ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργανωμένη πάλη για να μείνουν στα χαρτιά τα αντεργατικά εκτρώματα

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους, με στόχο να ανατραπούν τα αντεργατικά εκτρώματα, όπως ο νόμος Χατζηδάκη, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση σχετικά με «τις συνθήκες εργασίας, τα δικαιώματα και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων σε διαδικτυακές πλατφόρμες». Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ανέφερε τα εξής:

«Η παρούσα έκθεση μαρτυρά ότι δεν σας προβληματίζουν οι τραγικοί όροι εργασίας των εργαζομένων στις πλατφόρμες αλλά το γεγονός ότι οι όμιλοι ΗΠΑ και Κίνας καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος των κερδών στον κλάδο της ψηφιακής οικονομίας. Γι' αυτό προωθείτε το αίσχος της λεγόμενης "ευέλικτης" εργασίας, με στόχο να ενισχύσετε την κερδοφορία των ευρωπαϊκών ομίλων.

Αυτό που είναι ανάγκη να κατοχυρωθεί για τους εργαζόμενους είναι τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με αύξηση των αποδοχών. Η ελευθερία συνδικαλιστικής δράσης, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το δικαίωμα της απεργίας, ειδικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ανάλογα με τη φύση της εργασίας.

Oλα όσα δηλαδή η ΕΕ συστηματικά ξηλώνει και είναι οι "βέλτιστες πρακτικές" της, που αποτυπώνονται σε νομοθετικά εκτρώματα, όπως ο νόμος Χατζηδάκη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Μπροστά στις απαιτήσεις των ομίλων, με όπλο και την τηλεργασία, για εξουθενωτική δουλειά χωρίς δικαιώματα, που υλοποιούν όλα τα αστικά κόμματα, οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους φέρνοντας στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες τους, για να μείνουν στα χαρτιά τα αντεργατικά εκτρώματα, να μπουν εμπόδια στον εργασιακό μεσαίωνα που προετοιμάζετε».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το Συνδικάτο ακόμα πιο δυνατό

Τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη ξεκινούν οι αρχαιρεσίες

Ξεκινούν τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εργαζόμενοι του κλάδου μπορούν να ψηφίζουν στις κάλπες που θα στηθούν στα γραφεία του Συνδικάτου και των παραρτημάτων του καθώς και σε χώρους δουλειάς.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) απευθύνει κάλεσμα στις χιλιάδες των μελών του Συνδικάτου για μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και ενίσχυση του ψηφοδελτίου της. Απευθύνεται ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, στη μαζική εστίαση, στη διανομή, καλώντας τους να οργανωθούν και να συμμετάσχουν στις εκλογές. «Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το Συνδικάτο μας ακόμη πιο δυνατό. Να αποτελέσει το οχυρό των κατακτήσεών μας, το εμπόδιο στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, να μπει μπροστά για να ξεκινήσει η αντεπίθεση για τη ζωή που μας στερούν, τη ζωή που μας αξίζει. Από αυτήν τη μάχη δεν περισσεύει κανείς», υπογραμμίζει στη διακήρυξή της. «Ενισχύουμε την οργάνωσή μας, με νέες εγγραφές σε κάθε χώρο δουλειάς, με σωματειακές επιτροπές και παραρτήματα του Συνδικάτου σε κάθε περιοχή, με νέα επιχειρησιακά σωματεία. Αυτή είναι η δική μας απάντηση σε όσους θέλουν να κάνουν τα σωματεία μας "διαδικτυακές πύλες", εργαλεία των εργοδοτών, απομακρύνοντας τους εργαζόμενους από τη συλλογική σκέψη, λειτουργία και δράση των συνδικάτων. Βάζουμε μπροστά όλες μας τις δυνάμεις για να μην επιτρέψουμε στο κράτος και την εργοδοσία να εμποδίσουν τις απεργίες και κάθε μορφή αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας, για τη διεκδίκηση όσων έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας», σημειώνει.

