ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ενοχη η κρατική αδιαφορία

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην πληγείσα περιοχή. Σταύρος Παναγιώτου: Να δοθεί βάρος στη δημιουργία υποδομών, για να μην επαναληφθεί η καταστροφή

Κομμένος στα δυο για τέταρτη μέρα παραμένει ο νομός Φθιώτιδας. Οι καταστροφές που έχουν υποστεί και οι έξι γέφυρες, οι οποίες συνδέουν το νοτιοδυτικό τμήμα του νομού με το ανατολικό, καθιστούν αδύνατη την οδική επικοινωνία. Οι κάτοικοι 51 κοινοτήτων της επαρχίας Σπερχειάδος δεν έχουν καμιά πρόσβαση προς τη Λαμία. Παράλληλα, η κοιλάδα του Σπερχειού παραμένει μια τεράστια λιμνοθάλασσα, στο βυθό της οποίας βλέπουν τον κόπο τους να χάνεται χιλιάδες καλλιεργητές σιτηρών και κηπευτικών. Η τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νομό Φθιώτιδας έχει φέρει την απελπισία και έχει προκαλέσει την οργή στους κατοίκους και στους τοπικούς άρχοντες της περιοχής. Συναισθήματα που εκφράστηκαν στον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του με κλιμάκιο της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

Δε θέλουμε παυσίπονα

Η γέφυρα της Σπερχειάδας ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στ. Παναγιώτου.Λίγα μόλις μέτρα μετά τη Μακρακώμη βρίσκεται η συγκεκριμένη γέφυρα, η οποία από την ορμή των νερών του Σπερχειού έχει πάρει κλίση και η διέλευσή της γίνεται μόνο με τα πόδια. Αυτή είναι και η πρώτη εικόνα που βλέπει κανείς μόλις πλησιάσει τη γέφυρα. Μάλιστα, χτες οι κάτοικοι κουβαλούσαν με καρότσια το γάλα από τη μια μεριά στην άλλη και το φόρτωναν σε φορτηγά. Αν βέβαια, κάποιος θέλει να διεκπεραιώσει κάποια υπόθεσή του, στη Λαμία ή στις υπηρεσίες της Μακρακώμης πρέπει να φροντίσει να εξασφαλίσει από πριν κάποιο μεταφορικό μέσο που θα τον περιμένει. "Δε θέλουμε παυσίπονα. Πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της επικοινωνίας. Σήμερα δεν μπορεί να φτάσει κάποιος από τις κοινότητες της επαρχίας Σπερχειάδος στο Κέντρο Υγείας της Μακρακώμης, ενώ παράλληλα σχολεία και υπηρεσίες υπολειτουργούν, αφού οι εργαζόμενοι και οι μαθητές θέλουν ολόκληρο ταξίδι για να φτάσουν. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους", επισήμανε ο νομαρχιακός σύμβουλος Στάμος Καλαμάρας.Ο δήμαρχος Σπερχειάδας Θανάσης Κάτσικας, απευθυνόμενος προς τον βουλευτή του ΚΚΕ, τόνισε: "Δυστυχώς πληρώνουμε αμαρτίες άναρχης προσβολής του περιβάλλοντος και ανευθυνότητας των υπευθύνων. Το αυθαίρετο μπάζωμα της κοίτης του ποταμού κοντά στη γέφυρα και η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή σήμερα δημιούργησε αυτό το τεράστιο πρόβλημα".

Η κρατική αδιαφορία, αιτία του κακού

Στη συνέχεια του οδοιπορικού μας περάσαμε με τα πόδια τη γέφυρα και αφού επιβιβαστήκαμε σε ένα μικρό λεωφορείο διασχίσαμε το Δήμο Σπερχειάδας και φτάσαμε στο χείμαρρο Μέγα Ρέμα, που χύνεται στο Σπερχειό και την Κυριακή το απόγευμα παρέσυρε ό,τι βρήκε μπροστά του. Λίγο πιο κάτω η Μαρίτσα, και αυτός παραπόταμος του Σπερχειού, με ιδιαίτερη ...δράση τη μέρα της νεροποντής. Και στους δυο αυτούς παραπόταμους η κακή διευθέτηση της κοίτης τους ήταν η αιτία του κακού.

