ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΙΜΑ ΤΟΝ Γ. ΦΑΡΣΑΚΙΔΗ
«Με τον αγώνα και την τέχνη του άνοιξε ένα παράθυρο για να ατενίζουμε το μέλλον»

Εγκαινιάστηκε χτες στη Θεσσαλονίκη η έκθεση με έργα του κομμουνιστή εικαστικού

Την αγωνιστική και καλλιτεχνική προσφορά του εικαστικού Γιώργου Φαρσακίδη τιμά η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με έκθεση έργων του που εγκαινιάστηκε χτες παρουσία του καλλιτέχνη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών (1ος όροφος του παλαιού κτιρίου) και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε επίσης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η έκθεση άνοιξε ταυτόχρονα με τις πύλες του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Καταχειροκροτούμενος και εμφανώς συγκινημένος προσήλθε στην κατάμεστη αίθουσα της Μονής Λαζαριστών ο Γ. Φαρσακίδης, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Στον κομμουνιστή καλλιτέχνη τιμητική αναμνηστική πλακέτα απένειμε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, δίνοντάς του συγχρόνως υπόσχεση συνέχισης του αγώνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 49 έργα του χαρακτικά, μεταξοτυπίες, ακρυλικά, ξυλογραφίες, πυρογραφίες, ακουαρέλες, αφίσες, κάρτες κ.ά. σε όλες τις διαστάσεις και από όλες τις ιστορικές περιόδους, που επιλέχτηκαν προσεκτικά από το εργαστήριό του.

Ο Γιώργος Φαρσακίδης γεννήθηκε στην Οδησσό το 1926. Στην Ελλάδα ήρθε με την οικογένειά του το 1933, όπου και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής δουλεύει στο μύλο του «Αλλατίνη» και ασχολείται με τις γελοιογραφίες. Το 1943 οργανώνεται στο ΚΚΕ και το 1944 στον ΕΛΑΣ Χαλκιδικής, όπου τραυματίζεται και μένει ανάπηρος στα δυο του χέρια. Σε μια μάχη με βουλγαρικό τάγμα χάνει το σακίδιό του, όπου είχε το ημερολόγιο με τα σκίτσα του. Δεκαετίες αργότερα θα διαβάσει στον «Ριζοσπάστη» για τα «σκίτσα ενός άγνωστου ΕΛΑΣίτη, προσφορά της Λαϊκής Δημοκρατίας Βουλγαρίας»...

Η Θ. Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, έκανε την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση
Η Θ. Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, έκανε την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση
Τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση, ο Γιώργος Φαρσακίδης ακολουθεί το δύσκολο δρόμο χιλιάδων συντρόφων του. Συνολικά 16,5 χρόνια εξορίας. Ομως, και σε αυτά τα χρόνια, των εξοριών και των βασανιστηρίων, δημιουργεί έργα, αδιάψευστα ντοκουμέντα του αγώνα και του πολιτισμού των εξόριστων.

Εχει γράψει πάνω από 25 βιβλία, ανάμεσά τους «Η πρώτη πατρίδα», «Ποτέ τους δεν έγιναν είκοσι...», «Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη», «Σε άνιση μάχη» και άλλα.

Το πλούσιο έργο του «εργαλείο πολέμου για επίθεση αλλά και για άμυνα εναντίον του εχθρού»

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οπως είπε, η έκθεση υλοποιεί απόφαση της Οργάνωσης ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος και τιμά έναν σύντροφο που συνέδεσε μια μακρά περίοδο της αγωνιστικής του πορείας με τη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε από πρώτο χέρι την ανάπτυξη και εξέλιξη, την πορεία του Κομμουνιστικού Κινήματος την ηρωική δεκαετία του '40, αλλά και μετέπειτα. Πορεία στην οποία έβαλε και ο ίδιος το στίγμα του, όπως και χιλιάδες άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι σύντροφοί μας που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την προσπάθεια της αστικής τάξης να διαλύσει και να εξαφανίσει το Κόμμα και - με την καθοριστική και πρωτοπόρα συμβολή του Μακεδονικού Γραφείου - να συγκροτήσουν πολύ γρήγορα τις πρώτες αντάρτικες ομάδες ενάντια στη γερμανική, ιταλική και βουλγάρικη κατοχή.

