ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νοσταλγοί του Τρούμαν και του Σχεδίου Μάρσαλ

ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε ό,τι μπορούσε και έδινε όρκους πίστης προς τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό άλλωστε επέλεξε να είναι οι ΗΠΑ «τιμώμενη χώρα» για το 2018.

Ηθελε να επιβεβαιώσει στην πράξη και να αποδείξει ότι είναι στρατηγικός «εταίρος» και σταθερός «μεντεσές» των συμφερόντων των ΗΠΑ και του κεφαλαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να αποδείξει ότι είναι το «εφαλτήριο» του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνσή του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Αυτό άλλωστε τόνισε και ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 8/9, στα εγκαίνια του περιπτέρου των Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ, λέγοντας: «Ημασταν πάντα μαζί. Ημασταν μαζί σε εύκολες, αλλά και σε δύσκολες στιγμές. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σας οφείλουμε την ένταξή μας στο Σχέδιο Μάρσαλ. Αυτή η χώρα χτίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στη βοήθεια των ΗΠΑ».

Ο Πάνος Καμμένος και η κυβέρνηση αναπολούν το Σχέδιο Μάρσαλ και δηλώνουν τις ευχαριστίες τους που χάρη σε αυτό η χώρα ξαναχτίστηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Γι' αυτό τιμωρούν με την καταστολή και τις διώξεις όσους διαδηλώνουν ενάντια στην παρουσία του αγάλματος του Τρούμαν.

Η δήλωση αυτή είναι κατάπτυστη. Αποτελεί ύβρι για τους αγώνες που έχει δώσει ο λαός μας ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Είναι πρόκληση για τα δεινά που έχει υποστεί ο λαός μας από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, αρχικά της Μεγάλης Βρετανίας και στη συνέχεια των ΗΠΑ, μετά την εκδίωξη των Γερμανών ναζιστών από τη χώρα μας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα λόγια του Τρούμαν σχετικά με το Σχέδιο Μάρσαλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβον εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως επείγουσαν έκκλησιν για οικονομική βοήθεια. Οι προκαταρκτικές πληροφορίες εκ μέρους της αμερικανικής οικονομικής αποστολής, η οποία ευρίσκεται ήδη εις την Ελλάδα, καθώς και οι πληροφορίες του πρεσβευτού μας στην Αθήνα ενισχύουν την δήλωσιν της ελληνικής κυβερνήσεως, που συνίσταται στο ότι η βοήθεια είναι επιτακτική, αν η Ελλάς πρόκειται να επιζήση ως ελεύθερον έθνος... Η ελληνική κυβέρνησις δεν είναι εις θέσιν να αντιμετωπίσει την κατάστασιν. Ο ελληνικός στρατός είναι ολιγάριθμος και πενιχρά εξοπλισμένος. Χρειάζεται εφόδια και εξοπλισμό, αν πρόκειται να αποκατασταθεί η εξουσία της κυβερνήσεως στο ελληνικό έδαφος».

Στα ερείπια του πολέμου, οι ΗΠΑ με το Σχέδιο Μάρσαλ έβαλαν σε κίνηση τις καπιταλιστικές οικονομίες. Το Σχέδιο Μάρσαλ το 1947 αποτέλεσε τον «Δούρειο Ιππο» των ιμπεριαλιστών, για την υπονόμευση του σοσιαλιστικού συστήματος και γενικά του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και για τη μεγαλύτερη διείσδυση των αμερικανικών μονοπωλίων στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που βγήκε σαφώς πιο ενδυναμωμένη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν αναμφισβήτητα η ισχυρότερη οικονομική δύναμη στον καπιταλιστικό κόσμο.

Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες του Σχεδίου Μάρσαλ και του Δόγματος Τρούμαν. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπαιρνε υπό την προστασία της τις αντίστοιχες αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναλάμβανε τον εξοπλισμό τους και γενικά παρείχε κάθε βοήθεια, προκειμένου να καταστούν και οι δύο χώρες σταθερά αγκυροβόλια και ορμητήρια του ιμπεριαλισμού. Ηταν η περίοδος που οι ιμπεριαλιστές Εγγλέζοι αδυνατούσαν πια να σηκώσουν το αντίστοιχο βάρος και λίγο - λίγο παραχωρούσαν τη θέση τους στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί την πολιτική των ιμπεριαλιστών. Και αυτό το αποδεικνύουν καθημερινά με την ολοένα και περισσότερο βαθύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την προώθηση των συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Με την εκχώρηση στρατιωτικών βάσεων και υποδομών και με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων μακριά από τα σύνορα.

Ο λαός μας πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Καμιά επανάπαυση. Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Να τους γυρίσει την πλάτη.

Καμιά ανάμειξη και καμιά συμμετοχή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Να κλείσουν όλα τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατηγεία και όλες οι βάσεις που αποτελούν ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Κανένας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα.

Συσπείρωση τώρα με το ΚΚΕ.


Γιώργος ΓΚΑΝΤΙΔΗΣ
Σημαιοφόρος ΠΝ ε.α.


Πολεμική ετοιμότητα για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών

Μεγάλη κινητικότητα στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και στη Μαύρη Θάλασσα με συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις και ολοένα αυξανόμενο όγκο σε πολεμικά μέσα και προσωπικό, που μόνο σε στρατιωτικές ασκήσεις δεν παραπέμπουν, περισσότερο αποτελούν πολεμική προετοιμασία. Η δύναμη πυρός στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων είναι τεράστια, καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία σε μια περιοχή που «βράζει», για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται και η αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «Bright Star 2018» από 8 έως 20 Σεπτέμβρη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Αιγύπτου, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας με το βλέμμα στραμμένο στη Συρία και την περιοχή του Ιντλίμπ. Πρόκειται για μια τεράστια στρατιωτική άσκηση, η οποία περιλαμβάνει μεγάλες αεροναυτικές και χερσαίες ασκήσεις με Ειδικές Δυνάμεις, σε ένα σκηνικό που μυρίζει «μπαρούτι», την ίδια στιγμή που η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια τεράστια στρατιωτική βάση για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που κινητοποιούνται κάποιες φορές αγγίζουν αθροιστικά ακόμα και τις 15.000 (αξιωματικούς και στρατιώτες), με την αμερικανική συμμετοχή να κρίνεται ιδιαίτερα ενισχυμένη σε σχέση με την αντίστοιχη άσκηση το 2017.

Η εμπλοκή και συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αφορά μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), τέσσερα αεροσκάφη «F-16» και ένα «C-130» από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) καθώς και τρία επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-64 («Apache») από τον Στρατό Ξηράς, ενώ στην άσκηση συμμετέχει και Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του ΠΝ. Μεταξύ άλλων το προηγούμενο διάστημα τα ελληνικά «μάτια» ήταν στραμμένα και παρακολουθούσαν την επιστροφή των ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Ρωσίας που έληξε στις 8 Σεπτέμβρη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντατικοποίησης της στρατιωτικής παρουσίας του ευρωατλαντικού άξονα στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ολοκληρώθηκε άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα, η «Sea Breeze 2018», με τη συμμετοχή 18 χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, ενώ έλαβαν μέρος 29 πλοία, ένα υποβρύχιο, 25 αεροσκάφη και περίπου 3.000 στρατιώτες, με ενισχυμένη την αμερικανική παρουσία, καθώς περιλάμβανε την ίδια τη ναυαρχίδα του 6ου Στόλου «USS Mount Whitney», που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική.

