ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σχέδιο νόμου για τα συνταξιοδοτικά προβλήματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας προωθείται στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη χορήγηση σύνταξης στους πολιτικούς πρόσφυγες από τη Ρουμανία.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ρύθμιση αφορά όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί σύμφωνα με τη ρουμανική νομοθεσία πριν τον επαναπατρισμό τους, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται η αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης στη Ρουμανία. Με το νομοσχέδιο κυρώνεται η σχετική συμφωνία που υπογράφτηκε το Φλεβάρη του 1996 από τις δυο κυβερνήσεις.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, αναφέρεται ότι η Ρουμανία έχει αναλάβει την υποχρέωση να καταβάλει στην Ελλάδα,σαν αποζημίωση για την εξασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων, 15 εκατ. δολάρια σε έξι ετήσιες ισόποσες δόσεις σε χρήμα και προϊόντα.

Η συμφωνία καλύπτει τους Ελληνες που εγκαταστάθηκαν στη Ρουμανία από την 1.1.1945 με την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που επέστρεψαν ή πρόκειται να επιστρέψουν για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα σε διάστημα έξι ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των Ελλήνων προσφύγων είχε φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ, με επίκαιρη ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα στις 22 Νοέμβρη. Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δοθεί λύση στο χρονίζον πρόβλημα της συνταξιοδότησης των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία και σε περίπτωση άρνησης της ρουμανικής κυβέρνησης να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τη ρύθμιση του ζητήματος.

Το υπουργείο Εργασίας δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την ουσία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Ετσι δεν είναι γνωστό εάν ικανοποιείται πλήρως το αίτημα των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία για τη λύση του συνταξιοδοτικού τους προβλήματος ή εάν περιέχονται διατάξεις που στον ένα ή τον άλλο βαθμό φαλκιδεύουν την ικανοποίηση του αιτήματος.

Αρνούνται την υπηκοότητα

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης

Από το 1988 περιμένει η Βεσελίνα Στογιάνοβα - Βελίκοβα απάντηση στην αίτησή της για την απαίτηση της ελληνικής υπηκοότητας. Για την "ανεξήγητη" αυτή καθυστέρηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

Το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ είναι το πιο κάτω:

"Χρόνια τώρα περιμένει μια υπογραφή η Βεσελίνα Στογιάνοβα - Βελίκοβα σύζυγος του Παρασκευά Παρασκευά, κάτοικος Κομοτηνής, προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα της υπηκοότητάς της.

Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνη του 1986 και από τότε είναι μόνιμη κάτοικος Κομοτηνής. Το 1988 κατέθεσε αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας με τον αριθμό 21098/1474 και δεν πήρε καμιά γραπτή απάντηση. Επανειλημμένα η ίδια προσπάθησε τηλεφωνικά να μάθει την πορεία της υπόθεσής της και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου τη διαβεβαίωναν ότι "ο φάκελος είναι στον υπουργό για υπογραφή". Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με το θέμα, η υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, αφού πρώτα επανέλαβε τα ίδια (ότι είναι για υπογραφή στον υπουργό τα σχετικά έγγραφα), στη συνέχεια διαπίστωσε ότι χρειάζονται νέα δικαιολογητικά πολιτογράφησης, γιατί τα παλιά δεν ισχύουν λόγω της καθυστέρησης, η οποία βέβαια δεν οφείλεται στην ενδιαφερόμενη, αλλά στις υπηρεσίες και στους αρμόδιους.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  • Εάν θα παρθούν μέτρα, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της κ. Στογιάνοβα - Βελίκοβα, που κρατάει ολόκληρη τη ζωή της σε εκκρεμότητα και επιπλέον την υποχρεώνει κάθε χρόνο να καταβάλλει και ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό για να παίρνει την άδεια παραμονής και,
  • αν γενικότερα, προτίθεται η κυβέρνηση να απλοποιήσει τις διαδικασίες σ' αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να μην ταλαιπωρούνται και ξοδεύονται όλοι όσοι έχουν τις προϋποθέσεις και το δικαίωμα να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα;".
Το νέο... Δίκαιο

