ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Υπάρχει εναλλακτική λύση για το λαό, έξω από την «αγέλη» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Αποσπάσματα απ' την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες λαού, με τον πρώτο λόγο να ανήκει στη νεολαία, πλημμύρισαν το βράδυ του Σαββάτου το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, που έγινε στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με την προεκλογική συγκέντρωση ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην πόλη, που και φέτος ξεχώρισε για τη μαζικότητα, το πλούσιο πολιτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τον παλμό του. Νωρίτερα το Σάββατο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ και επισκέφτηκε διάφορα περίπτερα, όπως αυτά των θεραπευτικών κοινοτήτων «Αργώ» και «Ιανός», αλλά και τη μονάδα υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ. Επίσης, ανάμεσα σε άλλα, επισκέφτηκε το περίπτερο της ΟΓΕ, όπως και τον παιδότοπο που λειτουργούσε στο Φεστιβάλ.

Λίγο πριν από τη συγκέντρωση, μπήκε στο χώρο μπροστά από την εξέδρα η μαζική προσυγκέντρωση της ΚΝΕ, ανεμίζοντας τα κόκκινα λάβαρα και ξεσηκώνοντας τους πάντες στο πόδι. Η παρουσία των νεολαίων της ΚΝΕ «πνίγηκε» στο χειροκρότημα και τα συνθήματα όλων: «Ενας αιώνας τώρα αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Το ανάστημά σου σήκωσε λαέ, τώρα αντεπίθεση με το ΚΚΕ». Ακολούθησε η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζει πιο κάτω ο «Ριζοσπάστης».

***


«Νέοι και νέες,

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η καρδιά του 41ου Φεστιβάλ χτυπά σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, για να μεταφέρει στα νέα παιδιά και τις οικογένειές τους κάλεσμα αγώνα, κάλεσμα μάχης.

Για να φτάσει σε όλο και περισσότερους νέους, στις λίγες αυτές μέρες, το ελπιδοφόρο μήνυμα του ΚΚΕ. Για να ρίξει η νεολαία "κόκκινο στη νύχτα" της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, της υποβάθμισης της ζωής.

Το κόκκινο του αγώνα, της ελπίδας, της ανατροπής, για να πάρουν οι νέοι των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων τη ζωή στα δικά τους χέρια, και να φτιάξουν, μαζί με τους πατεράδες, τις μανάδες και τους παππούδες τους, ένα δίκαιο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση.

Κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες

Ξεχείλισε τις τελευταίες μέρες η υποκρισία για τον 3χρονο Αϊλάν, που τα κύματα του Αιγαίου ξέβρασαν στα απέναντι παράλια. Κροκοδείλια τα δάκρυα από τους διαχειριστές του συστήματος, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αλλά κι απ' εκείνους, όπως είναι τα στελέχη της λεγόμενης Λαϊκής Ενότητας και άλλους από τους ΑΝΕΛ, που μόλις χτες, από κυβερνητικούς θώκους, υπηρετούσαν τη συγκεκριμένη πολιτική, που "σπέρνει" ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις, "τζιχαντιστές", για να "θερίσει" τον πόνο, τα δάκρυα, την παραπέρα εκμετάλλευση των λαών, τα εκατομμύρια των προσφύγων που ξεριζώνονται από τον τόπο τους.


Τα δάκρυά τους είναι υποκριτικά, γιατί όλοι τους έχουν μερίδιο ευθύνης γι' αυτήν την κατάσταση, από τη στιγμή που έβαλαν πλάτη για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Ολοι τους, φυσικά ο καθένας με τον τρόπο του και με διαφορετικά συνθήματα, προτείνουν να συνεχίσει να είναι η χώρα μας συμμέτοχος σε νέα εγκλήματα, που διαπράττονται για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τους αγωγούς, γενικότερα τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων και τα μερίδια των αγορών ή, με δύο λέξεις, για το καπιταλιστικό κέρδος.

