ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εντείνεται η συζήτηση για «ενισχυτικές» δόσεις εμβολίων χωρίς άλλα μέτρα προστασίας των λαών

Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο με πάνω από 226 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4,655 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ τα δημόσια συστήματα Υγείας παραμένουν ανοχύρωτα και οι αξιώσεις του κεφαλαίου «ξεχειλώνουν» για άλλη μια φορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και από το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ οι κυβερνήσεις, συσκοτίζοντας τις ευθύνες τους, περιορίζουν τη συζήτηση αποκλειστικά στις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων και στον εμβολιασμό παιδιών κι εφήβων.

Σε συνθήκες μάλιστα που παραμένει η τεράστια διεθνής ανισομετρία στους εμβολιασμούς, ευνοώντας την εμφάνιση νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων, επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό.

Ορισμένοι κορυφαίοι επιστήμονες από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν σε άρθρο τους, στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet», ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της σοβαρής νόσησης από Covid-19 είναι τόσο υψηλή, ακόμη και για την παραλλαγή «Δέλτα», που οι αναμνηστικές δόσεις για τον γενικό πληθυσμό δεν είναι «κατάλληλες» σε αυτό το στάδιο της πανδημίας. Αναφέρεται ότι ο εμβολιασμός είχε αποτελεσματικότητα 95% έναντι σοβαρής νόσησης τόσο από την παραλλαγή «Δέλτα» όσο και από την «Αλφα», και πάνω από 80% αποτελεσματικότητα στην προστασία από μόλυνση από αυτές τις παραλλαγές.

Τρίτη δόση για τους άνω των 50 ετών στη Βρετανία

Στις ΗΠΑ εξετάζεται επί του παρόντος από τον FDA η χορήγηση τρίτης δόσης, ενώ πολλές άλλες χώρες (Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία) έχουν ξεκινήσει τις ενισχυτικές δόσεις.

Στη Βρετανία η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) πρότεινε χτες ενισχυτικές δόσεις στους ευάλωτους και στους άνω των 50 ετών, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Η JCVI προτείνει η τρίτη δόση να γίνεται με το εμβόλιο της «Pfizer» ή με μισή δόση του εμβολίου της «Moderna».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, αναμενόταν χτες να ανακοινώσει την εκστρατεία ενισχυτικών δόσεων. «Η πανδημία απέχει από το να τελειώσει, αλλά χάρη στο εξαιρετικό εμβολιαστικό πρόγραμμά μας, στις νέες θεραπείες και τα διαγνωστικά τεστ μπορούμε να ζήσουμε με τον κορονοϊό χωρίς σημαντικούς περιορισμούς στις ελευθερίες μας», ανέφερε. Την ίδια ώρα, βέβαια, η βρετανική κυβέρνηση αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας (NHS), με όλη την τεράστια επιβάρυνση που έχει ήδη υποστεί από τη μετατροπή του σε μιας νόσου, με αναβολές και ακυρώσεις σε εκατομμύρια ιατρικές πράξεις.

Στο προσκήνιο ξανά το παζάρι για προσωρινή αναστολή της πατέντας

Στο μεταξύ, με επιστολή τους στους τρεις υποψήφιους καγκελάριους στη Γερμανία, πρώην αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και νομπελίστες θέτουν εκ νέου θέμα προσωρινής αναστολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Για το θέμα διεξάγονται ατέρμονες διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Χώρες όπως Γερμανία, Ελβετία, Βρετανία, Ιαπωνία κ.ά., αντιτίθενται ανοιχτά στην προσωρινή άρση της πατέντας (ακόμα και με ορισμένες αποζημιώσεις στις εταιρείες) ενώ άλλες, όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, εμφανίζονται να την υποστηρίζουν στα λόγια, παρότι στην πράξη κρατούν τη μερίδα του λέοντος των εμβολίων, αξιοποιούν τις όποιες εξαγωγές για γεωπολιτικούς σκοπούς και φυσικά δεν αμφισβητούν το «δικαίωμα» της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει θεραπείες, διαγνωστικά τεστ, εμβόλια κ.λπ. με σκοπό το κέρδος.

Η δε επιστολή υπερασπίζεται το «μπάσιμο» περισσότερων «καταρτισμένων φαρμακοβιομηχανιών» στην παραγωγή των εμβολίων, όταν στην πραγματικότητα η ίδια η καπιταλιστική ιδιοκτησία στο Φάρμακο οδηγεί στην απαράδεκτη κατάσταση που κατά τ' άλλα περιγράφει το κείμενο.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός φαρμακοβιομηχανιών ελέγχει το μονοπώλιο του εμβολίου έχει οδηγήσει σε σοβαρή έλλειψη δόσεων. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε χώρες χωρίς πρόσβαση σε εμβόλια είναι συνεπώς ακόμη ανεμβολίαστοι (...) και η παγκόσμια προσφορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον πλήρη εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού».