Ο πλανήτης απέκτησε ένα ενιαίο "Δίκαιο"! Δεν είναι βέβαια το Δίκαιο της ανθρωπιάς. Δεν έχει ως αφετηρία τις αρχές και το σεβασμό του σημερινού έστω Διεθνούς Δικαίου. Ούτε καν είναι καρπός ενός στοιχειώδους διαλόγου των σημερινών έστω κρατικών ηγεσιών του πλανήτη. Δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω. Εκείνο που αποτελεί πλέον παγκόσμιο "Δίκαιο" δεν είναι άλλο από το εσωτερικό Δίκαιο των ΗΠΑ! Είναι το "Δίκαιο" που απορρέει από τις ρυθμίσεις και τις πολιτικές που εξυπηρετούν και εναρμονίζονται με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του Λευκού Οίκου. Ετσι δηλώνουν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές. Αυτό θέλουν να επιβάλουν ως υπέρτατο κανόνα της "Νέας Τάξης" τους και το διατυμπανίζουν. Το προωθούν με τρόπο κυνικό. Απροκάλυπτο. Με τρόπο απερίφραστα στυγνό και αυταρχικό.

Αυτή η απερίγραπτα αδίστακτη τακτική των διεθνών γκάνγκστερ, η εκτράχυνσή τους, επιδεικνύεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του ορίζοντα. Πριν μια περίπου βδομάδα τη "γεύτηκε" η Κύπρος. Η θρασύτητα που επέδειξαν οι Αμερικανοί επεμβαίνοντας ετσιθελικά στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους - με αφορμή την πρόθεση αγοράς από τη Λευκωσία των ρωσικών πυραύλων- δεν ήταν ένα στιγμιαίο επεισόδιο των διεθνών "δραστηριοτήτων" των ΗΠΑ. Ηταν και είναι η έκφραση του κόσμου που θέλουν να χτίσουν. Ενός κόσμου όπου θα διαφεντεύει μια σύγχρονη Ρώμη, στηριζόμενη στις κανονιοφόρους και τα βομβαρδιστικά της. Αυτός ο κόσμος δε λογίζεται, από τους εγκεφάλους της Ουάσιγκτον, παρά ως "περίμετρος της αυλής τους"!

Σε μια ανάλογη επίδειξη "διαφεντευτή" των εσωτερικών υποθέσεων ανεξάρτητου κράτους επιδόθηκαν εκ νέου - πριν από λίγα 24ωρα - οι Αμερικανοί. Αυτή τη φορά στο στόχαστρό τους βρέθηκε η Νότια Αφρική. Γιατί; Διότι η παραπάνω χώρα αποδέχτηκε αίτημα της Συρίας να πουλήσει στη δεύτερη οπλικά συστήματα... χωρίς να ρωτήσει τις ΗΠΑ. Πράγμα που εξόργισε τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον γνωστό κύριο Μπερνς, ο οποίος σε ύφος ανάλογο εκείνου που χρησιμοποίησε έναντι της Κύπρου, απείλησε τη Νότια Αφρική να μην παραβεί τη θέληση της Ουάσιγκτον και να μην προχωρήσει στην πώληση, γιατί θα τιμωρηθεί... Γιατί; Επειδή - λέει - οι ΗΠΑ θεωρούν τη Συρία "τρομοκράτη" και επειδή - λέει - όποιος συνεργάζεται με "τρομοκράτες" επισείει τη μήνιν των "ειρηνόφιλων" Αμερικανών... Εδώ πια έχουμε την πραγματική τρομοκρατία και τον ανείπωτο κυνισμό να εκδηλώνεται σε ένα εκρηκτικό μείγμα υποκρισίας.

Βέβαια, όπως έχει σημειωθεί και στην περίπτωση της Κύπρου, το ζήτημα για τους κομμουνιστές δε βρίσκεται στην "υπεράσπιση" του οποιουδήποτε θέλει να αγοράσει ή να πουλήσει όπλα. Το πρόβλημα βρίσκεται στη θρασύτητα των ιμπεριαλιστών να επεμβαίνουν ως παγκόσμιοι χωροφύλακες σε κάθε σημείο του ορίζοντα, αντιμετωπίζοντας ανεξάρτητα κράτη σαν να ήταν τσιφλίκι τους. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι αυτοί, οι σύγχρονοι Νέρωνες, διακηρύσσουν το "παντοκρατορικό δικαίωμά τους" να επιβάλουν "εμπάργκο" όπου τους αρέσει. Να ρίχνουν βόμβες όπου τους αρέσει. Να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις όπου τους αρέσει. Να απειλούν όποιον τους αρέσει. Να τρομοκρατούν και να δολοφονούν όποιον και όπου τους αρέσει... Αυτό είναι το πρόβλημα. Και δεν πρόκειται να λυθεί παρά μόνο αν, όσο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον πλανήτη σαν οικόπεδό τους, όπου θα εφαρμόζεται το "εσωτερικό τους Δίκαιο", οι λαοί στραφούν ενάντιά τους, αντιτάσσοντας στο "Δίκαιο" των ιμπεριαλιστών το Δίκαιο της ανεξαρτησίας τους.