Προχωρώντας, φτάσαμε στη Βίστριζα.Ποτάμι και τούτο που χύνεται στο Σπερχειό. Μάλιστα, εδώ έχει κατασκευαστεί και αρδευτικό φράγμα, το οποίο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας νεροποντής, υπέστη δυο μικρά ρήγματα! Ρήγματα που, όπως τόνισαν οι κάτοικοι, αν δεν επισκευαστούν, κινδυνεύουν μέσα στο χειμώνα να ανοίξουν και να καταστρέψουν ένα έργο αξίας 1,8 δισ. Μάλιστα, οι κάτοικοι τόνισαν ότι από στο συγκεκριμένο ποτάμι έχει αρχίσει η κατασκευή υδρευτικού έργου που καλύπτει τις ανάγκες 20.000 κατοίκων και έχει στοιχίσει μέχρι τώρα 350 εκατομμύρια. Οπως υπογράμμισαν, αν δε δοθούν άλλα τόσα για την ολοκλήρωσή του κινδυνεύει να καταστραφεί.

Ενα χιλιόμετρο πιο κάτω βρίσκεται το Λιασκοβόρεμα,ένας χείμαρρος στον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν εδώ και χρόνια να κατασκευαστεί γέφυρα. Δυστυχώς, γέφυρα δεν έγινε και στο Λιασκοβόρεμα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις σημερινές συνθήκες ως η μόνη διέξοδος για τη Λαμία και η προσπέλαση είναι πολύ δύσκολη, αφού πρέπει να περάσει κάποιος οδηγός μέσα από πέτρες και ορμητικά νερά που κατεβάζει.

Στη συνέχεια ο Στ. Παναγιώτου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μακρακώμης Μ. Ρυζάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "ο δήμος Μακρακώμης είχε ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει εκβάθυνση της κοίτης του Σπερχειού, επιχείρηση καθαρισμού του, οριοθέτηση της περιοχής με δρόμους κ.ά., τα οποία, όμως, δεν έγιναν, με αποτέλεσμα, κατέληξε, ο Σπερχειός από πηγή πλούτου για την περιοχή να γίνει αιτία καταστροφής".

Θα βγούμε στους δρόμους

"Αν δε γίνουν έργα στην όχθη Αλαμάνας - Ανθήλης, θα βγούμε στους δρόμους με τα τρακτέρ. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε τη νέα παραγωγή". Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Ανθήλης Δήμος Πολύμερος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Στ. Παναγιώτου.Οι κάτοικοι της κοινότητας υπογράμμισαν ότι, αν δε δοθούν χρήματα για τη διάνοιξη του Σπερχειού, δεν καθαριστεί και διευθετηθεί η κοίτη του, θα παρουσιάζονται σε κάθε νεροποντή τα ίδια προβλήματα. "Παλιά και 40 μέρες να έβρεχε, άντεχε το ποτάμι. Τώρα με δυο μέρες βροχή βουλώνει. Μια ψιχάλα να πέσει πάλι τα ίδια θα έχουμε", τόνισε ο γραμματέας της κοινότητας Κ. Ακριβός.Ο αγρότης Γιώργος Τσίγκας μάς είπε ότι "φέτος οι αγρότες δε θα μπορέσουν να σπείρουν, γιατί το ποτάμι έχει σπάσει σε δέκα κομμάτια. Αυτή τη στιγμή 45.000 στρέμματα είναι γεμάτα νερό".

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι οι κάτοικοι της Ανθήλης δεν έχουν πόσιμο νερό, αφού καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης. Παράλληλα, δεν μπορούν να αντλήσουν το νερό μέσα από τα χωράφια μετά την καταστροφή και του αντλιοστασίου.

Σωστός σχεδιασμός

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας ο Στ. Παναγιώτου συναντήθηκε και με τον νομάρχη Φθιώτιδας, Θύμιο Παπαβασιλείου.Ο νομάρχης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παραδέχτηκε ότι η καταστροφή προήλθε από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. "Οπου κάναμε παρεμβάσεις, όπως στον Γοργοπόταμο, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα. Ομως δεν πήραμε το ένα δισ. δραχμές, συνέχισε, που ήταν τα ελάχιστα χρήματα για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων - χρειάζονται 7 δισ. για ένα σωστό έργο υποδομής - και είχαμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα". Ο Στ. Παναγιώτου απαντώντας στον νομάρχη τόνισε ότι "υπάρχει η ανάγκη ενός σωστού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, αποζημιώσεις και αποκατάσταση επικοινωνίας. Το κύριο όμως είναι, συνέχισε, να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής, έτσι ώστε μελλοντικά, αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως τις συνέπειες από ανάλογες καταστάσεις να τις περιορίσουμε στο ελάχιστο και όχι να τις μεγεθύνουμε".

