ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
Σελ. /28

Κράτος και Βία,

αδελφάκια, παιδιά

της Στυγός και του Πάλλαντα

(από τη Θεογονία του Ησίοδου)

Λόλα, πάρε ένα στικάκι...

Δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική υπόθεση σε αυτήν τη χώρα, από την οποία να αναδύεται ο παρακμιακός και διεφθαρμένος χαρακτήρας του αστικού καθεστώτος, που να μην επιχειρήθηκε από τους πολιτικούς ταγούς του συστήματος και από τα επικοινωνιακά τους «μπουλντόγκ», να μετατραπεί σε αφήγημα γελοιότητας.

Δεν υπάρχει απόστημα πολιτικής βρωμιάς που μόλις έσκασε να μη σπεύσουν να το αναθέσουν στην κρεατομηχανή της σικέ πολιτικής κοκορομαχίας και της τάχα μου «έγκριτης» πληροφόρησης, ώστε να λειτουργήσει ως «κολόνια κάθαρσης» αυτής της ίδιας της κρεατομηχανής.

*

Μέσα δε από τη γελοιότητα και τη

(μεθοδευμένη με όλους τους τύπους της σοβαροφάνειας και της «γραβατοσύνης»)

γελοιοποίηση,

ο απώτερος στόχος ήταν και είναι να ξεστρατίσει η συζήτηση από το κύριο και το βασικό. Να περιοριστεί στο δευτερεύον. Να συσκοτιστούν οι πραγματικές αιτίες των σκανδάλων. Να βγουν - τελικά - λάδι όλα όσα προκαλούν, παράγουν και αναπαράγουν τη διαφθορά, ακόμα κι όταν μερικοί από τους εμπλεκόμενους βγήκαν στη «σέντρα», ώστε να μπορεί το σύστημα να κουκουλώσει τις πομπές του ή να προσποιείται την «κάθαρσή του».

*

Ας θυμηθούμε:

Η υπόθεση των δομημένων ομολόγων, από καραμπινάτη υπόθεση λεηλασίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, μετατράπηκε από τους πολιτικούς «Πουαρό» και από τους τηλεοπτικούς τους «Γουότσον» σε μια υπόθεση για «κουμπάρους» και «Πανάγους».

Η υπόθεση του Βατοπεδίου, από μια καραμπινάτη υπόθεση λεηλασίας και αρπαγής του δημόσιου πλούτου, θέλησαν να την καταντήσουν σε μια υπόθεση όπου πρωταγωνιστούσαν «μπουζουκομαγαζάτορες» και «χορεύτριες οριεντάλ».

Η υπόθεση της «Ζήμενς», από μια υπόθεση - ακτινογραφία των σκανδαλωδών κανόνων που βασιλεύουν στον κόσμο του κεφαλαίου (μονοπώλια, εξουσία των μονοπωλίων, λειτουργία του κράτους ως όργανο του μονοπωλίου προς το οποίο παραχωρεί δημόσιες λειτουργίες για να κερδίζει το μονοπώλιο, πολιτικό σύστημα που είτε «νόμιμα και ηθικά» είτε όχι είναι βουτηγμένο στη δυσώδη εξυπηρέτηση του μονοπωλίου κ.ο.κ.) έφτασαν να την παρουσιάζουν μέχρι και ως άμεμπτη υπόθεση, αφού «Αρα εάν του είπαν (σ.σ.: του Τσουκάτου) πάρε μια σακούλα με λεφτά και πήγαινέ τα στο κόμμα σου, γιατί αυτό είναι παράνομο; Δεν είναι παράνομο»! (Θ. Πάγκαλος, συνέντευξη στο njoytv, 26/6/2009).

Μέχρι και η υπόθεση της «17 Νοέμβρη», από μια καραμπινάτη υπόθεση για τους εφαπτόμενους κύκλους μεταξύ αυτού που λέγεται «ατομική τρομοκρατία» με το κράτος, το παρακράτος, τις μυστικές υπηρεσίες, επιδίωξαν να την υπαγάγουν στο καθεστώς της... κλειδαρότρυπας.

*

Το ίδιο λίγο - πολύ έργο παίζεται πλέον και με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Εχουμε να κάνουμε με μια καραμπινάτη υπόθεση, από την οποία προκύπτουν αβίαστα ορισμένα εξέχουσας σημασίας συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι στη χώρα τού «λεφτά δεν υπάρχουν», η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αμύθητος πλούτος, που οι πολλοί τον παράγουν με ιδρώτα και αίμα, και που οι κάποιοι λίγοι, που τον καρπώνονται, τον διατηρούν σε καταθέσεις στο εσωτερικό ή τον φυγαδεύουν στο εξωτερικό.

Δεύτερον, ότι οι λίστες της φυγάδευσης κεφαλαίων στο εξωτερικό δεν είναι παρά προϊόν εφαρμογής των «ιερών» νόμων της καπιταλιστικής ασυδοσίας που η «Αγία οικογένεια» της ΕΕ βαφτίζει «ελευθερία κίνησης κεφαλαίου».

Τρίτον, ότι όταν ένας ολόκληρος λαός πεινάει, οι εκμεταλλευτές του πεινασμένου λαού μπορούν να «καθαρίζουν» και να καμώνονται τους «νόμιμους και ηθικούς», με την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα έχουν πληρώσει ένα συμβολικό φόρο για τα «κλεμμένα» από τον ιδρώτα του λαού.

