ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ξεκινά την Παρασκευή στο πάρκο «ΦΙΞ»

Από τις περσινές εκδηλώσεις στο πάρκο «ΦΙΞ»
Από τις περσινές εκδηλώσεις στο πάρκο «ΦΙΞ»
Την Παρασκευή 19/6 και το Σάββατο 20/6 πραγματοποιείται το 15ο Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Σύνθημα του Διημέρου, που και φέτος θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο «ΦΙΞ», στα Πατήσια, είναι: «Εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Το «παρών» στις εκδηλώσεις θα δώσουν μια σειρά μεταναστευτικών οργανώσεων, ενώ το δικό τους χώρο θα έχουν φορείς του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ανάμεσα στα ταμπλό που ετοιμάζονται, ιδιαίτερο είναι αυτό που στήνεται με τη βοήθεια του ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ και φωτίζει τη δράση των Ελλήνων κομμουνιστών του εξωτερικού με ανακοινώσεις, εφημερίδες και φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή τους στο εργατικό κίνημα των εκεί χωρών.

Από το πρόγραμμα του Διημέρου, ξεχωρίζει το Σάββατο, στις 20.30, η ομιλία του Κώστα Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, την Παρασκευή, στις 20.00, σε συζήτηση για τις εξελίξεις και το μεταναστευτικό θα εισηγηθούν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής και η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά, ολόκληρο το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΗ

Κεντρική Σκηνή

-- 20.00: Συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, το μεταναστευτικό και η θέση του ΚΚΕ». Θα εισηγηθούν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής και η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τη Δικαιοσύνη.

-- 21.15: Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα

-- 21.35: Μουσική από την Αλβανία, με το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet»

-- 22.00: Παραδοσιακή μουσική και χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος»

-- 22.30 Γλέντι με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια

Σκηνή παιδότοπου

-- 20.00: Θεατρική παράσταση «Οι καμινάδες» από την παιδική θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΗ

Κεντρική Σκηνή

-- 20.00: Μουσική και τραγούδια από τη Μαδαγασκάρη

-- 20.30: Ομιλία του Κώστα Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- 21.15: Εργατικά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία, με το Πολιτιστικό Συγκρότημα «Rodina»

-- 21.45: Μουσικοθεατρική παράσταση από την ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής με θέμα τη μετανάστευση

-- 22.30: Λαϊκό γλέντι

Σκηνή παιδότοπου

-- 20.00: Τραγούδια από μαθητικό συγκρότημα του 15ου Λυκείου Αθήνας

-- 21.30: Παράσταση Καραγκιόζη

Επιπλέον, και τις δύο μέρες θα λειτουργεί στον παιδότοπο χώρος με πλούσιες δραστηριότητες για τα παιδιά.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο πίσω από «διορθωτικές» ρυθμίσεις

Απορρίφθηκαν ασυζητητί οι δύο τροπολογίες του ΚΚΕ για ανακούφιση εργαζομένων και συνταξιούχων

Αρχισε χτες το απόγευμα με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του λεγόμενου «μίνι φορολογικού» νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει μεν κάποιες «διορθωτικές» ρυθμίσεις, κατά βάση σε ό,τι αφορά ορισμένες «κραυγαλέες» προβληματικές περιπτώσεις στον υπολογισμό των τεκμηρίων, την ίδια ώρα όμως απαλλάσσει από τον ΦΠΑ επιχειρηματικούς ομίλους που θα συμμετάσχουν (με την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών) στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφιση επί της αρχής και επί των άρθρων.

Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν, εκτός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Η ΧΑ είχε επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρει προσωρινά το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους. Ωστόσο, το άρθρο 2 με το οποίο απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι επιχειρήσεις που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου παραμένει, σημειώνοντας... ότι έτσι εξασφαλίζεται η συμμετοχή τους με ίσους όρους με τις ξένες εταιρείες που θα συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής του, Σάκης Βαρδαλής, έκανε και χτες ξεκάθαρο ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής. Οπως τόνισε, «μπορεί με ορισμένες διατάξεις του το νομοσχέδιο να ελαφρύνει ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, να αίρει ορισμένες αδικίες, όμως συνολικά, όχι μόνο δεν αλλάζει τον αντιλαϊκό φορομπηχτικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά μέσα από τη νέα συμφωνία, το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει, θα φορτώσει και νέα βάρη στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας».

