ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν πάει άλλο

Το ψήφισμα της πανθεσσαλικής σύσκεψης

Οι λόγοι που οδηγούν τους αγρότες να ξαναβγούν στους δρόμους και να συνεχίσουν, πιο μαζικά, πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά τον αγώνα επιβίωσης, αναφέρονται αναλυτικά στο ψήφισμα της χτεσινοβραδινής πανθεσσαλικής σύσκεψης φορέων και αγροτών. Αναλυτικά:

"Σήμερα 15.1.1997 εμείς οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων, Συντονιστικών Επιτροπών και αγρότες, που ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΣΕΑ), συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα της ΕΑΣ Λάρισας, αφού ακούσαμε τις προτάσεις της ΠΣΕΑ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της 13.1.97 και καταλήξαμε ομόφωνα στα παρακάτω:

1. Ο ηρωικός αγώνας των 25 ημερών έδειξε τη δύναμη, τη θέληση και την απόφαση της αγροτιάς ν' αγωνιστεί για να μην περάσει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει όχι μόνο την καταστροφή πάνω από το 50% των αγροτικών νοικοκυριών, αλλά και την εξασφάλιση των υπερκερδών σ' αυτούς που μεταποιούν και εμπορεύονται τα αγροτικά προϊόντα ή εφοδιάζουν τους αγρότες με τα απαραίτητα μέσα και εφόδια (λιπάσματα, φάρμακα, μηχανήματα κλπ.).

2. Η κινητοποίηση χιλιάδων αγροτών, που έδωσαν τη μάχη για την επιβίωσή τους, έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την καταστροφή τους και να μετατραπούν σε ανέργους ή ζητιάνους μιας θέσης εργασίας, που θα εξαγοράζεται με την αξιοπρέπεια και την τιμή τους, έδειξε ότι είναι έτοιμοι να δυναμώσουν την ενότητα και αγωνιστικότητά τους και να ξεκινήσουν νέους πιο δυναμικούς, πιο μαζικούς αγώνες.

3. Η κυβέρνηση, αντί να σταθεί με ευθύνη μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Συνθήκη της ΓΚΑΤΤ και η δική της πολιτική και να δώσει λύσεις, προσπαθεί να παραπλανήσει, παραπληροφορήσει και αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και τους ίδιους τους αγρότες. Για το σκοπό αυτό μιλάει για "κοινωνικό διάλογο", οργανώνει συμβούλια και διαβούλια, στα οποία καλεί να πάρουν μέρος όλοι αυτοί που στα κρυφά ή φανερά υπονόμευσαν τον ηρωικό αγώνα των αγροτών και μοναδικό στόχο έχουν την υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

4. Το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ) αποδείχτηκε στημένη φιέστα ενταγμένη στη γενικότερη προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης.

Η κυβέρνηση ψάχνει για συνενόχους, προκειμένου να ξεκληρίσει τη μεγάλη πλειοψηφία της αγροτιάς και αυτό έκανε και στο ΕΣΑΠ. Ομως, κανένα συμβούλιο και διαβούλιο δεν μπορεί να την απαλλάξει από τη δικαιολογημένη πια οργή και αγανάκτηση της αγροτιάς και την καταστροφική αγροτική πολιτική της.

Η αγροτιά της χώρας μας έκανε τα δικά της συμβούλια, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα μετερίζια του αγώνα, για να σταματήσει ο κατήφορος και να αλλάξει ριζικά αυτή την καταστροφική πολιτική.

5. Δεν είναι αναγκαίο να καταστραφεί το μισό αγροτικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας, όπως επιτάσσει η ΚΑΠ και εφαρμόζει η κυβέρνηση. Υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της υπεράσπισης της αγροτικής παραγωγής και των μικρομεσαίων αγροτών. Ο δρόμος της αναθεώρησης της αγροτικής πολιτικής, δηλαδή της ουσιαστικής αλλαγής της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Είναι ο δρόμος της εξυγίανσης του συνεταιριστικού κινήματος και η βοήθεια της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, που εθελοντικά, μέσα από το συνεταιρισμό να μπορέσει να αποκτήσει και ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα.

6. Εμείς προειδοποιούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τη δημαγωγία και την κοροϊδία και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που της έχουν τεθεί.

Για μας δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι επιβίωσης παρά από αυτούς που οδηγούν στην ανάπτυξη των καλλιεργειών μας, των νοικοκυριών μας, της αγροτικής και εθνικής οικονομίας, συνολικότερα.

Αυτούς τους δρόμους η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να τους κλείσει για πάντα, στήνοντας μπλόκα με αναρίθμητους καταστροφικούς αντιαγροτικούς κανονισμούς.

Οι 25 μέρες ηρωικού αγώνα της αγροτιάς φαίνεται πως δεν ήταν ικανές για να την πείσουν να σταματήσει αυτή την καταστροφική πολιτική.

Τώρα σπρώχνει τα πράγματα σε νέους πιο δυναμικούς, πιο μαζικούς και πιο αποφασιστικούς αγώνες.

