ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με μαζικές εκδηλώσεις οδεύει προς την κορύφωσή του

Με το στοιχείο της μαζικότητας να ξεχωρίζει, τη νεολαία να δίνει τον παλμό και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας να τηρούνται, οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» γίνονται σημείο αναφοράς σε κάθε μεγάλη πόλη απ' όπου περνούν αυτό το διάστημα, μεταφέροντας το κεντρικό του μήνυμα: «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!».

Στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη το 47ο Φεστιβάλ κορυφώνεται στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ολόκληρη η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, θα είναι αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, τον μεγάλο δημιουργό που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας.

Παράλληλα, από το πλούσιο πρόγραμμά του δεν λείπουν αγαπημένοι καλλιτέχνες, ποικίλες ενδιαφέρουσες συζητήσεις, νεολαιίστικα στέκια με πλούσιες δραστηριότητες και ξεχωριστές εκθέσεις.

Από πλούτο και πολυμορφία εξάλλου χαρακτηρίστηκαν και οι εκδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε μεγάλες πόλεις. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε χτες και συνεχίζει σήμερα με ρεπορτάζ από τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις. Πέρα από όσα έχουμε αναφέρει ήδη, ξεχωριστό ήταν επίσης το πέρασμα του Φεστιβάλ από την Κέρκυρα, την Καρδίτσα, τη Ρόδο, τον Αγιο Νικόλαο, τη Σάμο, τη Λαμία, το Αίγιο, την Καστοριά και το Κιλκίς.

Σε πολλές μεγάλες πόλεις αυτές τις μέρες

Με την ίδια ορμή συνεχίζει και αυτή και την επόμενη βδομάδα το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» για την κορύφωσή του.

Πέρα από τις μεγάλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα τις επόμενες μέρες, η ΚΝΕ κορυφώνει τη φεστιβαλική της δραστηριότητα και σε μια σειρά ακόμα μεγάλες πόλεις. Συγκεκριμένα:

Χαλκίδα, στις 17/9, στο «Κόκκινο Σπίτι». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

Γιάννενα, στις 17 - 18/9, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Στις 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι συναυλίες με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου την πρώτη μέρα και με την Γλυκερία τη δεύτερη.

Βόλος, στις 17 - 18/9, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας. Στις 18/9 θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζει την πρώτη μέρα η παράσταση stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση και τη δεύτερη η συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο.

Ηράκλειο, στις 17 - 18/9, στο Παγκρήτιο Στάδιο (parking). Στις 18/9 θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι συναυλίες με την Ματούλα Ζαμάνη την πρώτη μέρα και τον Δημήτρη Μπάση τη δεύτερη.

Χανιά, στις 17 - 18/9, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Στις 18/9 θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά την πρώτη μέρα και της Ματούλας Ζαμάνη τη δεύτερη.

Μυτιλήνη, στις 17 - 18/9, στην πλατεία Σαπφούς. Στις 18/9 θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Κομοτηνή, στις 18/9, στην παλιά Νομική. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη.

Λιβαδειά, στις 18/9, στο Διοικητήριο. Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο.

Ρέθυμνο, στις 19/9, στο Θέατρο «Ερωφίλη» στη Φορτέτζα. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου.

Σαντορίνη, στις 17/9, στο γήπεδο Καμαρίου. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Λιάππης, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ορεστιάδα, στις 17/9, στο Ανατολικό Αλσος Ανδριανουπόλεως (παλιά γήπεδα τένις). Θα μιλήσει η Αρτεμις Ανδρονικίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.


Λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε στην κεντρική πολιτική συγκέντρωση στην Καβάλα

Το Πάρκο Φαλήρου, στην πόλη της Καβάλας, «κοκκίνισε» κατά το διήμερο 10 - 11 Σεπτέμβρη στις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Εργαζόμενοι και νέοι της περιοχής έδωσαν μαζικό «παρών» σ' αυτό το πέρασμα του Φεστιβάλ από την πόλη, ενώ με μεγάλη συμμετοχή έγινε η πολιτική συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, από το πρόγραμμα ξεχώρισε και η εκδήλωση με νέους εργαζόμενους, με τίτλο: «10ωρο και απολύσεις η ανάπτυξή τους. Αγώνας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα ο δρόμος μας!», αλλά και η Κεντρική Εκθεση με τίτλο: «Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας!», όπως και η έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», τα στέκια μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζομένων, με εκθέσεις και συζητήσεις. Κατά το διήμερο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν συναυλίες με την Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Χρήστο Θηβαίο, που ευχαρίστησαν την ΚΝΕ και με το ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμά τους, με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Θάνου Μικρούτσικου τίμησαν τους δύο μεγάλους δημιουργούς που ύμνησαν τους αγώνες του λαού με το καλλιτεχνικό έργο τους και στήριξαν για πολλές δεκαετίες τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ξεχωριστή ήταν επίσης η αναφορά - μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από την Τετραφωνική Ρίζα, ενώ δυνατές στιγμές έδωσε και το hip hop live με τον ΚΑΠΑ ΧΙ ΘΗΤΑ.

***


Στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής, ο Κ. Παρασκευάς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Καλούμε τον λαό να δει καθαρά, με βάση την πείρα του.

Το παράδειγμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης εδώ στην Καβάλα με τις βιομηχανίες των φωσφορικών λιπασμάτων και τα πετρέλαια.

Δυο βιομηχανίες που είχαν πολλά να δώσουν βάσει των δυνατοτήτων, σε μια ανάπτυξη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες, στην ενεργειακή επάρκεια, στην επιστημονική υποβοήθηση της αγροτικής παραγωγής.

Θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό τους σ' αυτή την κατεύθυνση.

