ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1997
Σωρεία συσκέψεων για τη συγκράτηση των δαπανών

Η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών στα "ασφυκτικά" όρια που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 1997 και γενικότερα η επίτευξη των στόχων του, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Ανάλογου περιεχομένου συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα μεταξύ του Ν. Χριστοδουλάκη και των προϊστάμενων των υπηρεσιών εντελλομένων εξόδων όλων των υπουργείων και άλλων φορέων του δημοσίου της Αττικής. Επίσης, σήμερα αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου με αναλυτικές οδηγίες προς τα υπουργεία και τους οργανισμούς για την αυστηρή τήρηση όλων των διαδικασιών που προβλέπονται για την εκτέλεση του σκέλους των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού.

Από τα παραπάνω, είναι φανερό ότι επικρατεί έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρμόδιοι παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκφράζουν φόβους για υπέρβαση των στόχων για τις δημόσιες δαπάνες, καθώς αυτές παραμένουν ουσιαστικά καθηλωμένες στα επίπεδα του ...1993. Το πάγωμα των δαπανών στα επίπεδα του 1993, έχει σαν αποτέλεσμα τα υπουργεία και οι οργανισμοί του δημοσίου (ιδιαίτερα όσοι προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα) να μην είναι πλέον σε θέση να ικανοποιήσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες με όλες τις παρενέργειες που έχει η εξέλιξη αυτή.Σημειώνεται πως στον κρατικό προϋπολογισμό του 1997, οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις) αυξάνονται μόλις κατά 6,2%, τη στιγμή που το αμέσως προηγούμενο - επίσης κακό έτος - αυξήθηκαν με ρυθμό 14,1%. Πρόκειται εμφανώς για μία πολιτική καρατόμησης των δημοσίων δαπανών σε ακόμη πιο έντονη μορφή από τα προηγούμενα χρόνια, που οδηγεί εκ των πραγμάτων στη συρρίκνωση ή και στο αναγκαστικό κλείσιμο πολλών δημοσίων φορέων. Είναι μία από τις πλευρές του ανυπολόγιστου κόστους που υφίσταται η ελληνική κοινωνία από την εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εκπλήρωση των όρων του προγράμματος "σύγκλισης".

  • Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, κατά το Δεκέμβρη του 1996 από την ΥΠΕΔΑ και τα παραρτήματά της διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 5.500 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 147.085 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Προσοχή στις παγίδες των ασφαλιστηρίων συμβολαίων

Την προσοχή των καταναλωτών στις παγίδες που κρύβουν τα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιριών, εφιστά το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών (ΕΣΚ) που συνεδρίασε στις αρχές της βδομάδας και ασχολήθηκε με αυτό το θέμα, κάνοντας παράλληλα λόγο για πιθανότητα ύπαρξης καταχρηστικών όρων στα συμβόλαια. Ας σημειωθεί, ότι οι παραπάνω συστάσεις για αυτοπροστασία των καταναλωτών, γίνονται από ένα όργανο το οποίο έχει συσταθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Στην ουσία δηλαδή, το ΕΣΚ εκτιμά πως το νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για την ασφαλιστική αγορά, δεν προστατεύει τους καταναλωτές από τα λεγόμενα ψιλά γράμματα των συμβολαίων. Δεν είναι τυχαίο, ότι το ΕΣΚ ζητά την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, με ψήφισμά του το ΕΣΚ συμβουλεύει τους καταναλωτές να μη συμμετέχουν σε καμία διαπραγμάτευση για σύναψη ασφάλισης και πολύ περισσότερο να αρνούνται να υπογράφουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εφόσον δεν τους έχουν δοθεί αρκετές μέρες πριν σε ευανάγνωστο και κατανοητό κείμενο οι γενικοί όροι ασφάλισης, γιατί μπορεί ορισμένοι από τους όρους αυτούς να είναι καταχρηστικοί. Επίσης, το Συμβούλιο πρόκειται να εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο για την ενημέρωση των καταναλωτών επισημαίνοντας την προσοχή τους σε πιθανές καταστρατηγήσεις των συμφερόντων τους στη διαδικασία κατάρτισης και στο περιεχόμενο της ασφαλιστικής σύμβασης.

Παράλληλα, θα ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρίες να του χορηγήσουν τους γενικούς όρους που χρησιμοποιούν στα συμβόλαιά τους και καλεί την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τα μέλη της προκειμένου να προχωρήσουν στην επανεξέταση των γενικών τους όρων ασφάλισης και στην αναθεώρηση γενικών όρων που είναι μονομερείς και παραβλέπουν τα συμφέροντα των καταναλωτών. Τέλος, το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διενέργεια έρευνας και μελέτης για να αξιολογηθεί η χρησιμότητα κάποιων ασφαλιστικών καλύψεων και κύρια των επενδυτικών προγραμμάτων ασφάλισης ζωής.

