ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης και ανακούφισης των πληγέντων

Αμεσα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών από το ναυάγιο απαίτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής

Τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν στην υπόθεση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» αλλά και την προσπάθεια της διοίκησης Περιφέρειας Αττικής να τις καλύψει, αντί να απαιτήσει να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός, ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χτες.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης χαρακτήρισε κοροϊδία τη στάση της περιφερειακής αρχής και υπενθύμισε ότι αντίστοιχη στάση είχε και με τις πυρκαγιές στην Αττική, που υποστήριζε ότι όλα έγιναν καλώς, αλλά κάηκαν χιλιάδες στρέμματα. «Και τώρα λέτε ότι όλα καλά τα κάνατε, αλλά γέμισε μαζούτ ο Σαρωνικός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης σημείωσε ότι οι συνθήκες του ναυαγίου αναδεικνύουν το γεγονός ότι αυτό το πλοίο δεν έπρεπε να ταξιδεύει και μάλιστα με μόλις 2 άτομα πλήρωμα. Με βάση αυτό σχολίασε και τους ελλιπείς ελέγχους που γίνονται στα πλοία από το κράτος.

Μιλώντας για το λιμάνι του Πειραιά, υπογράμμισε ότι περνάνε εκατοντάδες καράβια και δεν υπάρχει ένας μηχανισμός άμεσης επέμβασης σε τέτοιο ζήτημα. «Εψαχναν μέχρι τη Δευτέρα να δουν ποιος θα πάρει τη δουλειά», τόνισε αναφερόμενος στους ιδιώτες που ανέλαβαν τις εργασίες απορρύπανσης. Και, όπως είπε, δεν υπάρχουν μηχανισμοί άμεσης αντιμετώπισης τέτοιων ατυχημάτων, γιατί αυτοί κοστίζουν.

«Πέρα από τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, τώρα πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα για να σταματήσει η ρύπανση και να προχωρήσει η απορρύπανση, και να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, δηλαδή η πλοιοκτήτρια εταιρεία και όχι τα λαϊκά στρώματα», σημείωσε ο σύμβουλος του ΚΚΕ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα και για αυτούς που επλήγησαν: Από τη μία να απαλλαγούν από χαράτσια (π.χ. φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) και από την άλλη να ενισχυθούν, αφού υπάρχει κόσμος που θα καταστραφεί εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Συμβολή της Περιφέρειας είναι να διεκδικήσει μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητάει, τέλος, να γίνει ενημέρωση για τη ρύπανση, όχι μόνο στους επαγγελματικούς αλιευτικούς συλλόγους και στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας - όπως αναφέρει δελτίο Τύπου της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής - αλλά και στους καταναλωτές, όσον αφορά την κατανάλωση αλιευμάτων.


ΠΕΜΕΝ
Η κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα για τα αίτια του ναυαγίου

Να απαντήσει άμεσα η κυβέρνηση για τα αίτια του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», για την τήρηση και εφαρμογή των κανόνων αξιοπλοΐας και ασφάλειας στο πλοίο, ζητά το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ στη σημερινή συνεδρίασή του μεταξύ των θεμάτων που ανέδειξε ήταν το ναυάγιο του Δ/Ξ "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ", που έγινε στις 10/9/2017 στην περιοχή της νήσου Αταλάντης (αγκυροβόλιο Πειραιά).

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ, σε δελτίο Τύπου - καταγγελία στις 11 Σεπτέμβρη ανέδειξαν ότι το ναυάγιο προκαλεί αναπάντητα ερωτήματα, στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση και ενώ έχει προκληθεί τεράστια καταστροφή στη θαλάσσια και παραλιακή περιοχή του Σαρωνικού.

Αποτελούν δημαγωγία οι δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζουν να υπηρετούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, υπονομεύοντας την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και το περιβάλλον.