Εφτά μήνες διακυβέρνησης της "αριστεράς" απέδειξαν πως και σ' αυτόν τον τομέα, τον τομέα δηλαδή της εξωτερικής πολιτικής, "δεν είναι τα γένια που κάνουν τον παπά".

Το απέδειξαν με τη διατήρηση των στρατιωτικών βάσεων. Της στρατιωτικής βάσης - ορμητήριο της Σούδας, του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, της ευρωατλαντικής βάσης στη Λάρισα, της βάσης των ιπτάμενων ραντάρ στο Ακτιο, και των άλλων υποδομών που βρίσκονται στη χώρα μας κι είναι στην υπηρεσία των εγκληματικών σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ολες αυτές οι βάσεις έχουν εκπληρώσει επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των τελευταίων χρόνων, π.χ. στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, ακόμα και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, και συνέχισαν να παίζουν αυτό τον ρόλο και με την "αριστερή" και "πατριωτική" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο κόσμος τους είναι η ιμπεριαλιστική «αγέλη»


Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς γι' αυτούς τους επτά μήνες;

Τη συμμετοχή στις ευρωατλαντικές στρατιωτικές "Ασκήσεις Συνεκπαίδευσης"; Στις "Ασκήσεις Χειρισμού Κρίσεων"; Τη συμμετοχή στην υλοποίηση του "Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ", που περιλαμβάνει τη συγκρότηση "Στρατιωτικής Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητας", σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στην Ουαλία, του 2014;

'Η μήπως να θυμηθούμε τη Διακλαδική Ασκηση "Ηνίοχος 2015", με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ για πρώτη φορά, που πέτυχε η "πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση";

'Η μήπως να αναφέρουμε την παράδοση 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική εταιρεία "Lockheed Martin" για τον εκσυγχρονισμό πέντε πεπαλαιωμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού, που, κατά ομολογία των κυβερνητικών στελεχών, δεν είναι για τις ανάγκες της χώρας, αλλά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ;

'Η μήπως να θυμηθούμε τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας για τη δημιουργία μιας ακόμη αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην Κάρπαθο;

Αναρωτιέται κανείς πότε πρόλαβαν μέσα σε 6 - 7 μήνες να δώσουν τέτοια και τόσα δείγματα αμερικανοΝΑΤΟικής γραφής, και την ίδια ώρα να σέρνουν και τους χορούς, όπως έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της αριστερής κυβέρνησης, ο κ. Κοτζιάς, τον περασμένο Μάη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, τραγουδώντας "We are the world" αγκαλιά με τα γεράκια του πολέμου.

Ποιος είναι, όμως, αυτός "ο κόσμος τους";

Είναι οι ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το μακέλεμα των λαών όπου Γης, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Είναι οι βόμβες και ο θάνατος που σκόρπισαν και σκορπούν για τη δήθεν "δημοκρατία" και "ελευθερία", για να φέρουν μια "φωτεινότερη μέρα", όπως λένε και οι στίχοι που τραγούδησαν.

Ο Δ. Κουτσούμπας με τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ
Αυτός "ο κόσμος τους", που ξεβράζει στα παράλια νεκρά παιδιά και ταλαιπωρημένους ανθρώπους που προσπαθούν να σωθούν από τα "έργα" των επίδοξων "σωτήρων" τους, θα βρίσκεται εδώ και την επομένη των εκλογών, είτε θα έχουμε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί και τα δύο αυτά κόμματα δίνουν "γην και ύδωρ" για να προωθηθεί αυτός ο κόσμος της ιμπεριαλιστικής "αγέλης", του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεών τους.

Και κάτι ακόμη εδώ: Οποιος νέος ή νέα νομίζει πως με την αποχή από τις εκλογές απέχει κι από τα εγκλήματα αυτά, κάνει μεγάλο λάθος! Το αντίθετο συμβαίνει: Η αποχή είναι "λευκή επιταγή" για να συνεχίζουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ τα εγκλήματά τους, τόσο σε βάρος του λαού μας, με τα νέα και δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα, είτε με τις βόμβες και τους πυραύλους κατά άλλων λαών.