Το πλήρες φάσμα των ασκήσεων διευθύνεται «και επιτρέπει στρατιωτικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες» από τη USCENTCOM συχνά σε συνεννόηση με συμμαχικούς εταίρους, προκειμένου μεταξύ άλλων να προωθήσει «...τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Η «λίστα» της εμπλοκής ολοένα και μεγαλώνει, η συμμετοχή της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους επικίνδυνους για τα λαϊκά συμφέροντα ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ολοένα και μεγαλώνει με αυξημένη μάλιστα τη συνδρομή στη ΝΑΤΟική ετοιμότητα, ενταγμένη στα σχέδια των ΗΠΑ και ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ο καλύτερος και «προτιμώμενος εταίρος...» όλων των εποχών στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, μετά την ιδιότητα του «ευέλικτου γεωπολιτικού μεντεσέ».

Στο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» που επιχειρείται η κυβέρνηση θεωρεί «επιβεβλημένη» την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου και στην προσπάθεια στήριξης και ενδυνάμωσης της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση ώστε να διασφαλιστούν οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Σημαντική παράμετρο επίσης του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αποτελεί και η δήλωση του Αμερικανού αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ, ότι «η Ελλάδα πρότεινε στις ΗΠΑ την δυνατότητα επέκτασης της πρόσβασης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα».

Καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις στα συμφέροντα ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ φέρνουν πιο κοντά μια ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής.

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα Κατεχόμενα στην Κύπρο περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Θα ήταν το λιγότερο να πούμε ότι ανησυχούμε. Τη στιγμή που οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση από τον ελληνικό λαό που πρέπει να πάρει την υπόθεση της ειρήνης στα χέρια του.

  • Καμιά συμμετοχή στην αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «Bright Star 2018» όπως και στις άλλες στρατιωτικές ασκήσεις.
  • Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμιά αποστολή και συμμετοχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων.

Φωτιάδης Τριαντάφυλλος
Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α.


Ολοι στο Φεστιβάλ!

Την επόμενη βδομάδα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ. Στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, στις 20-22 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, θα λειτουργεί περίπτερο της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη, στο χώρο του Φεστιβάλ θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το περίπτερο θα αποτελεί χώρο ενημέρωσης και προβολής των θέσεων και της δράσης του ΚΚΕ για τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους φαντάρους, στους ναύτες και τους σμηνίτες. Παράλληλα, στους χώρους του Φεστιβάλ ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με στιγμές από τη συγκλονιστική 100χρονη πορεία του ΚΚΕ και την 50χρονη δράση της ΚΝΕ.

Επίσης, στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» που θα λειτουργεί στο χώρο του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν τις δύο εκδόσεις με τα υλικά των εκδηλώσεων που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή, η πρώτη με τίτλο «Πυρασφάλεια και δασοπροστασία» και η δεύτερη με τίτλο «Οι διεθνείς εξελίξεις, η κατάσταση στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Το Φεστιβάλ αποτελεί συνέχεια της παρέμβασης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή μας από τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο έως το Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την Ουκρανία. Αποτελεί αγωνιστική συνάντηση και απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μπλέκει όλο και πιο βαθιά την Ελλάδα στους ανταγωνισμούς, στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, προκειμένου να υπηρετήσει τα κέρδη και τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών για τους πολέμους τους αλλά και σε μεγάλο στόχο σε ενδεχόμενο πιο γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης. Το παζλ της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης συμπληρώνεται με τη νέα κοροϊδία που λανσάρει για την «έξοδο από τα μνημόνια» και τη «δίκαιη ανάπτυξη». «Εξοδος» από τα μνημόνια σημαίνει κατάργηση όλων των αντιλαϊκών - μνημονιακών νόμων, σημαίνει ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που είχε ο λαός μας τα προηγούμενα χρόνια, σημαίνει ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και των παιδιών του. Και για αυτά δεν βγάζουν άχνα ούτε η συγκυβέρνηση ούτε η ΝΔ. Αλλωστε, ο ένας συνέχισε το έργο του άλλου. Και οι δύο συμφωνούν στα βασικά: Στην εξυπηρέτηση των αναγκών των λίγων και όχι του λαού, στη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.


