ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΙΑ
Οργανώνουν την πάλη τους για την κατάσταση στην Υγεία

Σε σύσκεψη στο ΓΝ Πύργου καλούν σήμερα σωματεία και φορείς του νομού

«Παίρνουμε στα χέρια μας την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας μας», τονίζουν σε ανακοίνωσή - κάλεσμά τους 18 εργατικά σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και άλλοι φορείς της Ηλείας, που με πρωτοβουλία τους προχωρούν σήμερα, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού, έξω από την κεντρική είσοδο του ΓΝ Πύργου.

Σε έναν νομό που έχει χτυπηθεί από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας οξύνθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας και έρχονται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων και του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο του Πύργου, που λειτουργεί χωρίς δικό του παθολόγο, με γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας από την Αμαλιάδα και τους νομούς της Αχαΐας και της Αρκαδίας. Την ίδια ώρα, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα (ΓΝ Αμαλιάδας) έχει αποψιλωθεί από προσωπικό, λειτουργώντας με όρους «αγροτικού ιατρείου».

«Ο δρόμος του αγώνα ο μόνος δρόμος που έχουμε»

«Την στιγμή που η Ηλεία βρίσκεται στο κόκκινο, η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας εξακολουθεί και παραμένει απαράδεκτη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες επικίνδυνες για ασθενείς και προσωπικό», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ σε δηλώσεις της στον «Ριζοσπάστη» η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, που συμμετέχει στην πρωτοβουλία, τονίζει ότι «με τις έως και σήμερα κυβερνήσεις και τελευταία, είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αγωνιζόμαστε συνέχεια. Είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε να ακολουθήσουμε και σε αυτόν καλούμε το σύνολο του λαού της Ηλείας να συμμετάσχει».

«Είναι ιδιαίτερα επίκαιρο το ζήτημα της Υγείας στο νομό, ειδικά στον Πύργο που το νοσοκομείο ήταν υπό διάλυση και πριν την πανδημία», δηλώνει με αφορμή τη διοργάνωση της σύσκεψης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Ανδρέας Ασημακόπουλος, συμπληρώνοντας: «Θα συνεχίσουμε, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις πρωτοβουλίες μας».

«Διεκδικούμε άμεση επιστροφή του προσωπικού που έχει μετακινηθεί σε άλλα νοσοκομεία, στελέχωση του υπάρχοντος με το αναγκαίο προσωπικό και λειτουργία όλων των κλινικών του», σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΓΝ Αμαλιάδας, Σωκράτης Σωτηρόπουλος. Επισήμανε τον κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία του συγκεκριμένου ιδρύματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πρωτοβουλιών και σε επίπεδο ΠΟΕΔΗΝ, ακόμη και με κινητοποίηση στην Αμαλιάδα.

Στο κάλεσμα των φορέων της Ηλείας καταγγέλλεται ως απαράδεκτο το μέτρο της κυβέρνησης σε σχέση με τις αναστολές εργασίας στο μη εμβολιασμένο προσωπικό και τονίζεται:

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες! Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει το λαϊκό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών της περιοχής μας, αλλά και τους πυρόπληκτους, συνεχίζει να αναγάγει την προστασία της υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του λαού μας. Μετατρέπει το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους».

Προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση, καλούν όλα τα σωματεία και τον λαό του νομού σε συνεχείς δράσεις.

Στη σύσκεψη καλούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς: Το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Ηλείας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝ Πύργου, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου και Περιχώρων, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πρωτοδικειακής Περιφέρειας Αμαλιάδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Περιφέρειας Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, η Ομάδα Γυναικών Πύργου μέλος της ΟΓΕ, το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας, το Σωματείο Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα και Υπηρεσίες και η ΕΔΟΠ ΔΕΗ.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Το περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»

Τεύχος 190 (ΑΠΡΙΛΗΣ - ΙΟΥΝΗΣ 2021)

Περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», Τεύχος 190 (ΑΠΡΙΛΗΣ - ΙΟΥΝΗΣ 2021)
Περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», Τεύχος 190 (ΑΠΡΙΛΗΣ - ΙΟΥΝΗΣ 2021)
Με πλούσια ύλη και ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν προς τιμή των 77 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τη συντριβή δηλαδή των χιτλεροφασιστών μέσα στο Βερολίνο από τον Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ και την άνευ όρων παράδοσή τους, κυκλοφόρησε το 190ό τεύχος του περιοδικού «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» (Απρίλης - Μάης - Ιούνης). Περιλαμβάνει πλούσιο ρεπορτάζ για τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο υπουργείο Πολιτισμού και στον δήμο Αθηναίων για τη συντήρηση και προστασία του Ιστορικού Μνημείου στον χώρο όπου ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ, αλλά και για την προστασία του ιστορικού τόπου της Γυάρου και τη μη εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο νησί (ανεμογεννήτριες κ.λπ.), που θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα του ιστορικού τόπου. Ενδιαφέρουσα ύλη περιλαμβάνεται σχετικά με τις δραστηριότητες και παρεμβάσεις της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό στο πλαίσιο της FIR, για τον ρόλο και τον προσανατολισμό της δράσης της Οργάνωσης στη σύγχρονη εποχή. Το περιοδικό παρουσιάζει εκτενώς την πλούσια συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ενάντια στην εφαρμογή του γερμανικής έμπνευσης προγράμματος «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα» που επιχειρείται, με στόχο την αναθεώρηση και παραχάραξη της Ιστορίας του Β' ΠΠ, για να ξεχαστούν τα εγκλήματα του ναζισμού και οι ευθύνες και η υποχρέωση της ΟΔ Γερμανίας να πληρώσει τις οφειλόμενες επανορθώσεις - πολεμικές αποζημιώσεις στη χώρα μας για τα εγκλήματα αυτά και τις καταστροφές που προκάλεσε στην Κατοχή. Τέλος, ενδιαφέρουσα ύλη δημοσιεύεται και στις υπόλοιπες στήλες του περιοδικού, όπως για τις προκλήσεις από φιλοναζιστικές οργανώσεις στον κρητικό λαό, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, «Σελίδες για τον ΔΣΕ», «Μνήμες Αγωνιστών» κ.λπ.

  • Το περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα και οι συναγωνίστριες/τές, οι φίλοι και απόγονοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ μπορούν να το προμηθευθούν από τα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε όλη την χώρα. Επίσης, στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Αθήνα (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, Πεδίον Αρεως - τηλ.: 2108222952).
Συλλυπητήρια

Η TE Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στους συντρόφους Ανδρέα και Αποστόλη Αλεξίου για την απώλεια της μητέρας τους, Φωτεινής, και στον σύζυγό της, Δημήτρη Αλεξίου.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 15/9, στις 17.00, στο Νεκροταφείο της Θέρμης. Επιθυμία των οικείων της είναι αντί στεφάνου να δοθεί οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