ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Δίκαιη αγανάκτηση για την πολιτική που αφήνει χωριά και καλλιέργειες στο έλεος του καιρού

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στις παραπήνειες περιοχές, οι οποίες μετατράπηκαν σε λίμνες μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν στην αγροτική παραγωγή του θεσσαλικού κάμπου οι τελευταίες έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις. Από τα νερά της βροχής πλημμύρισαν ο Πηνειός ποταμός και οι παραπόταμοί του και πνίγηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με καλαμπόκι, βαμβάκι, τεύτλα, τριφύλλια, καπνά, αμπέλια, κηπευτικά κ.ά.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν τεράστιες ζημιές σε δεκάδες σπίτια δύο χωριών των Τρικάλων, της Φωτάδας και του Βαλομανδρίου, ενώ και άλλα παραπήνεια χωριά των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας κινδύνεψαν, άμεσα, να πλημμυρίσουν.

Καταστροφές έγιναν, επίσης, σε ποιμνιοστάσια, όπου πνίγηκαν πολλά ζώα, σε μελίσσια, σε αρδευτικές και σε άλλες αγροτικές υποδομές, καθώς και στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Εκτός από τις παραπήνειες περιοχές των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, από τις βροχοπτώσεις, τις ανεμοθύελλες και το χαλάζι ζημιές έγιναν και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στο Νομό Λάρισας, ιδιαίτερα στις επαρχίες Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρσάλων, καθώς και σε χωρά του Δήμου Κιλελέρ.

Οι βροχοπτώσεις ήταν, πράγματι, σφοδρές και το νερό που έπεσε πάρα πολύ. Ωστόσο, το εύρος και το μέγεθος των καταστροφών δεν μπορεί ν' αποδοθούν μόνο σ' αυτό. Οπως οι ίδιοι οι πληγέντες καταγγέλλουν, η αιτία βρίσκεται στην έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων (π.χ. μη καθαρισμός ποταμιών, ρεμάτων και καναλιών).

Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι και τούτη τη φορά, όπως πολλές ακόμα στο παρελθόν, επλήγησαν ιδιαίτερα οι περιοχές κοντά στον Πηνειό ποταμό και στους παραποτάμους του, οι οποίες, κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, πλημμυρίζουν προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Αναδεικνύονται, έτσι, οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.

Οι πληγέντες αγρότες, αλλά και άλλοι κάτοικοι των χωριών που έπαθαν ζημιές είναι οργισμένοι με την πολιτική που τους αφήνει αβοήθητους, στο έλεος του καιρού. Απαιτούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα βοήθειας για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές, καθώς και την κατασκευή των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να μην ξαναβρεθούν στην ίδια κατάσταση στο μέλλον.

Ο «Ριζοσπάστης», μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ, που αποτελούνταν από τους Αλέκο Νταούλα και Αποστόλη Ζάχο, έκανε οδοιπορικό σε χωριά των Τρικάλων κατά μήκος του Πηνειού ποταμού για να καταγράψει αυτή τη δίκαιη οργή και τα αιτήματα των πληγέντων από τις πλημμύρες.

Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων επέτεινε την καταστροφή

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες από κατοίκους και αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής

Θερμοκήπια πλημμυρισμένα μέσα κι έξω
Θερμοκήπια πλημμυρισμένα μέσα κι έξω
«Εχεις δει, παλιά, στις ινδικές κινηματογραφικές ταινίες, τι γινότανε με τις πλημμύρες; Ε, κάτι τέτοιο έγινε κι εδώ. Το ποτάμι φούσκωσε, ξεχείλισε και, μέσα στη νύχτα, το νερό μπήκε στο χωριό και βλέπεις τι πάθαμε. Οσα χρόνια κι αν περάσουν, η τρομακτική βουή που ακούγαμε να έρχεται από το φουσκωμένο ποτάμι δεν πρόκειται να φύγει από τ' αυτιά μας».