Δυνατό ΚΚΕ! Αυτή είναι σήμερα η απάντηση, αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που στέλνουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ! Για να δυναμώσουν οι αγώνες, για να μπει σε «πρώτο πλάνο» η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων για το λαό και τη νεολαία. Για να μην πιάνει τόπο η κοροϊδία της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ και της «βιώσιμης ανάπτυξης» της ΝΔ. Γιατί μόνο με δυνατό το ΚΚΕ μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.


Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, παραχώρησε συνέντευξη σε εφημερίδα, για τις επιδιώξεις και το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, με αφορμή την παρουσία τους ως «τιμώμενης χώρας» στην 83η ΔΕΘ. Οι δηλώσεις του είναι ακόμη μια ωμή απόδειξη της άριστης συνεργασίας των ΗΠΑ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες για τα «κοινά οράματά» τους. Φαντάροι από τη Βόρεια Ελλάδα σχολιάζουν τις δηλώσεις του:

***

Φαντάρος από τη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, στην Αλεξανδρούπολη

«Η αμυντική συνεργασία μας σήμερα βρίσκεται στο ζενίθ της... Οι σχέσεις μας στην άμυνα και στην ασφάλεια είναι ριζωμένες σε κοινές αξίες, πολλά χρόνια επένδυσης και, επίσης, σε μια ισχυρή πεποίθηση, από την πλευρά των ΗΠΑ, ότι μια σταθερή και ασφαλής Ελλάδα βοηθάει και στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων για την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα. Γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η βάση της Σούδας για το σύνολο των περιφερειακών επιχειρήσεών μας».

Ο κ. Πάιατ, όταν μιλάει για αμυντική συνεργασία των δυο χωρών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης που εκπαιδεύονται για να αναπτύσσονται σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα ή ακόμη και στις δυνάμεις που φόρτωναν πυραύλους στη Σούδα για να βομβαρδίσουν στη Συρία. Εμείς οι στρατιώτες που υπηρετούμε στον Εβρο, ξέρουμε καλά πως το περιτύλιγμα της ανάπτυξης του στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ στην περιοχή για τον έλεγχο αγορών και δρόμων Ενέργειας είναι αποκλειστικά και μόνο για να τσιμπήσει ο λαός. Εμείς δεν νιώθουμε καθόλου ασφαλείς με αυτές τις επιλογές των κυβερνήσεων. Γι' αυτό και δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε ποτέ συνεργάσιμοι στα δολοφονικά τους σχέδια. Καλό θα ήταν να θυμηθεί ο κ. Πάιατ, πέρα από την «ισχυρή υποστήριξη και συνεργασία» της ηγεσίας του Ελληνικού Στρατού, και την άρνηση αρκετών στρατιωτών το 2017 να φυλάξουνε τα αμερικανικά ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη. Δηλώνουμε ακόμη μια φορά ότι παλεύουμε για:

Να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Κανένας Ελληνας φαντάρος και στρατιωτικός εκτός συνόρων.

Καμία διευκόλυνση σε ΝΑΤΟικά στρατεύματα.

Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.

***

Φαντάρος από την 29η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού στην Κομοτηνή

«...στηριζόμαστε στην Ελλάδα, ως πυλώνα σταθερότητας... Προφανώς, μας ανησυχεί και η δράση κακόβουλων παραγόντων σε αυτή την περιοχή. Τα ζητήματα γύρω από τον ρόλο που η Ρωσία εξακολουθεί να διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, το ζήτημα της Κίνας».

Η ξεδιάντροπη τοποθέτηση του κ. Πάιατ, ότι η Ελλάδα αποτελεί για τους Αμερικανούς «πυλώνα σταθερότητας» για τον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία, αποτελεί την καλύτερη διάψευση για όσους καθημερινά μας καθησυχάζουν. Για όσους μας λένε ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ενισχύει την ασφάλειά μας. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι όσο περισσότερο εμπλεκόμαστε, όχι μόνο δεν είμαστε ασφαλείς, αλλά αυξάνεται σημαντικά και ο κίνδυνος της άμεσης εμπλοκής μας σε πόλεμο.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υπέγραψε τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών. Οι φαντάροι αντιστεκόμαστε στην αναβάθμιση και δημιουργία νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και επιτελείων στην Ελλάδα. Οι φαντάροι δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω από την πάλη μας ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτό.

