ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
«Βαρίδι» για τα σχέδια της εργοδοσίας τα δικαιώματα των εργαζομένων

Τη βασική στόχευση του στρατηγικού σχεδιασμού των μετόχων του ομίλου ΟΤΕ για αλλαγές στη δομή του, που είναι η αποκόμιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών με παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΟΤΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι του ομίλου να συνεχίσουν τον αγώνα τους με βασικό αίτημα την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλους, με εξίσωση των δικαιωμάτων τους προς τα πάνω.

Να σημειωθεί ότι την ανακοίνωση της ΕΣΚ ΟΤΕ ακολούθησε επιστολή της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους του ομίλου, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις αλλαγές που σχεδιάζει στη δομή και λειτουργία του, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον ισχυρισμό ότι αυτές δεν θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του αγώνα», τονίζει η ΕΣΚ, επισημαίνοντας ότι η εργοδοσία «θα επιδιώξει να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων που οικοδομήθηκε τις μέρες της απεργίας», θα προσπαθήσουν «να κάμψουν το φρόνημα των εργαζομένων παρουσιάζοντας τις διεκδικήσεις μας ως ανεδαφικές. (...) Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να το πετύχουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μοναδικό τους στόχο αποτελεί η διεύρυνση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του ομίλου».

Το σχέδιο που «τρέχει» η διοίκηση του ομίλου

Αναφερόμενη στις επικείμενες αλλαγές στον όμιλο, επισημαίνει: «Η διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί την παρούσα επιχειρησιακή διάρθρωση του ομίλου εμπόδιο στα σχέδιά της για την επόμενη φάση της μετεξέλιξής του. Για το λόγο αυτό σχεδιάζει τη δημιουργία 4 "θεματικών" θυγατρικών εταιρειών (Τεχνικοί Πεδίου, Δίκτυο Καταστημάτων, Τηλεφωνικά Κέντρα και ICT Πληροφορικής). (...) Τμήματα του ΟΤΕ ανεξαρτητοποιούνται υπό τη μορφή νέας επιχείρησης, παίρνοντας υπό τον έλεγχό τους μέρος του εργατικού δυναμικού, των υποδομών, των πνευματικών δικαιωμάτων, της τεχνογνωσίας και των υπαρχόντων προϊόντων της επιχείρησης προέλευσης».

Με τον τρόπο αυτό, εξηγεί η ΕΣΚ, η διοίκηση του ΟΤΕ «κερδίζει σε ευελιξία καθώς οι "θεματικές" θυγατρικές μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν στις συνθήκες κάθε περιόδου, έχοντας μικρότερο μέγεθος, διατηρώντας όμως τη δυνατότητα χρήσης πόρων και υποδομών της εταιρείας προέλευσης (...) μπορούν να επωφελούνται πιο εύκολα από επενδυτικά προγράμματα και "χρηματοδοτικά εργαλεία" της ΕΕ. Επεκτείνεται στοχευμένα σε νέα αντικείμενα (5G, Internet of Things, Cloud, Cable IP Media) εισερχόμενη σε νέα πεδία (Εξυπνα Σπίτια, οικιακές εγκαταστάσεις κ.ά.), διαταράσσοντας τις ισορροπίες σε σχέση με παλιούς και νέους ανταγωνιστές (...) Ο ΟΤΕ κατά συνέπεια μειώνει το κόστος λειτουργίας του, καθώς οι θυγατρικές δεν θα εκτελούν μόνο δικά του εσωτερικά έργα αλλά θα μπορούν να λειτουργούν ως εργολάβοι άλλων εταιρειών ακόμα και από άλλους κλάδους (Ναυτιλία, Κατασκευές, Logistics). Αξιοποιεί τις φοροαπαλλακτικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης (...) υπερβαίνει βασικούς και έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει δευτερεύοντες ρυθμιστικούς περιορισμούς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής (price-cap) και κατώτατου ορίου τιμής (sub-cap) λιανικής λόγω Δεσπόζουσας Θέσης κ.λπ.). (...) Αν οι θυγατρικές "περπατήσουν" θα είναι μηχανές παραγωγής κερδών με χαμηλό λειτουργικό κόστος, ενώ αν αποτύχουν η ζημία που θα προκληθεί στη μητρική επιχείρηση, θα είναι μηδαμινή και απλά θα οδηγήσει ακόμα πιο επιθετικά στην επόμενη φάση μετασχηματισμού».

