ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ESM»

Με διαδικασίες που ξεπερνούν ακόμα και τις απαράδεκτες διαδικασίες του «κατεπείγοντος» η ψήφιση του πρώτου εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου του νέου μνημονίου

Με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ και με διαδικασίες τόσο συνοπτικές που ξεπέρασαν σε ταχύτητα ακόμα και τη γνωστή απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος», εγκρίθηκε χτες το μεσημέρι από τις 4 συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης, το πρώτο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επιβολή του τρίτου μνημονίου.

Ενδεικτικό των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν ήταν ότι ακόμα και στη διάρκεια των ψηφοφοριών επί του νομοσχεδίου, κανείς δεν ήξερε ποιος ψηφίζει τι. Συγκεκριμένα, ενώ θα έπρεπε να ρωτηθεί ξεχωριστά ο κάθε εισηγητής για την ψήφο του κόμματός του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κριτσωτάκης που προήδρευε στις Επιτροπές στη φάση εκείνη, ρώτησε γενικά αν «ψηφίζεται το νομοσχέδιο», για να αποφανθεί αμέσως μετά «ψηφίζεται κατά πλειοψηφία»!

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος σχολιάζοντας αυτές τις καταστάσεις επισήμανε: «Για μια ακόμη φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, γιατί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όποτε επρόκειτο να φέρουν μνημόνια, τα έφερναν με τη συγκεκριμένη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Βεβαίως, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το μνημόνιο του Τσίπρα το φέρνει με διαδικασίες υπερταχείας, δηλαδή, ακόμα πιο μεγάλης σύντμησης των όλων διαδικασιών για να μην μπορέσουμε με επάρκεια να τοποθετηθούμε στα συγκεκριμένα ζητήματα». Πρόσθεσε πως «το μεγάλο "επίτευγμα" της κυβέρνησης του Τσίπρα, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το τεράστιο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων, που στρατεύεται σήμερα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και από την άλλη μεριά η αποθράσυνση των φασιστών της Χρυσής Αυγής.

Αυτή είναι πραγματικά μια τεράστια "επιτυχία" και εδώ θα πρέπει να σταθεί όρθιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να απαντήσει και στις δύο αυτές προκλήσεις».

Κατά τα άλλα, οι εργασίες στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών ξεκίνησαν με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος έχοντας ως βάση το γνωστό ψευτοδίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία», ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη».

Προσπαθώντας να πείσει ότι υπάρχουν και καλές πτυχές για το λαό, στην πραγματικότητα περιέγραψε ζητήματα που αφορούν τη διασφάλιση μεγαλύτερης κρατικής στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου, όπως το περιβόητο «επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ» και η «πολύ πιο ισχυρή υπόσχεση (..) ότι μετά από την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς θα υπάρχει μια συζήτηση για το χρέος».

Οσον αφορά το λεγόμενο «ανεξάρτητο» ταμείο στο οποίο θα περάσει όλη η κρατική περιουσία, λίγο πολύ παρουσίασε ως επιτυχία ότι «αυτό το ταμείο θα είναι στην Ελλάδα με ελληνική διεύθυνση και τη συμμετοχή της Κομισιόν» και ότι «ένα κομμάτι αυτού του Ταμείου θα είναι για επενδυτικούς σκοπούς, δηλαδή, θα φτιαχτεί ένα επενδυτικό ταμείο για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπληρώνει το χρέος της»...


Πιο βάρβαρο το νέο μνημόνιο γιατί προστίθεται στα προηγούμενα

Αποσπάσματα από τις ομιλίες των βουλευτών του ΚΚΕ στην κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής

«Είναι γεγονός ότι σήμερα ο κ. Τσακαλώτος έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να δικαιολογήσει τα μέτρα» ανέφερε, μιλώντας στη συνεδρίαση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας: «Τα κυβερνητικά στελέχη - και χτες ο κ. πρωθυπουργός - όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να παρουσιάσουν τα μέτρα όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά δίκαια και ότι δεν πληρώνουν μόνο οι ίδιοι και ίδιοι. Ομως, με μια απλή ανάγνωση της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φαίνεται ποιοι θα πληρώσουν για το νέο πακέτο των μέτρων».

Οπως τόνισε: «Από την αύξηση του ΦΠΑ προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν παραπάνω από 2,4 δισ. ευρώ από την εγγυημένη κατώτατη σύνταξη των 250-300 ευρώ, γι' αυτούς που βγαίνουν πριν από το 67ο έτος στη σύνταξη, θα υπάρχει μια εξοικονόμηση περίπου 135 εκατομμυρίων ευρώ και άλλα 854 εκατομμύρια ευρώ θα είναι από την αύξηση των εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη, που μάλιστα χτες ο πρωθυπουργός, με περίσσιο θράσος, το χαρακτήρισε και ως προοδευτικό μέτρο. Δηλαδή, το να πληρώνει για την υγεία του ο εργαζόμενος, ο επαγγελματίας και ο αγρότης, αποτελεί ένα προοδευτικό μέτρο. Αλήθεια, οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν δημόσια Υγεία πού πήγαν;».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά όχι μόνο είναι βάρβαρα και αντιλαϊκά, αλλά δεν είναι και τα τελευταία: «Αυτή είναι η πρώτη δόση, γιατί έρχεται και η επόμενη με την υπογραφή της νέας συμφωνίας. Είναι αυτό που λέει και το τραγούδι "να δεις τι σου 'χω για μετά". Η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής λέει ξεκάθαρα ότι προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για την επιτυχή σύναψη του μνημονίου κατανόησης, δηλαδή του νέου μνημονίου, η ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων, αυτή που κατατέθηκε, θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά, για να λάβει υπόψη την έντονα επιδεινωθείσα οικονομική και δημοσιονομική θέση της χώρας κατά τον τελευταίο χρόνο».

