ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απτόητοι συνεχίζουν οι ναυτεργάτες

Σε όλα τα λιμάνια αποκρούουν μαχητικά τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς των εφοπλιστών, που στηρίζονται ολόπλευρα από την κυβέρνηση. Σήμερα συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά

Με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία απαντούν ο ναυτεργάτες στη διπλή πρόκληση εφοπλιστών - κυβέρνησης. Οι πρώτοι από προχτές το βράδυ εντείνουν τις πιέσεις τους στα πληρώματα, με στόχο το σπάσιμο της απεργίας. Και η κυβέρνηση, διά στόματος Στ. Σουμάκη,ζήτησε να σταματήσει η απεργία, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος! Σήμερα στις 11 το πρωί θα γίνει πανναυτεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά.

Σ' όλα τα λιμάνια τα πλοία παραμένουν "δεμένα", ενώ σήμερα συνεδριάζει ξανά η ΕΕ της ΠΝΟ για να αποφασίσει τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα.

Εφοπλιστής επιτέθηκε σε απεργούς!

"Πρωτοπόρος" στους εκβιασμούς των πληρωμάτων για το σπάσιμο της απεργίας αναδείχτηκε αυτή τη φορά ο εφοπλιστής Αγούδημος.Ο εφοπλιστής από προχτές τη νύχτα εκβιάζει με απόλυση το πλήρωμα του οχηματαγωγού του πλοίου "Νικόλαος Α" στο λιμάνι της Δραπετσώνας. Παρά τους εκβιασμούς, το πλήρωμα αργά το βράδυ έκανε μυστική ψηφοφορία και αποφάσισε υπέρ της απεργίας,ενώ ταυτόχρονα έξω από το πλοίο σε "χρόνο μηδέν" συγκεντρώθηκαν απεργοί ναυτεργάτες και συνδικαλιστές, συμπαραστεκόμενοι στα μέλη του πληρώματος. Στις 5 τα ξημερώματα χτες και αφού οι συγκεντρωμένοι απεργοί είχαν αποχωρήσει από το λιμάνι της Δραπετσώνας, ο εφοπλιστής ανάγκασε το πλήρωμα να δουλέψει, με αποτέλεσμα το πλοίο να αναχωρήσει για το Ρέθυμνο της Κρήτης.

Δίπλα ακριβώς από το "Νικόλαος Α" βρισκόταν δεμένο το οχηματαγωγό πλοίο ΜΑΡΙΕΤΑ ΙΙ,όπου ο πλοιοκτήτης Γεωργούλιας δε δίστασε να επιτεθεί σε απεργούς που εμπόδιζαν την επιβίβαση φορτηγών στο πλοίο! Ο εφοπλιστής από νωρίς το απόγευμα προέτρεπε τους οδηγούς των φορτηγών, που βρίσκονταν έξω από το πλοίο, να επιβιβαστούν. Στις 12 το βράδυ οι οδηγοί άναψαν τις μηχανές των φορτηγών για να αρχίσουν την επιβίβαση. Οι ναυτεργάτες που βρίσκονταν στον καταπέλτη του πλοίου έπεσαν στις ρόδες των φορτηγών, κόβοντάς τους το δρόμο. Αμέσως ο εφοπλιστής μαζί με οδηγούς φορτηγών αρχίζουν να χτυπούν με γροθιές τους απεργούς!Τα επεισόδια σταμάτησαν όταν έξω από το πλοίο συγκεντρώθηκαν δεκάδες απεργοί και συνδικαλιστές, ενώ το πλήρωμα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δε συμμετείχε στην απεργία, δήλωσε ότι απεργεί.

Εκβιασμούς για να σπάσει την απεργία δέχτηκαν χτες το πρωί και οι ναυτεργάτες πλήρωμα του επιβατικού πλοίου ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ από την πλοιοκτήτρια εταιρία "Λαθισιακή Ανώνυμη Εταιρία".Οι 54 ναυτεργάτες του πληρώματος έκαναν επί τόπου ψηφοφορία και αποφάσισαν παμψηφεί συμμετοχή στην απεργία.

Αλληλεγγύη

Την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των ναυτεργατών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών."Ο αγώνας σας - τονίζει - είναι και δικός μας αγώνας. Είναι αγώνας όλων μας για να αλλάξει επιτέλους η κατάσταση υπέρ του λαού".

