ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ενταση της μάχης για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων

Από τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας
Από τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας
Στη μάχη για την προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων έχουν ριχθεί όλες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με στόχο να ανέβουν οι αγωνιστικές διαθέσεις, οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν μαζικά στη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία (18-19 Σεπτεμβρίου) και στις πενθήμερες απεργίες (16-20 Σεπτεμβρίου) που έχουν κηρύξει ορισμένες από τις Ομοσπονδίες του δημοσίου. Την πρώτη μέρα της πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, 18 Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργανώνουν συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και τη δεύτερη μέρα καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων «για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την κλιμάκωση του αγώνα».

Αύριο, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια, 11.30 π.μ. στο πλαίσιο των πενθήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων και της παναττικής στάσης εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ (11.30 π.μ. έως λήξη του ωραρίου).

Στόχοι, μορφές και οργάνωση του αγώνα

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν τη σημασία των γενικών συνελεύσεων ή όποια άλλη πρόσφορη μορφή συλλογικής συζήτησης που βοηθά στην ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση της πάλης. Τόνισαν ότι απαιτείται άνοιγμα του πλαισίου και των στόχων που θα βάζουν στο επίκεντρο την παρεμπόδιση του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων και τη δημιουργία των όρων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Κατέθεσαν πρόταση για 48ωρη απεργία στο Δημόσιο και γενικές συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα, χωρίς όμως να αποκλείουν, όπου αυτό είναι δυνατό, την πραγματοποίηση μεγαλύτερης διάρκειας απεργιακών κινητοποιήσεων.

Θέλουν τους εργαζόμενους σε ρόλο κομπάρσου

Στην αντίπερα όχθη, στέκονται οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού, θιασώτες ενός άλλου μείγματος πολιτικής διαχείρισης του καπιταλισμού. Είναι οι δυνάμεις που προέρχονται από την ΠΑΣΚ και καλοβλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι δυνάμεις που πρόσκεινται ξεκάθαρα στο ΣΥΡΙΖΑ, και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Κοινά χαρακτηριστικά των επιλογών και της δράσης τους είναι η θεοποίηση των μορφών αγώνα, η αποσπασματικότητα των αιτημάτων, η περιθωριοποίηση του ρόλου των εργαζομένων. Αφήνοντας στο απυρόβλητο την εξουσία των μονοπωλίων που ορίζει και το περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζεται, διακηρύσσουν πως αρκεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση, ώστε να έρθει μια άλλη που θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική μέσα στην ΕΕ και στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Αποφασίζουν χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τι λένε οι εργαζόμενοι. Οι ηγεσίες των πέντε Ομοσπονδιών στο υπουργείο Εργασίας κήρυξαν πενθήμερη απεργία, κινητοποίηση αναγκαία που όμως δεν έρχεται σαν αποτέλεσμα ουσιαστικής ενημέρωσης, συζήτησης και απόφασης των ίδιων των εργαζομένων. Στην Ομοσπονδία ΟΑΕΔ δεν έγινε, με ευθύνη της πλειοψηφίας, η γενική συνέλευση του μαζικότερου συλλόγου (Αττικής). Στο μαζικό Σύλλογο ΟΑΕΕ Αττικής η συνέλευση έγινε δύο μέρες μετά την κήρυξη της πενθήμερης και χωρίς να μπει η πρόταση σε ψηφοφορία. Στην ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, στη συνέλευση του μαζικού Συλλόγου Αττικής δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση και στην ψηφοφορία η πλειοψηφία πραξικοπηματικά δεν έθεσε το σύνολο των προτάσεων, αλλά μόνο τη δική της πρόταση να εξουσιοδοτηθεί η Ομοσπονδία να αποφασίσει απεργία διαρκείας! Σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούν να αποφύγουν νέες γενικές συνελεύσεις δείχνοντας καθαρά ότι αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως πιστούς ακόλουθους πεφωτισμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πρώτα-πρώτα οι κομμουνιστές, έχουν κάνει καθαρό ότι θα είναι και πάλι μπροστάρηδες στην κάθε απεργιακή μάχη, θα παλέψουν για να δημιουργήσουν κλίμα μαζικής συμμετοχής.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα

Το παρακάτω παράδειγμα αποτελεί έκφραση αυτής της αντιπαράθεσης και δείχνει τη σημασία της αποφασιστικής και συστηματικής δουλειάς από τις ταξικές δυνάμεις.

Στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στο ΔΣ του Συλλόγου, πρώτη δύναμη είναι ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ μ-λ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Από τα μέσα Αυγούστου γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων για την οργάνωση της δράσης. Οι δυνάμεις αυτές επιχείρησαν να βαφτίσουν γενικές συνελεύσεις τις αρχικές προσπάθειες που έγιναν, στις οποίες όμως συμμετείχαν λίγες δεκάδες εργαζομένων. Οι ταξικές δυνάμεις αντέδρασαν αναδεικνύοντας την ανάγκη μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα κάθε συνέλευσης έστηναν μίνι συσκέψεις εργαζόμενο τον εργαζόμενο. Στην τρίτη γενική συνέλευση συμμετείχε υπερτετραπλάσιος αριθμός ατόμων και λήφθηκε απόφαση για στάσεις εργασίας με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ (να μη συγχωνευθεί - καταργηθεί καμιά δημόσια μονάδα Υγείας - Πρόνοιας, να μη κλείσει κανένα κρεβάτι, καμιά διαθεσιμότητα, καμιά απόλυση, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια), την ώρα που οι άλλες δυνάμεις μιλάνε μόνο για διαθεσιμότητα και κλείσιμο νοσοκομείων. Η δουλειά των ταξικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα πριν από την τέταρτη συνέλευση να σχηματιστεί μια ομάδα 70 εργαζομένων που περιόδευσε στο νοσοκομείο προπαγανδίζοντας την ανάγκη συμμετοχής στη συνέλευση. Σε αυτή, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις, στην κατεύθυνση προετοιμασίας της 48ωρης απεργίας στο Δημόσιο, που περιλάμβαναν το συντονισμό με άλλα σωματεία νοσοκομείων και στις οποίες συμμετείχαν Λαϊκές Επιτροπές και κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται τα νοσοκομεία.


Χ.Μ.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη Λάρυμνα για τη ΛΑΡΚΟ

Στις 12 το μεσημέρι σήμερα γίνεται στη Λάρυμνα, απέναντι από την πύλη της ΛΑΡΚΟ το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Δεκάδες πούλμαν ξεκινούν στις 9 το πρωί από την Αθήνα μεταφέροντας διαδηλωτές από τα συνδικάτα που κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της ΛΑΡΚΟ, ενώ ανάλογη είναι η κινητοποίηση σ' όλους τους νομούς της Στερεάς. Στο συλλαλητήριο θα παραβρεθεί ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