ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
«Αέρας στα πανιά» του κεφαλαίου στον τομέα του Τουρισμού

Σύσσωμα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν την ανάγκη να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι με κίνητρα για επενδύσεις

Ο Κύπριος ιδιοκτήτης του «Athens Ledra» έκλεισε το ξενοδοχείο και έχει απλήρωτο το προσωπικό. Αυτήν την όψη της ανάπτυξης βλέπουν και ζουν οι εργαζόμενοι...
Ο Κύπριος ιδιοκτήτης του «Athens Ledra» έκλεισε το ξενοδοχείο και έχει απλήρωτο το προσωπικό. Αυτήν την όψη της ανάπτυξης βλέπουν και ζουν οι εργαζόμενοι...
Η ικανοποίηση στρατηγικών στόχων του εγχώριου κεφαλαίου, και στην προκειμένη περίπτωση των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα, είναι το ζητούμενο μίας ακόμα διακρατικής συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, με μορφή νομοσχεδίου και ψηφίστηκε χτες. Πρόκειται για την «κύρωση του Τριμερούς Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου «για τη Συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού».

Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, τα οποία αναγνώρισαν την ανάγκη «στήριξης» των τουριστικών επιχειρήσεων με κίνητρα για επενδύσεις. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή είχε επιφυλαχθεί, τελικά χτες καταψήφισε, αλλά αναγνώρισε με επευφημίες το έργο του υπουργείου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διευκόλυνση επενδύσεων και κάθε «δράσης» που αφορά τον Τουρισμό και ειδικά την κρουαζιέρα και τη δημιουργία κοινού ταμείου στήριξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά, έδωσε μία «γεύση» της απίστευτης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, αναφέροντας ότι το 2015 ήταν μία «μία χρονιά - ρεκόρ», καθώς «φτάσαμε τα 26 εκατ. τουρίστες και 14,2 δισεκατομμύρια έσοδα»! Οσο για το 2016, αν και τα στοιχεία δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένα, ωστόσο, όπως ανέφερε, φαίνεται ότι «έχουμε ρεκόρ αφίξεων το 2016, με περίπου αύξηση 6%-7% σε σχέση με το 2015, προς το παρόν»!

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρ. Κατσώτης, το συγκεκριμένο μνημόνιο είναι ενταγμένο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης «να γίνει η Ελλάδα μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος και βέβαια μια χώρα τουριστική». Οπως τόνισε, αυτές οι συμφωνίες και το «θαύμα στον τουρισμό» στηρίζονται στα «προκλητικά κίνητρα με φοροαπαλλαγές, με πολύμορφες ενισχύσεις» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την ένταση της εργασιακής ζούγκλας σε βάρος των εργαζομένων.

Επισήμανε ότι την ώρα που οι τουριστικές επιχειρήσεις (μεγαλοξενοδόχοι, εφοπλιστές της κρουαζιέρας, πρακτορεία) θησαύρισαν και το 2015, οι εργαζόμενοι έφτασαν να λιποθυμούν από εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ «απασχολήθηκαν λιγότερες ημέρες, οι μισθοί τους ήταν πολύ μικρότεροι. Με δυσκολία θα βγάλουν το χειμώνα» και είναι αντιμέτωποι με την απληρωσιά.

Επισήμανε, ακόμα, ότι το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει περαιτέρω διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς «η Κύπρος και η Αίγυπτος αποτελούν βασικούς ανταγωνιστικούς παίχτες του τουρισμού στη Μεσόγειο, με πολύ μεγάλη τουριστική αγορά, στην οποία επενδύονται και κεφάλαια ελληνικών συμφερόντων - όπως και στην Ελλάδα - όπου επενδύουν όμιλοι κυπριακών συμφερόντων και άλλοι διεθνικοί όμιλοι».

Σε άλλο σημείο, έδωσε απάντηση στα «περί δίκαιης ανάπτυξης», με το εξής παράδειγμα: «Ο Παρασκευαΐδης, γνωστός Κύπριος μεγαλοεπιχειρηματίας, ο πρώτος με αμύθητο πλούτο στην τάξη του στην Κύπρο, με πολύχρονη επενδυτική δράση στην Ελλάδα, αφού πήρε έργο του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, αξίας 600 εκατομμυρίων, έκλεισε το ξενοδοχείο "Athens Ledra" με 80% πληρότητα και άφησε 150 εργαζόμενους στο δρόμο και εσείς δεν έχετε πάρει θέση. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι 5 μήνες απλήρωτοι»...

Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας που επιδιώκει η κυβέρνηση με την Αίγυπτο για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, την ίδια ώρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την επικύρωση συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου «στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας», που κατατέθηκε από την κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου. Τη συμφωνία καταψήφισε το ΚΚΕ.

Συμπράξεις της ΔΕΗ για διείσδυση στην αγορά των Βαλκανίων

«Μνημόνιο συνεργασίας» υπογράφτηκε χτες με την κινεζική CMEC

Αφετηρία για ενίσχυση της παρουσίας της ΔΕΗ στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων χαρακτήρισε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Μ. Παναγιωτάκης, τη στρατηγική συνεργασία με την κινεζική εταιρεία CMEC, κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης, όπου υπογράφτηκε «Μνημόνιο Συνεργασίας» των δύο πλευρών.

Η συνεργασία αφορά καταρχήν την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλώρινα, όπου, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το ύψος της επένδυσης, μαζί με τις επενδύσεις στα λιγνιτικά ορυχεία, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκτός από τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, καθώς και ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Ζου-Ξιαολί.

