ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τη δράση των ΜΚΟ

Με αφορμή τις καταγγελίες για όσα συμβαίνουν σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου σε σχέση με τους πρόσφυγες

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Με βάση ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, την οποία καταθέτουμε, καθώς και πλήθος καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η παρουσία και η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε σχέση με τους πρόσφυγες, είναι ανεξέλεγκτη.

Ερωτάται ο κ. υπουργός και καλείται να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής τα παρακάτω στοιχεία:

  • Ποιες ΜΚΟ - ελληνικές και ξένες - δραστηριοποιούνται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με πόσα άτομα και ποια η δράση και ο σκοπός κάθε μίας εξ αυτών.
  • Η αδειοδότηση, επιτήρηση και ο έλεγχος των ΜΚΟ από ποιες κρατικές υπηρεσίες γίνεται. Για τη δράση τους στα κέντρα και τους καταυλισμούς που ήδη λειτουργούν σε Μανταμάδο, Μόρια, Καρά Τεπέ, σκάλα Συκαμιάς, πλαζ Μυτιλήνης και οπουδήποτε αλλού στη Λέσβο και τα άλλα νησιά, ποιες αδειοδοτήσεις διαθέτουν και ποια κρατική υπηρεσία έχει την ευθύνη για την επιτήρηση και λειτουργία τους. Για τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών από ΜΚΟ, στην ευρύτερη περιοχή της Εφταλούς, έχει δοθεί άδεια, σε ποια ΜΚΟ, με τι σκοπό.
  • Υπάρχουν δομές φιλοξενίας ακόμη και ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών που λειτουργούν κάτω από την ευθύνη ΜΚΟ;
  • Ποια κέντρα και σταθμοί υποδοχής και φιλοξενίας σχεδιάζονται να ιδρυθούν ή να λειτουργήσουν από ΜΚΟ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ποιες αδειοδοτήσεις διαθέτουν.
  • Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει ή πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για τη διερεύνηση των καταγγελιών που έχουν γίνει από υγειονομικούς φορείς (Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ) για παροχή, μέσω κάθε λογής ΜΚΟ, ιατρικών υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες από άτομα που φέρονται να είναι γιατροί, χωρίς να έχουν πάρει πιστοποίηση από τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο».
Καταγγελίες για ύποπτες δραστηριότητες από ΜΚΟ σε Χίο και Λέσβο

Οι τελευταίες συλλήψεις μελών ΜΚΟ σε Χίο και Λέσβο δείχνουν πως η ανεξέλεγκτη δράση ΜΚΟ στο Αιγαίο συνεχίζεται. Στο μεταξύ, τα δημοσιεύματα για τις ύποπτες δραστηριότητες ορισμένων από αυτές πληθαίνουν. Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» αναφέρεται σε Βρετανό πολίτη, ο οποίος φέρεται ως μέλος οργάνωσης που έχει αποστολή τη διάδοση της ισλαμικής εκπαίδευσης στη Μ. Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο τελευταίος έστησε αυτοσχέδιο τζαμί σε αντίσκηνο έξω από το Κέντρο Καταγραφής Προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο, ενώ πόζαρε με αυτόματα πολεμικά όπλα στις φωτογραφίες του στο Facebook.

Κατά το δημοσίευμα, η οργάνωση «Greengate Trust», με έδρα στη Μ. Βρετανία, που δραστηριοποιείται στη Λέσβο, έχει ως σκοπό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επίσημη σελίδα της στο Διαδίκτυο, τη διδασκαλία του Ισλάμ και την «παραγωγή της επόμενης γενιάς των μουσουλμάνων». Διατηρεί ισλαμικό εκπαιδευτήριο στο Ολνταμ, όπου οι πνευματικοί ηγέτες, όπως αναφέρεται, διδάσκουν τις αρχές του Ισλάμ και τη σύνδεση με τον Αλλάχ, διευκρινίζοντας πάντως πως λέει «όχι» στο φανατισμό και στη δικτατορία στο όνομα της θρησκείας. Με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, η οργάνωση έχει δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, τόσο στη Λέσβο, όσο και στην Ειδομένη, αλλά και στην Αθήνα. Σε πρόσφατη ανάρτησή τους ανακοίνωναν τη δημιουργία «του πρώτου τζαμιού στη Λέσβο έπειτα από 300 χρόνια», με παρόμοιο τρόπο δηλαδή που το έκανε και ο αραβικής καταγωγής Βρετανός. Παράλληλα, δημοσιεύει τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε βρετανική τράπεζα, με κωδικό «Greece Projects» («ελληνικά προγράμματα»), όπου καλεί τους πολίτες να καταθέσουν χρήματα. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης έχει διαταχθεί σχετική έρευνα τουλάχιστον για τις πολεοδομικές παραβάσεις του αυτοσχέδιου τζαμιού, μετά την κατάθεση φακέλου με φωτογραφίες και άλλα στοιχεία από την Αστυνομία.

Οσον αφορά την ΜΟΑS, σύμφωνα με δημοσιεύματα η «Μigrant Offshore Aid Station» που δραστηριοποιείται από τον περασμένο μήνα στο Αιγαίο και είναι ενταγμένη επιχειρησιακά από το υπουργείο Ναυτιλίας, με «εντολέα» το λιμεναρχείο Σάμου, είναι μια ΜΚΟ που «πίσω» της βρίσκεται η Γερμανική OGI, η «Schiebel», η «Caritas Germany», η «Unique Maritime Group» και η «Avaaz.org». Είναι οι βασικοί της χρηματοδότες. Η OIL & GAS INVEST AG (OGI) με έδρα τη Φραγκφούρτη είναι εταιρεία της αγοράς πετρελαίου και χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες της SCHIEBEL με έδρα τη Βιέννη, η οποία είναι εταιρεία στην ανάπτυξη αμυντικού υλικού τεχνολογικών εφαρμογών UAV. Η «Unique Maritime Group» (UMG), είναι εταιρεία με έδρα και στα ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), με βάση στο Κατάρ, όπου εξειδικεύεται στην παροχή offshore και onshore υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού για καταδύσεις, υδρογραφικά, ωκεανογραφικά.

