ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζήτησε «ψήφο εμπιστοσύνης» για τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Απολογισμό της τετράχρονης κυβερνητικής θητείας έκανε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο κεφάλαιο

INTIME NEWS

Τον απολογισμό της τετράχρονης κυβερνητικής θητείας, από το Γενάρη του 2015 που εξελέγη για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ο Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Τα σημεία όπου επικέντρωσε ήταν ο ρόλος που έπαιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ανάκαμψη του κεφαλαίου από την κρίση, και η εμβάθυνση της ελληνικής εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

«Γράφοντας στο χιόνι» το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, τη συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής που παρέλαβε από τους προηγούμενους, είπε μεταξύ άλλων ότι «το Γενάρη του 2015 ο ελληνικός λαός έκανε μια ιστορική επιλογή, να εμπιστευθεί σε πολιτικά κόμματα που δεν είχαν κυβερνήσει να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, να μπει ένα τέλος σε μια πολιτική πολύ σκληρής και άδικης λιτότητας, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπει σε πρώτο πλάνο και σε πρώτη προτεραιότητα αυτό που ονομάζουμε ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, των κοινωνικά αδύναμων».

Με δεδομένο ότι στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων «οικοδομήθηκε» η ανάκαμψη για το κεφάλαιο, ο ισχυρισμός του Αλ. Τσίπρα ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από την Ελλάδα που παραλάβαμε το Γενάρη του 2015» έχει αντίκρισμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όχι όμως για τους χιλιάδες ανέργους, κακοπληρωμένους ή απλήρωτους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους με τις πετσοκομμένες συντάξεις κ.λπ.

Στην ομιλία του πρωθυπουργού περίσσεψαν οι πανηγυρισμοί για την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, για τις παροχές φτωχοκομείου προς την ακραία φτώχεια, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα «κοινωνικά μερίσματα», για τον πρόσφατο προϋπολογισμό, που αν και επιβεβαίωσε την παραμονή της μνημονιακής θηλιάς στο λαιμό του λαού και των αδήριτων αναγκών του σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία κ.λπ., κατά τον Αλ. Τσίπρα «προχώρησε για πρώτη φορά σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας (...) Προέβλεψε, για πρώτη φορά, αυξήσεις για τις συντάξεις και όχι μειώσεις».

Στη βάση αυτή, κοροϊδεύοντας ωμά το λαό, προσπάθησε να ενισχύσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, επαναφέροντας το δίλημμα «πρόοδος - συντήρηση».

Υπεράσπιση με θέρμη της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με θέρμη τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, για την οποία αποσπά τα εύσημα από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Γερμανία. Ανάμεσα σε άλλα, περιέγραψε μια χώρα «με αναβαθμισμένο ρόλο στη διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας», κρύβοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται για το λαό το γεγονός ότι εκτίθεται ολοένα και περισσότερο στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις με την ΠΓΔΜ και συνολικά τα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, στους οποίους επιδαψίλευσε επαίνους ότι «συνέβαλε αυτό το κόμμα καθοριστικά σε αυτήν την προσπάθεια. Και αυτήν τη συνεργασία εγώ την έχω χαρακτηρίσει έντιμη και ειλικρινή (...) τιμώ και θα σέβομαι πάντοτε». Απέδωσε το «διαζύγιο» στη συμφωνία των Πρεσπών, αναμασώντας τα περί «πατριωτικού καθήκοντος» που του επέβαλλε να αξιοποιήσει «αυτήν την ιστορική ευκαιρία, γνωρίζοντας ότι αυτό θα έχει πολιτικό κόστος».

Οπως αναμενόταν, επανέλαβε τους διθυράμβους για τη συμφωνία, ξεχωρίζοντας ως κύριο στόχο της υπογραφής της «να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία δύσκολη περίοδο», για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, την κατηγόρησε για «πολιτικά και ηθικά ανέντιμη στάση, γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα, δήθεν σκοτεινά σημεία, για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου». Επιπλέον, ενοχοποίησε τη ΝΔ για «πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές», καταγγέλλοντας εκβιασμούς βουλευτών προκειμένου να μην ψηφίσουν τη συμφωνία.

Στο σημείο αυτό διαχώρισε τη στάση του Π. Καμμένου, υποστηρίζοντας ότι ήταν αναλλοίωτη από την αρχή και ότι αν και διαφωνεί μαζί του, σέβεται τις επιλογές του.

