ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2018 - Κυριακή 17 Ιούνη 2018
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την Κυριακή η μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην Πάτρα

Στιγμιότυπο από την πορεία της Παρασκευής 15/6 σε εργατογειτονιές της Πάτρας
Στιγμιότυπο από την πορεία της Παρασκευής 15/6 σε εργατογειτονιές της Πάτρας
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, εργατικών - λαϊκών οικογενειών, νέων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, έγιναν την Παρασκευή οι δύο πορείες μέσα στις εργατογειτονιές της Πάτρας που κατέληξαν στην πλατεία Γεωργίου. Οι πορείες είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων με σύνθημα «Δουλειά για όλους, δουλειά για δικαιώματα - Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή περιουσία».

Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι συγκεντρωμένοι μοίραζαν προκηρύξεις στον κόσμο και ενόψει της συγκέντρωσης της Κυριακής 17/6, που ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Ολοι στον αγώνα, όλοι στους δρόμους, κανένας απών, βγαίνουμε από τα σπίτια μας, στέλνουμε το μήνυμά μας, να νιώσουν την ανάσα μας, την αγανάκτησή μας. Δεν θα τους αφήσουμε να κόψουν τη ζωή μας. Αυτά που δεν έχουμε μας τα στερούν οι κάτοχοι του πλούτου. Ενωμένοι δίνουμε τη μάχη της ζωής και θα βγούμε νικητές, το δίκιο είναι με το μέρος μας. Απαιτούμε άμεσα μαζικές προσλήψεις στο δήμο, στα Νοσοκομεία, στην Υγεία γενικότερα, στην Παιδεία. Στο πλαίσιο της αντισεισμικής προστασίας να επιδιορθωθούν, να ενισχυθούν ή να ξαναφτιαχτούν σχολεία, δημόσια κτίρια, εργατικές κατοικίες που το έχουν ανάγκη. Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Μέτρα προστασίας των ανέργων. Κανένα σπίτι χωρίς φως, νερό, τηλέφωνο. Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων και διεκδικήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Τώρα είμαστε όλοι έμπειροι, γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν θα μας χαρίσουν, θα το κατακτήσουμε».

Την Κυριακή 17/6 θα γίνει η μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στο Νότιο Πάρκο, όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το Σάββατο 16/6 η εκδήλωση για το Μάη του '68

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Σάββατο 16/6 συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αττικής, που γίνεται στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τις 7 μ.μ., με σύνθημα: «"Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος..." Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ "...τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος"».

Το Σάββατο στο πρόγραμμα ξεχωρίζει μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στις 21.00, με τίτλο: «50 χρόνια μετά... φανερές και αθέατες όψεις του Μάη '68». Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τα γεγονότα του Μάη του 1968 στη Γαλλία, να προβληματιστούν πάνω σε αυτά, να αντλήσουν συμπεράσματα. Την εκδήλωση θα ανοίξει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που θα σταθεί στους βασικούς σταθμούς του Μάη του '68, θα συνεχιστεί με βιντεοπροβολή και κατόπιν θα γίνει παρέμβαση του Λουκά Αναστασόπουλου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα «Τα ιδεολογικά ρεύματα του Μάη». Θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Τι μάθαμε από το Μάη του '68;».

Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν νωρίτερα με συναυλία φοιτητικών συγκροτημάτων και μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΚΝΕ, ενώ μετά από την εκδήλωση για το Μάη του '68 η βραδιά θα συνεχιστεί με συναυλία από τους Rebellion Connexion και λαϊκό γλέντι με την Γλυκερία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής

Σε σύσκεψη για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και για διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος του λαού καλούν την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιούνη τα σωματεία και οι φορείς της Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας, που διοργάνωσαν τη μεγάλη κινητοποίηση στις 6 Ιούνη. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ζεφυρίου (Μπουμπουλίνας & 17ης Νοεμβρίου).

Οπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους σωματεία και φορείς:

«Τώρα όλοι πιο αποφασιστικά στην πάλη για να διεκδικήσουμε:

  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής.
  • Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ.
  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Οχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος».
Φωτιές σε Νέα Μάκρη και Κερατέα

Φωτιές ξέσπασαν την Παρασκευή σε οικόπεδο στην Πέτα Κερατέας και σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στη Νέα Μάκρη. Στην Πέτα Κερατέας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κινητοποιήθηκαν δέκα οχήματα με 20 πυροσβέστες, ένα ελικόπτερο και ένα πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων. Το οικόπεδο βρίσκεται κοντά σε κατοικίες, οι οποίες δεν απειλήθηκαν.

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική αντιμετώπισε άλλο μέτωπο σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στη Νέα Μάκρη. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική κινητοποίησε επίγεια και εναέρια μέσα. Ειδικότερα, στο σημείο έσπευσαν 25 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο, ένα ελικόπτερο και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Εκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (Εθν. Αντίστασης 33, Περιστέρι) οργανώνει έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων με θέμα «Περιδιαβαίνοντας τις φυλακές και τους τόπους εξορίας», από τις 23 έως τις 30 Ιούνη, στον αύλειο χώρο του Μουσείου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιούνη στις 18.00. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Θεόδωρος Αυγέρος, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και θα μιλήσει ο Μανώλης Κασιμάτης, ερευνητής της φωτογραφίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org