Μετά το τέλος της περιοδείας ο Στ. Παναγιώτου έδωσε συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους. Εκεί, σε ερώτηση, σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ο Στ. Παναγιώτου τόνισε: "Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι οι εξαγγελίες επαναλαμβάνονται, χωρίς ωστόσο να έχουν υλοποιηθεί οι υποσχέσεις για τις πλημμύρες από τις καταστροφές του 1994. Συνεπώς, το ζητούμενο δεν είναι η εξαγγελία, αλλά η υλοποίηση. Φυσικά, αυτό που μπορούμε να πούμε στη βάση τής μέχρι σήμερα πρακτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι τη διακρίνει διάσταση λόγων και έργων, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις, με τους πλημμυροπαθείς της Ξάνθης, τους σεισμοπαθείς του Αιγίου, τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας... ".

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Τώρα θυμήθηκε τα αυθαίρετα

Ο υπουργός κάλεσε χτες τους δημάρχους να αρχίσουν τις κατεδαφίσεις, ξεθάβοντας απ' τα συρτάρια του το ξεχασμένο ΠΔ προστασίας του Κηφισού, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη

Επρεπε να προηγηθεί η πλημμύρα του περασμένου Σαββατοκύριακου για να θυμηθεί η κυβέρνηση και να ανασύρει από τα συρτάρια της το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κηφισού, η εφαρμογή του οποίου παραμένει ξεχασμένη επί δυόμισι χρόνια (από τις 27 Ιούνη 1996 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης). Σαν να μην έφτανε μάλιστα αυτό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε χτεσινή σύσκεψη που είχε με το νομάρχη Ανατολικής Αττικής και με 12 δημάρχους και κοινοτάρχες από τα όρια ευθύνης των οποίων διέρχεται ο Κηφισός, κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, να βγάλουν αυτοί "το φίδι από την τρύπα" και να κατεδαφίσουν τις εκατοντάδες αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται πάνω σε παράνομες επιχωματώσεις που έγιναν και γίνονται στην κοίτη του ποταμού με υπεύθυνες για την ανοχή που επέδειξαν τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ο στόχος αποπροσανατολισμού και απόσεισης των ευθυνών που προσπαθεί να πετύχει με τον τρόπο αυτό ο υπουργός είναι προφανής, τη στιγμή που αποκαλύπτεται ότι και για τις τρεις περιοχές που πλημμύρισαν το Σαββατοκύριακο (Κόρινθος, Κηφισός, Φθιώτιδα) υπαίτιες είναι είτε οι κακοτεχνίες σε δημόσια έργα, είτε αυτή καθαυτή η έλλειψη τεχνικών ή αντιπλημμυρικών έργων... Επιπλέον κάνει φανερό τον άλλο στόχο της σημερινής κυβέρνησης, που είναι να φορτώνει συνεχώς στην εκλεγμένη νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που "κόβουν ψήφους", ενώ από την άλλη της αποστερεί άλλες ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Αρωγός στο "παιχνίδι" της κυβέρνησης ήρθε και ο νομάρχης Αν. Αττικής Δ. Φράγκος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ξεκινούν αμέσως οι κατεδαφίσεις, προσθέτοντας ότι η νομαρχία έχει ένα κονδύλι για το σκοπό αυτό 17 εκατομμυρίων δραχμών που της έχει διαθέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πέρα από τις εντυπώσεις, όμως, υπενθυμίζεται ότι η Αν. Αττική είναι ο χώρος όπου βοά η αυθαιρεσία με ευθύνη και των νομαρχιακών υπηρεσιών.

Ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη στους δημοσιογράφους ότι οι ελεγκτές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν διαπιστώσει εκατοντάδες παρανομίες στην προστατευόμενη όχθη του Κηφισού (από τα όρια της Ν. Χαλκηδόνας μέχρι τις κοινότητες Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου και Ανοιξης στην Πεντέλη) και εξήγγειλε τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του ΠΔ που προβλέπει τους όρους προστασίας μιας ευρύτερης ζώνης γύρω από το ποτάμι. Στο Φορέα αυτό θα συμμετέχουν η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η νομαρχία, οι δώδεκα δήμοι και κοινότητες, ο Οργανισμός Αθήνας, καθώς και η ΕΥΔΑΠ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Κ. Λαλιώτης, για την πλημμύρα της υπόγειας διάβασης στον Κηφισό, χαρακτήρισε το έργο "άρτιο και ολοκληρωμένο", προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δημιούργησε άλλη εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ επανέλαβε ότι τα αίτια θα ερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν...

