ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«Πράσινο φως» για τα μεταλλαγμένα απ' το Ευρωκοινοβούλιο

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον κανονισμό που ενέκρινε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την καλλιέργεια - παραγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων:

«Η υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο του κανονισμού για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων, συνιστά ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας, των λαών, του περιβάλλοντος. Ο εν λόγω κανονισμός αφαιρεί από τα κράτη - μέλη το δικαίωμά τους να αντιταχθούν στην καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους για λόγους που αφορούν την προστασία της δημόσια υγείας και του περιβάλλοντος, εφόσον οι ΓΤΟ αυτοί έχουν εγκριθεί από τις δήθεν "επιστημονικές υπηρεσίες" της ΕΕ. Τα ευρωενωσιακά όργανα και οι αστικές κυβερνήσεις προετοιμάζουν το έδαφος, για να επεκταθεί η καλλιέργεια, παραγωγή και εμπορία μεταλλαγμένων φυτικών - γεωργικών προϊόντων. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για το ξερίζωμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς από τη γη της, ώστε να κυριαρχήσουν οι μεγάλοι αγροτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Η καλλιέργεια των ΓΤΟ θα επεκτείνεται και θα επιμολύνει και άλλες καλλιέργειες, υποσκάπτοντας τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ίδια τη ζωή του λαού για να συνεχίσουν μια χούφτα μονοπώλια να θησαυρίζουν. Ο συγκεκριμένος κανονισμός αποτελεί ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στη "Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου" μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που θα ακριβοπληρώσουν οι λαοί.

Στο τραπέζι του δήθεν "κοινού μας σπιτιού", όπως λένε και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, της ΕΕ, σερβίρονται μεταλλαγμένα για το λαό. Αυτή είναι η ΕΕ, που η μεν ΝΔ με τον εκβιασμό και την τρομοκρατία ο δε ΣΥΡΙΖΑ με το εμπόριο ελπίδας και τον εξωραϊσμό της θέλουν να κρατούν το λαό σιδηροδέσμιο στο μονόδρομό της. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται η ΕΕ και τα κόμματά της. Η Ευρωκοινοβουλευτική Oμάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έκτρωμα που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στα μεταλλαγμένα και καλεί τους λαούς, τις εργατικές, αγροτικές και λαϊκές οργανώσεις στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ να το ακυρώσουν στην πράξη. Να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ στην οργάνωση της πάλης ενάντια στη νέα ΚΑΠ, στους αντιδραστικούς κανονισμούς για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την εξασφάλιση των διατροφικών αναγκών του με ασφαλή, ποιοτικά ελεγμένα και φθηνά τρόφιμα, για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ο λαός μας να πάρει στα χέρια του την εξουσία και την οικονομία. Με ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκή συμμαχία μπορεί να ανοίξει τέτοιος δρόμος, ο μοναδικός προς το συμφέρον του λαού».

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΓ του ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προτάσεις που οδηγούν στην άρση της απομόνωσης του ψευδοκράτους

Από την πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στο ψευδοκράτος των κατεχομένων
Από την πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στο ψευδοκράτος των κατεχομένων
Ενδεικτικό των «παζαριών» που δημιουργούν τετελεσμένα, ώστε να προχωρήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, είναι το περιεχόμενο της έκθεσης που ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα καταθέσει στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κυπριακών ΜΜΕ για την έκθεση που κυκλοφόρησε προχτές επίσημα, σε αυτή αναφέρονται τα εξής (οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Μια ενεργή κοινωνία των πολιτών και η συνεχής ανάπτυξη των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών ή παρόμοιων δεσμών και επαφών, μπορούν να παρέχουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη στους πολιτικούς ηγέτες και να τους βοηθήσει να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρομοίως, η άρση των περιορισμών και των εμποδίων που παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα προάγει την εμπιστοσύνη. Μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων για απομόνωση, καθώς και την αδυναμία τους να συμμετέχουν ουσιαστικά σε ένα αλληλένδετο κόσμο, προετοιμάζοντας έτσι την Κύπρο για μια συνολική διευθέτηση. Κατά την άποψή μου, η ενθάρρυνση του εμπορίου μπορεί να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στο στόχο της επανένωσης».

Ουσιαστικά, δίνεται κατεύθυνση να αρθεί η διεθνής απομόνωση του ψευδοκράτους, όπου ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει την παρουσία τους μια σειρά εταιρείες, καθώς οι διάφοροι επενδυτές βλέπουν φυσικά μόνο πεδίο για νέα κέρδη και όχι κάποια «εισβολή και κατοχή».

Το γεγονός ότι τέτοιες προτάσεις κατατίθενται σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται, λίγες μόνο μέρες μετά την έκδοση νέας NAVTEX που παραβιάζει ευθέως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ενδεικτικό των συμφερόντων που αλληλεπιδρούν με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε, μια σειρά ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά και μονοπώλια, ανοιχτά έχουν επισημάνει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να λυθεί το Κυπριακό για να προχωρήσουν και οι μπίζνες, σε μια σειρά κλάδους.