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά εκφράζει την αγανάκτησή της για την ανάλγητη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Στον αγώνα των ναυτεργατών συμπαραστέκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καταδικάζει τις τρομοκρατικές, αυταρχικές μεθόδους κυβέρνησης και εφοπλιστών. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ζακύνθου επίσης συμπαραστέκεται στον ηρωικό και δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, που - όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της - είναι αγώνας επιβίωσης. Το ίδιο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου,καθώς και το Σωματείο Οικοδόμων Ζακύνθου.

Την απαίτησή του από την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα απέναντι στα αιτήματα ζωής των ναυτεργατών, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης,τονίζοντας ότι στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα τους. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,που χαιρετίζει τον αγώνα των ναυτεργατών ενάντια στο κοινό αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης - εφοπλιστικού κεφαλαίου. Συμπαράσταση εκφράζουν επίσης πολλοί φορείς της Θάσου.

Δε συζητά με απεργούς η κυβέρνηση!

Προκλητικές δηλώσεις Σουμάκη - Δρυ

"Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Να σταματήσουν την απεργία για να κάνουμε διάλογο"!Σ' αυτή την προκλητική δήλωση προχώρησε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ομως οι κυβερνητικές προκλήσεις δε σταματάνε εδώ. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς εξέδωσε έγγραφο με ημερομηνία 14 Γενάρη, με το οποίο επιχειρεί να διασπάσει το μέτωπο των ναυτεργατών σε ανώτερα και κατώτερα πληρώματα, αλλά και να διαχωρίσει τους ναυτεργάτες από τους υπόλοιπους κλάδους εργαζόμενων, χαρακτηρίζοντάς τους ουσιαστικά προνομιούχους, επειδή υποτίθεται ότι καταβάλλουν μικρή φορολογία!

Ειδικότερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας χαρακτήρισε τη ναυτεργατική απεργία ως αδικαιολόγητη (!) επειδή - όπως είπε - η κυβέρνηση με τη νέα πρόταση που παρουσίασε για το φορολογικό ζήτημα του κλάδου έδειξε την... καλή της θέληση. Για τα υπόλοιπα αιτήματα των ναυτεργατών σημείωσε: "Η διευθέτηση του ασφαλιστικού είναι πέρα και έξω από οποιοδήποτε νομικό πλαίσιο" (!), ενώ η απασχόληση και η σύνθεση των οργανικών πληρωμάτων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λύσουν οι ναυτεργάτες με τους εφοπλιστές!

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"Γ. Μανουσογιαννάκης,αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού, δήλωσε: "Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ζήτησε σήμερα να σταματήσουμε την απεργία για να κάνουμε διάλογο μαζί του! Εκτός ότι αυτό μας θυμίζει τον μακαρίτη τον Λάσκαρη,υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση μάλλον έχει χάσει το "μέτρο". Διάλογο, αλλά δυστυχώς διάλογο κουφών, κάναμε επί ένα μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν να εισπράξουμε μια αδιαλλαξία από την πλευρά της κυβέρνησης. Ισχυρίζεται ο υπουργός ότι έδειξε καλή θέληση η κυβέρνηση απέναντι στους ναυτεργάτες και στα αιτήματά τους. Ισως να εννοεί καλή θέληση την αύξηση της φορολογίας των ναυτεργατών, τον ολοκληρωτικό αφανισμό των Ελλήνων ναυτεργατών που μας υποσχέθηκε ότι μας περιμένει ή την παραπέρα υποβάθμιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης των ναυτεργατών. Η καθολική συμμετοχή και αποφασιστικότητα των συναδέλφων μας, είμαστε σίγουροι ότι θα κάμψει την αδιαλλαξία και της κυβέρνησης και των εφοπλιστών. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους που μέχρι σήμερα μας έχουν συμπαρασταθεί και να ζητήσουμε για άλλη μια φορά ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια και συμπαράσταση. Η δικιά μας νίκη και επιτυχία είναι νίκη και επιτυχία όλης της εργατικής τάξης".