Αυτή η πολιτική τροφοδοτεί την επιθετικότητα, τη βία και τρομοκρατία των εφοπλιστών, του κεφαλαίου, σε βάρος των ναυτεργατών, των εργαζομένων, για να προωθούν την πολιτική τους χωρίς αντιστάσεις.

Το θράσος της ναυτιλιακής εταιρείας "AGIA ZONI II NAFTIKI ETERIA" και του ΥΝΑ σε βάρος της ζωής και υγείας του εργαζόμενου λαού επιβεβαιώνεται από τη δήλωση της εταιρείας ότι "το πλοίο διέθετε όλα τα πιστοποιητικά". Υπογραμμίζουμε ότι το ναυάγιο του Δ/Ξ "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ" προειδοποιεί για μεγαλύτερα εγκλήματα, όσο κυριαρχεί η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, όσο ισχύει το δόγμα ότι "όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται".

Αυτή η πολιτική έχει δημιουργήσει τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων, τις μεθόδους των ελέγχων, επιθεωρήσεων και την έκδοση των πιστοποιητικών, για τις οποίες υπάρχουν σωρεία καταγγελιών, συνθήκες που προκαλούν πλοία - "πλωτές βόμβες".

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Ναυτιλίας επιβάλλεται να απαντήσουν άμεσα για τα αίτια του ναυαγίου, για την τήρηση και εφαρμογή των κανόνων αξιοπλοΐας και ασφάλειας στο πλοίο, να εξασφαλιστούν οργανικές συνθέσεις των πλοίων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, άμεσα οικονομική βοήθεια σε μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους στον Τουρισμό, στην Εστίαση κ.ά., ουσιαστικά μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από την πετρελαϊκή καταστροφή».


Περιοδείες σε Πειραιά, Αλιμο και Φλοίσβο

Πειραϊκή
Πειραϊκή
Στο παραλιακό μέτωπο που ρυπαίνεται από την πετρελαιοκηλίδα βρίσκονται συνεργεία του ΚΚΕ από την πρώτη μέρα του ατυχήματος. Χτες περιοδείες πραγματοποιήθηκαν στην Πειραϊκή με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, και στον Αλιμο με επικεφαλής την Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, όπου διακινήθηκε η Ερώτηση που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα στους αρμόδιους υπουργούς. Τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος συζήτησαν με τους κατοίκους της περιοχής για τις καταστροφικές επιπτώσεις της εξάπλωσης της πετρελαιοκηλίδας και τις περιβαλλοντικές και οικολογικές προεκτάσεις. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες και τις ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κέρδους. Οι κάτοικοι εξέφρασαν ανησυχία και προβληματισμό για τη ρύπανση της παραλίας, που για πολλούς ήταν από τις ελάχιστες διεξόδους ξεκούρασης και αναψυχής. Σημείωναν, επίσης, ότι κατά μήκος της παραλίας σε Αλιμο και Φλοίσβο δεν υπάρχει σήμανση για επικινδυνότητα και ακαταλληλότητα του νερού. Παράλληλα, στην «Ακτή του Ηλιου» στον Αλιμο οι λουόμενοι ακόμα και τώρα πληρώνουν είσοδο 20 ευρώ, για να εισέλθουν στη μολυσμένη παραλία. Τα μέλη του ΚΚΕ ενημέρωσαν για τις σχετικές πρωτοβουλίες του Κόμματος και κάλεσαν το λαό της περιοχής να απαιτήσει μεταξύ άλλων την απορρύπανση της περιοχής, την κατάρτιση σχεδίου πρόληψης ατυχημάτων και την αυστηροποίηση των ελέγχων των πλοίων. Επίσης, για να δοθεί άμεσα οικονομική βοήθεια σε αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται λόγω του ατυχήματος, αλλά και να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους, να παγώσουν δάνεια κ.λπ.

  • Σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ., περιοδεία στην Πειραϊκή θα πραγματοποιήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αλιμος
Αλιμος


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