Είμαστε σίγουροι πως αυτή τη φορά δε θα υπάρχει αγρότης και τρακτέρ που να μη βγούν στους δρόμους του αγώνα.

Ας το πάρει υπόψη η κυβέρνηση και ας προλάβει τις εξελίξεις πριν είναι αργά.

Απευθυνόμαστε σε όλον τον ελληνικό λαό και του λέμε πως η κατάσταση στην αγροτιά της χώρας μας είναι δραματική.

Δεν πάει άλλο.

Ζητάμε τη συμπαράστασή του, γιατί ο δικός μας αγώνας είναι και δικός τους αγώνας.

Είναι αγώνας επιβίωσης για όλους μας.

Καλούμε την κυβέρνηση για μια ακόμα φορά να δώσει λύσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που της έχουν τεθεί.

Διαφορετικά, η οργή της αγροτιάς θα γίνει χείμαρρος που καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταματήσει.

7. Για αυτό το λόγο αποφασίζουμε τα παρακάτω: α) Συνεχίζουμε από αύριο τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, επισκέψεις στα χωριά, συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους άλλων στρωμάτων.

β) Με αφετηρία την Τρίτη 28/1/97 βγαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών. Ταυτόχρονα, προχωράμε στην κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής και των διοδίων των Τεμπών και του Μεσοχωρίου.

γ) Πραγματοποιούνται συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών. Με ευθύνη της ΠΣΕΑ τυπώνονται προκηρύξεις για την ενημέρωση των κατοίκων των πόλεων.

δ) Την Τρίτη 4/2/97 τα τρακτέρ θα αποκλείσουν 5 σημεία στη Θεσσαλία.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω!

Αρχίζει από σήμερα η προετοιμασία της νέας αγροτικής εξέγερσης. Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σ' όλες τις πόλεις και τα χωριά. Στις 28 Γενάρη τα τρακτέρ βγαίνουν και πάλι στους δρόμους με ένα πολύμορφο πλαίσιο κινήσεων. Στις 4 Φλεβάρη κλείνουν τα πάντα, αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει τα έξι βασικά αιτήματα που παραμένουν ανοιχτά από την προηγούμενη κινητοποίηση. Ομόφωνη και ομόθυμη η απόφαση

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά, από σήμερα κι όλας, οι αγρότες της Θεσσαλίας. Με πολύμορφες εκδηλώσεις ανά περιοχή (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις κ.ά.) οι αγρότες προετοιμάζουν τη νέα εξέγερσή τους που στις 28 Γενάρη παίρνει γενικό χαρακτήρα.

Στις 28 Γενάρη βγαίνουν στους δρόμους όλα τα τρακτέρ. Η κινητοποίηση θα κλιμακώνεται, με διάφορες μορφές πάλης και στις 4 Φλεβάρη - αν μέχρι τότε δεν ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα έξι επείγοντα, συγκεκριμένα και δίκαια αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού του περασμένου Δεκέμβρη - οι αγρότες, με χιλιάδες τρακτέρ, τα οποία όλες τις προηγούμενες μέρες θα βρίσκονται στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών, θ' αποκλείσουν την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, αλλά, αυτή τη φορά και όλους τους παρακαμπτήριους δρόμους.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε χτες βράδυ η πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσε, στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα,με τη συμμετοχή των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών, των Συντονιστικών των μπλόκων και εκπροσώπων αγροτικών φορέων από ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Στη σύσκεψη - στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες αγροτικά στελέχη - ομόθυμη και ομόφωνη ήταν η απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα με ακόμα πιο σκληρές μορφές πάλης,σε σχέση με κείνες του περασμένου Δεκέμβρη.

Ετσι αποφασίστηκε: Στις 28 Γενάρη οι αγρότες θα βγάλουν τα τρακτέρ τους και άλλα αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών με το "διακόπτη εκκίνησης πάνω", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα θ' αποκλείσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές και τα διόδια των Τεμπών και του Μοσχοχωρίου, επιτρέποντας να περνούν τ' αυτοκίνητα, χωρίς να πληρώνουν οι οδηγοί. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στις πλατείες των νομών, θα μοιράζονται φυλλάδια και ανακοινώσεις, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για τ' αγροτικά αιτήματα και τον αγώνα της αγροτιάς. Στις 4 Φλεβάρη - κι αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα - με χιλιάδες τρακτέρ θ' αποκλείσουν την Εθνική Οδό και τις παρακαμπτήριες σε έξι "στρατηγικά" σημεία: στον Δρούγο,στην κεφάλωση του Αλμυρού, στα Τέμπη,στη γέφυρα του Πηνειού μετά τα Τέμπη, στην Ελασσόνα και στο Μουργάνι.Ετσι επέρχεται - όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη - "μπλακ άουτ" και δεν υπάρχει διέλευση από τη Στερεά Ελλάδα προς Μακεδονία - Ηπειρο και αντίστροφα. Τονίστηκε, μάλιστα, ότι αυτή τη φορά ο αποκλεισμός θα είναι ασφυκτικός,δε θα υπάρχουν τα γνωστά "χαρτιά" της Συντονιστικής Επιτροπής και θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις.

