ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συντριπτική η απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας με την ΕΕ για το Βrexit
  • 432 βουλευτές απέρριψαν το σχέδιο και 202 το υπερψήφισαν
  • Σήμερα η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης

Από τη συζήτηση στη Βουλή της Βρετανίας
Από τη συζήτηση στη Βουλή της Βρετανίας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συντριπτική ήταν η απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την ΕΕ για το Brexit, στη χτεσινή ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων. 432 βουλευτές το καταψήφισαν και 202 είπαν «ναι», κάτι που αναγκάζει την Μέι να «ζυγίσει» τα δεδομένα και να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της σε συνεννόηση με το μεγάλο κεφάλαιο, που παραμένει διχασμένο στα σχέδια για αποχώρηση από την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπέρκλεϊ, είχαν κανονίσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη, λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), με ηγέτες επιχειρηματικών ομίλων και πολυεθνικών μονοπωλίων, ώστε να μετρήσουν αντιδράσεις ενόψει ραγδαίων πολιτικών (και όχι μόνο...) εξελίξεων.

Σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί (εκτός απροόπτου) ψηφοφορία μομφής σε βάρος της κυβέρνησής της, έπειτα από πρόταση μομφής που κατέθεσε αμέσως μετά τη χτεσινοβραδινή ψηφοφορία ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που αξιοποιεί τις εξελίξεις για να προβληθεί ως καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων της αστικής τάξης. Εάν η Μέι χάσει σήμερα και κατά την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής της, τότε θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία πρότασης μομφής σε περίπου 14 μέρες. Εάν καταψηφιστεί η κυβέρνηση και τότε, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σίγουρο πως όλοι οι Συντηρητικοί βουλευτές (118) που καταψήφισαν χτες το σχέδιο συμφωνίας της Μέι με την ΕΕ θα ψηφίσουν και κατά της κυβέρνησης. Αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές δεν θέλουν να δώσουν «αμαχητί» στους Εργατικούς μία ευκαιρία για ανάδειξή τους στην εξουσία.

Ενα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» του σχεδίου συμφωνίας της κυβέρνησης Μέι με την ΕΕ αφορούσε το λεγόμενο «backstop», δηλαδή ρύθμιση που επιχειρούσε την αποτροπή της επαναφοράς αυστηρών συνοριακών και τελωνειακών ελέγχων ανάμεσα στην Ιρλανδία (μέλος της ΕΕ) και τη Βόρεια Ιρλανδία (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου), καθώς αυτό θα παραβίαζε έναν από τους πιο σημαντικούς όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής» για το βορειο-ιρλανδικό ζήτημα. Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά «έδενε» τη Βρετανία στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, περιορίζοντας τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες ώσπου να επιτευχθεί η συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών.

Αβεβαιότητα...

Η (αναμενόμενα συντριπτική) απόρριψη του σχεδίου της από την πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων αφήνει ανοικτά διάφορα ενδεχόμενα: Την αναβολή του Brexit για παζάρια της «τελευταίας στιγμής», την ανατροπή της διαδικασίας για Brexit, τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ή και την προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών.

Πριν από την ψηφοφορία και την ψήφιση ορισμένων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, η Μέι απευθύνθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων καλώντας τους βουλευτές να «υπηρετήσουν το λαό» και να αξιοποιήσουν «το ιερό δικαίωμα», ενεργώντας προς «το καλύτερο συμφέρον». Επέμεινε ότι η συμφωνία που έκλεισε με την ΕΕ ήταν η καλύτερη δυνατή δεδομένων των συνθηκών.

Η απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας αναγκάζει την Μέι να φέρει μετά από μόλις τρεις εργάσιμες μέρες «εναλλακτικό σχέδιο» στη Βουλή των Κοινοτήτων, το οποίο η ίδια αρνείται πως έχει ήδη ετοιμάσει. Η ίδια φαίνεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε ώρα μέχρι την επόμενη Δευτέρα, οπότε (εκτός απροόπτου) μπορεί να εμφανιστεί ξανά στη Βουλή των Κοινοτήτων, παζαρεύοντας προηγουμένως κάποια ανταλλάγματα από την ΕΕ, ώστε να θέσει σε εφαρμογή ένα διατεταγμένο Brexit. Το ενδεχόμενο να υλοποιήσει την απειλή της για αποχώρηση από την ΕΕ δίχως συμφωνία φαντάζει από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές ως εξαιρετικά αμυδρό, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση η Βρετανία θα αναγκαζόταν να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες διατάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που θα προκαλούσαν αναταράξεις στις αγορές εντός και εκτός Βρετανίας.

«Ανησυχία» και στην ΕΕ

Οι εξελίξεις στο Λονδίνο προκαλούν πυρετό διεργασιών στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ μετέβη από χτες βράδυ στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, για να είναι, όπως δήλωσε, «διαθέσιμος και να διαχειριστεί την κατάσταση». Σε σύντομη δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα στη βρετανική Βουλή, ο Γιούνκερ τόνισε: «Σημειώνω με λύπη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων απόψε. Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατόν. Ο χρόνος τελειώνει!».

Εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ανακοίνωσε πως προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος σήμερα γύρω στις 9.30 π.μ. (τοπική ώρα) σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΥΡΙΑ
Ξαναζεσταίνουν σχέδιο για «ζώνη ασφαλείας» από τον τουρκικό στρατό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη αντίδραση των Κούρδων της Συρίας προκαλεί η επαναφορά παλιότερου σχεδίου για τη δημιουργία λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» βάθους τουλάχιστον 30 χλμ. σε εδάφη της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας υπό την ευθύνη του τουρκικού στρατού. Σε αυτό το σκηνικό, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Δαμασκό ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία (Νορβηγός διπλωμάτης) Γκέιρ Πέντερσεν, σε μία προσπάθεια βολιδοσκόπησης προθέσεων της συριακής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση της «Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής» και την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για τα σχέδια τζιχαντιστών στη βορειοανατολική συριακή επαρχία Ιντλίμπ να επιχειρήσουν προβοκατόρικες επιθέσεις με χημικά σε βάρος αμάχων και του συριακού στρατού.

Το σχέδιο για τη «ζώνη ασφαλείας» στο συριακό έδαφος επανήλθε στο προσκήνιο από ενημέρωση που έκανε στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν. Είχε προηγηθεί η προχτεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε η απόφαση των ΗΠΑ να «αποχωρήσουν» τα στρατεύματά τους από το συριακό έδαφος. Υποστήριξε ότι το σχέδιο αυτό προτάθηκε από τον Αμερικανό ομόλογό του, προσθέτοντας ότι η υποτιθέμενη «ζώνη ασφαλείας» θα φτιαχτεί από τον τουρκικό στρατό «με την οικονομική και επιμελητηριακή υποστήριξη των συμμάχων μας». Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν θα μεταβεί στις 23 του μήνα στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσουν «μεταξύ άλλων την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ και τη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της απόφασης των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τη Συρία».

Η πρόταση για «ζώνη ασφαλείας» απορρίφθηκε από Κούρδους αξιωματούχους της Συρίας ως απόπειρα κατοχής των περιοχών τους από τον τουρκικό στρατό. Ο υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του κουρδικού «Κινήματος Δημοκρατικής Κοινωνίας», Αλντάρ Χαλίλ, είπε στο κουρδικό πρακτορείο ANHA πως το σχέδιο «είναι απειλή για τη Συρία». Αντιπρότεινε να τεθούν οι περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία υπό «διεθνή εποπτεία του ΟΗΕ ή το συριακό στρατό».

Στη Δαμασκό την ίδια ώρα βρέθηκε ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ, Γκέιρ Πέντερσεν. Εξέφρασε προθυμία για «εποικοδομητικές συνομιλίες» με Σύρους αξιωματούχους διαβεβαιώνοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Σύροι αξιωματούχοι από την άλλη είπαν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν εφόσον ο Πέντερσεν αποφύγει τα λάθη του προκατόχου του (Στάφαν ντε Μιστούρα) και υπερασπιστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για σεβασμό των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

ΚΕΝΥΑ
Επίθεση τζιχαντιστών σε ξενοδοχειακό συγκρότημα του Ναϊρόμπι

Πληροφορίες για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και πολλούς τραυματίες

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Νέα αιματηρή επίθεση σε ξενοδοχειακό συγκρότημα του Ναϊρόμπι εξαπέλυσαν χτες το απόγευμα Σομαλοί ένοπλοι τζιχαντιστές. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε άμεσα ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας των τζιχαντιστών «Σαμπάμπ», Αμπντιάσις Αμπού Μουσάμπ, και ακολούθησε σύντομη ανάρτηση ανακοίνωσης σε ιστοσελίδα τζιχαντιστών.

Επί ώρες επικρατούσε σύγχυση και πανικός από τα εκατοντάδες άτομα που βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης στο ξενοδοχειακό συγκρότημα DusitD2, που στις εγκαταστάσεις του φιλοξενεί επίσης τα γραφεία πολυεθνικών εταιρειών. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν τουλάχιστον πέντε πτώματα κοντά στην είσοδο του κτιρίου, που απομονώθηκε από τις αρχές ασφαλείας και την αντιτρομοκρατική, λίγη ώρα μετά την έφοδο τουλάχιστον έξι τζιχαντιστών στο συγκρότημα, οι οποίοι ανάγκασαν τους φρουρούς να τους ανοίξουν την πύλη υπό την απειλή όπλων.

Νοσοκομεία του Ναϊρόμπι έκαναν έκκληση για αιμοδοσία, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για «πολλούς τραυματίες».

Προηγούμενες επιθέσεις της «Σαμπάμπ» στην Κένυα, που ξεκίνησαν μετά τη χερσαία επέμβαση του κενυατικού στρατού στη Σομαλία τον Οκτώβρη του 2011, είχαν αποδειχθεί πολύνεκρες. Πιο χαρακτηριστικές ήταν οι επιθέσεις Σομαλών τζιχαντιστών τον Απρίλη του 2015 στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα της Κένυας, με αποτέλεσμα το θάνατο 147 φοιτητών και καθηγητών, και το Σεπτέμβρη του 2013 στο εμπορικό κέντρο «West Gate», με 64 νεκρούς. Αίσθηση είχε προκαλέσει επίσης το Γενάρη του 2017 η επίθεση της «Σαμπάμπ» σε στρατόπεδο του κενυατικού στρατού στη Σομαλία, με πάνω από 100 νεκρούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