Ο «Φιλελεύθερος» έγραφε χτες ότι η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης ήταν έντονη, ωστόσο οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της δεν οδήγησαν στην απάλειψη από το κείμενο κάποιου από τα επίμαχα κομμάτια της έκθεσης.

Μαίνονται οι ανταγωνισμοί

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε προχτές ότι «δεν θα φτάσεις πουθενά, αν "θερμαίνεις" τα νερά στην ανατολική Μεσόγειο» αναφερόμενος στις συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με τις οποίες - όπως είπε σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ - θα έχει πρόβλημα η Τουρκία. «Πρέπει να ξέρουν ότι το φυσικό αέριο δεν έφερε πάντοτε την προσέγγιση, αλλά κάποτε την καταστροφή» πρόσθεσε ο Ερογλου, παρεμβαίνοντας στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στη διάρκεια μιας ακόμα προκλητικής επίσκεψης στα Κατεχόμενα, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ξανά για «μονομερείς ενέργειες» και ξεκαθάρισε ότι «ως μητέρα πατρίδα» η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ψευδοκράτος. Τέλος, μετέφερε «νέα τουρκική πρόταση» για τη δημιουργία κοινού ταμείου όπου θα κατατίθενται τα έσοδα και των Τουρκοκυπρίων από τους υδρογονάνθρακες και θα βρίσκεται υπό την προστασία των ΟΗΕ ή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αιντε, θα συναντήσει στο Νταβός (στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ) τον Τούρκο πρωθυπουργό. Στη διάρκεια της προχτεσινής του επίσκεψης στην Κύπρο, από τις οποίες (προς το παρόν) δε φάνηκαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ο Αιντε δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι βλέπει «δύο ηγέτες που ένθερμα υποστηρίζουν την επιστροφή στις συνομιλίες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορέσαμε να επιλύσουμε τους παράγοντες κατά το σωστό τρόπο, ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής επρόκειτο να συζητήσει χτες νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας θα έχουν και παιδιά που έχουν έστω και τον ένα μόνο γονιό κυπριακής καταγωγής και δεν έχουν καταστεί πολίτες της Δημοκρατίας.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Καταγγελίες για ξεπούλημα γης από το Πατριαρχείο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επανέρχονται στο προσκήνιο της δημοσιότητας οι παλιές καταγγελίες Αράβων Ορθόδοξων Χριστιανών της Ιερουσαλήμ σχετικά με την πιθανότητα ξεπουλήματος ή μακροχρόνιας μίσθωσης παλαιστινιακής γης από το Πατριαρχείο της πόλης και τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ' στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, με χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ του παλαιστινιακού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΑΑΝ.

Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του Κινήματος Γκείρ Μοσταχέκ (Gheyr Mostaheq από τα αραβικά που σημαίνει Ανάξιος) που στρέφεται κατά του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ', με αιχμή δόρατος τις ενδείξεις και τις καταγγελίες σχετικά με την εκχώρηση παλαιστινιακής γης μέσω Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στις ισραηλινές αρχές και στη συνέχεια σε Εβραίους έποικους.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Ισσα Μούσλεχ διαψεύδει τις καταγγελίες, προκαλώντας όσους τις διατυπώνουν «να παρουσιάσουν έστω και ένα έγγραφο που να αποδεικνύει μακροχρόνια μίσθωση γης ή πώλησης». Θεωρεί σε επόμενο σημείο «άδικες» τις κατηγορίες σε βάρος του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ' και ισχυρίζεται ότι ο σάλος τελευταία γύρω από την υπόθεση ξεκίνησε μετά την πρόσφατη «αλλαγή καθηκόντων» του Αρχιμανδρίτη Χριστόφορου σε μοναστήρι της βόρειας Ιορδανίας.

Ο προκάτοχος του Θεόφιλου Γ', σήμερα μοναχός Ειρηναίος, φέρεται να είχε εκποιήσει μυστικά ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου στους Ισραηλινούς, φυγαδεύοντας παράλληλα σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό και στη συνέχεια αποκηρύχτηκε.

Υψηλός φόρος αίματος από Παλαιστίνιους δημοσιογράφους

Το 2014 υπήρξε η πλέον «αιματηρή» χρονιά στην ιστορία για τους δημοσιογράφους που ζουν και εργάζονται στα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπου 17 εξ αυτών σκοτώθηκαν, ενώ κτίρια όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης καταστράφηκαν. Αυτό σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου, καταγράφοντας τουλάχιστον 295 περιστατικά παραβιάσεων ελευθεροτυπίας εκ μέρους των ισραηλινών αρχών και το θάνατο 17 δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου ενός Ιταλού εικονολήπτη που εργαζόταν για το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι.

  • Αργότερα χτες βράδυ η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, ανακοίνωσε τη σύγκλιση του λεγόμενου «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) ως το τέλος του τρέχοντος μηνός, με κεντρικό θέμα την επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