Οπως και το ίδιο επικίνδυνος είναι και ο διασκορπισμός της ψήφου σε μικρότερα και ανώδυνα για το σύστημα κόμματα. Ενα τέτοιο "σκορποχώρι" της λαϊκής ψήφου έρχεται "γάντι" στο σύστημα, που δεν θέλει να εκφραστεί με την ψήφο στο ΚΚΕ, που αποτελεί το "κόκκινο πανί" για το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Για ποια «σταθερότητα» μιλάνε;

Μας λένε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος και πως η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μάς εξασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα. Μα για ποια "σταθερότητα" μιλάνε όταν γύρω μας και πάνω σ' αυτό τον δρόμο που ακολουθεί και η χώρα μας, δηλαδή στο δρόμο του καπιταλισμού και για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, διαλύονται χώρες; Ιράκ, Λιβύη, Συρία...

Για ποια "σταθερότητα" μιλούν όταν, για τα ίδια συμφέροντα, η χώρα μας δεν μπορεί να βρει άκρη με τους γείτονές της για την ΑΟΖ, αφού την αμφισβητούν ευθέως;

Για ποια "σταθερότητα" μπορούν να μιλούν όταν η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία εξακολουθεί να προβάλλει εδαφικές διεκδικήσεις σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο και να το "γκριζάρει";

Δεν είναι, μήπως, αυτή η "σύμμαχος", στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, που εξακολουθεί να κατέχει το 40% της Κύπρου και με πολυπληθείς αεροναυτικές παραβιάσεις στο Αιγαίο κάνει κάθε χρόνο "ελβετικό τυρί" τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και τα χωρικά ύδατα της πατρίδας μας;

Για να μην αναφερθούμε και σε προκλητικές δηλώσεις κι ενέργειες κι άλλων νεοφερμένων ΝΑΤΟικών συμμάχων μας, όπως της Αλβανίας, που με τον επικίνδυνο μεγαλοϊδεατισμό της βάζει νέα "φιτίλια" στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Αλήθεια, όλα αυτά δεν γίνονται τώρα, που σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων η Ελλάδα παραμένει "νησίδα σταθερότητας" στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; Δεν γίνονται τώρα που είμαστε μέλη και "καλοί μαθητές" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ; Γιατί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν προστατεύουν το λαό μας από τις παραπάνω δυσάρεστες εξελίξεις;

Για ποια σταθερότητα μιλούν όλοι τους, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όταν η κρίση στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη, όταν η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική "βράζουν" εξαιτίας των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις;

Ας μην ξεγελιόμαστε! Κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να είναι ήσυχος, να νομίζει πως αυτός έχει, όπως λέμε, "ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του" και δεν κινδυνεύει. Ιδιαίτερα όταν αυτά τα "κεραμίδια" είναι το ΝΑΤΟ, που 'ναι ένας εγκληματικός ιμπεριαλιστικός οργανισμός, και η ΕΕ, η "συμμορία" του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Πολλές φορές ο λαός μας, είτε αυτό λέγεται τραγωδία της Κύπρου και των Ιμίων, είτε λέγεται 1ο, 2ο και τώρα 3ο μνημόνιο, έχει πει γι' αυτές τις δυνάμεις το... "μωρέ, κεραμίδα που με βρήκε!".

Καμιά, λοιπόν, εμπιστοσύνη πως μέσα στη "στρούγκα" αυτών που αιματοκυλούν τους λαούς, που έχουν από τις πρώτες ευθύνες για τις "θάλασσες" των μεταναστευτικών ρευμάτων, της δυστυχίας, των πολέμων, της εκμετάλλευσης των λαών, θα βγούμε εμείς όλοι μαζί κι ο καθένας μόνος του... "άβρεχτοι". Δεν γίνεται!