Ο ταξικός χαρακτήρας των μέτρων

«Από τους άξονες», συνέχισε, «οι οποίοι καταγράφονται, καταλαβαίνετε πολύ καλά τον έντονο ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, τόσο στο Ασφαλιστικό και γενικότερα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο όνομα της βιωσιμότητας, στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, στην απελευθέρωση των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων" με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όπου ουσιαστικά με βίαιο τρόπο θα βγουν έξω από την αγορά οι αυτοαπασχολούμενοι, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι, για να συγκεντρωθούν ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος με ένα νέο πακέτο για την ανακεφαλαιοποίησή του, την προώθηση και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα τη δημιουργία του Ταμείου αυτού, όπου εκεί θα κατατεθούν ακίνητη περιουσία και άλλα εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Επίσης, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στα πλαίσια της επιτάχυνσης των διαδικασιών της μετατροπής, ουσιαστικά, της δημόσιας διοίκησης σε ένα χρήσιμο εργαλείο για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Βεβαίως, υπάρχει και πάντοτε η "δαμόκλειος σπάθη" του ημιαυτόματου, όπως τον ονομάζει, "κόφτη", που θα επιβάλλεται κάθε φορά που είτε τα έσοδα είτε οι δαπάνες ξεφεύγουν των προϋπολογισμένων και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα προτείνει και θα κόβονται από τις δαπάνες ή θα επιβάλλονται και νέοι φόροι.

Από αυτήν την άποψη, είναι φανερός ο προσανατολισμός, το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας και όχι αδίκως, πρέπει να τονίσουμε ότι το νέο μνημόνιο Τσίπρα θα είναι ακόμη πιο βάρβαρο για το λαό, διότι τα μέτρα που θα περιλαμβάνει, θα προστεθούν στα βάρη που ήδη σηκώνει η λαϊκή - εργατική οικογένεια, μιας και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τα προηγούμενα μνημόνια, όχι μόνο δεν πρόκειται να αναιρεθούν, αλλά θα διατηρηθεί συνολικά ατόφιο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από το μνημόνιο ΠΑΣΟΚ και από το μνημόνιο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».

Η διαπάλη για το χρέος δεν αφορά την ελάφρυνση του λαού

Αναφερόμενος στο χρέος, τόνισε:

«Αποτελεί ...άνθρακες η όλη υπόθεση διαχείρισης του κρατικού χρέους. Πρόκειται για μια αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους με ένα νέο δάνειο, ύψους 82 με 86 δισ. ευρώ. Ακόμη και ελάφρυνση να υπάρξει στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, αυτό δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ελάφρυνση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά από καλύτερη θέση χρηματοδότηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η όποια προσωρινή χρηματοδότηση γίνει σε αυτήν τη φάση, δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το ΔΝΤ, το οποίο θα παραμείνει με νέο πακέτο και με τους όρους που αυτό καθορίζει, όπως τουλάχιστον λέει η απόφαση, και βεβαίως δεν είναι ξεκάθαροι και δεν περιλαμβάνονται πουθενά οι όροι κάτω από τους οποίους θα χορηγηθεί το νέο δάνειο από τον ESM, χρόνος, επιτόκια και όλα τ' άλλα.

Βεβαίως, τα "καλά νέα", τα οποία είπε ο κ. Τσακαλώτος, είναι το νέο αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί στην ικανοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων των κεφαλαιοκρατών και των μονοπωλιακών ομίλων και από αυτήν την άποψη, φαίνεται το όλο περιεχόμενο της κυβερνητικής προσπάθειας».

Μία είναι η διέξοδος για το λαό

«Η πραγματική διέξοδος», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, για αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών απειλών, στη μονομερή διαγραφή του χρέους και στον κεντρικό σχεδιασμό. Δηλαδή, ν' αλλάξει χέρια η εξουσία. Απ' αυτή την άποψη, σήμερα, αυτό το οποίο χρειάζεται, είναι ένα γερό ταξικό κίνημα, το οποίο θα παρεμποδίζει σε χώρους δουλειάς, γειτονιές την υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, θα βάλει στόχους πάλης ανακούφισης του λαού, αλλά πάνω απ' όλα θα βάλει στο επίκεντρο τη λογική ότι πρέπει σήμερα να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σημαίνει αντιμονοπωλιακός και αντικαπιταλιστικός αγώνας για την ανατροπή, συνολικά, αυτού του βάρβαρου και εκμεταλλευτικού συστήματος».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, μιλώντας στην Επιτροπή, επισήμανε: «Απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όσοι αισθάνονται φρίκη από το νέο έγκλημα, όσοι νιώθουν τη βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος, που μόνο πείνα, δυστυχία και εξαθλίωση φέρνει σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, τους λέμε να βαδίσουν πλάι - πλάι με το ΚΚΕ, ενάντια στο κεφάλαιο και στο σύστημά του, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς που τους στηρίζουν.

Αυτή η πολιτική πρόκειται για τον ορισμό της πολιτικής απάτης, τον ορισμό του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, γιατί είναι πολιτική απάτη και τυχοδιωκτισμός να παίρνεις την ψήφο του ελληνικού λαού και μετά από "σκληρή διαπραγμάτευση" να υπογραφείς το τρίτο μνημόνιο, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα. Να εκμεταλλεύεσαι τον πόθο του λαού, να χρησιμοποιείς τη λαϊκή δημαγωγία και να κάνεις τα πάντα για να στηρίξεις την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org