ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μέρες αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Από αύριο Δευτέρα ξεκινούν πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίες θα κορυφωθούν στο διάστημα 24-29 Γενάρη, που ορίστηκε από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) ως εβδομάδα πανελλαδικής, παναγροτικής αγωνιστικής δράσης.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, μικρομεσαίοι αγρότες, απ' όλη τη χώρα, θα πάρουν μέρος σε πολλές και διάφορες μορφές πάλης - συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις υποκαταστημάτων ΑΤΕ, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, καθώς και άλλων υπηρεσιών κ.ά. - που θα αποφασιστούν από τους ίδιους και τα συνδικαλιστικά όργανά τους. Ηδη, στη Θεσσαλία οι κατά τόπους Επιτροπές της ΠΑΣΥ, όπως και οι διοικήσεις των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της περιοχής, συνεδριάζουν προκειμένου να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις και να προετοιμάσουν τα μέτρα για την επιτυχία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες στις κινητοποιήσεις θα βρίσκονται εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, στην κατεύθυνση της κοινής αγωνιστικής δράσης και του συντονισμού της ΠΑΣΥ με τις άλλες αγωνιστικές, λαϊκές συσπειρώσεις, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ,την ΟΓΕ και με στόχο τη συγκρότηση ενός κοινού, αγωνιστικού, λαϊκού μετώπου, που θα οργανώνει τη λαϊκή αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου και θα περνάει στην αντεπίθεση, παλεύοντας για να φύγει η εξουσία από τα μονοπώλια και να περάσει στα χέρια του λαού.

Στην πρόσφατη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τονίστηκε, ιδιαίτερα, ότι η σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ξεκλήρισμα και η ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής με ασφαλή, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα αφορά κι ενδιαφέρει όλα τα λαϊκά στρώματα. Και υπογραμμίστηκε πως είναι εφικτό να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της χώρας μας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών, ποιοτικών και υγιεινών αγροτικών προϊόντων, ώστε ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διατροφικής εξάρτησης της χώρας και να εξασφαλιστεί η υγιεινή διατροφή του λαού μας.

Προϋπόθεση, όμως, γι' αυτό είναι να υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, ώστε να προωθηθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη ενάντια στα μονοπώλια και υπέρ των συμφερόντων του λαού, που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας και θα στηρίζεται στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, που γίνονται 30 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, όπως και σε όλα, σχεδόν, τα προηγούμενα χρόνια, στρέφονται κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η οποία οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες σε μαζικό ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Μόνο στην τελευταία δεκαετία ξεκληρίστηκαν πάνω από 170.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, που αντιστοιχούν στο 25% περίπου του αγροτικού δυναμικού της χώρας μας και από 700.900 αγρότες που υπήρχαν το 2000, το 2009 έμειναν 520.600. Οι ρυθμοί καταστροφής των μικρομεσαίων αγροτών θα επιταχυνθούν με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 για να κυριαρχήσουν, πλήρως και αποκλειστικά, οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, όπως γίνεται και στους άλλους τομείς της οικονομίας.

Ακόμα χειρότερα

Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης ΚΑΠ, το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών θα υποστεί, φέτος, νέα δραστική συρρίκνωση, καθώς:

* Οι τιμές παραγωγού θα μειωθούν ακόμη και για τα λίγα γεωργικά προϊόντα (π.χ. βαμβάκι, καλαμπόκι), που, τη χρονιά που πέρασε, είχαν κάπως καλύτερες τιμές, λόγω καιρικών και άλλων συγκυριών, ενώ στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα που διαμορφώθηκαν πέρσι θα είναι οι τιμές στα υπόλοιπα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

* Οι επιδοτήσεις θα είναι λιγότερες, αφού:

α) Συνεχίζονται και αυξάνονται οι προγραμματισμένες χρονιάτικες περικοπές στην ετήσια ενιαία ενίσχυση κι επιβάλλονται κι άλλες, όπως η παρακράτηση 3% στους αγρότες που δεν έχουν ξοφλήσει τον ΤΟΕΒ στον οποίο ανήκουν και 1% για την πληρωμή των «αγροτικών συμβούλων».

