ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- Οι εξελίξεις στο μέτωπο των Εργασιακών, μετά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.

-- Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στο Νομό Τρικάλων καταγράφει τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις πλημμύρες που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία.

-- Αρθρο για τη συζήτηση γύρω από την υπογραφή ΣΣΕ στη ναυτιλία: Οταν οι εφοπλιστές μιλούν για «ρεαλισμό»...


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η χειραγώγηση του λαού «προαπαιτούμενο» για τις νέες ανατροπές

Παρατείνεται ο χρόνος έναρξης της επίσημης διαπραγμάτευσης, μέχρι να εκδοθεί το πόρισμα των «ειδικών» και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις

Ο Γ. Κατρούγκαλος προσέρχεται στη συνάντηση με το κουαρτέτο
Ο Γ. Κατρούγκαλος προσέρχεται στη συνάντηση με το κουαρτέτο
Το πόρισμα της «Επιτροπής των ειδικών», που αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας τις αμέσως επόμενες μέρες, και η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με την υπόθεση της «Lafarge», που θα κρίνει τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, είναι οι δυο «πυλώνες» πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο για τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των «θεσμών» με τον Γ. Κατρούγκαλο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση, οι συναντήσεις θα επαναληφθούν μετά την παράδοση του πορίσματος των «ειδικών» και την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ διέρρευσε ότι το επόμενο ραντεβού με το κουαρτέτο για τα Εργασιακά θα γίνει στις 17 Οκτώβρη.

Στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση, αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα που έθεσε η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, όπως το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ για όσους πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους, το πλαφόν του 10% στην αναδρομική είσπραξη όσων υπέστησαν περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και ορισμένα «υπόλοιπα» από τα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης», που αφορούν το υπουργείο Εργασίας.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού, παρατείνοντας το χρόνο έναρξης της επίσημης διαπραγμάτευσης για τα Εργασιακά, τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων απαιτούν επαγρύπνηση, οργάνωση και προετοιμασία για μεγάλους αγώνες από την εργατική τάξη και το λαό, με όλες τις μορφές, και με απεργία. Η εμπειρία του Ασφαλιστικού είναι διδακτική για την τακτική που αξιοποιεί η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενσωματώσει αντιδράσεις και να αποπροσανατολίσει το κίνημα.

Στέρεη βάση για τα νέα μέτρα

Τόσο το πόρισμα της «Επιτροπής των ειδικών» όσο και η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, θα αποτελέσουν τη βάση των προσυμφωνημένων αλλαγών και θα χρησιμοποιηθούν για να νομιμοποιηθούν «με καρότο και μαστίγιο» οι αντεργατικές ανατροπές στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού.

Θυμίζουμε ότι στην παρουσίαση που έκανε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη ο Ι. Κουκιάδης, μέλος της Επιτροπής, μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ, είχε αποκαλύψει ορισμένους από τους άξονες του πορίσματος. Οπως είπε, τα βασικά κριτήρια με τα οποία συντάσσεται το πόρισμα, είναι το τι ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για τις εργασιακές σχέσεις και «οι πιο αποτελεσματικές βέλτιστες πρακτικές».

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι «εδώ και δύο δεκαετίες, όλες οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες μεταρρυθμίζονται με ανατροπές για τα Εργασιακά και κανένας δεν ξέρει ποιο είναι το μέλλον της εργασίας», δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα των «βέλτιστων πρακτικών» που έχει κατοχυρώσει το κεφάλαιο στα κράτη - μέλη της ΕΕ, με αντεργατικά μέτρα που κλιμακώνονταν πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης.

Για να χρυσώσει το χάπι, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να απομονωθούν οι ακραίες εκδοχές που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες για τα φλέγοντα θέματα των Συλλογικών Συμβάσεων, των ομαδικών απολύσεων και των απεργιών». Παραδέχτηκε, τέλος, ότι η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας «δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά ευρωπαϊκό» και ότι το φαινόμενο της αύξησης της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας και της συνεχούς ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων «έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις».

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόφασης

Αντίστοιχα, καμπανάκι κινδύνου για τους εργαζόμενους χτυπάει και η επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων από τα Τσιμέντα Χαλκίδας, μετά από προσφυγή της πολυεθνικής «Lafarge» σε βάρος του υπουργείου Εργασίας. Το Δικαστήριο καλείται να απαντήσει σε «προδικαστικά ερωτήματα» του Συμβουλίου της Επικρατείας για το κατά πόσο η ελληνική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις είναι συμβατή με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία.

