ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανακοίνωσε την πρόταση της κυβέρνησης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η πρόεδρος του ΣτΕ είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πρόσωπο στο οποίο μπορεί να εκφραστεί «συναίνεση» με τα άλλα αστικά κόμματα

Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανακοίνωσε χτες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης ως πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο διάγγελμά του, τη χαρακτήρισε «εξαίρετη νομικό με διεθνείς περγαμηνές», προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος στο ΣτΕ. Θύμισε μάλιστα ότι ήταν πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτησή της στην ηγεσία του ΣτΕ. Υπερασπιζόμενος την πρότασή του ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας (...) στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων, αναδεικνύει τον σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο». Επέμεινε στην ανάγκη «συναίνεσης», ενώ απευθυνόμενος στα άλλα αστικά κόμματα είπε ότι «είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική». Ισχυρίστηκε πως με την πρόταση αυτή «η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει».

Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών, η Αικ. Σακελλαροπούλου έχει υπηρετήσει από διάφορες θέσεις κρατικούς θεσμούς. Ανάμεσα σε άλλα, το 1982 διορίστηκε εισηγητής στο ΣτΕ και από το 2018, μετά από πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προήχθη στο βαθμό του προέδρου του ΣτΕ. Υπήρξε και μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993 - 1995), ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ενώ έχει διατελέσει γγ, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

Η ίδια σε δήλωσή της, αποδεχόμενη την πρόταση, την χαρακτήρισε «άκρως τιμητική», λέγοντας ότι στο πρόσωπό της «τιμάται τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα». Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκλογής θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις της ώστε να υπηρετήσει «το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα».

Αντιδράσεις κομμάτων

Μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος θα ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας τη στάση του απέναντι στην πρόταση Μητσοτάκη, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνουν δε αιχμές για τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και συνδέουν τη χτεσινή ανακοίνωση με επικοινωνιακές στοχεύσεις λόγω της συγκυρίας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ανακοίνωσε χτες «την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το Μεταναστευτικό».

Στο ΚΙΝΑΛ παραπέμπουν στην κοινή συνεδρίαση, σήμερα το μεσημέρι, του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου υποστηρίζει ότι η επιλογή Σακελλαροπούλου «αποδεικνύει την "αριστεροφοβία" της ΝΔ!», παρατηρώντας πως δεν την γνωρίζουν στον πλανήτη «ώστε να ληφθεί υπ' όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα...». Ωστόσο, για την ψηφοφορία είπε ότι «θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα».

Τέλος, σήμερα το απόγευμα, θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη για να καθορίσουν τη στάση τους.

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, θυμίζουμε ότι το Κόμμα ποτέ δεν έχει επικεντρώσει - προφανώς ούτε και τώρα επικεντρώνει - στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το Κόμμα έχει σημειώσει με κάθε αφορμή ότι το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνει αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνει και τώρα, με τη συγκεκριμένη πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Εύσημα για την «καλή δουλειά» υπέρ των μεγαλοξενοδόχων

Με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού συναντήθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο επαφών για την «αξιολόγηση» του κυβερνητικού έργου.

«Κάναμε καλή δουλειά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αυτό πιστοποιείται και από τα εθνικοοικονομικά αποτελέσματα με την αύξηση των εσόδων, παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο», είπε σχετικά ο πρωθυπουργός καυχώμενος για τα κατορθώματα της κυβέρνησής του υπέρ του ξενοδοχειακού κεφαλαίου. Κατορθώματα κερδοφορίας των μεγαλοξενοδόχων, που πατάνε στην πανσπερμία εργασιακών σχέσεων ζούγκλας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

«Εγιναν μια σειρά από θετικές παρεμβάσεις, αντιμετωπίστηκε και το ζήτημα της "Thomas Cook" (σ.σ. της εταιρείας που φαλίρισε και η κυβέρνηση στήριξε από τον κρατικό κορβανά τη ζημιά των μεγαλοξενοδόχων)». Δείχνοντας την αποφασιστικότητά του να στηρίξει τα κέρδη στον κλάδο, προανήγγειλε «δράσεις» για το α' εξάμηνο του 2020, αλλά και «σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2020 είναι η «ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού με έμφαση στην απλοποίηση της χωροθέτησης και αδειοδότησης των τουριστικών λιμένων (μαρίνες)».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Την Κυριακή 19 Γενάρη, στη 1 μ.μ., σε συνεστίαση της ΤΕ Εύβοιας, στο Γήπεδο Χαλκά - Αναστασιάδη, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Επίσης:

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 6.30 π.μ., περιοδεία στο αμαξοστάσιο και στις υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά, με τον Περικλή Παπαδόπουλο, μέλος του ΤΓ Δυτικής Θεσσαλονίκης.

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Πολεοδομικού Συγκροτήματος Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συνεστίαση, στο κέντρο «Ερως» στη Νεάπολη. Θα χαιρετίσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Χανίων καλεί σε εκδήλωση - συνεστίαση, στα Παλαιά Ρούματα (ταβέρνα «Τζέκης»), με ομιλητή τον Δημήτρη Ανθούση, μέλος του ΤΓ Χανίων.

Το Σάββατο 18 Γενάρη:

-- Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής διοργανώνει live βραδιά με τους «Υπεραστικούς», στις 9.30 μ.μ., στην Αγ. Φιλοθέης 5β (πίσω από τη Μητρόπολη), στην Αθήνα.

-- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Αποκόρωνα Χανίων καλούν σε εκδήλωση - συνεστίαση στο Δημοτικό Σχολείο στη Ραμνή, με ομιλητή τον Νικήτα Μελισσάκη, μέλος της ΤΕ Χανίων. Θα προβληθεί το Ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας» για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 19 Γενάρη:

-- Η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου καλεί σε γλέντι για την κοπή της πίτας της, στις 6.30 μ.μ., στο Γήπεδο Μετς (Μ. Μουσούρου 70).

-- Η ΤΕ Φθιώτιδας καλεί σε λαϊκό γλέντι, στη 1 μ.μ., στο κέντρο «Νύμφες» (7ο χλμ. Λαμίας - Δομοκού - διασταύρωση Δίβρης).

-- Στις 8 μ.μ., στη Ν. Χώρα Χανίων (ταβέρνα «Φραγκιός»), οι Οργανώσεις Τουρισμού - Επισιτισμού Χανίων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν ομιλία με θέμα: «O ρόλος των κομμουνιστών στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Η μάχη για Κοινωνική Ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και ΣΣΕ στο ύψος των αναγκών μας».

-- Στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Κατερίνης «Εκάβη» η ΤΕ Πιερίας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό». Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΟΓΕ
Σχετικά με τη συζήτηση για τις αμβλώσεις

Τους όρους και τις προϋποθέσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν στις γυναίκες πραγματική ελευθερία στην απόφασή τους σχετικά με την απόκτηση παιδιού φέρνει στο προσκήνιο η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τις αμβλώσεις.

«Η εικόνα του εμβρύου που "θέλει να ζήσει και δεν το αφήνουν" αναρτημένη στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας αποτέλεσε μία ακόμα σελίδα στη βίβλο του σκοταδισμού, που φέρνει στο προσκήνιο θέσεις ενάντια στις αμβλώσεις και μαζί με αυτές αναχρονιστικές, συντηρητικές, οπισθοδρομικές αντιλήψεις για τη θέση των γυναικών στην οικογένεια και την κοινωνία», σημειώνει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της. «Λίγες ώρες αργότερα», όπως προσθέτει, «αναρτήθηκε στα ίδια ταμπλό το σύνθημα "τα σώματά μας μας ανήκουν" προβάλλοντας την "αυτοδιάθεση του σώματος" ως αντίπαλο δέος στο σκοταδισμό».

«Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος της πολιτικής που καθιστά ατομική - οικογενειακή υπόθεση ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνική υποχρέωση και ευθύνη. Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τσακίζει τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, που τις καταδικάζει να ζουν με μισθούς πείνας, που βάζει τη μητρότητα στο απόσπασμα γιατί θεωρείται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος, που εμπορευματοποιεί την Υγεία και την Πρόνοια, αναγκάζοντας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να ακριβοπληρώνουν υπηρεσίες που σχετίζονται με την γέννα, τον τοκετό, τις ιδιαίτερες βιολογικές τους ανάγκες», σχολιάζει η Ομοσπονδία σχετικά με την «ελευθερία» που υπόσχονται στις γυναίκες «και οι σκοταδιστές και οι ψευτοπροοδευτικοί».

«Αλήθεια, πόσο ελεύθερη είναι μια κοπέλα να προχωρήσει ή όχι στη διαδικασία της άμβλωσης; Πώς θα στηριχθεί ουσιαστικά η ατομική της απόφαση να συνεχίσει ή όχι την κύηση;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η ΟΓΕ και παράλληλα υπενθυμίζει την «παντελή έλλειψη σεξουαλικής αγωγής και οικογενειακού προγραμματισμού από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για να μην αποτελεί η άμβλωση μέσο αντισύλληψης σήμερα, το 2020».

Ενώ, αναφερόμενη στις διεκδικήσεις της για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ολόπλευρη προστασία της μητρότητας, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και οικογενειακού προγραμματισμού, η ΟΓΕ σημειώνει ότι παλεύει ώστε να κατακτήσουν οι γυναίκες «τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις προκειμένου να είναι πραγματικά ελεύθερες να αποφασίσουν πότε και αν θα φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, μόνες ή μαζί με τον σύντροφό τους», για να είναι «πραγματικά ελεύθερες από προκαταλήψεις και αναχρονιστικές αντιλήψεις».

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» στον Περισσό

Την Τετάρτη 22 Γενάρη, στις 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145, Ν. Ιωνία) οι ΤΟ Βόρειου Τομέα, Εκπαιδευτικών και ΑΕΙ - Ερευνας της Αττικής του ΚΚΕ καλούν στη θεατρική παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, μουσική Τάκη Μπινιάρη, χορογραφίες Δημήτρη Ιβάνωφ, σκηνικά Χάρη Σεπεντζή, κινησιολογία Σίμωνα Πάτροκλου, σχεδιασμό φωτισμών και σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις ΤΟ καθώς και στην είσοδο της ΚΟ Αττικής.

Η χρονιάτικη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας οργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της, την Κυριακή 19 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στον πολυχώρο «Cabana» (Καυταντζόγλου 46, κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»). Η συνεστίαση περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και φυσικά καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα γίνει και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Για προσκλήσεις στο τηλ. 210.8222.952.

  • Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα το Σάββατο 25 Γενάρη, στις 11 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