Στις ομιλίες των στελεχών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) υπογραμμίστηκε ότι η κινητοποίηση ξεκινάει με προειδοποιητικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να σκεφτεί αυτή τη φορά πιο καλά και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, πριν "μιλήσουν" πάλι τα τρακτέρ. Τονίστηκε, επίσης, ότι τώρα δε θα έχουν καν τη δικαιολογία κάποιοι να αντιδράσουν στους αποκλεισμούς των δρόμων, αφού οι αγρότες προειδοποιούν έγκαιρα και θα πρέπει κι αυτοί να πιέσουν από τώρα την κυβέρνηση να δώσει λύση.

Από δύο μέλη της ΠΑΣΕ, τους Θ. Νανά και Β. Νικόπουλο,προτάθηκε στην αρχή της σύσκεψης ν' αποφασιστεί να γίνει αποκλεισμός με τρακτέρ στην Αθήνα κι όχι στη Θεσσαλία. Η πρόταση αυτή δεν τέθηκε ξεχωριστά για έγκριση, αφού τονίστηκε πως μπορεί ν' αποτελέσει ένα ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κινητοποίησης μετά τους αποκλεισμούς στη Θεσσαλία.

Στις παρεμβάσεις τους στελέχη του αγροτικού κινήματος που συμμετείχαν στη σύσκεψη προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι αυτή τη φορά οι αγρότες που θα βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους θα είναι πιο πολλοί κι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι να βρουν το δίκιο τους. Ταυτόχρονα, τονίστηκε η ανάγκη εξασφάλισης ακόμα μεγαλύτερης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς, απ' όλες τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Με απειλές τούς "πληρώνει" η κυβέρνηση

Τεντώνει το σχοινί το υπουργείο Γεωργίας και η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος στο θέμα της καταβολής των εκτός έδρας μετακινήσεων, την επίλυση του οποίου ζητούν εδώ και 15 μήνες οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, αλλά η κυβέρνηση το αφήνει με προκλητικό τρόπο άλυτο.

Η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος, στα πλαίσια της πολιτικής του υπουργείου Γεωργίας και της κυβέρνησης, αντί να φροντίσει να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να σταματήσει η αποχή από τις εκτός έδρας μετακινήσεις που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού από τις 13/12/96, αφού πρώτα επιχείρησε να στήσει "απεργοσπαστικό μηχανισμό", προχώρησε τώρα σε νέες μεθοδεύσεις: Με προχτεσινό έγγραφό της καλεί τους προϊσταμένους των περιφερειακών υπηρεσιών του Οργανισμού Βάμβακος να εκδίδουν γραπτές διαταγές κινήσεων εκτός έδρας και σε περίπτωση άρνησης των υπαλλήλων, θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως η κεντρική υπηρεσία για την άμεση περικοπή των αποδοχών και τη λήψη διοικητικών και πειθαρχικών μέτρων.

Το ζήτημα των οδοιπορικών θίγει για άλλη μια φορά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Οργανισμού Βάμβακος, καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να ξεκαθαρίσει, μετά τις επανειλημμένες υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, αν σκοπεύει να λύσει αυτό το πρόβλημα. Κι αυτό για να σταματήσει η αποχή και να μπορούν να γίνονται οι μετακινήσεις των γεωπόνων και οι έλεγχοι στο βαμβάκι, χωρίς να δημιουργούνται προϋποθέσεις άναρχης κατάστασης στα εκκοκκιστήρια και κίνδυνος για νέα κοινοτικά πρόστιμα και περαιτέρω μείωση της ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών.

Απεργία στην ΥΠΑ

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αντιδρώντας όχι επί της ουσίας του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά για επιμέρους ρυθμίσεις, που αφορούν τα επιδόματα του κλάδου.

Το απεργιακό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) και των ΔΣ της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΥΠΑ, αρχίζει αύριο Παρασκευή, με 4ωρη στάση εργασίας (2 - 6 μ.μ. ) των μελών της ΟΣΥΠΑ. Οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί έχουν εξαγγείλει τρεις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στις 18, 19 και 20 Γενάρη και οι αεροελεγκτές, επίσης, 4ωρη στάση εργασίας (2 - 6 μ.μ. ), την ερχόμενη Κυριακή.

Κοινό αίτημα είναι να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, για τη διατήρηση όλων των θεσμοθετημένων ειδικών αμοιβών του κλάδου - εκτός του νέου μισθολογίου - όπως αυτές ισχύουν σήμερα.

Σύσκεψη μηχανικών

Το Σάββατο 18 Γενάρη 1997 και ώρα 10 π.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Βερανζέρου και Μ. Κοτοπούλη) θα γίνει σύσκεψη όλων των συντρόφων διπλωματούχων μηχανικών του Νομού Αττικής (ΚΟΑ, ΚΟΠ, Υπόλοιπου Αττικής) με θέμα τις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org