ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυτοπεποίθηση μπορούν να νιώθουν επιχειρηματικοί όμιλοι και πωλητές όπλων

Σε ανακοίνωση για την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Οι περιβόητες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ανακύκλωση μέτρων που - αποδεδειγμένα πλέον - δεν επαρκούν στο ελάχιστο για να αντιμετωπιστούν οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Κάποια νέα, περιορισμένου χαρακτήρα, μέτρα που ανακοινώθηκαν όχι μόνο δεν αλλάζουν αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα, αφού η μερίδα του λέοντος πάει στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά επί της ουσίας αποτελούν το τυράκι για τη φάκα που ο πρωθυπουργός άφησε για το τέλος και ονομάζεται "σχέδιο Πισσαρίδη".

Το "σχέδιο Πισσαρίδη" αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου για τα επόμενα χρόνια. Ερχεται ως φυσική συνέχεια των αντιδραστικών - αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και περιλαμβάνει επιτάχυνση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, με προμετωπίδα την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και την ενίσχυση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις. Η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού πως με τέτοια μέτρα θα ευνοηθούν κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι, είναι προκλητική καθώς για την εργασιακή ζούγκλα που ήδη ζουν οι νέοι εργαζόμενοι υπεύθυνη είναι τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αντίστοιχα οι εξαγγελίες για τη δημόσια υγεία δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει γυμνό και αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μέτρα που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων, τη στιγμή που η πανδημία εξαπλώνεται και η κατάσταση του συστήματος Υγείας είναι ήδη ανησυχητική.

Η αναφορά του πρωθυπουργού σε "μείζονα διαφορά" με την Τουρκία που πρέπει να λυθεί μέσω του διαλόγου επιβεβαιώνει πως προετοιμάζεται υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ο επώδυνος συμβιβασμός της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η "νέα αγορά του αιώνα", η προμήθεια γαλλικών οπλικών συστημάτων που ανακοινώθηκε, κινείται μέσα στο φαύλο κύκλο του κυνηγητού στρατιωτικών εξοπλισμών, που πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι. Είναι γνωστό ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν υπηρετούν την άμυνα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά είναι ενταγμένοι στις ΝΑΤΟικές επιθετικές επιδιώξεις. Αυτό αποδεικνύουν και οι σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας και πιο στενή σύνδεση με αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτοπεποίθηση από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μπορούν να νιώθουν μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας και οι πωλητές όπλων. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την πολιτική της, που έχει ως βασικούς πυλώνες αφενός να πληρώσει το τίμημα της νέας κρίσης η λαϊκή πλειοψηφία και αφετέρου την πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας και όχι του λαού.

Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη ο λαός μπορεί να δείξει στη δύναμή του να καθορίσει τις εξελίξεις, προς όφελός του, ενισχύοντας το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, την κοινωνική συμμαχία όλων των λαϊκών δυνάμεων, σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ».


Εξαγγελίες νέων αντεργατικών παρεμβάσεων

Νέες αντεργατικές παρεμβάσεις με νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, με πυρήνα την επιδίωξη των μονοπωλιακών ομίλων για ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη.

Πρώτο μέτρο στην ατζέντα υπέρ του κεφαλαίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες το 2021, από το 39,7% στο 36,7%, με όφελος για την επιχείρηση 300 ευρώ «το κεφάλι»! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική ελάφρυνση των επιχειρήσεων ετησίως θα ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να καταλήγει στα ταμεία τους. Με τον τρόπο αυτό, τμήμα του απλήρωτου μισθού, όπως είναι οι κρατήσεις για τις εισφορές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ), αντί να πηγαίνει σε αυτούς, θα τον καρπώνονται οι επιχειρήσεις, ενώ τα λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας θα κληθούν να καλύψουν και πάλι το κόστος.