* Προσέκρουσε χθες κατά τη διέλευσή του στη διώρυγα της Κορίνθου το, μ
  • Προσέκρουσε χτες κατά τη διέλευσή του στη διώρυγα της Κορίνθου το, με σημαία Αγ. Βικαντίου, Ε/Γ πλοίο "BERCAMA". Ευτυχώς τα 20 μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους, ενώ το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στον όρμο Καλαμάκι Κορινθίας.
Και απολύσεις στα Ναυπηγεία Αυλίδας

ΧΑΛΚΙΔΑ.-Την απόλυση 4 εργαζομένων ανακοίνωσε προχτές, η διοίκηση των Ναυπηγείων Αυλίδας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη κινητοποίηση των εργαζομένων! Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν από την προηγούμενη Δευτέρα καθημερινές 3ωρες στάσεις εργασίας, για την καταβολή των δεδουλευμένων Δεκέμβρη και αναδρομικών του 1996. Σήμερα πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για να εξετάσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Προεδρείο στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Μετά από αναβολές και πολλές άκαρπες συνεδριάσεις, συγκροτήθηκε χτες το προεδρείο και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Ν. Εξαρχος της ΠΑΣΚΕ, Α' αντιπρόεδρος ο Π. Πάλμος της ΕΣΚ, Β' αντιπρόεδρος ο Ν. Χατζάρας της ΠΑΣΚΕ, Γ' αντιπρόεδρος ο Ι. Κουρέτας της ΔΑΚΕ, γενικός γραμματέας ο Α. Ματσαρίδης της ΔΑΚΕ, Α' αν. γραμματέας ο Ρ. Ρίζος της ΣΑΔ, Β' αν. γραμματέας ο Μ. Τσαπρούνης της ΠΑΣΚΕ, Γ' αν. γραμματέας ο Λ. Πουγγιάς της ΔΑΚΕ, ταμίας ο Ν. Πιλαλίδης της ΠΑΣΚΕ.

Στο Ηράκλειο

Συμμετοχή 100% έχει στο Ηράκλειο Κρήτης η απεργία των ναυτεργατών, ενώ περίπου 400 τόνοι προϊόντων βρίσκονται φορτωμένοι σε φορτηγά μέσα και έξω από τα πλοία. Τα στοιχεία για την ποσότητα των προϊόντων δόθηκαν από το σωματείο των αυτοκινητιστών, του οποίου ο πρόεδρος, Π. Κοκοσάλης,δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντίθεση με την απεργία και ότι η κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τους ναυτεργάτες που αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Μαχητικά στην απεργία το σύνολο των ναυτεργατών
Καθολική η συμμετοχή και στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Ούτε ένα πλοίο δεν έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Πάτρας. Η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική, παρά την ενεργοποίηση του απεργοσπαστικού μηχανισμού, όπου πρωτοστατεί ο λιμενάρχης Πάτρας Β. Κάντας,ο οποίος περιφέρεται στα ΜΜΕ, δηλώνοντας πως οι ναυτικοί θέλουν να εργαστούν, αλλά δεν τους το επιτρέπουν "εξωναυτικά στοιχεία" και προειδοποιώντας πως "θα κάνει ό,τι μπορεί" για "να διαφυλαχτεί το δικαίωμα των ναυτικών στην εργασία"!

Παράλληλα εκπρόσωποι των ναυτικών εταιριών - κυρίως της πλοιοκτήτριας εταιρίας των "ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ ΦΕΡΙΣ" - περιφέρονται στο λιμάνι της Πάτρας και επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους ναυτικούς, με στόχο να φύγουν τα πλοία τους. Χαρακτηριστικό της πίεσης των απεργοσπαστικών μηχανισμών είναι πως στην Πάτρα έχουν μεταφερθεί πλοία από τον Πειραιά και άλλα λιμάνια με προορισμό την Ιταλία.

Οι ναυτεργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την απεργία τους. Στο πλευρό τους έχουν την πλειοψηφία του πατρινού λαού, που στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους. Ηδη έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Αλληλεγγύης,που απαρτίζεται από προσωπικότητες και μαζικούς φορείς της Πάτρας. Ταυτόχρονα η Συντονιστική Επιτροπή των Εργατικών Σωματείων της Πάτρας έχει πλημμυρίσει την πόλη με προκηρύξεις και αφίσες για την ενημέρωση των εργαζομένων για το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών. Σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή πραγματοποιεί συγκέντρωση συμπαράστασης στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