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Λίμνη ο κάμπος

Πέντε μέρες μετά τις πλημμύρες της περασμένης Κυριακής και μεγάλη έκταση του θεσσαλικού κάμπου εξακολουθεί να μοιάζει με μια απέραντη λίμνη. Τα νερά των ποταμών που ξεχείλισαν, "έπνιξαν" εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με σιτάρια και οργωμένα έτοιμα για σπορά τεύτλων και βαμβακιού.

Κι αυτή τη φορά, όπως και στις μεγάλες πλημμύρες του Οχτώβρη του 1994, η έλλειψη στοιχειωδών αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, ευθύνεται για τις τεράστιες καταστροφές.

* Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα χωριά της Καρδίτσας Μυρίνη, Μακρυχώρι, Κοσκινάς, Ψαθοχώρα, Μαραθέα, Βλοχός, Μεταμόρφωση καθώς και στην επαρχία Σοφάδων.

* "Πνιγμένες" είναι αγροτικές εκτάσεις πάνω από 100.000 στρεμμάτων στην επαρχία Φαρκαδώνας και στα χωριά των Τρικάλων Πηνειάδα, Ζάρκο, Κεραμίδι, Νομή, Παραπόταμος, Αμμουδιά, Ρόγγια, Βαλομάνδρι, Φωτάδα, Βαλτινό. Εφιαλτικές ώρες ζουν οι κάτοικοι του Αγίου Προκοπίου που βλέπουν το χωριό τους κομμένο στη μέση από ένα μεγάλο ρήγμα που προκάλεσαν η νεροποντή και οι κατολισθήσεις. Ενα κύμα λάσπης κατεβαίνει από τα πλάγια του βουνού, παρασύρει τα πάντα στο διάβα του κι απειλεί σπίτια και ανθρώπους.

* Στα Φάρσαλα της Λάρισας πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα στα χωριά Υπέρεια, Ευίδριο, Σκοπιά,που είχαν ξαναπληγεί τον Οχτώβρη του 1994.

Εγκληματική αδιαφορία

Στο χωριό Κεραμίδι,που επισκεφτήκαμε χτες, βρήκαμε τους κατοίκους να έχουν αποκλείσει, με δεκάδες τρακτέρ, το δρόμο Τρικάλων - Καρδίτσας. Πάνω από 15.000 στρέμματα του χωριού πλημμύρισαν - τα νερά έφτασαν δίπλα στα σπίτια - όταν ο νομάρχης Καρδίτσας, Κ. Παπακυρίτσης,άνοιξε, το βράδυ της Κυριακής, το ανάχωμα στο φουσκωμένο ποτάμι για να μην ξαναπνιγούν, όπως το 1994, η Μεταμόρφωση και ο Βλοχός. Οι κάτοικοι του Κεραμιδιού διαμαρτύρονται και ζητούν άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

"Το 1994 - λέει ο Κ. Θεοδώρου - καταστράφηκαν παντελώς οι βαμβακοκαλλιέργειές μας από τις πλημμύρες, όταν και πάλι είχε ανοιχτεί το ανάχωμα στη Μεταμόρφωση. Αποζημιώσεις δεν πήραμε - παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης - και έχουμε κάνει μήνυση στο κράτος και περιμένουμε αυτές τις μέρες να γίνει η δίκη. Και τώρα παθαίνουμε τα ίδια. Ζητάμε ειδική και ιδιαίτερη μεταχείριση στις αποζημιώσεις, διότι το χωριό μας έχει γίνει ζώνη ανάσχεσης όλων σχεδόν των νερών της Θεσσαλίας".

"Αν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν υποσχεθεί το 1994 - λέει ο Θ. Δημητρούλης - αν ενισχύονταν τα "χάρτινα" αναχώματα και δε χρειαζόταν ν' ανοίξουν για να μην πνιγούν σπίτια και άνθρωποι, δε θα πλημμυρίζαμε πάλι κι εμείς. Τώρα καταστραφήκαμε. Τα στάρια "πάνε". Τεύτλα και βαμβάκι δεν προλαβαίνουμε να σπείρουμε, αφού τα νερά θα κάνουν καιρό ν' αποτραβηχτούν. Τι άλλο να κάνουμε παρά να διαμαρτυρηθούμε για να βρούμε το δίκιο μας;".

