ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Γιατί στηρίζω ΚΚΕ

Ανθρωποι από τους χώρους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού μιλούν για τους λόγους που τους ωθούν να ψηφίσουν το ΚΚΕ, εξηγούν γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να είναι δυνατό το ΚΚΕ και συμβάλλουν στην ενδυνάμωσή του.

Καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες δηλώνουν τη στήριξή τους και τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ και μπροστά στη μάχη των εκλογών της 25ης του Γενάρη.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση δηλώσεων στήριξης στο ΚΚΕ.

Μαίρη Ραζή

Ηθοποιός

Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί η ψήφος μου ποτέ δεν πάει χαμένη και γιατί αντιπροσωπεύει τις πολιτικές μου πεποιθήσεις. Είναι σταθερό, καθαρό, μη διαπλεκόμενο στις θέσεις και τη δράση του. Εχει σωστό πολιτικό κριτήριο και αλάνθαστες προβλέψεις. Αγωνίζεται για το μέλλον της νεολαίας και όλου του λαού.

Ανθή Γουρουντή

Μουσικός - Ποιήτρια

Στις εκλογές της 25ης Γενάρη, ψηφίζω ό,τι μου απαγορεύει να εγκλωβιστώ στη βολική μου απόγνωση. Τη μόνη καθαρή φωνή στον κόσμο των γρίφων.

Στις εκλογές της 25ης Γενάρη, ψηφίζω ό,τι δυναμώνει τις άμυνές μου στην αθλιότητα. Ψηφίζω, στηρίζω Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Νίκος Γελαδάς

Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κοσμήτορας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Φωτογραφίζει με αριθμούς. Χωρίς μεγεθυντικό φακό. Μάλλον με φακό σμίκρυνσης. 26% του ενεργού πληθυσμού και 61% των νέων είναι άνεργοι. Δηλαδή, ενάμισι εκατομμύριο των συμπολιτών μας δεν έχουν δουλειά. Το 75% αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι. Η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων σε σύγκριση με το 2010 έφτασε στο 106% (+273,566 άτομα). Και από αυτούς που έχουν δουλειά 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από 2 έως και 12 μήνες. 4 εκατομμύρια πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 400 χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα. 250 χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται. Ελληνική Κυβέρνηση. Κινηματογραφεί σε σενάριο ΔΝΤ, γραμμένο στα γερμανικά. Ενας λαός σε παράκρουση. Εναν κάδο απορριμμάτων τον «επισκέπτονται» κατά μέσο όρο τρία άτομα τη μέρα. Αύξηση των αυτοκτονιών. Ελληνες, ο πιο δυστυχισμένος λαός της Ευρώπης. Καταστρέφουν το περιβάλλον για να ζεσταθούν. Ζουν μέσα στην αιθαλομίχλη.

Πώς άραγε θα τελειώσει αυτή η ανθρωπιστική κρίση; Νέα Δημοκρατία: Λένε την αλήθεια - εγγυώνται το αύριο. Μπορούν να εγγυηθούν μόνο το παρελθόν, οι αριθμοί λένε την αλήθεια, αυτοί όχι. Οι άνθρωποι έγιναν νούμερα στις μέρες της διακυβέρνησής τους. Επενδύουν στο φόβο του κοινού για να «κάνουν» εισιτήρια. ΣΥΡΙΖΑ: Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα προχωράει, η Ευρώπη αλλάζει. Ψήφισαν τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση (Μάαστριχτ) που προσυπέγραψε ο κ. Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών με τη φιλοδοξία η συνθήκη να γίνει η αφετηρία για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας. Είκοσι χρόνια μετά όλες οι χώρες του μεσογειακού νότου καρπούνται τα δεινά αυτής της συνθήκης και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στα όρια νευρικού κλονισμού και εξαφάνισης. Οι ίδιοι, σταθερά φίλοι της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Επενδύουν στην ελπίδα για να «κάνουν» ψήφους. Είναι το μόνο κοινό σε όλους τους ανθρώπους. Και αυτοί που δεν έχουν τίποτα την κατέχουν.

Βιώνουμε την κόλαση του Δάντη. Το καθαρτήριο δε θα έρθει εάν δεν αφήσουμε πίσω κάθε φόβο και αποτολμιά. Η ελπίδα που διαψεύδεται καταθλίβει και αποθαρρύνει. Στις 25 Γενάρη βγαίνουμε από την αιθαλομίχλη. Βλέπουμε καθαρά τα πράγματα. Δε φοβόμαστε τίποτα, δεν ελπίζουμε τίποτα, είμαστε ελεύθεροι.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ, το μόνο αντίπαλο δέος του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των τοκογλύφων. Δυνατό, χωρίς ψέματα, σίγουρη εγγύηση με το λαό για το λαό.

Ελευθερία (Ρίτσα) Παπαδημητρίου

Καθηγήτρια σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τα προβλήματα εκπαίδευσης, περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας στον κοινωνικό μου περίγυρο, τον εργασιακό μου χώρο, έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και διαρκώς τείνουν να χειροτερεύουν χωρίς καμιά προοπτική βελτίωσης. Οι αιτίες για την πρόκλησή τους γνωστές, όσο και οι συνέπειές τους, με υψηλά ποσοστά ανεργίας, με τεράστια οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες - μη δυνάμενες να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες. Το βλέπω αυτό καθημερινά και σε μεγάλη κλίμακα να αποτυπώνεται στο επίπεδο διαβίωσης και σπουδών των φοιτητών μου και ως Πανεπιστημιακός τους οφείλω να συμβάλω για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ερήμωση και απαξίωση των Πανεπιστημίων και των Σπουδών τους, χωρίς δίδακτρα, με παροχές ώστε οι σπουδές τους να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα (στέγαση, σίτιση, υποτροφίες), για να έχουν συνεχώς και όλοι πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό.