Επανέλαβε δε τις διαβεβαιώσεις στο εγχώριο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση στους επόμενους εννέα μήνες έχει να ολοκληρώσει «σημαντικό έργο», όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος, η ολοκλήρωση της συζήτησης για την υλοποίηση της συμφωνίας κράτους - Εκκλησίας και άλλα μέτρα που προσπαθεί να κατοχυρώσει ως «φιλολαϊκά», ενώ δεν είναι τίποτα περισσότερο από εφαρμογή προηγούμενων μνημονιακών νόμων και ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διεκδίκησε ξανά τον τίτλο του «καταλληλότερου»...

INTIME NEWS

Για «άθλιο θέατρο» που έστησαν οι Π. Καμμένος και Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, «προκειμένου να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες εξουσίας, να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρηθεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ».

Επαναφέροντας τα περί «σκανδάλων» και «κολλητών», ζήτησε εκλογές γιατί «χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή για να βάλει μπροστά την οικονομία», εμφανιζόμενος, για ακόμη μια φορά, ως ο καταλληλότερος να συνεχίσει την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου.

Παραπέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ συνέδεσε τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας τις διεργασίες «προμελετημένη μεθόδευση» για το Σκοπιανό.

Χωρίς, βέβαια, να πει κουβέντα για το κύριο επίδικο της συμφωνίας - την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή των Βαλκανίων - επανέλαβε την πάγια ρητορική της αντιπολίτευσης: «Ο κ. Τσίπρας παραχωρεί στους γείτονες "μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα. Και ο κ. Καμμένος μονόγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών, όταν καταψήφιζε τη δική μας πρόταση μομφής τον Ιούνιο». Τόνισε, εξάλλου, ότι όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζει «Ναι» και στη συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «δεκανίκια» και «κομπάρσους» τους βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα και συμφώνησαν να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μίλησε, ακόμα, για «πολιτικά ναυάγια που έβριζαν τον κ. Τσίπρα και τώρα τρέχουν πίσω του εκλιπαρώντας για ένα κομμάτι εξουσίας».

Στηλιτεύοντας, τέλος, την απόφαση Τσίπρα να τοποθετήσει τον τ. αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Αμυνας, σημείωσε πως καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία αξιωματικό, προκαλώντας έναν ακόμα γύρο κάλπικης αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό, που τον κατηγόρησε για ασέβεια και προσβολή προς τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Ως αναγκαίο «μπαλαντέρ» για τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων που χρειάζεται το σύστημα για την καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη, εμφάνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), Φώφη Γεννηματά, το κόμμα της, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κυβέρνηση μειοψηφίας», στην οποία δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί «δεν την εμπιστευόμαστε για να χειριστεί τα εθνικά θέματα» ούτε «την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας», τονίζοντας ότι «έχετε εγκλωβίσει τη χώρα στα υψηλά πλεονάσματα, στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων», «δεν έχετε καταφέρει να φέρετε επενδύσεις». Οπως είπε, «ριζική αλλαγή πορείας αυτού του τόπου» μπορεί να έρθει μόνο με «την ευρύτερη συνεννόηση», δηλαδή τον «δρόμο που προτείνουμε εμείς», ώστε να προκύψει «κυβέρνηση προοδευτική».

Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Δ. Βαλκάνια, επιδόθηκε σε εθνικιστικό παραλήρημα όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, από την οποία είπε ότι «το μείζον είναι το όνομα». Ενώ στο φόντο των γενικότερων διεργασιών του αστικού συστήματος, εξαπέλυσε επίθεση κυρίως στη ΝΔ λέγοντας «πώς μπορεί να είναι δεξιά» όταν «δεν έχει ξεκάθαρη θέση στο όνομα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εξαπέλυσε πυρά στον πρώην πλέον βουλευτή του κόμματός του Σπ. Δανέλη, επειδή θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στη συνέχεια ξεδίπλωσε όλη την αντιλαϊκή ατζέντα του κόμματός του (αποκρατικοποιήσεις, Παιδεία συνδεδεμένη με την αγορά κ.ο.κ.) καμαρώνοντας μάλιστα ότι «ψηφίσαμε και δώσαμε ζωή σε νομοθετήματα που χωρίς εμάς δεν θα περνούσαν», όπως δηλαδή το 3ο μνημόνιο, δείχνοντας την προθυμία του να στηρίξει τα ζητούμενα του κεφαλαίου. Ωστόσο, δεν είπε λέξη για το ποια θα είναι η στάση του Ποταμιού όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τέλος, αφού είπε ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και ότι «δεν θα είναι επωφελής η συμφωνία των Πρεσπών» καθώς «εξαπατούν άλλη μια φορά την Ελλάδα οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί», προέβλεψε ότι η Ενωση Κεντρώων θα είναι και στην επόμενη Βουλή, επειδή «θα έχει στήριξη από την κοινωνία», η οποία «γνωρίζει ότι είναι πολύ επικίνδυνη μία αυτοδύναμη ΝΔ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