Επισημαίνοντας τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για τους εργαζόμενους του ομίλου, η ΕΣΚ υπογραμμίζει ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων λογίζονται από την εργοδοσία ως «βαρίδια» για τους σχεδιασμούς της.

«Γνωρίζουν ότι μια ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα που αφορούν τους όρους δουλειάς και αμοιβής είναι βαρίδι που κρατά την κερδοφορία τους καθηλωμένη. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του ομίλου όμως ήταν, είναι και θα είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί του τεράστιου πλούτου, ανεξάρτητα της εκάστοτε επιχειρησιακής δομής ή των όποιων σχεδιασμών τους», τονίζει η ΕΣΚ.

ΕΣΚ ΟΤΕ: Κριτήριο οι ανάγκες μας, όχι η κερδοφορία του ομίλου

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, η ΕΣΚ σημειώνει ότι η πείρα από τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα, «η προκήρυξή του, η διεξαγωγή του, αλλά και η κλιμάκωσή του δείχνουν την ανάγκη στο στόχαστρο να μπαίνει ο πραγματικός αντίπαλος, συνολικά οι σχεδιασμοί, η επιθετική τακτική και η αδιαλλαξία της εργοδοσίας».

Και καταλήγει: «Η ίδια η συμμετοχή των εργαζομένων είναι αυτή που μπορεί να δυσκολέψει τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΟΜΕ, να προχωρήσουν σε έναν ακόμα "αναγκαίο συμβιβασμό για να σωθεί η επιχείρηση", επιφέροντας νέο πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων. (...) Για αυτόν το λόγο απαιτείται η απόφαση για την εξέλιξη του απεργιακού αγώνα να περάσει στα χέρια των πρωταγωνιστών του. Των ίδιων των εργαζομένων. Απαιτείται, άμεσα, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες θα συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι και θα πάρουν δεσμευτικές για τη διοίκηση της ΟΜΕ αποφάσεις για την εξέλιξη της διεκδίκησης.

(...) Τελικά ο αγώνας των εργαζομένων θα κριθεί από την αντοχή του απέναντι στην προσπάθεια να αποδεχτούμε οι εργαζόμενοι να μετράμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας του ομίλου. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην ηγεσία της Ομοσπονδίας αυτό ακριβώς βάζουν στο ζύγι και για αυτό χρειάζεται να αποδυναμωθούν. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τη μαζική τους συμμετοχή να τους παραμερίσουν. Μπροστά οι ανάγκες των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο Σύνταγμα, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς την ίδια στιγμή που συνεχίζονται τα παζάρια της κυβέρνησης με τους υποψήφιους επενδυτές, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της απληρωσιάς και να βρίσκονται «στον αέρα» όσον αφορά την επόμενη μέρα του ναυπηγείου.

Την καταβολή όλων των οφειλόμενων δεδουλευμένων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - καμία απόλυση, ΣΣΕ και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι τα αιτήματα που προτάσσει η «Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο συμμετείχε αντιπροσωπεία του παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Κυβερνητικοί εκβιασμοί και απειλές προς τους εργαζόμενους

Σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την κινητοποίηση, καθώς οι αγώνες των εργαζομένων ενοχλούν τα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης. Με το ίδιο σκεπτικό, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου που αποφάσισε την κινητοποίηση, οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ καταψήφισαν τη σχετική πρόταση, ισχυριζόμενοι ότι οι κινητοποιήσεις μπαίνουν «εμπόδιο» στην επένδυση...

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός λίγο πολύ καλεί τους εργαζόμενους να ξεχάσουν τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους, διαφορετικά τους απειλεί με την εκκαθάριση της επιχείρησης και την ανεργία. Σύμφωνα με τον υπουργό, το υπερχρεωμένο ναυπηγείο «σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε πτώχευση, σε εκκαθάριση και οι εργαζόμενοι να έχουν χάσει τη δουλειά τους»...