Δεύτερο μέτρο είναι «ένα ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας» με το κράτος - δηλαδή τους φορολογούμενους - να καλύπτει επί 6 μήνες όλες τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ όταν πρόκειται για μακροχρόνια άνεργο, η επιχείρηση θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ. Μοναδικός όρος που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι οι επιχειρήσεις να μη μειώνουν τις θέσεις εργασίας γενικά και όχι να κρατάνε υποχρεωτικά και μετά το τέλος της επιδότησης τον προσληφθέντα! Οπως ανέφερε ο ίδιος, δείχνοντας τη γαλαντομία της κυβέρνησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, στην περίπτωση πρόσληψης ενός εργαζόμενου με 700 ευρώ το όφελος στο εξάμηνο θα είναι 2.281 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σχετικό κονδύλι του προγράμματος ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση θα αφορά νέους μισθωτούς υπαλλήλους ανεξαρτήτως μισθού και ειδικότητας, ενώ δεν απέκλεισε την παραπέρα επέκταση του προγράμματος με νέους πόρους.

Για την απροκάλυπτη αυτή ενίσχυση των επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε προκλητικά ότι σηματοδοτεί το πέρασμα από την «επιδότηση της ανεργίας στην ενίσχυση της εργασίας», την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνεργοι είναι στην κυριολεξία αφημένοι στην τύχη τους, ενώ τα συγκεκριμένα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας δεν είναι καινούργια, αλλά αποτελούν διαχρονικά εργαλείο ανακύκλωσης των ανέργων.

Παράλληλα, επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», μέσω του οποίου μειώνονται οι μισθοί έως και 20% μέχρι το τέλος του έτους, όπως και την επέκταση των αναστολών συμβάσεων σε συγκεκριμένους κλάδους.

Και νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλοντας και το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που εντείνει τη δουλειά - «λάστιχο», υποστήριξε πως «λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν το χρόνο τους. Χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει κατάργηση του 8ωρου». Συνεχίζοντας, επεκτάθηκε στον συνδικαλιστικό νόμο: «Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να προωθήσει την παραπέρα «ευελιξία» στην οργάνωση του χρόνου εργασίας. Ως αντεργατικό «πατρόν» θα αξιοποιηθεί το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», το οποίο ήδη θέτει ζήτημα για τη μείωση του κόστους των υπερωριών, την αύξηση του αριθμού τους, αλλά και αλλαγές στη διαδικασία έγκρισής τους που θα κάνουν «φύλλο και φτερό» το ήδη χαλαρό αντεργατικό πλαίσιο, νομιμοποιώντας το εργοδοτικό ξεσάλωμα και σε ό,τι αφορά τον εργάσιμο χρόνο. Οσο για την τήρηση του 8ωρου, αυτό θα είναι μόνο στα χαρτιά αφού η απελευθέρωση των απολύσεων σημαίνει την οριστική διάλυσή του.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας με σχετικό σχέδιο νόμου που ετοιμάζει και με το οποίο στο στόχαστρο μπαίνει ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας.

Ειδικά για τον συνδικαλιστικό νόμο, ο «εξορθολογισμός» που επικαλείται ο πρωθυπουργός δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του για χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, όπως ακριβώς έγινε τα τελευταία χρόνια με τον νόμο για την προκήρυξη απεργίας, το φακέλωμα των συνδικάτων με τα «ηλεκτρονικά μητρώα», την προσπάθεια περιορισμού των διαδηλώσεων, τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» που ετοιμάζουν αλλά και άλλα που έχουν στο συρτάρι και όλα στοχεύουν ενάντια στην ταξική δράση των συνδικάτων, την ώρα που οι εργατοπατέρες έχουν αναδειχτεί προνομιακοί συνομιλητές και εταίροι της κυβέρνησης.

Αρπάζουν και τις επικουρικές των νέων

Πριν από το τέλος του χρόνου σχεδιάζει η κυβέρνηση να παρουσιάσει και το σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική είναι «κοινός τόπος στα πιο πολλά ευρωπαϊκά ασφαλιστικά συστήματα», επιβεβαιώνοντας ότι ο δρόμος αυτός αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως αυτό πρέπει να γίνει γιατί «οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη»! Επανέλαβε δε τα γνωστά σχήματα για τον «"κουμπαρά" όπου οι επικουρικές τους εισφορές θα αθροίζονται, θα τοκίζονται, θα επενδύονται...», αποκρύπτοντας ότι ο «κουμπαράς» αυτός θα βρίσκεται στα χέρια των διαφόρων «επενδυτών», οι οποίοι δεν θα δίνουν καμία εγγύηση για το ύψος των συντάξεων, αλλά θα κερδοσκοπούν σε βάρος των νέων ασφαλισμένων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