Παραμύθι η «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική

Οπως παραμύθι ήταν κι όλα αυτά που πουλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κι εξακολουθεί να μοσχοπουλά σε τιμή ευκαιρίας, τα περί "πολυδιάστατης" εξωτερικής πολιτικής, των "ανοιχτών οριζόντων" και της "ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής"!

Οσο η χώρα φορά φαρδιά - πλατιά στα πόδια της τις βαριές "αλυσίδες" με την ταμπελίτσα "ανήκομεν εις την Δύσιν", δηλαδή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, όσο τα μέσα παραγωγής και η εξουσία παραμένουν στα χέρια του κεφαλαίου, δεν μπορεί να υπάρξει "πολυδιάστατη" εξωτερική πολιτική.

"Σκίζανε τα ιμάτιά τους" ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ, πριν αναλάβουν την κυβέρνηση, για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, κι εγκαλούσαν μάλιστα την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που τις συμφώνησε και τις εφάρμοζε, με αποτέλεσμα τα αντίμετρα της Ρωσίας και τις ζημιές για τους Ελληνες αγρότες.

Κι όταν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέλαβαν την κυβέρνηση, όχι μόνο εφάρμοσαν τις ίδιες κυρώσεις με τους προηγούμενους, όχι μόνο δεν έβαλαν "βέτο" στα όργανα της ΕΕ, όπως θεωρητικά μπορούσαν, αλλά στήριξαν και ψήφισαν και την παραπέρα κλιμάκωση αυτών των κυρώσεων.

Βεβαίως, όσοι κρατούν τα "νήματα" της εξουσίας και του πλούτου στα χέρια τους, πάντα κοιτάνε αν είναι δυνατό να μη βάζουν "όλα τα αυγά σ' ένα πανέρι", κι αν μπορούν, αν τους βγαίνει, να διαπραγματεύονται με τους ισχυρότερους συμμάχους τους σ' αυτές τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, να αναλαμβάνουν κι άλλους "ρόλους" μέσα κι έξω απ' αυτές, για να κερδίζουν κι από άλλες αγορές κι απ' αλλού.

Η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για διάφορους λόγους, επεδίωξε σ' αυτόν τον τομέα να εξυπηρετήσει καλύτερα το κεφάλαιο, απ' ό,τι η ΝΔ. Πρότεινε, πότε στους Αμερικάνους και πότε στους Ρώσους καπιταλιστές, τα πετρέλαια του Αιγαίου. Υπέγραφε συμφωνίες για νέους αγωγούς, πότε με τη Ρωσία και πότε με το Αζερμπαϊτζάν. Τι αποδείχτηκε όμως στο τέλος;

Αποδείχτηκε πως έπαιζε με τη φωτιά και μάλιστα σε μια περιοχή που είναι εστία όχι τοπικών πολέμων, αλλά εστία μέσα από την οποία μπορεί να αναβλύσει ένας γενικευμένος πόλεμος.

Σε κάθε περίπτωση, ωφελημένοι από τέτοια παιχνίδια βγαίνουν μονάχα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά όταν κάποιος είναι να την πληρώσει, την πληρώνουν οι λαοί, γιατί οι δρόμοι του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις σε Ουκρανία και Συρία.

Στήριξαν όλοι την εξαπάτηση του λαού

Αυτά, βέβαια, τα γνωρίζουν πολύ καλά κι εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τον εγκατέλειψαν για να φτιάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ 2, τη λεγόμενη Λαϊκή Ενότητα. Τα γνωρίζουν από "πρώτο χέρι", γιατί υπηρέτησαν πιστά αυτήν την πολιτική της υποταγής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αναπληρωτής υπουργός Αμυνας ήταν ο κ. Ησυχος, όταν η κυβέρνηση έδινε 500 εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό των 5 ΝΑΤΟικών αεροπλάνων, την ώρα που ισχυριζόταν πως δεν έχει φράγκο για να διορίσει δασκάλους και γιατρούς.

Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Χουντής, όταν στις 17 Μάρτη 2015 συμμετείχε στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που μιλούσε για στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ήταν ο κ. Λαφαζάνης, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσε όλα τα προσχήματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για νέες επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή (Ιράκ, Συρία, Λιβύη), στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, των τζιχαντιστών, που στήριξαν, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, του μεταναστευτικού προβλήματος που οξύνεται λόγω των πολέμων.

Τώρα, που απομακρύνθηκαν από τα κυβερνητικά έδρανα, θυμήθηκαν ξαφνικά πάλι παλαιότερες διακηρύξεις τους για το ΝΑΤΟ κι έκαναν "ολική επαναφορά" στη συνθηματολογία τους. Λες και δεν υπάρχουν τα πεπραγμένα τους, λες και δεν συνέβηκε τίποτα τους τελευταίους μήνες, κι απλώς όλοι τους κατά λάθος υλοποιούσαν αυτό το διάστημα τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Ο λαός μας λέει για τέτοιες περιπτώσεις "ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο", και για το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας το "ταμείο" ήταν η συμμετοχή της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η στήριξη που έδωσε αυτό το διάστημα στην εξαπάτηση του λαού μας.

Να πάρει ο λαός την τύχη στα χέρια του

Μας ρωτούν συχνά: Μπορεί να γίνει πράξη η πρότασή σας; Δεν θα οδηγήσει σε "απομονωτισμό"; Και σε ποιες άλλες δυνάμεις, πέρα από τη θέληση του ελληνικού λαού, θα στηριχτεί μια Ελλάδα της εργατικής, λαϊκής εξουσίας;

Αν η πρότασή μας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, κανένας δεν θα την πολεμούσε, και μάλιστα όπως την πολεμούν "με νύχια και με δόντια", μιλώντας με απαξίωση γι' αυτήν, ώστε να μη φτάσει στο λαό, με το σαθρό επιχείρημα του "απομονωτισμού" της χώρας και της δήθεν έλλειψης διεθνών δυνάμεων που θα μας στηρίξουν, επιδιώκοντας έτσι να φοβίσουν το λαό και τη νεολαία.

Στην πραγματικότητα, όμως, τώρα είναι που μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ο λαός μας είναι μόνος του! Ερχεται αντιμέτωπος με τα αντιλαϊκά μνημόνια και τους κινδύνους του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Αντίθετα, όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την τύχη στα χέρια του, δηλαδή να πάρει στα χέρια του την εξουσία και τα "κλειδιά" της οικονομίας, θα βρει όχι έναν, αλλά δεκάδες κι εκατοντάδες συμπαραστάτες.

Γιατί όταν θα "σπάσει ο πάγος" στον οποίο έχει βάλει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, τότε αυτό δεν θα έχει να κάνει με μια μόνο χώρα, με έναν μόνο λαό. Οι εξελίξεις θα είναι πιο γενικευμένες.

Επιπλέον, ο λαός μας θα 'χει τη στήριξη πρώτα απ' όλα των άλλων λαών που θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, αλλά στην πορεία κι άλλων, ακόμη και χωρών και κυβερνήσεων, που θα παραμένουν στον καπιταλιστικό δρόμο, αλλά τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και οι συγκυρίες θα συμπίπτουν με τα συμφέροντα της χώρας μας.

Αντίθετα, τώρα είναι που η χώρα είναι απομονωμένη, όταν π.χ. η ΕΕ κηρύσσει εμπάργκο ενάντια στη Ρωσία ή στο Ιράν, εμποδίζοντας αμοιβαία επωφελείς σχέσεις. Τώρα είναι που τα μονοπώλια κανονίζουν το τι θα παράγουμε και με ποιον θα κάνουμε ανταλλαγές και τι είδους.

Υπάρχει εναλλακτική λύση, διέξοδος προς όφελος του λαού.

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματική εναλλακτική διέξοδος για το λαό, ικανή να αξιοποιήσει και αναπτύξει παραπέρα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος του λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