Μ' αυτά τα λόγια ο Λαοκράτης Οικονόμου, από τη Φωτάδα, προσπαθεί να μας περιγράψει όσα ο ίδιος και οι συγχωριανοί του έζησαν τη νύχτα της Παρασκευής 9 Σεπτέμβρη, όταν τα νερά του Πηνειού ποταμού ξεχύθηκαν και, μαζί με τόνους λάσπης, μπήκαν στο χωριό του, όπως και στο διπλανό, το Βαλομάνδρι και έπνιξαν τα σπίτια. Τώρα, μαζί με το γιο του, προσπαθούν να καθαρίσουν από τις λάσπες τις στοιβαγμένες οικοσκευές και τις κατεστραμμένες ηλεκτρικές και άλλες εγκαταστάσεις του σπιτιού του.

«Τι έφταιξε», τον ρωτάμε.

«Το κράτος που εγκατέλειψε το ποτάμι κι όλοι όσοι ευθύνονται για κάποια έργα που έγιναν και αντί να μας σώσουν, μας έσπρωξαν στην καταστροφή», λέει και μας προτρέπει: «Πάτε να δείτε από κοντά το ποτάμι και θα καταλάβετε από μόνοι σας»...

Αυτό και κάναμε. Με το αγροτικό αυτοκίνητο του Στέργιου Κυριάκου, προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος, κινηθήκαμε κατά μήκος του Πηνειού, που περνάει λίγο έξω από το χωριό. Δεν χρειάστηκε να δούμε πολλά για να καταλάβουμε «τι έφταιξε». Το ποτάμι ήταν εντελώς ακαθάριστο. Στην κοίτη του, υπάρχουν πάρα πολλά βουναλάκια από χώματα, πέτρες, ξύλα κι άλλα υλικά, που μαζί με τα δέντρα και τα βάτα είναι φανερό ότι δυσκολεύουν τη ροή του νερού.

Καλλιέργειες πνιγμένες κυριολεκτικά στο νερό
Καλλιέργειες πνιγμένες κυριολεκτικά στο νερό
«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το ποτάμι δεν καθαρίζεται», λέει ο Στέργιος Κυριάκος και συμπληρώνει: «Πρόβλημα υπάρχει και με τον τρόπο που κατασκευάστηκε η γέφυρα στο Βαλομάνδρι, αφού σε κείνο το σημείο το ποτάμι στενεύει και, στην ουσία, λειτουργεί σαν φράγμα, συγκρατώντας τα νερά».

Το διαπιστώσαμε αυτό «ιδίοις όμμασι» όταν, αργότερα, περάσαμε από κει. Μια μικρή τρύπα που έχει ανοιχτεί κοντά στη γέφυρα για να φεύγουν τα συγκεντρωμένα νερά είναι φανερό ότι δεν αρκεί κι αυτό αποδείχτηκε στην πράξη. Αργότερα, στο χωριό Ρόγγια που βρεθήκαμε, κάτοικοι μας είπαν ότι το ποτάμι είχε μπαζωθεί, παλιότερα, λίγο πιο κάτω, κοντά στον Καραβόπορο, από τον δήμο Τρικκαίων (το μπάζωμα - μας είπαν - έγινε για να σκεπαστούν τα σκουπίδια που άφηνε ο δήμος στην κοίτη του ποταμού, δημιουργώντας πρόχειρη χωματερή!), με αποτέλεσμα να στενέψει κι εκεί πολύ.

Ολική καταστροφή

Λίγο παραπέρα από το πλημμυρισμένο σπίτι του Λ. Οικονόμου είναι το θερμοκήπιο του Γ. Νικλιτσιώτη, που έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγουράκια, λάχανα, κουνουπίδια, σπανάκια κι άλλα πολλά κηπευτικά, θαμμένα στη λάσπη.

«Η φωτογραφία μάς μάρανε», λέει όταν σηκώνουμε τη φωτογραφική μηχανή να τον φωτογραφίσουμε και τονίζει: «Ξόδεψα τα μαλλιά της κεφαλής μου για να τα καλλιεργήσω, δούλεψε σκληρά όλο το καλοκαίρι η οικογένειά μου και μέσα σε λίγη ώρα όλα καταστράφηκαν. Μένω χωρίς εισόδημα κι έρχεται χειμώνας. Πώς θ' ανταποκριθώ στις ανάγκες της οικογένειας; Εχω και δυο παιδιά που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο στην Αθήνα...».