ΤΖΑΜΙ ΚΙΜΕΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Αμετανόητη η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή, επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

"Προφάσεις εν αμαρτίαις" ήταν η απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην κοινότητα Κιμερίων Ξάνθης λόγω των εργασιών επέκτασης του τζαμιού που υπάρχει εκεί. Ο υπουργός δικαιολόγησε πλήρως τη διακοπή των εργασιών με την αποστολή ΜΑΤ και τη δικαστική δίωξη των εργαζομένων στο τζαμί, επικαλούμενος παραβίαση των πολεοδομικών διατάξεων. Ισχυρίστηκε δε ότι δεν υπάρχει καμιά διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων αλλά εφαρμογή των νόμων που ισχύουν και για τους χριστιανούς. "Εχουμε, είπε, ισονομία και ισοπολιτεία γιατί είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία". Πρέπει δε να σημειωθεί ότι ο Κ. Λαλιώτης απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου για απόσυρση των ΜΑΤ από την κοινότητα, ώστε να μπορούν ελεύθερα οι μουσουλμάνοι να ασκήσουν ανεμπόδιστα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε μια περίοδο μάλιστα που αρχίζει η μεγάλη θρησκευτική τους γιορτή. Ουσιαστικά διαβεβαίωσε ότι τα ΜΑΤ θα παραμείνουν λέγοντας: "Η οποιαδήποτε αστυνομική παρουσία δε σημαίνει διάκριση μεταξύ των πολιτών".

Ο Στ. Παναγιώτου

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση και τον υπουργό για τη στάση που κράτησαν και κρατούν απέναντι στο θέμα. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν με την προσπάθεια που κατέβαλε ο υπουργός να δικαιολογήσει την επέμβαση και την παραμονή των ΜΑΤ στην κοινότητα Κιμερίων, υπογραμμίζοντας ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε δεν μπορούν να πείσουν κανένα. Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μεσολάβησε ενάμισης χρόνος από τη στιγμή που κατατέθηκε η αίτηση έκδοσης άδειας επέκτασης εργασιών στο τζαμί μέχρι και την έκδοσή της. "Η άδεια, είπε, εκδόθηκε λίγες μέρες πριν τις πρόσφατες εκλογές κι αυτό δείχνει ότι επρόκειτο για μια πράξη που αποσκοπούσε σε εκλογικά οφέλη". Ακόμη αναφερόμενος στην παρουσία των ΜΑΤ στην κοινότητα, σημείωσε ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα. Υπογράμμισε δε ότι αυτό βλάπτει και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το εκμεταλλεύεται η Αγκυρα και όσοι έχουν συμφέρον σε βάρος μας."Εσείς, είπε, αλείφεται τη φέτα της Αγκυρας και των ιμπεριαλιστικών κύκλων με βούτυρο ώστε να έρχεται κάθε χρόνο το αμερικάνικο Κογκρέσο με τις γνωστές εκθέσεις του και για να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να κάνει λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα".

Αναφερόμενος στο επιχείρημα του υπουργού περί παραβίασης πολεοδομικών διατάξεων στις εργασίες που γίνονταν στο τζαμί, ο Στ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υποκρίνεται όταν λέει τέτοια πράγματα. "Γιατί, ρώτησε, δεν έχετε σε όλες τις περιπτώσεις την ίδια ευαισθησία, όπως π. χ. στην περίπτωση του Πάρκου Ελευθερίας και των όσων έκανε εκεί ο Λαμπράκης; Κι αφού έγιναν όπως λέτε πολεοδομικές παραβάσεις γιατί στείλατε τα ΜΑΤ και δεν ακολουθήσατε άλλους τρόπους, που προβλέπονται, για την εφαρμογή του νόμου; Γιατί π. χ. δεν τους βάλατε ένα πρόστιμο; ". Καταλήγοντας ο ομιλητής ζήτησε να αποσυρθούν τα ΜΑΤ και να αφεθούν οι κάτοικοι της περιοχής - ιδιαίτερα δε τώρα που έχουν τη μεγάλη θρησκευτική τους γιορτή - να ασκήσουν ανεμπόδιστα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org