Ο Π. Σκουρλέτης στο σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο εταιρειών «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα εξήρε την υλοποίηση της νέας στρατηγικής της ΔΕΗ, «των συμπράξεων με αξιόπιστους εταίρους».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επένδυση αυτή θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της ΔΕΗ, την ίδια ώρα που οι εργασιακές σχέσεις σε σταθμούς παραγωγής και ορυχεία ελαστικοποιούνται ολοένα και περισσότερο, το εργολαβικό και εποχικό προσωπικό αυξάνεται σταθερά σε βάρος της μόνιμης και σταθερής εργασίας, ενώ για να γλιτώσει το κόστος της αποκατάστασης, η ΔΕΗ και το κράτος αφήνουν στο έλεος τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται πάνω από τα κοιτάσματα του λιγνίτη και αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν. Αυτές είναι οι δύο όψεις της ανάπτυξης, που περιέχονται και στο παράδειγμα της ΔΕΗ.

Ο Κινέζος πρέσβης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην Κίνα, η οποία, όπως είπε, ενίσχυσε τα επίπεδα συνεργασίας των δύο χωρών. Αναφέρθηκε στην παρουσία της «Cosco» στη χώρα μας, αλλά και στο μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν και άλλες κινεζικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. «Ξέχασε», βέβαια, να πει ότι προϋπόθεση γι' αυτές τις επενδύσεις είναι η αναμόρφωση και της εργατικής νομοθεσίας στη χώρα μας, με περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, όπως ευθαρσώς ζήτησε ο επικεφαλής της «Cosco» κατά τη συνάντηση που είχε στην Κίνα με τον Αλ. Τσίπρα.

Ο Κινέζος πρέσβης συνέχισε εκφράζοντας το ενδιαφέρον της Κίνας για το ενεργειακό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα, όπως τα πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη και οι δυνατότητες παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η Κίνα, συνέχισε, διαθέτει την τεχνολογία και τα κεφάλαια, όπως και τη βούληση να αναπτύξει τη συνεργασία με την Ελλάδα και στον τομέα της Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, εξέφρασε τις φιλοδοξίες της επιχείρησης «να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμορφούμενη και στην εξελισσόμενη αγορά της γειτονιάς μας και ιδιαίτερα της βαλκανικής και, από αυτή την άποψη, η συνεργασία μας με εταιρείες του επιπέδου, όπως η CMEC, θα είναι καθοριστική». Σήμερα το πρωί, οι διοικήσεις των δύο εταιρειών θα γίνουν δεκτές από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π. ΦΥΣΣΑ
Το Σάββατο η συγκέντρωση από συνδικάτα του Πειραιά

Συγκέντρωση το Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ζαρντέν στην Αμφιάλη, διοργανώνουν σωματεία του Πειραιά, στα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (17 προς 18 Σεπτέμβρη) από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Στην κινητοποίηση καλούν οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Παράρτημα Πειραιά Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Περιφέρειας Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά. Κάλεσμα απευθύνουν επίσης Φοιτητικοί Σύλλογοι από πανεπιστήμια της Αθήνας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αντιφασιστική συναυλία το Σάββατο στο Πασαλιμάνι

«Δεν ξεχνάμε! Το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!» είναι το σύνθημα της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ για την αντιφασιστική συναυλία που διοργανώνει το Σάββατο 17/9, στις 9 μ.μ., στο Πασαλιμάνι, με τους «Rebellion Connexion» και άλλους γνωστούς καλλιτέχνες και νεανικά συγκροτήματα. Αφορμή είναι τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι και τη δολοφονική επίθεση ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ και εργατικών σωματείων της Ζώνης, στο Πέραμα.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να πάρει μέρος και στο συλλαλητήριο εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ., στην Αμφιάλη (πλ. Ζαρντέν - τριγωνάκι).

Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει, μεταξύ άλλων: «Οι χρυσαυγίτες είναι εγκληματίες γιατί είναι φασίστες. Από τη σάπια ιδεολογία τους, το δηλητήριο του ρατσισμού, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία είναι η μήτρα που γεννιέται η εγκληματική τους δράση (...) Είναι σκυλιασμένοι υπερασπιστές του συστήματος της εκμετάλλευσης (...) Η πάλη του λαού και της νεολαίας θα ξεριζώσει το ναζιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο».

Διήμερο εκδηλώσεων για τη Μάχη της Πρέβεζας

Η TE Πρέβεζας του ΚΚΕ και το ΤΣ Πρέβεζας της ΚΝΕ τιμούν τους εκτελεσθέντες ΕΑΜίτες και ανταρτοΕΠΟΝίτες από τον ΕΔΕΣ το Σεπτέμβρη του 1944 με διήμερο εκδηλώσεων στις 17 και 18 Σεπτέμβρη, με θέμα: «Απελευθέρωση της Πρέβεζας από τον ΕΛΑΣ, "Μάχη της Πρέβεζας", με τα γεγονότα της Παργινόσκαλας (Σεπτέμβρης 1944)».

Το Σάββατο 17/9 η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. στο 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας και θα μιλήσει ο Κ. Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα περιλαμβάνει ακόμα αφήγηση γεγονότων, αντάρτικα τραγούδια, συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», έκθεση αφίσας και ντοκουμέντων.

Την Κυριακή 18/9, στις 11 π.μ., στο μνημείο Παργινόσκαλας θα κατατεθούν στεφάνια προς τιμήν των πεσόντων και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου που κατασκεύασε η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