***

Φαντάροι από την 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού στην Κοζάνη

«...φέτος θα είναι στη Θεσσαλονίκη (ο Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον) και θα επισκεφθούμε μαζί το NRDC (Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ), που, παρότι δεν είναι πολύ γνωστό, έχει αναλάβει την ευθύνη των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM), ώστε να πάρει μια γεύση για το τι κάνει η Ελλάδα ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Νότιο Αιγαίο, στο οποίο επικεντρώνεται η Σούδα, αλλά, επίσης, στον Βορρά με την αυξανόμενη συνεργασία με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, τη Βουλγαρία και τη μακρά εμπλοκή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (διαρκής συμμετοχή στις ασκήσεις Sea Breeze)».

Για μας τους φαντάρους που υπηρετούμε στη Μακεδονία, τα λόγια του Αμερικανού πρέσβη είναι πρόκληση. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση ματοκύλισαν τα Βαλκάνια όλη τη δεκαετία του '90 για να μοιράσουν μεταξύ τους σφαίρες επιρροής, νέες αγορές, για να ξαναχαράξουν τα σύνορα και το πέτυχαν με το αίμα των λαών. Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο λαός της Βόρειας Ελλάδας τούς έκανε σαφές τότε ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους δρόμους μας, τους φαντάρους για τα δολοφονικά τους σχέδια.

Σήμερα τους ξαναλέμε ότι οι φαντάροι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που δίνει «γην και ύδωρ» για να ξαναχαράξουν τα σύνορα των Βαλκανίων. Θα 'μαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του ΝΑΤΟ και των δολοφονικών σχεδίων του. Θα μας βρουν μπροστά τους οι ελληνικές κυβερνήσεις που εμπλέκουν τη χώρα μας στα πολεμικά παιχνίδια των ιμπεριαλιστών.

***

Φαντάροι από το 567ο Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού στο Σιδηρόκαστρο

«...συζήτησα με τον περιφερειάρχη Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Μπουτάρη. Οι άνθρωποι αναγνώρισαν ότι πρόκειται για κορυφαία στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη γενικότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα».

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι «κοκορομαχίες» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι για να «θολώνουν τα νερά», να τσιμπήσουν καμία ψήφο τώρα που πλησιάζουν και οι εκλογές. Εκεί όμως που ξεχνάνε υπαρκτές και ανύπαρκτες διαφορές, είναι όταν μπαίνει στη μέση το ΝΑΤΟ. Οταν μιλάνε με τον πρέσβη των ΗΠΑ. Εκεί συναγωνίζονται σε φιλοφρονήσεις και «ξέπλυμα» των ιμπεριαλιστών. Τότε βρίσκουν λεφτά για παραγγελίες από τις πολεμικές βιομηχανίες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με ευγενή άμιλλα σπεύδουν να υπογράψουν συμφωνίες για επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανικών βάσεων, για νέες αγορές σε πολεμικό υλικό που χρειάζεται το ΝΑΤΟ στην περιοχή, για μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο των δολοφόνων.

Οι φαντάροι μόνο έναν δρόμο έχουμε για να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Τον δρόμο της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτοί που σε μας τους νέους τσάκισαν τους μισθούς και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Αυτοί που μας καταδικάζουν στην ανεργία και τη φτώχεια. Αυτοί θα μας μπλέξουν και σε πόλεμο. Η μόνη επιλογή που έχουμε οι νέοι που υπηρετούμε τη θητεία μας είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ. Η μόνη διέξοδος για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του είναι να δυναμώσει το ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