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος), από τις 20 έως τις 30 Σεπτέμβρη, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. (εκτός από την Τρίτη 28 Σεπτέμβρη).

Στα παραρτήματα: Πειραιά, στις 20 Σεπτέμβρη στον Κορυδαλλό (12 μ. - 8 μ.μ., Κρέσνας 10-12) και στις 30 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (12 μ. - 8 μ.μ.). Νοτιοανατολικής Αττικής, στις 24 Σεπτέμβρη στο Λαύριο (10 π.μ. - 6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο, Δανουκαρά 7), στις 25 Σεπτέμβρη στην Παλλήνη (10 π.μ. - 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), στις 27 Σεπτέμβρη στη Λούτσα (10 π.μ. - 6 μ.μ., πλατεία Κοπελάκη), στις 29 Σεπτέμβρη στο Κορωπί (10 π.μ. - 6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο, Παπανικολάου 10). Νοτίων, στις 21 Σεπτέμβρη στη Γλυφάδα (11 π.μ. - 7 μ.μ., δημαρχείο), στις 30 Σεπτέμβρη στη Νέα Σμύρνη (11 π.μ. - 7 μ.μ., δημοτικός πολυχώρος, πλατεία). Δυτικών, στις 21 Σεπτέμβρη στο Ιλιον (11 π.μ. - 7 μ.μ., Συνδικάτο Οικοδόμων, Μενελάου και Χρυσηίδος), στις 29 Σεπτέμβρη στο Περιστέρι (11 π.μ. - 7 μ.μ., Ενωση Γονέων, στάση μετρό «Περιστέρι»). Βορείων, στις 22 Σεπτέμβρη στη Νέα Φιλαδέλφεια (11 π.μ. - 7 μ.μ., δημαρχείο).

Κάλπες θα στηθούν επίσης την Κυριακή 26 Σεπτέμβρη στου Ζωγράφου (10 π.μ. - 6 μ.μ., γραφεία Συνδικάτου Οικοδόμων, Περιάνδρου 18) και στην Ελευσίνα (10 π.μ. - 6 μ.μ., γραφεία Σωματείου Συνταξιούχων, Αισχύλου 10).

Στους εξής χώρους δουλειάς: Στις 20 Σεπτέμβρη στα ξενοδοχεία «Hilton» (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και «Athens Marriott» (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στις 21 Σεπτέμβρη στο κέτερινγκ «Newrest» (9.30 π.μ. - 5.30 μ.μ.). Στις 22 Σεπτέμβρη στα ξενοδοχεία «Wyndham Grand» (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και «Royal Olympic» (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στις 23 Σεπτέμβρη στα ξενοδοχεία «Athens Marriott» (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και «Saint George Lycabettus» (1 μ.μ. - 5 μ.μ.). Στις 24 Σεπτέμβρη στο ξενοδοχείο «Caravel» (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και στο καζίνο «Mont Parnes» (1 μ.μ. - 9 μ.μ.). Στις 26 Σεπτέμβρη στο ξενοδοχείο «Four Seasons» (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Στις 27 Σεπτέμβρη στα ξενοδοχεία «Crowne Plaza» (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) και «Novotel» (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στις 29 Σεπτέμβρη στο ξενοδοχείο «Sofitel» (10 π.μ. - 6 μ.μ.). Στις 30 Σεπτέμβρη στο ξενοδοχείο «Intercontinental» (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Είχε περισσότερες ... προσδοκίες από την κυβέρνηση

Ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ για τη στάση των εργατοπατέρων απέναντι στην παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει αναλάβει ρόλο υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, τονίζει το ΠΑΜΕ με αφορμή τη στάση της ηγετικής ομάδας απέναντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει «άτολμη» την κυβέρνηση, φανερώνοντας τις προσδοκίες για περισσότερη «κοινωνική πολιτική».