Στροφή στον πολιτισμό για ενίσχυση του τουρισμού

Την έναρξη του προγράμματος "Τουρισμός - Πολιτισμός", που θα στηρίζεται στην προώθηση δέκα ενεργειών - δράσεων και αποσκοπεί στην αξιοποίηση του πολιτιστικού στοιχείου της χώρας μας σαν πόλο έλξης τουρισμού, ανακοίνωσε χτες για το 1997 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την αυτόνομη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων και τη στήριξη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς τους οποίους ο ΣΕΤΕ θα υποβάλει σύντομα τις προτάσεις του.

Οι δέκα ενέργειες του προγράμματος δράσης περιλαμβάνουν:

  • δημιουργία βιβλιοθηκών και ταινιοθηκών μέσα στις εγκαταστάσεις των τουριστικών επιχειρήσεων.
  • οργάνωση εκδηλώσεων προβολής της ελληνικής κουζίνας.
  • συνέδρια - ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια.
  • εκθέσεις και εκδόσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εκδόσεις ενός βιβλίου πολιτιστικού περιεχομένου για τη σύγχρονη Ελλάδα και ενός καταλόγου συμμετεχόντων ξενοδοχείων στο πρόγραμμα πολιτισμού.
  • η οργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής και γλυπτικής, που θα συνοδευτεί από τη δημιουργία μιας ετήσιας έκδοσης, στην οποία θα αναφέρονται όλα τα πολιτιστικά δρώμενα στην Ελλάδα για την επόμενη τουριστική περίοδο. Οπως ανακοινώθηκε τέλος, ο ΣΕΤΕ θα υποστηρίξει το πρόγραμμα, αναπτύσσοντας τις σχέσεις των τουριστικών επιχειρήσεων με διάφορες οργανώσεις και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ζητούν αλλαγή της φορολογίας των κινητών αξιών

Τη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολόγησης των κινητών αξιών (μετοχές, ομόλογα κλπ.) - και μάλιστα για το εγγύς μέλλον - θέτουν επί τάπητος οι τραπεζίτες, ενώ στη Βουλή συζητείται ήδη φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί και αλλαγές στη φορολογία των τραπεζικών συναλλαγών. Το θέμα τέθηκε χτες από τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Θ. Καρατζά,ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων της ΕΕΤ, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολόγησης κινητών αξιών σαν "στόχο προτεραιότητας"...

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνουν σήμερα οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες είναι από τα πλέον προκλητικά, δεδομένου ότι απολαμβάνουν το αφορολόγητο των χρηματιστηριακών μετοχών, ενώ μόλις πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε τον τρόπο φορολόγησης των αποδόσεων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων κατά τρόπο ευνοϊκό για τις εταιρίες διαχείρισης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έθεσε μια σειρά προϋποθέσεις οικονομικών και οργανωτικών αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου - όπως ανέφερε - να καταστεί η Ελλάδα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής. Πρόκειται για τον στρατηγικό στόχο που προωθεί η αστική τάξη της χώρας, στα πλαίσια του διαμεσολαβητικού ρόλου που επιδιώκει να κατακτήσει σαν παράγοντας σύνδεσης των χωρών αυτών με τις μεγάλες κεφαλαιοκρατικές χώρες της Ευρώπης και φυσικά τις ΗΠΑ.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
"Τσίμπησε" 0,20 δρχ. η βενζίνη

Κατά 0,20 δρχ. το λίτρο αυξάνεται μέχρι την επόμενη Τετάρτη η τιμή της βενζίνης, ενώ του ντίζελ κίνησης μειώνεται κατά 1,0 δρχ. το λίτρο και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει στα ίδια με της περασμένης βδομάδας επίπεδα, όπως ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ). Ετσι, με βάση τις νέες τιμές, οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης της βενζίνης σούπερ και της αμόλυβδης διαμορφώνονται σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης ως εξής:

  • για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, η σούπερ στις 216,10 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 200,10 δρχ. /λίτρο
  • για την Α ζώνη, η σούπερ στις 221,10 και η αμόλυβδη στις 205,10 δρχ. το λίτρο
  • για τη Β ζώνη, η σούπερ στις 224,10 δρχ. το λίτρο και η αμόλυβδη στις 208,10 δρχ. το λίτρο
  • για τη Γ ζώνη, στις περιοχές με ΦΠΑ 18% η σούπερ στις 226,10 δρχ. και η αμόλυβδη στις 210,10 δρχ. το λίτρο, ενώ στις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές είναι 216,10 και 201,10 δρχ. το λίτρο.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org