Πρόκειται για τις διατάξεις που περιέχονται στο άρθρο 1, όπου ρυθμίζεται η φορολόγηση κατοίκων του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων ομογενών, και καθιερώνεται το σύστημα που ίσχυε παλιότερα. Ετσι, δε θα τους επιβάλλεται φόρος π.χ. για εισόδημα, τόκους καταθέσεων στην Ελλάδα, βάσει τεκμαρτού εισοδήματος. Οπως σημείωσε ο Σ. Βαρδαλής, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, «κύρια αυτό που σας απασχολεί είναι η απώλεια καταθέσεων από τις τράπεζες στην Ελλάδα, γιατί τις αποσύρανε για να μη φορολογηθούν και επομένως χάνονται κεφάλαια». Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται μία μικρή ελάφρυνση στη φορολόγηση των ανέργων από 26% που ισχύει μέχρι σήμερα σε 22%. «Το θέμα είναι να καταργηθεί η φορολόγηση σε βάρος των ανέργων», τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος.

Αλλες δύο τροπολογίες του ΚΚΕ για ανακούφιση του λαού που απέρριψε ασυζητητί η κυβέρνηση

Αλλωστε, ο πραγματικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου και συνολικά της πολιτικής της κυβέρνησης φαίνεται και από το γεγονός ότι η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέρριψε ασυζητητί τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ανακούφιση εργαζομένων και συνταξιούχων.

Παρουσιάζοντας τις τροπολογίες, ο Σ. Βαρδαλής σημείωσε ότι η πρώτη προβλέπει «την κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που ισχύουν από το 2013 και προβλέπουν ότι το Δημόσιο προηγείται στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του σε περίπτωση πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη του ή πτώχευσής του σε σχέση με τους εργαζόμενους του οφειλέτη και των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Η τροπολογία αυτή είναι αναγκαία γιατί απλήρωτοι εργαζόμενοι ενάμιση και δύο χρόνια που απολύονται, αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιβίωσης σε περίπτωση ματαίωσης της εξόφλησής τους λόγω του υπερπρονομίου του Δημοσίου».

«Με τη δεύτερη τροπολογία», πρόσθεσε, «προτείνεται να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος εργαζομένων ή συνταξιούχων στους οποίους ενώ οφείλονται μισθοί και συντάξεις, όταν τελικά εξοφλούνται σε μεταγενέστερο χρόνο τα ποσά αυτά φαίνονται στη φορολογική δήλωση ως μεγάλα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές».

Επιτροπή ... χοντροκομμένης κοροϊδίας του λαού

«Αν είχε γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, δε θα είχαμε τη μεγάλη φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών», «το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι έπρεπε να είχε γίνει αναδιάρθρωση», «γιατί τα ΜΜΕ απέκρυψαν την πρόταση του ΔΝΤ;» και διάφορες ακόμα θεωρίες, ενδεικτικές των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που «τρέχουν» άλλωστε και σήμερα, αλλά και της προσπάθειας αποπροσανατολισμού του λαού από την πραγματική αιτία της αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνει, ήταν το κυρίαρχο στοιχείο των χτεσινών «εργασιών» της περιβόητης «Επιτροπής αλήθειας για το δημόσιο χρέος», που συνεχίστηκαν με την ακρόαση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτη.

Η κατάθεση του Π. Ρουμελιώτη, καθώς και οι ερωτήσεις που του τέθηκαν, κυρίως από την πρόεδρο της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, που προεδρεύει στην Επιτροπή, κινούνταν γύρω από τον άξονα να φανεί ότι «αν είχε γίνει έγκαιρα αναδιάρθρωση του χρέους», δε θα είχε η χώρα αυτές «τις συνέπειες που ζούμε σήμερα»... Ανέφερε ότι το ΔΝΤ, από την πρώτη στιγμή, είχε εντοπίσει «τη μη βιωσιμότητα του χρέους» και είχε προτείνει προς την τότε κυβέρνηση και με μυστικές συναντήσεις, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΕΕ, την άμεση αναδιάρθρωσή του. Αφησε αιχμές για τον Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του, Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι ενώ ήξεραν το πρόβλημα, οδηγήθηκαν «στην επιπόλαιη» κίνηση του πρώτου μνημονίου, ενώ χαρακτήρισε «λάθος» την τακτική της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα, που, όπως σημείωσε, ήταν περισσότερο για να υπερασπίσει τις τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας...

Ούτε λόγος, βέβαια, για το γεγονός ότι το χρέος δημιουργήθηκε για λογαριασμό του κεφαλαίου και όχι του λαού, ενώ στο λαό «επιστρέφει» ο λογαριασμός από κάθε μορφή διαχείρισής του, «επιπόλαιη» ή μη...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org