ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για τις μετεγγραφές φοιτητών - σπουδαστών

Με αφορμή την ανακοίνωση της λίστας των δικαιούχων μετεγγραφής, όπου η κυβέρνηση απορρίπτει το 55% των παιδιών που έκαναν αίτηση (από τους 9.930 φοιτητές έγιναν δεκτοί οι 4.534), πετώντας χιλιάδες παιδιά εκτός σπουδών, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές μένουν ξεκρέμαστοι μετά την ανακοίνωση της λίστας των φοιτητών που παίρνουν μετεγγραφή. Από τις συνολικά 9.930 αιτήσεις για μετεγγραφή, που πληρούσαν τα ήδη πολύ αυστηρά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από περσινή εγκύκλιο, μόλις 4.534 τελικά θα γίνουν δεκτές.

Η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς ότι για τους περισσότερους από τους 5.400 φοιτητές η μετεγγραφή ήταν η μοναδική ευκαιρία που έχουν για να σπουδάσουν.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φορτώνει νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες, στραγγαλίζει οικονομικά τα ΑΕΙ - ΤΕΙ και το κόστος σπουδών για τους φοιτητές χτυπάει κόκκινο, την ίδια στιγμή σε χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που λόγω οικονομικών και οικογενειακών δυσκολιών δικαιούνταν μετεγγραφή, τους κλείνει την πόρτα και βάζει νέα εμπόδια στο δικαίωμα στη μόρφωση. Στερεί το δικαίωμα της μετεγγραφής ακόμα και σε φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στα όρια της φτώχειας.

Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να λύσει το τεράστιο πρόβλημα των φοιτητών. Η ΚΝΕ καλεί όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα και τη συλλογική διεκδίκηση για:

  • Να γραφτούν όλοι οι φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις, χωρίς επιπλέον όρους και μοριοδοτήσεις.
  • Να μη χαθεί το εξάμηνο για κανένα μετεγγραφόμενο φοιτητή, να έχουν πλήρη πρόσβαση στη φοιτητική μέριμνα.
  • Να δοθούν έκτακτα επαρκή επιδόματα στέγασης και φοιτητικής μέριμνας για τα παιδιά ανέργων, μισοεργαζόμενων, πολύτεκνων οικογενειών».
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΝΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Κάτω τα χέρια από τις μετεγγραφές μας!

Κινητοποιήσεις τη Δευτέρα στις πρυτανείες και την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας

Από την κινητοποίηση της Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη
Από την κινητοποίηση της Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη
Με κινητοποιήσεις στις πρυτανείες των σχολών τη Δευτέρα και την Παρασκευή 22 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας απαντάει η Επιτροπή Μετεγγραφέντων Φοιτητών στην ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων για τις μετεγγραφές, που αφήνουν ουσιαστικά χιλιάδες παιδιά εκτός σχολών.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Μετεγγραφέντων Φοιτητών αναφέρει:

«Η κατάσταση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι χιλιάδες μετεγγραφέντες φοιτητές είναι τραγική! Με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας μαθαίνουμε ότι μένουν έξω από τη σχολή τους 4.534 φοιτητές! Για εμάς που δεν καταφέραμε να περάσουμε στις σχολές που έχουμε επιλέξει, η μετεγγραφή ήταν η μόνη λύση που είχαμε για να σπουδάσουμε! Είμαστε παιδιά που δύσκολα τα βγάζουμε πέρα, με χαμηλό εισόδημα ή με προβλήματα υγείας στις οικογένειές μας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σπουδάσουμε σε μία πόλη μακριά από τον τόπο διαμονής μας! Μάλιστα κόπηκαν μέχρι και φοιτητές που είχαν μέχρι 6 και 7 μόρια!

Δηλαδή, με λίγα λόγια, η κυβέρνηση και το υπουργείο μάς πετάει έξω από τις σχολές μας!

Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε αυτό! Πρέπει να συντονιστούμε και να παλέψουμε ώστε κανένας φοιτητής να μη μείνει έξω από τη σχολή του! Να γίνουν όλες οι αιτήσεις δεκτές! Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι! Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι συμφοιτητές μας από την Αρχιτεκτονική πέρυσι και τελικά μετά από αγώνες κατάφεραν να τους πάρουν όλους στο τμήμα τους! Μάλιστα, γνωρίζουμε ότι οι Διοικήσεις των σχολών έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν το ποσοστό των μετεγγραφέντων στο κάθε τμήμα και άρα να μας δεχτούν όλους! Πρέπει όμως να πιέσουμε!».

Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί τόσο τους φοιτητές που κόπηκαν από τις μετεγγραφές όσο κι εκείνους που έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τους, αλλά έχουν να κάνουν έναν αγώνα δρόμου το επόμενο διάστημα για να προλάβουν τις εξεταστικές τους, να έρθουν σε επαφή με την Επιτροπή στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6975303453 (Δέσποινα) και 6980432522 (Γωγώ). Παράλληλα, η δράση θα συντονίζεται και μέσα από το facebook στη σελίδα «Κάτω τα χέρια από τις μετεγγραφές μας».

