ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΨΕΥΤΙΑ

Πριν ακόμα σταματήσει η βροχή, ο Λαλιώτης εκτιμούσε ότι πρόκειται περί "θεομηνίας". Πριν ακόμα βρεθούν οι αναγκαίοι οδηγοί για να κινηθούν κάποιες μπουλντόζες, ο Παπαδόπουλος έβγαινε στις κάμερες και δήλωνε την ικανοποίησή του για την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφραζε τη χαρά του γιατί οι νεκροί ήταν λίγοι. Πριν ακόμα βγουν εκτιμητές στο δρόμο για να καταγράψουν τις ζημιές, οι κυβερνητικοί νομάρχες μοίραζαν χαρτιά με νούμερα "βγαλμένα απ' την κοιλιά τους" που υποτίθεται πως αντιστοιχούσαν σε όσα χρειάζονταν για την αποκατάσταση των ζημιών. Πριν ακόμα γίνει έρευνα για τα έργα των εργολάβων που στάθηκαν αφορμή για το νέο χαλασμό, η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι τα έργα είναι "άρτιες κατασκευές".

Είναι φανερό πως όταν στο ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ ο υπουργός των εφοπλιστών έσπευδε στις κάμερες για να "σταυρώσει" τον καπετάνιο, πριν καν αρχίσει η έρευνα για να βρεθεί αν ζούσε ή αν πέθανε ο άνθρωπος, δεν ήταν μόνος.

Μία με την κινητοποίηση των αγροτών που πριν καν ξεκινήσει, η κυβέρνηση πέρναγε στα μέσα ενημέρωσης την άποψη ότι φταίει το ΚΚΕ, δύο με το ναυάγιο που έφταιγε ο καπετάνιος, τρεις με τη βροχή που έφταιγε ο Θεός, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το ένα μετά το άλλο τα μέλη της κυβέρνησης κάνουν καθαρό πως δεν έχουν απλά ξεσκολίσει τον Γκαίμπελς, αλλά έχουν προχωρήσει αρκετά μπροστά. Από μόνοι τους - χωρίς καν αναφορές στα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της σοσιαλδημοκρατίας, από τα οποία ορισμένοι πέρασαν για να κριθούν άξιοι να κυβερνήσουν - συνιστούν σχολή παραπληροφόρησης, εξαιρετικά χρήσιμη στην άρχουσα τάξη, αφού αυτή ακριβώς η σχολή, κυβερνώντας, κατορθώνει να βγάζει λάδι όσους κερδίζουν ακόμα κι απ' αυτόν το θάνατο ανθρώπων που θα μπορούσαν κάτω από άλλες συνθήκες να συνεχίζουν να πηγαίνουν ήσυχα στη δουλιά τους. Αποδεικνύουν πως κατέχουν καλά τη γνώση για τη λειτουργία των μηχανισμών της εντύπωσης - το γνωστό του Μητσοτάκη "ποιος θα θυμάται σε δέκα χρόνια", ωχριά μπροστά στο δικό τους μπαράζ ψευδών εντυπώσεων για την εξαφάνιση "εν τη γενέσει της" της όποιας αλήθειας.

***

Κι όμως - ιστορικά αποδεδειγμένο - ο κόπος τους είναι μάταιος. Το γεγονός ότι διάφοροι "συνάδελφοι δημοσιογράφοι" σπεύδουν να συμβάλουν με την πένα τους στην απόπειρα να οδηγηθεί ένας λαός σε κατάσταση ομαδικής παράνοιας, να πιστέψουν με το ζόρι οι άνθρωποι πως για ό,τι παθαίνουν δε φταίει ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο οικονομικό - πολιτικό σύστημα - αυτό που έχει Θεό του τα υπερκέρδη των λίγων - αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ φταίνε οι ίδιοι οι παθόντες, δεν πρέπει να ερμηνεύεται και σαν νίκη του ψεύδους έναντι της αλήθειας. Το ψέμα στην προκειμένη περίπτωση των πλημμυρών είναι τόσο χοντρό που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από οποιοδήποτε περιτύλιγμα.

Γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να πειστούν κοντά τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, την Κορινθία, το Αργος και την Αιγιάλεια, ότι ως καταπατητές ρεμάτων όλοι μαζί αυτοί είναι οι φταίχτες που η "θεομηνία" οδήγησε σε καταστροφή. Είναι αδύνατο να πειστούν ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα όταν για παράδειγμα στην Κορινθία, η Πυροσβεστική δεν απαντούσε στις κλήσεις, για τον απλό λόγο ότι το ίδιο το κτίριό της, που βρίσκεται πάνω από σκεπασμένο κανάλι ομβρίων, είχε χτυπηθεί πρώτο από την πλημμύρα. Είναι αδύνατο να πειστούν ότι φταίει η ποσότητα των νερών, όταν στη Φθιώτιδα είναι συχνό το φαινόμενο να πνίγεται ο κάμπος από τις υπερχειλίσεις του Σπερχειού, αφού το τελευταίο αντιπλημμυρικό έγινε το 1945! Είναι αδύνατο να πειστούν για τις αποζημιώσεις, όταν εξαγγέλλεται 200.000 δρχ. βοήθημα στους ανύπαρκτους άστεγους της Φθιώτιδας, την ώρα που στην Κορινθία, όπου πράγματι υπάρχει ανάγκη και η ζημιά ανά νοικοκυριό ξεπερνά το εκατομμύριο, δηλώνεται πως θα ισχύσει ό,τι και για την Ξάνθη!

***

Πλημμύρες είχαμε και θα έχουμε όσο τα κονδύλια αντί για αντιπλημμυρικά πάνε σε λογαριασμούς στήριξης της πολεμικής βιομηχανίας, σε λογαριασμούς πολυεθνικών τύπου "Χόχτιφ" (αεροδρόμιο Σπάτων), σε ταμεία Μεγάρων Μουσικής και άλλων τινών "εργολάβων θανάτου" (το γεγονός ότι στο Μέγαρο έχουν φαγωθεί πάνω από 8 δισ. ενώ στην κοιλάδα του Σπερχειού δεν έχουν δοθεί ακόμα τα 3 δισ. για την έναρξη των έργων είναι χαρακτηριστικό).

Αυτό που μπορούμε να μην έχουμε, είναι κυβερνήσεις τέτοιων λωποδυτών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και για το άνοιγμα αυτού του δρόμου είμαστε πράγματι συνυπεύθυνοι όλοι.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Πλημμύρες είχαμε και θα έχουμε όσο τα κονδύλια αντί για αντιπλημμυρικά πάνε σε λογαριασμούς στήριξης της πολεμικής βιομηχανίας, σε λογαριασμούς πολυεθνικών τύπου "Χόχτιφ" (αεροδρόμιο Σπάτων), σε ταμεία Μεγάρων Μουσικής και άλλων τινών "εργολάβων θανάτου"

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γνώριζαν και αδιαφορούσαν

- Ποια είναι η "επόμενη μέρα" για την Κόρινθο;

- Η Κόρινθος είναι πνιγμένη σε χιλιάδες τόνους λάσπης, το εμπορικό κέντρο έχει καταστραφεί, η οικονομική ζώνη και δραστηριότητα νεκρώθηκε, οι κάτοικοι των φτωχότερων και υποβαθμισμένων περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση, περιουσίες χάθηκαν μέσα σε 2 ώρες, χιλιάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν.

- Τι προκάλεσε αυτές τις βιβλικές καταστροφές;

- Σίγουρα, όχι μόνο η φύση. Κύριος υπεύθυνος είναι η εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων να φτιάξουν αντιπλημμυρικά έργα. Και, όπως φαίνεται, ενώ γνώριζαν τον κίνδυνο, έπραξαν με γνώμονα συμφέροντα άλλων και όχι των κατοίκων της Κορινθίας. Από τις 28/8/95, η ΔΕΥΑΚ προειδοποιούσε πως με τον τρόπο που φτιάχνεται η νέα Εθνική Οδός είναι θέμα χρόνου οι πλημμύρες. Κανείς δεν άκουσε. Τώρα οι υπουργοί έκαναν πως δεν ήξεραν τίποτα για το έγγραφο της ΔΕΥΑΚ, στο οποίο επισημαινόταν ο κίνδυνος πλημμυρών από τα πρόσθετα νερά του δικτύου ομβρίων υδάτων της νέας Εθνικής Οδού. Ανάλογη στάση αδράνειας κράτησε και η Νομαρχία Κορινθίας, η οποία δεν προχώρησε έγκαιρα στη μελέτη και το σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων. Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, προκαλώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, ανέδειξαν σαν μόνο υπεύθυνο της καταστροφής τη μεγάλη βροχόπτωση, βρίσκοντας συνηγόρους τον νομάρχη και τον δήμαρχο της πόλης. Στόχος τους, να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των τοπικών ηγετικών παραγόντων, γιατί δεν έχουν πάρει εκείνα τα μέτρα που θα προστάτευαν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της Κορινθίας. Οταν, μάλιστα, τα τελευταία 25 χρόνια είχαμε προβλήματα πλημμυρών μικρότερης κλίμακας κύρια στην Κόρινθο.

