ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ
Να προστατευτούν οι κάτοικοι

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου

Να προστατευτούν οι κάτοικοι της συνοικίας Ελευθερίας Βενιζέλου, στα Τουρκοβούνια, από τους ιδιώτες που διεκδικούν τα κτήματα όπου βρίσκονται τα σπίτια τους, ζητά, με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος.Ταυτόχρονα ζητά να ληφθούν μέτρα για την οριστική επίλυση του προβλήματος, ώστε να μην ταλαιπωρούνται 200 και πλέον οικογένειες, που ζουν στην περιοχή.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει το μέγεθος του προβλήματος: "Με έξωση από τα σπίτια τους απειλούνται 200 και πλέον οικογένειες στα Τουρκοβούνια, καθώς τα κτήματα όπου βρίσκονται τα σπίτια τους τα διεκδικούν ιδιώτες. Οπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών, η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στο ελληνικό δημόσιο - γεγονός με το οποίο συμφωνεί και το υπουργείο Οικονομικών - και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις προκειμένου να μπει φραγμός στα σχέδια κάποιων μεγαλοκαταπατητών και να αποτραπεί ο κίνδυνος να χάσουν τα σπίτια τους και να βρεθούν στο δρόμο".

Να σημειώσουμε πως οι ιδιώτες καταπατητές στηρίζονται στην 591/90 απόφαση του Αρείου Πάγου, που τους αναγνωρίζει την κυριότητα σε μία έκταση 64 στρεμμάτων. Η απόφαση αυτή, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, φέρνει την υπογραφή του Ανδρουτσόπουλου, ο οποίος τελευταία απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης για τις δραστηριότητές του, και γεννά εύλογα ερωτηματικά. Οπως ερωτηματικά προκαλεί και η στάση της κυβέρνησης, αφού αποδεδειγμένα αυτή η περιοχή ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό επιβεβαιώνουν, εξάλλου, όχι μόνο παλιότερες δικαστικές αποφάσεις, αλλά και το γεγονός ότι στο χώρο αυτό έχουν χτιστεί σχολεία, εκκλησίες, κλπ. Παρ' όλα αυτά ο Αρειος Πάγος "δικαίωσε" τον ιδιώτη καταπατητή, που εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να καθίσει στο σκαμνί, ο οποίος μάλιστα απειλεί με εξώσεις ανθρώπους που με αίμα και ιδρώτα έχτισαν τα σπίτια εντελώς νόμιμα.

"Η υπόθεση αυτή πρέπει να πάρει τέλος. Φτωχοί άνθρωποι, εργαζόμενοι, ταλαιπωρούνται για πενήντα ολόκληρα χρόνια επειδή κάποιος λέει ότι ο χώρος που κτίστηκαν τα σπίτια είναι δικός του! Με την ίδια λογική ο οποιοσδήποτε μπορεί να διεκδικεί δημόσιες εκτάσεις και με την ανοχή του κράτους και τέτοιες αποφάσεις του Αρείου Πάγου να τις καταπατά!", τονίζει χαρακτηριστικά στην Επίκαιρη Ερώτησή του ο Μ. Κωστόπουλος.

Για το ίδιο θέμα ο Μ. Κωστόπουλος μαζί με τον Λεων. Αυδή, επίσης βουλευτή του ΚΚΕ, είχαν καταθέσει την προηγούμενη βδομάδα και Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Τη Δευτέρα ξεκινά η απεργία διαρκείας

Σε διαδικασία γενικών συνελεύσεων οι δάσκαλοι. Τη συμπαράστασή τους στους καθηγητές εκφράζουν οι γονείς στο Περιστέρι

Τέσσερις μέρες πριν την έναρξη της απεργίας των καθηγητών, ο υπουργός Παιδείας φέρνει τα θέματα της παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε σύσκεψη στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των διάφορων φορέων, καλώντας τους να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Χτες, πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο σύσκεψη ενημέρωσης για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών από την ΟΛΜΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των απεργιακών επιτροπών των ΕΛΜΕ της Αττικής, πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων σχολών της Αθήνας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των καθηγητών, καθώς από τη Δευτέρα 20 Γενάρη προχωρούν στην υλοποίηση της απόφασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας με τη μορφή πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών. Τη δεύτερη μέρα της απεργίας οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι.