Προς παραπέρα αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος για τους εκπαιδευτικούς

Προς παραπέρα αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ξεκινώντας από τον κλάδο των εκπαιδευτικών, όπως φαίνεται από τοποθετήσεις που εκφράζονται στο πλαίσιο του λεγόμενου εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου, Α. Λιάκος, μίλησε ανοιχτά σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μέσα στη βδομάδα για ανάγκη δημιουργίας σχολών για εκπαιδευτικούς, σε ένα δεύτερο επίπεδο μετά το πτυχίο. Συγκεκριμένα είπε: «Είναι μύθος ότι το πτυχίο αρκεί για μια οποιαδήποτε σταδιοδρομία χωρίς μια προηγούμενη μαθητεία και εξειδίκευση. Μόνο στα καθηγητικά επαγγέλματα συμβαίνει αυτό. Πόσο προετοιμασμένοι είναι οι νέοι καθηγητές/τριες με το πτυχίο της ειδικότητάς τους να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα προβλήματα του σύγχρονου σχολείου; (...) Δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία σε σχολές εκπαίδευσης και καθοδηγούμενη πρακτική εξάσκηση στο σχολείο; Το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας είναι εντελώς ανεπαρκές».

Και φαίνεται ότι αυτή η τοποθέτηση δεν είναι μεμονωμένη, αφού, θυμίζουμε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τριανταφυλλίδης, είχε μιλήσει την προηγούμενη βδομάδα για δημιουργία 13 τέτοιων περιφερειακών σχολών και μάλιστα επί πληρωμή. Παράλληλα, φαίνεται ότι μια τέτοια συζήτηση έχει ξεκινήσει πριν από καιρό, αφού και ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μπαλτάς είχε δηλώσει, απαντώντας γραπτά σε Ερώτηση βουλευτών του κόμματός του στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα θα επανεξετάσει τη νομοθεσία σχετικά με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας.

Σημειώνουμε ότι το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας, όταν θεσμοθετήθηκε, αποτέλεσε και αυτό ένα ακόμα βήμα προς την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα για τους εκπαιδευτικούς. Χαρακτηριστικά, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια ετήσιο πρόγραμμα σπουδών για τους τελειόφοιτους του ιδρύματος που δίνει την επάρκεια, στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθήνας λειτουργεί από φέτος ετήσιο πρόγραμμα σπουδών που παρέχει Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας με δίδακτρα 700 ευρώ, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί επίσης αντίστοιχο πρόγραμμα με κόστος συμμετοχής 1.660 ευρώ κ.ο.κ.

Ωστόσο, η τοποθέτηση του Α. Λιάκου περί ανεπάρκειας του πιστοποιητικού, είναι φανερό ότι δε στοχεύει στην κατάργηση αυτών των προγραμμάτων πιστοποίησης προκειμένου η επάρκεια να αποκτιέται μέσα στο πτυχίο, με παιδαγωγικά μαθήματα και πρακτική άσκηση, αλλά μιλάει καθαρά για κατάργηση του πιστοποιητικού και δημιουργία νέων σχολών για εκπαιδευτικούς σε ένα επίπεδο μετά το πτυχίο. Λέει χαρακτηριστικά ότι «οι πολλές ειδικότητες θα πρέπει να οσμωθούν, να ομαδοποιηθούν σε μια προοπτική κοινών πεδίων, όχι ως συγκόλληση, αλλά σε ένα μετά-επίπεδο γνώσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κ. Γαβρόγλου, πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μιλώντας επίσης στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εκτίμησε ότι πλέον «η σχέση πτυχίου και επαγγέλματος έχει ουσιαστικά ακυρωθεί», χωρίς να το αναφέρει ως ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά ως μια πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε.

«Πρόταση που δεν διατυπώθηκε τυχαία»

Την έντονη αντίδραση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) προκάλεσε η πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη, να πληρώνουν οι γονείς την αύξηση των διδακτικών ωρών στα σχολεία. Υπενθυμίζεται πως οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από αυτές τις προτάσεις, ανάγκασαν τον υπουργό Παιδείας να πάρει εκ των υστέρων αποστάσεις.

«Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν διατυπώνεται τυχαία, ούτε αποτυπώνει προσωπικές απόψεις, αλλά εκφράζει βαθύτερες σκέψεις που μπορεί να τεθούν προς συζήτηση και στο λεγόμενο διάλογο για την Παιδεία. Εξάλλου, πολλές φορές ακούσαμε από επίσημα χείλη, "γιατί να μη βοηθήσουν οι γονείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα στα οικονομικά του σχολείου;"», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΑΣΓΜΕ που καλεί τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες να καταδικάσουν αυτά τα σχέδια του υπουργείου και να μη δεχτούν την οριστική διάλυση του δωρεάν και δημόσιου σχολείου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η αλήθεια είναι ότι ο Τριανταφυλλίδης αναλαμβάνει το ρόλο του λαγού για την κυβέρνηση. Ανοίγει ένα ζήτημα, στο πλαίσιο ενός διαλόγου, καλλιεργώντας στην ουσία το έδαφος, ώστε σε άλλη φάση, να υλοποιηθούν στην πράξη τέτοιες πρακτικές οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, είναι συμβατές και φιλικές προς το σχολείο της αγοράς και των επιχειρηματιών που περιγράφεται μέσα από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και με το οποίο συμφωνεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