Αντί αυτών, με εξελίξεις που έτρεξαν καλοκαιριάτικα, έχουν επιδοθεί ομαδικές απολύσεις στους εργαζόμενους της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων.

Αντίστοιχα η "Ενεργειακή" στα πετρέλαια εκβιάζει με εθελούσιες απολύσεις.

Την ίδια ώρα που η "Ενεργειακή" εξασφάλισε δάνειο 100.000.000 με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στη ζωή, στο βιοτικό επίπεδο εκατοντάδων οικογενειών, οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές για το πώς στον καπιταλισμό οι εργαζόμενοι είναι ένα αναλώσιμο υλικό, που όταν δεν το χρειάζονται το πετάνε σαν άχρηστο, στα σκουπίδια».

Το ιμπεριαλιστικό έγκλημα συνεχίζεται

«Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», τόνισε ο ομιλητής σε άλλο σημείο, τονίζοντας πως «το ιμπεριαλιστικό έγκλημα συνεχίζεται.

Διεργασίες που εξελίσσονταν στο έδαφος των οξυμένων ανταγωνισμών επιταχύνονται.

Ενα ακόμα σκοτεινό κεφάλαιο ανοίγεται για τους λαούς της περιοχής, πρώτα απ' όλα για τον πολύπαθο αφγανικό λαό.

Είναι χυδαία και επικίνδυνη η προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να ξεπλύνουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση πριν από 20 χρόνια.

Μιλάνε για "αποτυχία της Δύσης να αποκαταστήσει τη δημοκρατία", δηλαδή, σωστά πήγαν στο Αφγανιστάν οι Αμερικανοί και οι πρόθυμοι σύμμαχοί τους, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αλλά δεν τέλειωσαν το έργο όπως θα έπρεπε. Σωστά έγινε η ιμπεριαλιστική επέμβαση που αιματοκυλάει δυο δεκαετίες τώρα τον αφγανικό λαό, αλλά δυστυχώς η επιχείρηση "εξαγωγής της δημοκρατίας" δεν στέφτηκε με επιτυχία.

Ετσι νομιμοποιούν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και στρώνουν το έδαφος για τα επόμενα, με άλλοθι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι παλιοί εχθροί, οι σκοταδιστές Ταλιμπάν γίνονται τώρα συνομιλητές και σύμμαχοι.

Οπως έγινε αντίστροφα με τους τζιχαντιστές του "Ισλαμικού Κράτους", που τους χρηματοδότησαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι πετρελαιομοναρχίες του κόλπου.

Αυτός είναι ο κόσμος τους, ο αγγελικά πλασμένος.

Προετοιμάζουν τις επόμενες επεμβάσεις στα "ανοιχτά μέτωπα" των ανταγωνισμών.

Ο ρόλος των ΝΑΤΟικών περιφερειακών "συνεργασιών" αναβαθμίζεται σε εμπροσθοφυλακή του ευρωατλαντικού σχεδιασμού.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, ολοένα και πιο επικίνδυνη.

Βάζουν πλάτη σ' έναν νέο γύρο εξοπλισμών και πολέμων, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, που ευθύνονται και για την έξαρση του Προσφυγικού.

Λένε με θράσος ότι η ενεργότερη εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια εγγυάται την "ασφάλεια" και τη "σταθερότητα".

Δεν μας λένε, όμως, ποια "ασφάλεια" και "σταθερότητα" κέρδισαν οι λαοί σε Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, Ιράκ, από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο;

Μας καθησυχάζουν για "ήρεμα νερά" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο παρασκήνιο, όμως το παζάρι συνεχίζεται, με ΝΑΤΟικό καπέλο προωθούνται διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, που γίνονται ακόμα πιο σύνθετες και επικίνδυνες για τους λαούς κάτω από το φως των ραγδαίων εξελίξεων.

Το Αφγανιστάν δεν "κείται μακράν".

Οι σκηνές με χιλιάδες κόσμου να συνωστίζονται στο αεροδρόμιο, με μανάδες να αποχωρίζονται τα παιδιά τους για να τα σώσουν, με Αφγανούς να κρέμονται σαν τα τσαμπιά από τα φτερά των μεταγωγικών αεροπλάνων αναζητώντας δρόμο διαφυγής, είναι η άλλη όψη της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας που ζει ο λαός της πολύπαθης χώρας από το 2001, τότε που έγινε στόχος της "αντιτρομοκρατικής" επέμβασης των ΗΠΑ και των "πρόθυμων" συμμάχων τους».

Η περιοχή μετατρέπεται σε μαγνήτη αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων

«Από εδώ, από την Καβάλα, καλούμε τον λαό σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα έχουν μετατραπεί και μετατρέπονται συνεχώς σε όλο και πιο ισχυρά ορμητήρια των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η περιοχή μετατρέπεται "σε ένα πεδίο βολής σκληρό", σε μαγνήτη αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.

Οι εξελίξεις αυτές είναι επικίνδυνες για τον λαό της περιοχής, ολόκληρης της Ελλάδας και τους γειτονικούς λαούς.

Απαιτείται να υπάρξει λαϊκή κινητοποίηση και πολιτική απάντηση απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βουτήξει μέχρι τα μπούνια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τυχοδιωκτισμούς.

Εχουν τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει στην Αθήνα η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.

Θα συζητήσουν και θα σχεδιάσουν τα επόμενα επιθετικά βήματα και πρωτοβουλίες της λυκοσυμμαχίας τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μια σειρά υποδομές, δρόμοι, λιμάνια, σιδηροδρομικά δίκτυα θα υπηρετούν τη λεγόμενη στρατιωτική κινητικότητα, δηλαδή της απρόσκοπτης και ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων.

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των σχεδιασμών.

Επομένως, κανένας εφησυχασμός, ούτε επανάπαυση. Λαϊκή κινητοποίηση.

Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς.

Ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org