Οσο για τη «βιώσιμη λύση», αυτή περιλαμβάνει έναν ακόμα... σωτήρα, πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε «προχωρημένες συζητήσεις» με την εταιρεία ΟΝΕΧ, στην οποία έχουν ήδη περάσει τα Ναυπηγεία Σύρου, προκειμένου να εφαρμοστεί το ίδιο «μοντέλο» και στην Ελευσίνα. Μάλιστα, σχεδιάζει να πανηγυρίσει για την πρόοδο των διαβουλεύσεων, με επίσκεψη των υπουργών Αμυνας και Ανάπτυξης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας στις 24/1.

«Εύχομαι η σημερινή ενέργεια να μην πυροδοτήσει το κλίμα και να μη χαλάσει το σχέδιο εξυγίανσης, καθώς, εάν αυτό συμβεί, όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά και τα ναυπηγεία θα προχωρήσουν σε εκκαθάριση», ανέφερε εκβιαστικά ο υπουργός.

Καθώς αντίστοιχοι κυβερνητικοί εκβιασμοί έχουν επιστρατευτεί και απέναντι στους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η απόφαση που έχει λάβει το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας να συμμετέχει στην κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 25/1 στην Αθήνα.

«Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους όλους τους εργαζόμενους στην πάλη για τα δικαιώματά μας. 10 χρόνια τώρα έχουμε υποφέρει εμείς και οι οικογένειές μας, δεν νοείται η επομένη μέρα να μας βρει με χειρότερους όρους», ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η «Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων».

Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων: Λειτουργία συνολικά όλων των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις μέτρων υγείας και ασφάλειας και κανονικές πληρωμές. Να εξοφληθούν πλήρως οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται. Να τηρηθεί η υπάρχουσα Συλλογική Σύμβαση (ωράριο - υπερωρίες - μέσα ατομικής προστασίας - γάλα - σάντουιτς - δώρα - επιδόματα - παροχές κ.τ.λ.). Στελέχωση όλων των συνεργείων και ειδικοτήτων, εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού. Να υπάρξει δέσμευση ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο ναυπηγείο θα συνεχίσουν να εργάζονται και με τον νέο εργοδότη, με κατοχύρωση των δικαιωμάτων και της αποζημίωσής τους.

ΛΑΡΚΟ
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 25/1, με το οποίο θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας απευθύνει κάλεσμα για ξεσηκωμό σε κάθε σπίτι εργαζόμενου, σε κάθε γειτονιά στα χωριά και τις πόλεις της περιοχής. Καλεί τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ να ορίσουν την ώρα της κινητοποίησης και προτείνει ως τόπο διεξαγωγής της το Σύνταγμα.

«Μας χρωστάνε και απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. ΕΕ και κυβερνήσεις χορηγούν 7,2 δισ. κρατικές ενισχύσεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις στις τράπεζες και άλλα τόσα υπερδιπλάσια έδωσε ο κ. Σταϊκούρας στο κεφάλαιο μέσα από νομοσχέδια και τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δώσουν και στη ΛΑΡΚΟ. Μας χρωστάνε και απαιτούμε εδώ και τώρα: Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών, νέες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών του οργανογράμματος, μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, υπογραφή στη συμφωνημένη ΣΣΕ που κατοχυρώνει τα κεκτημένα μας», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Η προετοιμασία της κινητοποίησης συζητήθηκε παράλληλα με τη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση στη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας. Το Εργατικό Κέντρο καλεί όλα τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να συζητήσουν με τους εργαζομένους. Για τη μεταφορά στην Αθήνα θα δρομολογήσει λεωφορεία, ενώ προγραμματίζει περιοδείες στους χώρους δουλειάς ώστε να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 25/1 έχουν καλέσει το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, η ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ τις πρωτοβουλίες των εργαζομένων στηρίζουν δεκάδες σωματεία και φορείς της Στερεάς Ελλάδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