ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Υπάρχει ελπίδα και διέξοδος στην ενότητα και πάλη του λαού

Την επιχείρηση «Epsilon Net» επισκέφτηκε την Παρασκευή το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας με την ομιλία στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ στο στρατόπεδο «Π. Μελά».

Στην επιχείρηση τον υποδέχτηκε η γενική διευθύντρια, Βάσω Αναγνώστου, η οποία τον ενημέρωσε για το αντικείμενό της και τον ξενάγησε στους χώρους της. Αμέσως μετά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε στους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ «κρατάμε μικρό καλάθι και γι' αυτές τις εξαγγελίες. Διότι εκτός απ' τους νόμους τους αντιλαϊκούς που μένουν, έχουμε και τις μόνιμες εποπτείες απ' την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ (...) Και βεβαίως έχουμε και νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, τους δανειστές. Κι απ' αυτήν τη σκοπιά καλούμε σε κινητοποίηση, σε διεκδίκηση τους εργαζόμενους ακόμα και γι' αυτά τα ζητήματα που ως ψίχουλα εξαγγέλθηκαν».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη φοροληστεία του λαού που συνεχίζεται, αποδόμησε την κυβερνητική ρητορική περί των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού και υπογράμμισε ότι αφού η κυβέρνηση λέει ότι «φεύγουμε απ' τα μνημόνια, τελειώνει η κρίση», να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι.


Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να μην υιοθετήσουν τη λογική «ό,τι έγινε έγινε, ό,τι χάσαμε χάσαμε αυτά τα χρόνια της κρίσης και άρα δεν πρέπει να αναπληρωθούν οι απώλειες και να μπορεί ο εργαζόμενος να ζει αξιοπρεπώς. Δεν είναι να πούμε ευχαριστώ, λέμε εμείς, επειδή μας παίρνει 20 και μας δίνει 1 πίσω. Τι ευχαριστώ να πεις; Οχι ότι δεν πρέπει να τα πάρει αυτά ο εργαζόμενος, θα τα πάρει και θα διεκδικήσουμε όχι μόνο αυτά, ακόμα και το παραμικρό ψίχουλο, αλλά και παραπάνω να πάρει. Αυτό θα κάνουμε και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και παντού όπου υπάρχουμε ως ΚΚΕ και μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Αλλά είναι θράσος να μας ζητάνε να λέμε και ευχαριστώ για ένα ψίχουλο, που μπορεί να πάρουμε μετά από δέκα χρόνια ταλαιπωρίας, ανέχειας κ.λπ., με τόσους νόμους».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε ακόμη στον κίνδυνο βύθισης σε νέα κρίση, στο επικίνδυνο δυνάμωμα των ανταγωνισμών στην περιοχή, όπου συγκρούονται ισχυρές δυνάμεις για τον έλεγχο αγορών, ορυκτού πλούτου κ.λπ. και στο ενδεχόμενο εμπλοκής της χώρας σε στρατιωτικές συγκρούσεις. Επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη στάση της στα ζητήματα αυτά, αλλά και για τις υπέρογκες δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, «την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν λεφτά για συντάξεις, δεν υπάρχουν λεφτά για αύξηση μισθών, δεν υπάρχουν λεφτά, λέει, και άρα αναγκαζόμαστε και επιβάλλουμε φορολογία στα λαϊκά στρώματα...».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι υπάρχει ελπίδα και ρεαλιστική διέξοδος προς όφελος του λαού και βρίσκεται στην ενότητά του και στην πάλη του για έναν δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες. «Απ' αυτήν τη σκοπιά είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Βέβαια, ξέρετε ότι εμείς δεν είμαστε υπέρμαχοι, είμαστε πολέμιοι του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης (...) Είμαστε υπέρ της κοινωνικοποίησης όλων αυτών των μέσων, υπέρ του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού (...) Η Ελλάδα έχει δυνατότητες σε επιστημονικό, σε εργατικό, σε τεχνικό δυναμικό έμπειρο, όπως είστε εσείς, για παράδειγμα, και βεβαίως έχει δυνατότητες κι απ' τη γεωστρατηγική της θέση να αναπτύξει ισότιμες, αμοιβαίες, ειρηνικές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου», σημείωσε.