«Ο τεχνητός περιορισμός της παραγωγής οδηγεί σε χιλιάδες θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν», σημειώνεται και επισημαίνεται πως «υπάρχουν καταρτισμένες φαρμακοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο οι οποίες, με προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την απαραίτητη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας, θα μπορούσαν να παράγουν δισεκατομμύρια περισσότερες δόσεις».


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απαιτούν διαγνωστικούς ελέγχους και μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση πετάει την ευθύνη στους εργαζόμενους και απαλλάσσει την εργοδοσία από κάθε υποχρέωση υγειονομικών μέτρων

Τη μετατροπή του εμβολιασμού σε εργαλείο για την ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους καταγγέλλουν μια σειρά σωματεία σε ανακοινώσεις τους. Απαιτούν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και να αναλάβουν οι εργοδότες το κόστος των τεστ, και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει ο εμβολιασμός αφορμή για επιβολή νέων αντεργατικών μέτρων στους χώρους δουλειάς.

Σημειωτέον, από την περασμένη Δευτέρα έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζομένων να προσκομίζουν σε εβδομαδιαία βάση βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου COVID-19 από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, επωμιζόμενοι χαράτσι 10 ευρώ, προκειμένου να εισέλθουν στον χώρο εργασίας.

Την εργοδοτική πίεση μέσα στους χώρους δουλειάς και την αξιοποίηση του εμβολιασμού ως αφορμή για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). «Η Ομοσπονδία μας από την αρχή της πανδημίας έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και συνεχίζει να δίνει τη μάχη για καθολικό εμβολιασμό, μέτρο όμως που δεν φτάνει από μόνο του αν δεν συνοδεύεται από μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων, λειτουργία νέων ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ολα αυτά αποτελούν βασικά αιτήματα στη διαρκή πάλη της Ομοσπονδίας μας και του εργατικού - λαϊκού κινήματος συνολικά», υπογραμμίζει. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι υπερασπίζεται με όλες τις δυνάμεις της το δικαίωμα όλων των εργαζομένων του κλάδου στη δουλειά. Καλεί κάθε εργαζόμενο να συσπειρωθεί στα σωματεία «για να δώσουμε τη μάχη της υπεράσπισης της υγείας, της ζωής, του μεροκάματου και των δικαιωμάτων μας, απέναντι στους κυβερνητικούς εκβιασμούς και τις εργοδοτικές πιέσεις!».

«Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης, με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς, συναλλαγής, ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων», τονίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Απαιτεί από τη διοίκηση της Περιφέρειας, «που μοιράζει απλόχερα λεφτά σε επιχειρηματίες και ιδιώτες», να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα των εργαζομένων, που αφορούν τη συγκρότηση ιατρείων στους χώρους εργασίας με μόνιμο γιατρό Εργασίας και νοσηλευτικό προσωπικό, την εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων που απαιτείται και προβλέπεται από την ΚΥΑ 43726/2019 για μια σειρά εμβόλια (τετάνου, γρίπης κ.λπ.), την παροχή των μέσων ατομικής προστασίας και την εκπόνηση Μελέτης Επαγγελματικού Κινδύνου.

Δωρεάν και συχνό προληπτικό έλεγχο για όλους τους εργαζόμενους και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς απαιτεί από την κυβέρνηση και τους δήμους η ΔΑΣ ΟΤΑ.«Είναι κρατική ευθύνη η διαφύλαξη της υγείας της κοινωνίας στο σύνολό της. Αλλά η κυβέρνηση, αντί μαζικών μόνιμων προσλήψεων στις υγειονομικές μονάδες, εξαγγέλλει συγχωνεύσεις και κλείσιμο δομών. Με τον εξαναγκασμό ο προληπτικός έλεγχος των rapid tests να γίνεται σε ιδιωτικά κέντρα, η κυβέρνηση εμβαθύνει περισσότερο την εμπορευματοποίηση της Υγείας», σχολιάζει στην ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των δήμων, που τώρα δήθεν κόπτονται για την υπεράσπιση της υγείας, ήταν απέναντί μας όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούσαμε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα ατομικής προστασίας, συχνά και δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους ώστε να γίνεται έγκαιρη πρόληψη και ιχνηλάτηση», σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα. Ο συγκεκριμένος δήμος, όπως υπενθυμίζει το Σωματείο. «ακόμα χρωστάει τα ΜΑΠ παρελθόντων ετών στους εργαζόμενους που τα δικαιούνται, και βεβαίως δεν έχει κάνει ποτέ τις προληπτικές εξετάσεις που με νομοθετική κατοχύρωση δικαιούνται οι εργαζόμενοι».

«Εκβιάζουν τους εργαζόμενους με το εξαντλητικό μέτρο της ανάληψης της δαπάνης των τεστ, αποσκοπώντας για άλλη μια φορά στην ενοχοποίηση του πληθυσμού, επικαλούμενοι την προσωπική ευθύνη», καταγγέλλει τέλος το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org