Για τους φοιτητές μου θα ψηφίσω ΚΚΕ.

Ιωάννα Καρατζαφέρη

Συγγραφέας

Εκλογές και Μνήμη

Επειδή ακριβώς στη μνήμη του Λαού δεν σβήνονται οι αγώνες του ΚΚΕ των 96 χρόνων, αλλά αντίθετα ενδυναμώνονται περισσότερο, όταν καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε κόμματα με διαφοροποιημένα ονόματα και εναλλασσόμενα πρόσωπα με φούσκες υποσχέσεις που όσο διογκώνονται τόσο το σκάσιμό τους θα είναι πιο δυνατό, ξέρει πως η δική του ψήφος είναι αυτή που θα κάνει το ΚΚΕ ισχυρό για τη δική του πρόοδο απαλλαγμένη από εκμετάλλευση.

Θανάσης Ψύχος

Γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Η στήριξη στο ΚΚΕ, η συστράτευση μαζί του, ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε - και, φυσικά, η ενίσχυσή του με την ψήφο στις ερχόμενες εκλογές - δεν είναι απλώς μια αναγκαία και, εν πολλοίς, επιβεβλημένη πολιτική επιλογή και πράξη. Είναι πολιτικό χρέος όλων όσοι τάσσονται στο πλευρό του φτωχού λαού κι αναζητούν διέξοδο από το «φράκτη» που έχουν στήσει γύρω μας οι ταξικές δεσμεύσεις και οι αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων τα οποία υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Αν θέλει ο εργάτης να έχει δουλειά και να πληρώνεται καλά, να ζει σαν άνθρωπος και όχι σα δούλος, συντάσσεσαι με το ΚΚΕ.

Αν θέλει ο αγρότης να παράγει και να σοδεύει, εξασφαλίζοντας καλή ζωή στο χωριό, συμπορεύεται με το ΚΚΕ.

Αν θέλει ο επαγγελματίας, ο μαγαζάτορας, ο μικροβιοτέχνης να μην ζει με το άγχος της αναδουλειάς και το φόβο του λουκέτου, συμβαδίζει με το ΚΚΕ.

Αν θέλει ο φτωχός άνθρωπος, αν αρρωστήσει, να μπορεί να εξασφαλίσει καλή ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει χρήματα, συμπαρατάσσεται με το ΚΚΕ.

Αν θέλει ο γονιός τα παιδιά του να μπορούν να σπουδάσουν, χωρίς να ξοδέψει τα μαλλιοκέφαλά του σε φροντιστήρια και «ιδιαίτερα», να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, συμπράττει με το ΚΚΕ.

Αν θέλει ο διανοούμενος, ο επιστήμονας να μπορεί να δημιουργεί και να προσφέρει για το λαό και όχι για τα μεγάλα συμφέροντα, επιλέγει θέση δίπλα στο ΚΚΕ.

Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ο καθένας ότι όλα αυτά δε θα γίνουν αυτόματα κι εύκολα. Ούτε με μια ψήφο του στο ΚΚΕ. Θα χρειαστεί ο ίδιος κι άλλοι πολλοί να πάρουν μέρος σε σκληρές, καθημερινές μάχες και μακρόχρονους αγώνες. Να μην κάθεται στον καναπέ, περιμένοντας άλλους «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα» ή κάποιους «σωτήρες» να τον σώσουν. Να μην αρκείται στα ψίχουλα πείνας που του πετούν οι χορτάτοι, αλλά να διεκδικεί όλα όσα του χρειάζονται και δικαιούται. Και θα χρειαστεί, επίσης, να είναι εγκρατής και έντιμος, όταν οι Σειρήνες τον προσκαλούν στην ευκολία της ντροπής, αξιοπρεπής και γενναίος, όταν οι Κύκλωπες και οι Λαιστρυγόνες απειλούν να τον καταπιούν.

Ναι, το ΚΚΕ δεν είναι σαν τ' άλλα κόμματα. Η συστράτευση μαζί του απαιτεί «να δίνεις». Να δίνεις από τον εαυτό σου για το καλό των εργαζομένων και του φτωχού λαού. Οχι σαν ιεραπόστολος στη θρησκεία, αλλά ως ανιδιοτελής αγωνιστής για μια καλύτερη κοινωνία.

Ομως, δεν δίνεις μόνο, παίρνεις κιόλας. Οχι «ρουσφέτι» για βόλεμα εαυτού και ημετέρων. Οχι «φήμη και δόξα» για ατομική προβολή ή επαγγελματική χρήση. Οχι «οφίτσια» για συμμετοχή στην «κουτάλα της εξουσίας». Παίρνεις τη χαρά και την περηφάνια ότι συμβάλλεις κι εσύ, με τις μικρές σου δυνάμεις, στο γιγάντιο πάλεμα της ανθρωπότητας για ν' αλλάξει τη μοίρα της προς το καλύτερο. Κι αυτό το συναίσθημα δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο.

Στηρίζω, λοιπόν, με όσες δυνάμεις διαθέτω, το ΚΚΕ και καλώ όλους όσοι βρίσκονται στο χώρο της τίμιας εργασίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας να κάνουν το ίδιο και με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