναι κρίσιμα στοιχεία για την αύξηση των επενδύσεων.

Οι ελάχιστες διαφωνίες μεταξύ Κέρι και Μπορίσοφ αφορούσαν στα σχέδια των αμερικανικών μονοπωλίων για την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων για την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης. Ο Κέρι χαρακτήρισε την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου «πολύ μεγάλη επενδυτική ευκαιρία», ενώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι στη Βουλγαρία θα συνεχιστεί η απαγόρευση εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου «έως ότου αποδειχθεί 100% η ασφάλειά της για το περιβάλλον».

Ας σημειωθεί πως η Σόφια βρίσκεται στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος τον τελευταίο καιρό. Από προχτές βρισκόταν στη βουλγαρική πρωτεύουσα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ που συναντήθηκε με τον Κέρι, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται στην πόλη και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Οι ιμπεριαλιστές αξιοποιούν και τις σφαγές της «Μπόκο Χαράμ»

ΣΟΦΙΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Ρόλο στην κρίση που δημιουργεί η εγκληματική δράση των ισλαμιστών ενόπλων της νιγηριανής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» έπειτα και από τις πρόσφατες ανηλεείς σφαγές εκατοντάδων αμάχων των βορειοανατολικών πόλεων Μπάγκα και Ντορόν Μπάγκα, αναζητούν ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ.

Χτες από τη Σόφια όπου βρέθηκαν την ίδια στιγμή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Βρετανός ομόλογός του Φίλιπ Χάμοντ συζήτησαν την ανάληψη μιας «ειδικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της "Μπόκο Χαράμ"», αποφεύγοντας σε πρώτη φάση να αναφέρουν κάτι περισσότερο. Ο Κέρι, πάντως, άδραξε την αφορμή για να χαρακτηρίσει την «Μπόκο Χαράμ» «αναμφίβολα μία από τις πλέον κακές και απειλητικές τρομοκρατικές οντότητες στον πλανήτη», σημειώνοντας ότι επιθέσεις όπως οι τελευταίες σφαγές εκατοντάδων στην πόλη Μπάγκα «συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφέρθηκε στις σφαγές αμάχων από την «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία, αναδεικνύοντας την υποκρισία της ίδιας και άλλων ηγετών όταν συμμετείχαν την περασμένη Κυριακή σε πορεία στο Παρίσι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών, όχι από ευθιξία αλλά για να προετοιμάσει το έδαφος για πιθανή ιμπεριαλιστική επίθεση στο όνομα των αδικοχαμένων θυμάτων. «Πρέπει να αντιδράσουμε, στο επίπεδο της ασφάλειας και της (αντιμετώπισης της) ανθρωπιστικής κρίσης» και «ό,τι κάνουμε, να το πράξουμε με τη στενή συνεργασία των χωρών της περιοχής και του ΟΗΕ», πρόσθεσε η Μογκερίνι.

Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να «εκταμιεύσει κεφάλαια» που θα διατεθούν στην περιφερειακή δύναμη ταχείας αντίδρασης που είχε ανακοινωθεί από πέρσι από έξι χώρες της περιοχής.

Παρά τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που εγκατέλειψαν έντρομοι τις εστίες τους, καταγγέλλοντας ενδεχομένως και 2.000 νεκρούς από τις σφαίρες των τζιχαντιστών, η νιγηριανή κυβέρνηση επέμενε και χτες πως τα θύματα στην πόλη Μπάγκα δεν ξεπερνούν τους 150 νεκρούς... Αγνωστο, βεβαίως, παραμένει πώς προέβησαν οι αξιωματούχοι στη συγκεκριμένη εκτίμηση, καθώς η πόλη και παρακείμενες περιοχές έχουν περιέλθει στον έλεγχο των μισθοφόρων της «Μπόκο Χαράμ» από την περασμένη βδομάδα.

ΣΥΡΙΑ
Πιθανές διαπραγματεύσεις μετά τη ρωσική διαμεσολάβηση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ επανήλθε στο θέμα της επικείμενης ρωσικής διπλωματικής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών στις 26 του μήνα στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι σκοπός τους δεν είναι η εξεύρεση ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά η «συζήτηση μίας βάσης για μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τσέχικη εφημερίδα «Literarni Noviny», σημείωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της Μόσχας γιατί η κυβέρνησή του «δεν θέλει να χάσει καμία ευκαιρία για τερματισμό του τετραετούς πολέμου».

Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας από το βήμα του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι, έδειξε «να αγνοεί» τη ρωσική διπλωματική προσπάθεια, διαπιστώνοντας υποκριτικά την «έλλειψη πρωτοβουλίας από τη διεθνή κοινότητα» για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία. «Επειδή δεν αντιμετωπίστηκε, η βία εδραιώθηκε στη συριακή κρίση» πρόσθεσε ο Ολάντ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για «αυτή την ιδιαίτερα φρικτή κατάσταση» στο «καθεστώς (...) και σε «μια τρομοκρατική οργάνωση (...) που εγκαταστάθηκε ως αντιπολίτευση». Κατέληξε εν τέλει ότι τέτοια φαινόμενα σημειώνονται «όταν η διεθνής κοινότητα αργεί πολύ να επιλέξει, να πάρει τις αποφάσεις της».

Αναφερόμενος ανοικτά στη στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δικαιολόγησε την ιμπεριαλιστική πολιτική της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι οι συγκρούσεις «δεν εισάγονται γιατί δεν έχουν τη θέση τους εδώ».

Στη συνοικία Αλ Ουάαρ της κεντρικής συριακής πόλης Χομς τέθηκε σε ισχύ 10ήμερη εκεχειρία υπό την από κοινού επίβλεψη κυβερνητικών αξιωματούχων και «αντικαθεστωτικών» τζιχαντιστών που αναγκάστηκαν να συναινέσουν στη συμφωνία, μιας που εδώ και πολλούς μήνες πολιορκούνται από δυνάμεις του συριακού στρατού, έχοντας ξεμείνει από όπλα και πολεμοφόδια.

Εως και 5.000 οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές

Στο Λονδίνο ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, Ρομπ Γουεϊνράιτ, μιλώντας σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής εκτιμούσε πως η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή από το 2001». Ο ίδιος πρόσθεσε πως 5.000 Ευρωπαίοι έχουν στρατολογηθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν ήδη μεταβεί σε Ιράκ και Συρία, χώρες της Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου. Σημείωσε πως η Ιντερπόλ έχει συγκεντρώσει τα ονόματα περίπου 2.500 υπόπτων.

Στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτιμούσε ότι οι Τούρκοι τζιχαντιστές μισθοφόροι δεν ξεπερνούν τους 700 και ότι χάρη στις προσπάθειες των τουρκικών αρχών δεν κατάφεραν να περάσουν τα τουρκο-συριακά σύνορα πάνω από 7.200 επίδοξοι μισθοφόροι του Ισλαμικού Κράτους.

ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σοκαριστικές φωτογραφίες με φυλακισμένα παιδιά

ΜΑΝΙΛΑ.--

Το ταξίδι του στην Ασία συνεχίζει ως την Δευτέρα στις Φιλιππίνες ο πάπας Φραγκίσκος, ενώ τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για την ασφάλειά του. Την ίδια όμως ώρα το γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η βρετανική ηλεκτρονική εφημερίδα «MailOnline». Η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρίες ανθρώπων φιλανθρωπικών οργανώσεων και καταγράφει φωτογραφίες με φυλακισμένα παιδιά άστεγα και φτωχά, που κλείστηκαν σε κελιά, στο πλαίσιο του καλλωπισμού της πόλης της Μανίλα ενόψει της επίσκεψης του πάπα. Η επίσκεψη αυτή έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση της χώρας αλλά είναι και ...ξεχωριστό για κάθε είδους εμπόρων που έχουν κατακλύσει την αγορά με διάφορα προϊόντα με την εικόνα του ποντίφικα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρχές της πόλης, μάζεψαν και φυλάκισαν σε κέντρα κράτησης μαζί με ενήλικους εγκληματίες, εκατοντάδες μικρά παιδιά που ζουν στο δρόμο. Στις φωτογραφίες φαίνονται παιδιά σε άθλια κέντρα κράτησης, αλυσοδεμένα και υπάρχουν καταγγελίες για κακοποίησή τους από ενήλικους κρατούμενους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org