Τέλος, προσκάλεσε τους εργαζόμενους στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ γιορτάζει τα 100χρονά του παραμένοντας το πιο νέο και καινοτόμο πολιτικό κόμμα, που «παλεύει και για τα άμεσα, τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, του λαού και για τα μεγαλύτερα, τα αυριανά, αυτό που λέμε όραμα, ιδανικό, εκεί που πρέπει να πάμε: Σε μια νέα κοινωνία, με μια νέα οικονομία, όπου ο εργαζόμενος άνθρωπος θα είναι κυρίαρχος του πλούτου και θα είναι αυτός πραγματικά στην εξουσία».

Συζητάμε με τους εργαζόμενους για τα μνημόνια που παραμένουν

Εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επιλογή του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, να επισκεφτεί εργασιακούς χώρους, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

«Ως ΚΚΕ επιλέξαμε τις περιοδείες και τις επισκέψεις σε χώρους εργασίας, έτσι ώστε να γνωρίσουμε από κοντά και να συνομιλήσουμε με τους εργαζόμενους σχετικά με τα προβλήματά τους, για την πορεία της ανάπτυξης που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, για την οποία, όπως ξέρετε, εμείς έχουμε πει ότι δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Απ' αυτήν τη σκοπιά τα πολιτικά κόμματα, οι εργατικές - λαϊκές οργανώσεις πρέπει να γνωρίσουν το πώς προχωράνε οι επιχειρήσεις, μέσα στις δύσκολες συνθήκες μιας δεκάχρονης οικονομικής κρίσης, που τώρα περνάει σε μια ασθενική καπιταλιστική ανάπτυξη, όπου όμως παραμένουν όλα τα μνημόνια, παραμένουν όλοι οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι. Και βεβαίως, νέα σύννεφα εμφανίζονται στον ορίζοντα και στον διεθνή χώρο και στον ευρωπαϊκό και στην ευρύτερη περιοχή μας. Γι' αυτό έχει σημασία να συζητήσουμε και συζητάμε με τους εργαζόμενους όλα αυτά τα προβλήματα».


Το Ισραήλ απαγόρευσε στην Α. Ταμίμι να επισκεφτεί την Ελλάδα για να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Copyright 2018 The Associated

Σε ανακοίνωση - καταγγελία, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η ΚΝΕ καταγγέλλει στους νέους και τις νέες της χώρας μας, στον ελληνικό λαό, την απαράδεκτη απαγόρευση ταξιδιού που επέβαλε το κράτος του Ισραήλ στην 17χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι. Η Αχέντ επιχείρησε μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς της την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018 να ταξιδέψει από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στην Ιορδανία και από εκεί στην Ευρώπη, σχεδιάζοντας να επισκεφτεί την Ελλάδα, ώστε να συμμετάσχει στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, ως προσκεκλημένη του ΚΣ της ΚΝΕ. Το κράτος του Ισραήλ απαγόρευσε στην Παλαιστίνια αγωνίστρια και στην οικογένειά της το πέρασμα στην Ιορδανία.

Η συγκεκριμένη απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια έρχεται μόλις λίγες βδομάδες μετά το πέρας της 8μηνης φυλάκισης της Αχέντ, καθώς και λίγο μετά τη φυλάκιση του 22χρονου αδερφού της, αλλά και μετά το νέο μακελειό που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά του Παλαιστινιακού λαού το καλοκαίρι, με τη στήριξη και κάλυψη των ΗΠΑ, που αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, και της ΕΕ.

Με αφορμή και τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καλούμε τη νεολαία να καταδικάσει αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια και συνολικά την εγκληματική πολιτική της κατοχικής δύναμης του Ισραήλ απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης! Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση αλληλεγγύης που διοργανώνεται για τον Παλαιστινιακό λαό την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ μας στην Αθήνα, την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη στις 20.00, στο χώρο της Διεθνούπολης.

Τώρα είναι που χρειάζεται:

-- Να εκφραστεί ακόμη πιο μαζικά η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό από μαθητικά συμβούλια, φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία.

-- Να εκφραστεί η διεθνιστική αλληλεγγύη και να αναπτυχθούν νέες κοινές πρωτοβουλίες Κομμουνιστικών Νεολαιών στην Ευρώπη και διεθνώς, για την υποστήριξη του δίκαιου αγώνα του λαού και των νέων της Παλαιστίνης, σε συνέχεια των δεκάδων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες σε όλο τον κόσμο.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και να αγωνιζόμαστε για: Τη δημιουργία ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967. Την παύση της εποικιστικής δραστηριότητας και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67. Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη. Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους. Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