Τέταρτον, ότι ακόμα και όταν οι εκμεταλλευτές δεν έχουν καταβάλει φόρο, δεν έχουν καταβάλει δηλαδή ούτε καν αυτό το «φτηνό εισιτήριο» για να εισέλθουν στον κόσμο της «νομιμότητας» και της «ηθικής», τότε το πολιτικό προσωπικό της «νομιμότητας και της ηθικής» - το ίδιο πολιτικό προσωπικό που λεηλατεί με φόρους το λαό - «ξεχνάει» να τους ελέγξει.

*

Κι ενώ αυτά είναι - μερικά μόνο - απ' όσα προκύπτουν από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ,

εσείς, εμείς και όλοι,

βρισκόμενοι στο έλεος των πυροβολαρχιών της ενημέρωσης που εκπέμπουν εκεί λίγο μετά τον «Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή» και λίγο πριν από το «Μάστερ σεφ»,

εκείνο που (πρέπει να) μαθαίνουμε είναι ότι το... φλέγον θέμα με τη λίστα Λαγκάρντ δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω, αλλά το πότε μεταγράφηκε το στικάκι και το πότε εχάθη το σιντάκι...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Του Ανδρέα Πετρουλάκη (από την «Καθημερινή»)
Του Ανδρέα Πετρουλάκη (από την «Καθημερινή»)
Ποιος θα μας σώσει από τους αντι-τρομοκράτες;

Εσκασε βόμβα! Η ΔΕΗ ανακοίνωσε αυξήσεις στο ρεύμα που φτάνουν μέχρι και 25%. Είναι η τρίτη αύξηση από το πρώτο μνημόνιο και αναμένονται άλλες δύο εντός του έτους!

Εσκασε βόμβα! Ερχονται νέες μειώσεις στα εφάπαξ και στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων!

Εσκασε βόμβα! Η κυβέρνηση ψήφισε φορολογικό νόμο που αποτελειώνει μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματοβιοτέχνες και άνεργους!

Εσκασε βόμβα! Η - επίσημη - ανεργία τον Οκτώβρη του 2012 «ρούφηξε» 1.345.715 ανθρώπους, ποσοστό 26,8% από 19,7% τον αντίστοιχο προπέρσινο μήνα, με το ποσοστό στους νέους να φτάνει στο 57%!

Εσκασε βόμβα! Η επίσημη καταγεγραμμένη φτώχεια στην Ελλάδα αγκαλιάζει 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.900 ευρώ, χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται στους φτωχούς τα υπόλοιπα εκατομμύρια των φτωχών που ζουν με 10 ή 15 χιλιάδες ευρώ το χρόνο!

Εσκασε βόμβα! Η Ελλάδα έχει καλυφθεί ως αποτέλεσμα της ανέχειας και της εξαθλίωσης από μια απέραντη αιθαλομίχλη - υγειονομική βόμβα, ως συνέπεια της προσπάθειας των ξεπαγιασμένων να ζεσταθούν!

Εσκασε βόμβα! Η κοινοβουλευτική δημοκρατία, μετά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, την επιβολή δανειακών συμβάσεων χωρίς καν τυπική κύρωσή τους στη Βουλή, την πρόσληψη τραπεζιτών σε θέσεις πρωθυπουργών και υπουργών, την άρον άρον ψήφιση μνημονίων, μεσοπρόθεσμων και εφαρμοστικών, τώρα μεθοδεύει νέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με τις κάλπες της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ!

*

Δεν υπάρχει τομέας σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει τόπος, δεν υπάρχει μέρα, δεν υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας και λαϊκή κοινωνική ομάδα εναντίον των οποίων να μη σκάει σχεδόν καθημερινά και από μια βόμβα!

Πρόκειται για τρομοκρατία άνευ προηγουμένου.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σαν σήμερα

1933 Σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1962 Πεθαίνει στο Βερολίνο ο Πέτρος Κόκκαλης.

1962 Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή καταθέτει η Ενωση Κέντρου, κατηγορώντας την ότι αποκρύπτει τα περί βίας και νοθείας στοιχεία που έχει στη διάθεσή της.

1962 Ανακοινώνεται ότι το νέο αεροδρόμιο «Φιουμιτσίνο» της Ρώμης θα στοιχίσει 66 δισεκατομμύρια λιρέτες αντί του προϋπολογισθέντος ποσού των 15 δισεκατομμυρίων. Στο σκάνδαλο φέρεται αναμεμειγμένος ο υπουργός Αμυνας Τζούλιο Αντρεότι.

1968 Το επίσημο τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας ως παγκόσμιας υπερπόντιας δύναμης κηρύσσει σε μια σκυθρωπή Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον.

1968 Ερευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο με θάρρος και αποφασιστικότητα».

1972 Συρμός του «Ακρόπολις Εξπρές» της γραμμής Αθηνών - Μονάχου συγκρούεται μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα με αμαξοστοιχία της γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης 40 χιλιόμετρα νοτίως της Λάρισας. Οι δυο συρμοί τυλίγονται στις φλόγες, με αποτέλεσμα 18 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 38 να τραυματιστούν.

1979 Γκρεμίζεται στο Ιράν το καθεστώς του σάχη, ο οποίος καταφεύγει στην Αίγυπτο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org