Στο χάρτη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της MOAS φαίνονται οι περιοχές, όπου σκοπεύουν να κάνουν «έρευνα και διάσωση». Υπάρχει ολόκληρη κατηγορία για την «αποστολή στο Αιγαίο». Οπως αναφέρει η moas.eu, έχει ξεκινήσει μια διεθνής εκστρατεία με τίτλο «One More». Η συγκεκριμένη ΜΚΟ εμφανίζεται να διαθέτει πανάκριβο και υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Ακόμη και υπερσύγχρονα «drones».

Ο Chris Catrambone, ιδρυτής της MOAS, είναι επιχειρηματίας από τη Λουιζιάνα. Μετά το πανεπιστήμιο, εργάστηκε και σε Ιράκ - Αφγανιστάν. Το 2006 ίδρυσε την «Tangiers», επιχείρηση που ειδικεύεται στους τομείς των ασφαλειών, της έκτακτης βοήθειας, και των υπηρεσιών πληροφοριών. Η «Tangiers», μεγάλωσε και οι επιχειρήσεις του επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες. Το κέντρο των επιχειρήσεών του μεταφέρθηκε στη Μάλτα. H «Tangiers» πουλά ασφαλιστικά προϊόντα που ειδικεύονται να παρέχουν ασφάλεια σε άτομα και ομάδες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Αυτά περιλαμβάνουν όπως προκύπτει και ανθρώπους οι οποίοι έχουν σχέση με την άμυνα. Η εταιρεία παρέχει πλήρη ιατρική περίθαλψη και επαναπατρισμό στους Αμερικανούς υπεργολάβους, στους εργαζόμενους στις ΜΚΟ, στους δημοσιογράφους αλλά και τους μισθοφόρους που εργάζονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η ΜΚΟ MOAS ιδρύθηκε το 2013, με αφορμή τη τραγωδία στη Λαμπεντούζα.

Τέσσερα παιδιά νεκρά στο Αιγαίο

Associated Press

Αλλα τέσσερα παιδιά προστέθηκαν στον κατάλογο με τα προσφυγόπουλα που έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας με τις οικογένειές τους να φτάσουν στην ΕΕ. Χτες το πρωί, σκάφος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου τις σορούς τους. Πιο πριν, στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή είχε καλέσει σε βοήθεια, καθώς η λέμβος που μετέφερε τους πρόσφυγες είχε ανατραπεί και βυθιστεί. Είκοσι άνθρωποι διασώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το σκάφος «Topaz Responder» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Migrant Offshore Aid Station (MOAS), του Αμερικανού εκατομμυριούχου Christopher Catrambone. Και στο Φαρμακονήσι εντοπίστηκε νεκρό βρέφος στην ξηρά, όπου είχαν αποβιβαστεί 40 πρόσφυγες - μετανάστες.

Στο μεταξύ, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που είχε καταδιώξει σκάφος διακινητή που διέφευγε προς τις τουρκικές ακτές, προσάραξε τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, λόγω τεχνικού προβλήματος, σε αβαθή νερά κοντά στις τουρκικές ακτές απέναντι από το Αγαθονήσι. Από την προσάραξη δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μεταξύ των μελών του πληρώματος.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού προέβη σε άμεση ενημέρωση του ομόλογου κέντρου της τουρκικής Ακτοφυλακής στην Αγκυρα, προκειμένου να επιτευχθεί η γρήγορη αποκόλληση του σκάφους του Λιμενικού και η απομάκρυνσή του από την περιοχή. Σημειώνεται ότι ο διακινητής είχε αποβιβάσει νωρίτερα, με το ταχύπλοο σκάφος, 20 πρόσφυγες και μετανάστες στις ακτές της περιοχής Ψιλή Αμμος της Σάμου.

Εξάλλου, περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από τα τέλη του περασμένου Ιούλη μέχρι και τα τέλη του 2015 στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν προς τη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας ή με τουριστικά λεωφορεία και ταξί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΤΕΛ, η αύξηση της διέλευσης των προσφύγων ήταν σταδιακή από τα τέλη του Ιούλη, όταν κι άρχισαν τα πλοία στη γραμμή Χίος - Καβάλα να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τους 300 - 400 πρόσφυγες ανά δρομολόγιο που μεταφέρονταν αρχικά, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα από τις αρχές του περσινού Σεπτέμβρη, με τα πλοία «Νήσος Ρόδος» και «Νήσος Μύκονος», να φτάνουν στην Καβάλα από 1.500 έως και 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέχρι τον Οκτώβρη, στο λιμάνι είχαν αποβιβαστεί περί τους 23.000 ανθρώπους, όμως μετά τα τέλη Νοέμβρη ο αριθμός των προσφύγων που αποβιβάζονταν στην Καβάλα μειώθηκε αισθητά και χαρακτηριστικό είναι ότι με τα πρώτα δρομολόγια μέσα στο 2016, έφτασαν τους 250 - 300.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