β) Κόβονται το 50% των επιδοτήσεων από τους καπνοπαραγωγούς που δεν καλλιεργούν και σε όσους συνεχίζουν να καλλιεργούν δεν τους επιστρέφονται, στο ακέραιο, τα χρήματα από το 50% των επιδοτήσεων που κόπηκαν από πέρσι.

γ) Στο πλαίσιο που διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που μπαίνει σε εφαρμογή, αποκλείονται παντελώς από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις πάνω από 170.000 μικροκαλλιεργητές - μικροπαραγωγοί που θεωρούνται σαν «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

* Το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί, με την επιβολή νέων ανατιμήσεων στα αγροτικά μέσα και εφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα κ.ά.).

Ταυτόχρονα, η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς συνδέεται και με την ανάγκη ν' αντιμετωπιστεί η νέα, σφοδρή αντιαγροτική επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις δόσεις του Μνημονίου.

Στον αγροτικό κόσμο η κυβέρνηση επιβάλλει νέα βάρη, όπως αύξηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ και για ασφάλιση των προϊόντων στον ΕΛΓΑ, αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων της ΑΤΕ, «βαρύ χαράτσι» για την ανανέωση των αδειών στις γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται και η τοποθέτηση υδρόμετρων στις πομόνες άρδευσης, καταβολή πάνω από 5 ευρώ για κάθε ζώο στο οποίο γίνεται η ηλεκτρονική σήμανση, αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην αγροτική γη, που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών, καθώς και στις πληρωμές σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά., ένταξη των μικρομεσαίων αγροτών στην περαίωση, υποχρέωση των παραγωγών που πουλούν στις λαϊκές αγορές να βάλουν ταμειακές μηχανές, «χαράτσι» για τη δήλωση ΟΣΔΕ κ.ά.

Και, βεβαίως, οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να σηκώσουν και όλα τα άλλα βάρη που επιβάλλουν κυβέρνηση - τρόικα στα λαϊκά στρώματα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, οι μεγάλες ανατιμήσεις στο οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα, στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στα διόδια των εθνικών οδών, στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά, τα «νέα χαράτσια» για την είσοδο και για εξετάσεις στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, τα πρόσθετα έξοδα (φροντιστήρια, αγορά βιβλίων κλπ.), για την κατ' όνομα «δωρεάν» Παιδεία κ.ά.

Ολα αυτά απειλούν τη μικρομεσαία αγροτιά με αφανισμό και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής που φουντώνει την ανεργία, δεν υπάρχει, πια, η δυνατότητα που είχαν παλιότερα να κάνουν και κάποια άλλη δουλειά (π.χ. μερικά μεροκάματα στην οικοδομή ή σε άλλη εργασία, λειτουργία ενός μικρομάγαζου στο χωριό κ.ά.), για να συμπληρώνουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους και να ζουν τις οικογένειές τους.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Ελένη ΤΖΗΚΑ


ΠΑΣΥ
Οι άμεσες διεκδικήσεις

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους να διεκδικήσουν:

  • Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να μην πληρώνουν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων.
  • Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια, καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αρρώστιες κ.ά.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.
  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» και σε «ενεργούς» και «ανενεργούς».
  • Οχι στη μετατροπή των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρείες, που έχει ως αποτέλεσμα το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, όπως έγινε στη ΝΕΟΓΑΛ, με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).
  • Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες.
  • ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους, κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κρατικό Φορέα Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά και στραγγιστικά έργα, ενέργεια, σχολεία, νοσοκομεία).
  • Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία.
  • Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ που καταργούν αλιευτικά εργαλεία και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες.
  • Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους γεωργούς - κτηνοτρόφους.
  • Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες αγωνιστές που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
  • Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