- Ποιες ήταν οι αντιδράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης;

- Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι ανακοίνωσαν "ελεημοσύνη" 200.000 δραχμών για κάθε νοικοκυριό και μέτρα - κοροϊδία για τους εμπόρους, που δεν ανακουφίζουν κανένα. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά να πάρουν μέτρα για τα χιλιάδες ΙΧ αυτοκίνητα, που παρασύρθηκαν από τα νερά και υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές.

- Τι πρέπει να γίνει για την αποτροπή παρόμοιων καταστροφών και την ανακούφιση των πληγέντων;

- Απαιτούνται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχετευτικά δίκτυα ομβρίων σε όλους τους δήμους του νομού. Ιδιαίτερα στην Κόρινθο, χρειάζεται να κατασκευαστούν αναβαθμίδες και μικρά φράγματα σ' όλο το μήκος του ποταμού για να συγκρατούνται τα φερτά υλικά. Να αποκατασταθεί η φυσική κοίτη του ποταμού από τις παράνομες επιχωματώσεις, να γίνει ανακατασκευή των γεφυρών, να διευκολύνεται η ροή του νερού. Να εξεταστεί και η δυνατότητα εκτροπής μέρους των νερών του χειμάρρου Ξηριά, στα πλαίσια ολοκληρωμένης μελέτης που θα διασφαλίζει συνολικά την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σαν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών προτείνουμε: Την άμεση οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων με το ποσό των 500.000 δρχ., την πλήρη και χωρίς περιορισμό αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν κατοικίες, καταστήματα, βιοτεχνίες, επιχειρήσεις και ΙΧ αυτοκίνητα, τη μετάθεση χωρίς επιβάρυνση, για ικανό χρονικό διάστημα, των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, την 5ετή άτοκη ρύθμιση χρεών προς οργανισμούς, τη χορήγηση άτοκων και ειδικά επιδοτούμενων δανείων με διάρκεια χάριτος κατά κατηγορία πληγέντων, την καθιέρωση ειδικών τιμολογίων των δημοσίων επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας για τους πληγέντες και, τέλος, ειδικά επιδόματα στους εργατοϋπαλλήλους για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις όπου εργάζονταν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Π. Ζ.

ΜΕΣΑ στο 1997 θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στο 1998 και από την 1η Γενάρη 1999 θα αναλάβει την εν λευκώ άσκηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σελίδα 8).

ΣΕ ΠΕΔΙΟ μάχης τυλιγμένο στην ομίχλη εκατοντάδων δακρυγόνων μετατράπηκε χτες το κέντρο της Σεούλ. Οι πορείες δεκάδων χιλιάδων απεργών και φοιτητών δεν άργησαν να πάρουν τη μορφή βίαιων συγκρούσεων με τους αστυνομικούς (σελίδα 10).

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Μονογράφηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, από τους επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, η συμφωνία αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα (σελίδα 11).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ διαμαρτυρίας σε κεντρικά καταστήματα του "Κωτσόβολου" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν και αυτό το Σάββατο εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ, ενάντια στο διευρυμένο ωράριο που εφαρμόζει η επιχείρηση. Επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Λ. Αυδή (σελίδα 12).

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ της Ζακύνθου έχει ακάλυπτο το 46% των ειδικευμένων γιατρών αλλά ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου απέλυσαν τις δυο - απ' τις τρεις συνολικά - ειδικευόμενες γιατρούς! (σελίδα 18).

ΤΟ ΡΟΛΟ του Ποντίου Πιλάτου προτίθεται να παίξει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής σε ό,τι αφορά τις 15 ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούν στην περιοχή ευθύνης της και πρέπει, βάσει του νόμου, να κλείσουν αύριο (σελίδα 28).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org