Η απονομή της τιμητικής πλακέτας στον Γ. Φαρσακίδη από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Η απονομή της τιμητικής πλακέτας στον Γ. Φαρσακίδη από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Πρόσθεσε πως πέρα από τιμή στην προσφορά του, η έκθεση δίνει τη δυνατότητα να έρθει ο κόσμος σε επαφή με το πλούσιο έργο του Γ. Φαρσακίδη, που «είναι στ' αλήθεια αυτό που ονομάζει ο Πικάσο "εργαλείο πολέμου για επίθεση αλλά και για άμυνα εναντίον του εχθρού"».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο μακρύ και συναρπαστικό ταξίδι της ζωής του Γ. Φαρσακίδη, τους αγώνες, τις διώξεις, τις φυλακές και εξορίες, τα βασανιστήρια. Στο Μακρονήσι, εξάλλου, γίνεται η πρώτη του γνωριμία με την ξυλογραφία, όπου με τα χέρια του σακατεμένα από τα βασανιστήρια ο Φαρσακίδης δημιουργεί εικόνες - μαρτυρίες από την κόλαση της Μακρονήσου. Με την τέχνη απαθανάτισε τα βάσανα και των εξόριστων στον Αη Στράτη, όπου έκανε και σκηνικά για παραστάσεις που ανέβαζαν οι εξόριστοι καλλιτέχνες. Εκεί μυήθηκε στην τεχνική της ξυλογραφίας από τον σπουδαίο ζωγράφο και χαράκτη Χρήστο Δαγκλή.

Νέες διώξεις επί χούντας, ξανά εξορία στη Γυάρο...

«Αγωνιστής, καλλιτέχνης, άνθρωπος. Αξεχώριστες ιδιότητες του Γιώργου Φαρσακίδη, που δίκαια τιμήθηκε για την αγωνιστική και καλλιτεχνική προσφορά του με το ανώτατο Χρυσό Μετάλλιο της Σοβιετικής Επιτροπής Ειρήνης, καλεσμένος από την εφημερίδα "Πράβντα", στο γιορτασμό των 30 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης, το 1975», υπογράμμισε η Θεανώ Καπέτη.

Η πολιτιστική προσφορά του Γιώργου Φαρσακίδη «σφραγίστηκε» και με μία σημαντική δωρεά του στον ελληνικό λαό: Παραχώρησε το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό.

«Οι αγώνες και οι θυσίες του Γιώργου Φαρσακίδη, για να καταργηθεί η εκμετάλλευση, για να "ανθρωπέψει ο άνθρωπος", όπως λέει ο ίδιος, έδωσαν στο έργο του ένα ξεχωριστό περιεχόμενο. Η ζωή του, η δράση του, οι εικόνες, τα λόγια του, διδάσκουν, συγκινούν και ατσαλώνουν τη θέλησή μας να παλέψουμε για τον όμορφο κόσμο που μας περιμένει. Ο καλλιτέχνης μας θεωρεί πως έβαλε ένα λιθαράκι στον αγώνα για το σοσιαλισμό. Θα λέγαμε πως έκανε κάτι ακόμα πιο σπουδαίο: Ανοιξε ένα παράθυρο, για ν' ατενίζουμε το μέλλον (...) Αντλούμε δύναμη, αισιοδοξία, αντοχή και απαράμιλλη αποφασιστικότητα από το μέλλον, από τις ιδέες μας και τους σκοπούς του αγώνα. Μα, ταυτόχρονα, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε κι αντλούμε πρόσθετη δύναμη, ορμή και σταθερότητα από την Ιστορία μας. Δίνουμε τη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος, για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα και η κοινωνική συμμαχία, για την εξουσία - το σοσιαλισμό. Οπως έλεγε και ο ίδιος ο σύντροφος Φαρσακίδης στον προσυνεδριακό διάλογο πριν από κάποια χρόνια: Από θέση μιας υπερώριμης ηλικίας, πιστεύοντας πάντα ότι το όμορφο μέλλον στον πλανήτη μας ανήκει στο Σοσιαλισμό προσπάθησα και προσπαθώ να συμβάλω στην ολοκλήρωση της νικηφόρας πορείας του. Σύντροφε Γιώργο, να ζήσεις σαν τα ψηλά βουνά. Σου υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα γι' αυτό!», κατέληξε η ομιλήτρια.

  • Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη και ανοιχτή στο κοινό.
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τιμάμε έναν κομμουνιστή που στα έργα του αποτύπωσε τη ζωντανή Ιστορία του τόπου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση στα εγκαίνια της έκθεσης των εικαστικών έργων του Γ. Φαρσακίδη:

«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη και για όλη την Ελλάδα θα έλεγα. Τιμάμε μέσα απ' αυτήν την έκθεση, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και η Οργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας, έναν σπουδαίο, έναν μεγάλο εικαστικό, έναν αγωνιστή, έναν κομμουνιστή, που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα και αποτύπωσε αυτήν την αγωνιστική πορεία μέσα στα έργα του, όπου βλέπουμε όλη τη ζωντανή Ιστορία του τόπου. Είναι απαραίτητο αυτήν την έκθεση να την επισκεφθούν οι νέοι της πατρίδας μας, της πόλης της Θεσσαλονίκης, να μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα, να γνωρίσουν από κοντά το έργο του μεγάλου και σπουδαίου καλλιτέχνη, του κομμουνιστή Γιώργου Φαρσακίδη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