ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Αγώνας για Κοινωνική Ασφάλιση στο ύψος των αναγκών μας

Ανακοίνωση ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ

Στις εξελίξεις που αφορούν τον ΕΔΟΕΑΠ αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, μπροστά στη Γενική Συνέλευση των μελών του Ταμείου, καλώντας σε συνεχή και αποφασιστικό αγώνα για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων και τη διασφάλιση των κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ύψος των αναγκών τους.

Θυμίζει ότι με τον ιδρυτικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον «νέο ΕΔΟΕΑΠ» «αυξήθηκαν με υπερδιπλασιασμό οι εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων, μπήκε η λαιμητόμος των αναλογιστικών μελετών στην απόδοση των παροχών, έσπασαν οι εισφορές σε τρεις κατηγορίες παροχών (Υγεία - Πρόνοια, εφάπαξ, επικούρηση) για να διευκολύνονται οι περικοπές, άνοιξε ο δρόμος εφαρμογής της ανταποδοτικότητας, καταργήθηκε η χρηματοδότησή του από το αγγελιόσημο, με τα οικονομικά του να γίνονται έρμαιο των ορέξεων των αφεντικών, και τέλος θεσμοθετήθηκε η εκπροσώπηση της εργοδοσίας στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, και μάλιστα με δικαίωμα "βέτο"».

Οσο για τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις, «παρά την ευημερία των αριθμών», το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ αναδεικνύει: Την αμφισβήτηση της νομιμότητας του πόρου 2% από την εργοδοσία, την άρνηση καταβολής από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων ΜΜΕ, παρασκηνιακές επαφές των εργοδοτικών ενώσεων με τις κυβερνήσεις για τη μείωση έως ολοκληρωτική κατάργηση του ποσοστού. Το ότι παραμένει ανείσπρακτο ποσό εκατομμυρίων ευρώ από αγγελιόσημο και μη καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές του 2%, που με βάση την παραδοχή του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ θα παραμείνουν ανείσπρακτα σε ποσοστό σχεδόν 70%. Την πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, που απαλλάσσει τους εργοδότες από προσαυξήσεις στις οφειλές τους. Τη μείωση του εφάπαξ κατά 7%, ενώ έχει καταργηθεί για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο από 1/1/2017. Και τον νόμο Λιβάνιου, που μειώνει το προσωπικό των τηλεοπτικών σταθμών και ενισχύει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οδηγώντας σε συμπίεση των μισθών και άρα στη μείωση των εισφορών στον ΕΔΟΕΑΠ.

«Το ζήτημα», τονίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, «δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο η διαχείριση των οικονομικών από τη διοίκηση του ασφαλιστικού μας ταμείου, το οποίο συνδιαχειρίζεται και με "βέτο" η εργοδοσία, αλλά όλα τα παραπάνω, τα οποία άπτονται της υπεράσπισης και διεύρυνσης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων».

Ακόμα, καταδικάζει την τακτική των «τηλεσυνελεύσεων» που κάνει το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, «που μας θέλει στη γωνία», και υποστηρίζει «τη δυνατότητα ζωντανών Γενικών Συνελεύσεων με ασφάλεια, σε ανοιχτούς χώρους, με όλα τα επιβαλλόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας από την πανδημία».

Καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα, προβάλλοντας ως βασικό ζητούμενο: Ενα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Επικουρικής, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και όλες τις παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών των εργαζομένων του κλάδου.

Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει: Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. Καμία επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια. Καμία μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Να επανέλθει το εφάπαξ για τους νεοεισερχόμενους. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Οι εισφορές τους να βρίσκονται σε ύψος που να πληρούν τουλάχιστον τις σημερινές παροχές, αν όχι ακόμα περισσότερες σε Υγεία, σύνταξη, εφάπαξ. Να φύγει η εργοδοσία από το Ταμείο, γιατί είναι των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι η «τηλεσυνέλευση» του ΕΔΟΕΑΠ πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σήμερα Τετάρτη στις 12 μ., αφού η πρώτη δεν είχε απαρτία, ενώ αν δεν παραστεί το 1/10 των μελών προβλέπεται και τρίτη ΓΣ, την Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη στις 12 μ., πάλι μέσω της απαράδεκτης διαδικασίας της τηλεδιάσκεψης.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Να μην απολυθεί κανένας και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν προχτές οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Πρόκειται για 150 εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαρκή ομηρία εδώ και χρόνια, με την απειλή της λήξης της σύμβασης και της απόλυσης να πλανάται συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους. Σήμερα, ένα μέρος τους συνεχίζει να δουλεύει με Προσωρινή Διαταγή που έχει εκδοθεί μετά την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη και ένα άλλο έχει βρεθεί εκτός δουλειάς αναμένοντας την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει.

«Εχουμε μπουχτίσει από υποσχέσεις. Μας έχουν κάνει μπαλάκι από υπουργείο σε υπουργείο και από αρμόδιο σε αρμόδιο με το πρόβλημά μας να διαιωνίζεται και να μην ικανοποιείται το βασικό μας αίτημα που είναι να μετατραπούν όλες μας οι συμβάσεις τώρα σε αορίστου χρόνου», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει οι εργαζόμενοι. «Δεν επαναπαυόμαστε σε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και φρούδες υποσχέσεις των συναρμόδιων υπουργείων. Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας στη δουλειά», προσθέτει.