Στο μεταξύ, τέσσερις μέρες πριν από την έναρξη της απεργίας των καθηγητών, ο υπουργός Παιδείας πρόκειται να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο εισήγηση που θα αφορά την παιδεία και στις τρεις βαθμίδες, σε μια προφανή προσπάθεια να μετριάσει το πολιτικό κόστος από τις επερχόμενες κινητοποιήσεις.

Την ίδια στιγμή σε διαδικασία γενικών συνελεύσεων βρίσκονται μέχρι και τις 24 Γενάρη οι διδασκαλικοί σύλλογοι της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας για τριήμερη απεργία του κλάδου τις μέρες συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο. Οι αποφάσεις των συλλόγων θα μεταφερθούν στη γενική συνέλευση των προέδρων των συλλόγων στις 25 Γενάρη, όπου και θα ληφθεί και η τελική απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεων των δασκάλων.

Σύσκεψη φορέων στο Περιστέρι

"Γονείς, μαθητές στηρίζουμε τους αγώνες των εκπαιδευτικών, στηρίζουμε το δικαίωμα όλων των μαθητών στη μόρφωση με μέτρα ενίσχυσης και αναβάθμισης του δωρεάν και ενιαίου χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας".

Με αυτά τα λόγια η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περιστερίου καλεί τους φορείς του δήμου σε σύσκεψη για την ενημέρωση σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων υποστήριξής τους που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 10.30 το πρωί, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Παν. Τσαλδάρη 2). Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και αντιπρόσωποι της Ενωσης, των 15μελών γυμνασίων και λυκείων, εκπρόσωποι των ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου" και της Α ΕΛΜΕ Γ Περιφέρειας Αθήνας.

Πικετοφορίες διαμαρτυρίας των συνταξιούχων

Θα γίνουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, στις 23 Γενάρη

Με τρεις πικετοφορίες, στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, θα εκφράσουν στις 23 Γενάρη οι συνταξιούχοι τη διαμαρτυρία τους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) - που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, των Τραπεζών και του Δημοσίου - καλεί τις Συντονιστικές Επιτροπές των άλλων πόλεων να οργανώσουν δικές τους πικετοφορίες.

Οι τρεις πικετοφορίες θα έχουν τις εξής αφετηρίες:

  • Στην Αθήνα,την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 π.μ.
  • Στη Θεσσαλονίκη,το άγαλμα Βενιζέλου, ώρα 10 π.μ.
  • Στον Πειραιά,το Εργατικό Κέντρο, ώρα 10 π.μ.

"Οι αυξήσεις των συντάξεων κατά 2,5%+2,5% - που σε ετήσια βάση είναι 3,25% - αντιστοιχούν σε 60 - 150 δραχμές τη μέρα για χιλιάδες συνταξιούχους", τονίζει η ΣΕΑ σε ανακοίνωσή της και καλεί τους συνταξιούχους να δώσουν το ενωτικό αγωνιστικό τους "παρών". "Εκτός απ' την ακρίβεια, υπογραμμίζει η ΣΕΑ, τις αυξήσεις εμπαιγμού και τη βαριά φορομπηχτική πολιτική, που αφανίζουν το πενιχρό εισόδημα, οδηγούν τελικά στον κοινωνικό αποκλεισμό εκατοντάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους".

Η ΣΕΑ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα είναι επικίνδυνα, καθώς οδηγούν στην αφαίρεση κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων και συρρικνώνουν συνολικά το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης, η ΣΕΑ ζητά συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου για να συζητήσει ασφαλιστικά και οικονομικά θέματα.

Η ΣΕΑ των συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ Ιωαννίνων, μαζί με τις καλύτερες ευχές για το 1997, δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για το βασικό αίτημα των συνταξιούχων, που είναι η επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και τονίζει την ανάγκη ενός λαϊκού μετώπου, που θα αντιπαλέψει την πολιτική των Βρυξελλών και της κυβέρνησης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Απολύθηκαν δυο ειδικευόμενοι γιατροί

Κενές οι 16 απ' τις 30 θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Η ΕΙΝΠΙΣ καταδικάζει τις απολύσεις και ζητά την ανάκλησή τους

Το νοσοκομείο της Ζακύνθου έχει ακάλυπτο το 46% των ειδικευμένων γιατρών αλλά ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου απέλυσαν τις δυο -απ' τις τρεις συνολικά - ειδικευόμενες γιατρούς! Μάλιστα στην απόφαση αυτή προχώρησαν παρά την αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου (2/1/97) και παρά τις διατάξεις του νόμου 1609/86, άρθρο 10 που προβλέπει πως γιατροί που κάνουν ειδικότητα σε επαρχιακά νοσοκομεία μπορούν μετά τη λήξη του χρονικού ορίου να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί μέχρι να τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν την ειδικότητά τους.