«Την ώρα που η κυβέρνηση», τονίζει το ΠΑΜΕ, «εξήγγειλε νέα προνόμια και "ζεστό" χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, προωθεί τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη για διάλυση των συνδικάτων και στέλνει ακόμη και ανήλικα παιδιά να γίνουν σύγχρονοι σκλάβοι και τσακίζει τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ βγάζει δελτίο Τύπου που μιλά για "χαμηλή βαθμολογία στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης" και ότι "ανέμενε πιο τολμηρές τις εξαγγελίες της" στη ΔΕΘ.

Αυτή η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν μπορεί σήμερα να πείσει ούτε στον ρόλο της "κλαίουσας Μαγδαληνής" που παρακαλά για μερικά ψίχουλα. Εχει αναλάβει ξεκάθαρο ρόλο υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στην αγανάκτηση και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων».

Στον αντίποδα, το ΠΑΜΕ τονίζει πως «η μεγάλη κινητοποίηση των συνδικάτων της Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε ότι τα ζωντανά, αγωνιστικά συνδικάτα, οι εργαζόμενοι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στη φτωχοποίηση, στην ακρίβεια, στο νεκροταφείο εργασιακών δικαιωμάτων που οικοδομούν επιχειρηματικοί όμιλοι - ΕΕ - κυβερνήσεις και το δεξί τους χέρι που κάθεται στην Πατησίων 69.

Καμιά εμπιστοσύνη στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ.

Η οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων να γίνει δύναμη οργάνωσης και αγώνα. Με μαζικοποίηση των συνδικάτων, για ισχυρά συνδικάτα που θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόντρα σε όλους τους νόμους που επιδιώκουν να βάλουν τη δράση των συνδικάτων στο γύψο. Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις συντονισμού για τη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου που θα φέρει στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συμφερόντων».

8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Το Σάββατο η κινητοποίηση σωματείων και φορέων στο Κερατσίνι

Στις 5 μ.μ. στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν)

Σε κινητοποίηση το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη στην οδό Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι, με συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν), με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού από τους ναζί εγκληματίες, καλούν σωματεία και φορείς. Η οργάνωση της κινητοποίησης συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«Ο λαός και η νεολαία του Πειραιά δεν ξεχνάμε τα δεκάδες εγκλήματα των ναζί εγκληματιών της Χρυσής Αυγής σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού μας», ξεκαθαρίζουν τα σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση. «Το γεγονός ότι η ηγεσία του ναζιστικού μορφώματος, κάτω και από τη δράση του λαϊκού κινήματος, έχει καταδικαστεί και βρίσκεται στη φυλακή, είναι θετικό, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν», τονίζουν.

«Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία, δεν σταματάει, δεν τελειώνει, όσο θα υπάρχει η εκμετάλλευση, όσο θα εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, όσο θα οξύνεται η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς», υπογραμμίζουν σωματεία και φορείς και απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση του Σαββάτου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η σύσκεψη με σωματεία και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων

Στις 7 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης των φτωχών αυτοαπασχολούμενων διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, καλώντας τα ΔΣ των τοπικών εμπορικών συλλόγων και ενώσεων, καθώς και των κλαδικών σωματείων να δώσουν το «παρών», ώστε να προγραμματιστούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για την προστασία της υγείας μας και του εισοδήματος.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 και Κάνιγγος, 2ος όροφος).

«Τα προβλήματά μας συσσωρεύτηκαν. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι υπεύθυνη για την αβεβαιότητα και την απόγνωση όπου βρίσκονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι. Η υγεία μας παίζεται καθημερινά κορόνα - γράμματα, τα χρέη έχουν μετατραπεί σε θηλιά, η ακρίβεια αγκαλιάζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, καθώς οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, τιμολόγια, είδη πρώτης ανάγκης είναι εξωφρενικές και μεγαλώνουν τα ήδη φουσκωμένα έξοδά μας», αναφέρει η ΟΒΣΑ καλώντας τα σωματεία να προετοιμάσουν την αποφασιστική, μαζική και μαχητική τους απάντηση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org