«Περάσανε κυβερνήσεις, υπουργοί, τρόικες, και εμείς εδώ, νύχτα - μέρα, δουλεύαμε, με τον ιδρώτα, με το άγχος, με τις αρρώστιες, τις μειώσεις μισθών, τα ωράρια, τις μετακινήσεις, από δήμο σε δήμο, υπηρεσία σε υπηρεσία, να κάνουμε επιπλέον ό,τι δουλειά προκύψει. Με αυτόν τον τρόπο κάποιοι από εμάς δουλεύουν σχεδόν 20 χρόνια περιμένοντας να γίνουν οι συμβάσεις μας αορίστου. Αντί αυτού συνάδελφοι απολύθηκαν και όσοι απομείναμε στη δουλειά ζούμε με το ίδιο άγχος. Καταστρέψαμε τα χέρια μας, τις πλάτες μας και τα πνευμόνια μας με τα χημικά για να έχουμε ένα μεροκάματο και να μπορούμε να ζήσουμε τίμια τις οικογένειές μας. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, καθαρίζουμε, απολυμαίνουμε, προστατεύουμε με τη δουλειά μας τους συναδέλφους μας, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τον κόσμο που ερχόταν στις εφορίες, στο υπουργείο κ.τ.λ., ακόμη και το γραφείο του υπουργού, και η ανταμοιβή είναι να μας πετάνε στον δρόμο».

«Δεν περισσεύει κανείς, οι ανάγκες καθαριότητας, και ιδιαίτερα σήμερα που διανύουμε το 4ο κύμα της πανδημίας, είναι μεγάλες. Εμείς οι 150 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αλλά και όσοι συμβασιούχοι συνάδελφοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία είναι κοινός», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι και προαναγγέλλουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Τη Δευτέρα η σύσκεψη για τη λαϊκή κατοικία και τη φοιτητική στέγη

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου των Κατασκευών, καθώς και τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, σε σύσκεψη με θέμα «Λαϊκή κατοικία - Φοιτητική Στέγαση, ένα ζήτημα που "καίει" τη λαϊκή - εργατική οικογένεια». Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου.

«Την ίδια στιγμή που οι μισθοί και τα μεροκάματα είναι καθηλωμένα στον πάτο, τα περισσότερα βασικά αγαθά και προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης ακριβαίνουν, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Η πλειοψηφία των φοιτητών, παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αναγκάζονται να εργάζονται για να ανακουφίσουν κάπως την οικογένειά τους.

Σε αυτές τις συνθήκες, το δικαίωμα της λαϊκής κατοικίας και της στέγασης των φοιτητών έχει γίνει ένα πανάκριβο και δυσπρόσιτο εμπόρευμα. Οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το λαϊκό εισόδημα, ενώ για την απόκτηση κατοικίας ένας εργαζόμενος πρέπει να φεσωθεί για μια ολόκληρη ζωή στις τράπεζες», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Στο φόντο αυτό απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη, προκειμένου «να συζητήσουμε πώς θα οργανώσουμε τον αγώνα μας για να δυναμώσουμε τη συλλογική δράση και διεκδίκηση για φθηνές, ασφαλείς και σύγχρονες κατοικίες».

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Να ανακληθεί τώρα η απόλυση του Μιχάλη Λεάνη

Την απόλυση του δημοσιογράφου Μιχάλη Λεάνη από την εργοδοσία του ρ/σ ΣΠΟΡ FM, που ανήκει στον όμιλο Αλαφούζου, καταγγέλλει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

«Ο συνάδελφος είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων των εργαζομένων του κλάδου για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους», σημειώνει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόλυση «προμηνύει και άλλες αντεργατικές εξελίξεις, όχι μόνο σε βάρος των εργαζομένων του ΣΠΟΡ FM, αλλά και όλων των εργαζομένων του κλάδου καθώς η εργοδοσία αξιοποιεί και τους πρόσφατα ψηφισμένους αντεργατικούς νόμους».

Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους δημοσιογράφους και στον ΣΠΟΡ FΜ σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, απαιτώντας να ανακληθεί τώρα η απόλυση του Μιχάλη Λεάνη.

Οπως ανέφερε ο ίδιος ο Μιχάλης Λεάνης στην τελευταία του εκπομπή πριν απολυθεί, η συγκεκριμένη απόφαση ανήκει στην ιδιοκτησία του σταθμού. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Εγώ θέλω να πω πως αν κάποιοι έψαχναν στο πρόσωπο του Μιχάλη Λεάνη κάποιον που θα λέει ό,τι θέλουν ή να ακούν τα αυτιά τους ό,τι θέλουν, ας το ψάξουν σε άλλο κτίριο». Θυμίζει μάλιστα ότι πριν από εκείνον έγιναν κι άλλες απολύσεις ή απομακρύνσεις, φέρνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα συναδέλφων του που περιθωριοποιήθηκαν.

Εκδήλωση για παιδιά από το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου

Εκδήλωση για τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου οργανώνει το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στο ανοιχτό θεατράκι στην πλατεία Κοκκινοπούλου (οδός Ν. Πλαστήρα στον δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού).

Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν παράσταση θεάτρου σκιών, ενώ το Συνδικάτο θα μοιράσει σχολικά είδη. Επίσης, στον χώρο θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα (εμφιαλωμένο νερό, φρυγανιές, μπισκότα, κρουασάν, γάλα εβαπορέ και βρεφικό, κονσέρβες, χυμοί κ.λπ.), είδη υγιεινής (χαρτί υγείας, αντισηπτικά, σαπούνια, βαμβάκι, πάνες, σερβιέτες) και σχολικά είδη, τα οποία θα παραδοθούν από το ΔΣ του Συνδικάτου στις πυρόπληκτες οικογένειες της βόρειας Εύβοιας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