Στην πραγματικότητα, το Δικαστήριο της ΕΕ δεν θα γνωμοδοτήσει για επιμέρους αλλαγές στον ελληνικό νόμο, αλλά για το κατά πόσο αυτός εμποδίζει την ελεύθερη δράση του κεφαλαίου, βάζοντας περιορισμούς στον αριθμό των απολύσεων που «δικαιούται» να κάνει ένας εργοδότης όταν αποφασίσει να συρρικνώσει, να κλείσει ή να συγχωνεύσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας του.

Ετσι, δεν είναι καθόλου απίθανο η απόφαση του Δικαστηρίου να ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για την τυπική κατάργηση της υπουργικής διοικητικής έγκρισης που ισχύει σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και για την αύξηση ή και την πλήρη κατάργηση των όποιων περιορισμών ισχύουν σήμερα για το ύψος των απολύσεων που επιτρέπει ο νόμος κάθε μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί μια επιχείρηση. Η εισαγγελική πρόταση προς το Δικαστήριο της ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε στις 9 του περασμένου Ιούνη, συνηγορεί προς μια τέτοια εξέλιξη.

«Γκαζώνει» και στην προπαγάνδα

Δηλωτική της επίθεσης που σχεδιάζουν κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ, είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει και να θολώσει τα νερά αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της. Ετσι, με φιέστες, συνεντεύξεις και άλλες παρεμβάσεις, το υπουργείο Εργασίας επιμένει να παρουσιάζει σαν «ακραίο παίχτη» το ΔΝΤ, σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, που καλείται στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά να υπερασπιστεί τάχα το «κοινωνικό της μοντέλο».

Αυτό είναι το περίγραμμα μιας ακόμα συνέντευξης που έδωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, αυτή τη φορά στο πρακτορείο «Reuters», όπου επαναλαμβάνει επίσης ότι η κυβέρνηση θα παλέψει να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ισχυρίζεται ψευδώς ότι «οι εργοδότες έχουν ήδη απορρίψει στην Ελλάδα» την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, αλλά και τη θέσπιση της «ανταπεργίας» για το κεφάλαιο, όταν ο ΣΕΒ, στο υπόμνημα που κατέθεσε προς την «Επιτροπή των ειδικών» αφήνει ορθάνοιχτα και τα δυο αυτά ζητήματα.

Ο επόμενος γύρος της κυβερνητικής κοροϊδίας θα ξεδιπλωθεί αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο Ζάππειο, όπου το υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει Ευρωπαίους υπουργούς και εργατοπατέρες, μαζί με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να συζητήσουν όλοι μαζί για το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» και να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των εργαζομένων το διάλογο πάνω στις επικείμενες ανατροπές.

Παζάρια στις πλάτες των πλέον ανήμπορων

Συνάντηση με τους «θεσμούς» του κουαρτέτου είχε χτες και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, με θέμα τις περικοπές στις δαπάνες για τα εναπομείναντα κοινωνικά και προνοιακά δικαιώματα. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το μνημόνιο να περικόψει 900 εκ. ευρώ το χρόνο από τις συγκεκριμένες δαπάνες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), ένα μηχανισμό αναδιανομής της φτώχειας ανάμεσα στους λιγότερο φτωχούς και όσους ζουν στα όρια της εξαθλίωσης.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο των προχτεσινών προκλητικών δηλώσεων της Θεανώς Φωτίου, η οποία μίλησε για αναδιάρθρωση του προγράμματος του ΚΕΑ και μετατροπή της χρηματικής ενίσχυσης σε παροχές σε είδος. Με κυνικό τρόπο και δείχνοντας πού το πάει η κυβέρνηση, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας είπε επί λέξει: «Οι παροχές σε χρήμα θα σε καταστρέψουν. Γιατί, όπως είπα και πριν, είναι αδύνατον να επιβιώσεις με 200 ευρώ, ενώ αυτά που σας είπα μόλις πριν (σ.σ. οι παροχές σε είδος) είναι 150 ευρώ. Και μπορείς να επιβιώσεις, πολύ δύσκολα αλλά μπορείς»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