Την ώρα που βρισκόμασταν μαζί με τους κατοίκους του Κεραμιδίου, ήρθε εκεί και ο νομάρχης Τρικάλων, Στ. Πατραμάνης,ο οποίος αναγνώρισε το δίκιο τους, έδωσε κάποιες υποσχέσεις ότι θ' ασχοληθεί με το πρόβλημα κι αποχώρησε. Κάτοικοι μας έλεγαν ότι σε συνεννόηση με τον νομάρχη Τρικάλων, ο συνάδελφός του της Καρδίτσας "έσπασε" το ανάχωμα στη Μεταμόρφωση...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αμεση αποκατάσταση των πληγέντων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

Την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες ζητά η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Συγκεκριμένα η Αλ. Παπαρήγα στην επίκαιρη ερώτησή της ρωτά τον πρωθυπουργό αν θα πάρει άμεσα μέτρα για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων - είτε αυτά αφορούν κτίρια, είτε τον εξοπλισμό και τις οικοσκευές, είτε την παραγωγή - ή αν η κυβέρνηση θα περιοριστεί στο γνωστό πλαίσιο της περιορισμένης και ανεπαρκέστατης βοήθειας που δίνεται κάθε φορά σε ανάλογες περιπτώσεις. Η ΓΓ του ΚΚΕ, στην επίκαιρη ερώτησή της, θέτει στον πρωθυπουργό ακόμη τέσσερα ερωτήματα: Θα πάρει την ευθύνη της άμεσης αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών και θα κηρύξει τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Θα εξαγγείλει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μια σειρά μέτρα, όπως δασοκαλύψεις, αναδασώσεις, απαγόρευση αλόγιστων εκτάσεων στις πόλεις, διάνοιξη φυσικών ρεμάτων ή ειδικά έργα; Θα δεσμευτεί για χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και για τα απαιτούμενα κονδύλια; Και, τέλος, θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των μέσων και του προσωπικού και σ' ένα αξιόπιστο σχέδιο δράσης αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων;

"Οι τεράστιες καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες ανέδειξαν, ακόμα μια φορά, την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που με τις πολιτικές τους προώθησαν την αλόγιστη επέκταση των πόλεων χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής, επέτρεψαν την αυθαίρετη δόμηση, την καταπάτηση και την κάλυψη ρεμάτων. Αρνήθηκαν την αναδάσωση και την ανάπτυξη των δασών", τονίζει η Αλέκα Παπαρήγα. Επισημαίνει ακόμη πως τα όποια μέτρα που κατά καιρούς εξαγγέλθηκαν - σε παλιότερες πλημμύρες - ήταν αποσπασματικά και μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα και πολλά δεν πραγματοποιήθηκαν. "Η έλλειψη των αναγκαίων πόρων για επαρκή αντιπλημμυρική προστασία, η έλλειψη οργανισμών, φορέων, τεχνικού εξοπλισμού και ειδικευμένου προσωπικού συμπληρώνουν την εικόνα της κυβερνητικής αδιαφορίας απέναντι στις ζωές που χάνονται, τις περιουσίες και τα έργα υποδομής που καταστρέφονται", καταλήγει η Αλ. Παπαρήγα.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Παρέμβαση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις πλημμύρες, αλλά και τον τρόπο που κατασκευάζονται τα δημόσια έργα, έκανε χτες ο Π. Δημόπουλος,εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, ο Π. Δημόπουλος ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τις πλημμύρες στο Νομό Κορίνθου από δύο δικαστικούς λειτουργούς, τον αντεισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να ερευνήσουν αν υπάρχουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα για τις πλημμύρες, αλλά και στην εκτέλεση των δημοσίων έργων. Επίσης, θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια εκτροπής του Ξηροπόταμου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ολόκληρη η περιοχή.

Το αρδευτικό φράγμα της Βίρτιζας υπέστη δύο μικρά ρήγματα

Η γέφυρα της Σπερχειάδας δεν άντεξε τα ορμητικά νερά και πήρε κλίση

Ο Στ. Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του με κατοίκους της περιοχής και τοπικούς άρχοντες, μίλησε για τα προβλήματα που άφησαν πίσω οι πλημμύρες



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