Οι γιατροί που απολύθηκαν είναι η Σαββίνα Χαϊκάλη και η Αικατερίνη Γεωργοπούλου.Το τι σημαίνει η απόλυση των δυο ειδικευόμενων γιατρών μπορεί να φανεί απ' τις ελλείψεις σε έμψυχο υλικό στο νοσοκομείο Ζακύνθου: Από τις 30 θέσεις ειδικευμένων γιατρών έχουν καλυφθεί μόνο 16. Υπάρχουν 6 κενές θέσεις στο Παθολογικό Τμήμα, 4 στο Χειρουργικό, 3 στον Εργαστηριακό Τομέα ενώ η 1 θέση της Μαιευτικής είναι ουσιαστικά ανενεργός καθώς την κατέχει ο σημερινός Νομάρχης Ζακύνθου. Λείπουν επίσης 2 ακτινολόγοι και 1 μικροβιολόγος. Στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει Παιδιατρική κλινική και οι ανάγκες της εξυπηρετούνται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Στην καρδιολογική κλινική υπάρχει 1 καρδιολόγος.

Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 6 γιατροί που κάνουν την ειδικότητά τους και 3 υπεράριθμοι. Ομως ακόμα και αυτοί δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου καθώς εφημερίες κάνουν ακόμα και οι αγροτικοί γιατροί οι οποίοι το πρωί απασχολούνται στα αγροτικά ιατρεία και τα βράδια εφημερεύουν στο νοσοκομείο.

Η Επιστημονική Επιτροπή και η Τριμελής Επιτροπή των Γιατρών του νοσοκομείου Ζακύνθου, έχουν ταχθεί ενάντια στις απολύσεις θεωρώντας πως το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί. Ταυτόχρονα με την απόλυση, δεν προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την πλήρωση των κενών θέσεων.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Στερεάς Ελλάδας (ΕΙΝΠΙΣ) με ανακοίνωσή της καταδικάζει τις απολύσεις και συμπαραστέκεται στους δυο ειδικευόμενους γιατρούς. "Η Παιδιατρική κλινική, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν έχει νοσοκομειακούς γιατρούς και μόνον ορισμένα περιστατικά καλύπτονται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Η Καρδιολογική κλινική στηρίζεται σε 1 επιμελητή και 1 γιατρό υπεράριθμο. Δεν υπάρχουν ακτινολόγος, ορθοπεδικός, ΩΡΛ. Το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού και θα έπρεπε να προσφέρει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου παρ' όλες τις ανάγκες του Νοσοκομείου και παρ' όλες τις αποφάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και της Τριμελούς Επιτροπής των γιατρών του νοσοκομείου, προχώρησε στις απολύσεις των δύο συναδέλφων παραβιάζοντας ακόμη και το σχετικό νόμο (άρθρο 10 του Ν. 1609/86) οξύνοντας ακόμα περισσότερο τα λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου".

"Αυτή η ενέργεια της διοίκησης εντάσσεται στα πλαίσια των περικοπών στις κρατικές δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία και γενικά στην υγεία" τονίζει η ΕΙΝΠΙΣ και ζητά την ανάκληση των απολύσεων καθώς και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των ειδικευμένων γιατρών για την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Οι νοσοκομειακοί παλεύουν για την απαραίτητη αναβάθμιση και βελτίωση της παρεχόμενης νοσοκομειακής περίθαλψης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό".

Οι προσλήψεις στα νοσοκομεία

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ, φύλλο 9/31.12.1996 - οι διοριστέοι των διαφόρων κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ των Νομαρχιών Αρτας, Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σερρών και Φωκίδας και των επαρχιών Ανδρου, Θήρας, Ιθάκης, Ικαρίας, Κάτω Νευροκοπίου, Κυθήρων, Λαγκαδά, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Τήνου για την πλήρωση 5.562 θέσεων διαφόρων νοσοκομείων και φορέων υγείας της χώρας.

Οι διοριστέοι καλούνται να εμφανιστούν στις υπηρεσίες και στα νομικά πρόσωπα στα οποία διορίζονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