Νεκρά πρόβατα στοιβαγμένα έξω από στάβλο, μετά τη νεροποντή

Eurokinissi

Νεκρά πρόβατα στοιβαγμένα έξω από στάβλο, μετά τη νεροποντή
Στην ίδια γειτονιά, η οικογένεια Χαρίση - από τους παππούδες μέχρι τα μικρά παιδιά - έχει απλώσει στα κάγκελα τα μουσκεμένα και λασπωμένα ρούχα και στη ρούγα τις συσκευές και προσπαθούν να σώσουν ό,τι γίνεται. «Τέτοια καταστροφή δεν ξανάγινε στο χωριό μας, τέτοιο τρόμο δεν ξανάζησα», λέει η γιαγιά Χαρίσαινα και στα μάτια της παραμένει ακόμα ο φόβος που ένιωσε τα βαθιά μεσάνυχτα, βλέποντας το νερό να μπαίνει στο σπίτι και να σαρώνει τα πάντα.

Τα ίδια και χειρότερα αντιμετώπισε η οικογένεια Τσοπόκη, από το Βαλομάνδρι, που επισκεφτήκαμε στη συνέχεια. Τον Χρυσ. Τσοπόκη και την αδελφή του τους βρίσκουμε στη αυλή του σπιτιού, να προσπαθούν με το νερό που τρέχει από το αρτεσιανό να καθαρίσουν τις λάσπες που σκέπασαν τα πάντα.

Το νερό από το ποτάμι μπήκε στο σπίτι, αλλά και στο μαντρί τους. Από τα 140 πρόβατα που στάβλιζαν εκεί μόνο τα 30 γλίτωσαν. Ομως, για τον ΕΛΓΑ οι απώλειες ανέρχονται μόνο σε 70 ζώα, αφού τα υπόλοιπα ψόφησαν μετά το τέλος της επίσκεψης στο μαντρί των εκτιμητών του Οργανισμού!

«Για καθένα από τα 70 πρόβατα που καλύπτει, ο ΕΛΓΑ υποσχέθηκε ότι θα μας αποζημιώσει με 70 ευρώ, όταν το κόστος του φτάνει στα 500 ευρώ», λέει ο κτηνοτρόφος και εξηγεί: «Δεν είναι μόνο το κρέας του πνιγμένου ζώου - που κι αυτό δεν αξίζει μόνο 70 ευρώ - αλλά και το γάλα που θα έπαιρνα και τα αρνιά που θα γεννούσαν οι προβατίνες σε λίγο καιρό, ακόμα και το μαλλί του κουρέματος. Αυτή τη χασούρα που είναι πολύ μεγάλη δεν την αναγνωρίζει και δεν την καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μου ζήτησαν και πλήρωσα δύο ευρώ για κάθε πνιγμένο ζώο, ώστε να μπορέσω να κάνω τη δήλωση της ζημιάς, ενώ έχω πληρώσει και το χαράτσι για τη δήλωση ΟΣΔΕ. Το νερό μάς κατέστρεψε και ο ΕΛΓΑ μάς κλέβει από πάνω».

Από την ορμή των νερών, σε πολλά χωριά άνοιξε η γη...

Eurokinissi

Από την ορμή των νερών, σε πολλά χωριά άνοιξε η γη...
Σ' αυτό το σημείο παίρνει το λόγο η αδελφή του, λέγοντας: «Να σας πω την αλήθεια, εγώ δεν πιστεύω ότι θα δώσουν ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα που μας λένε. Την ώρα που γίνονται τέτοιες μεγάλες ζημιές, όλες οι κυβερνήσεις δίνουν υποσχέσεις για αποζημιώσεις, τις οποίες, σχεδόν, ποτέ δεν τηρούν.

Μάθαμε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πλημμυροπαθών του νομού. Καλά έκανε, αλλά δεν πιστεύω ότι μέσα από τη Βουλή μπορεί να δοθεί λύση. Αν, όλοι μαζί αγωνιστούμε και πιέσουμε, κάτι μπορεί να γίνει. Κι έχει σημασία να γράφει ο "Ριζοσπάστης", γιατί έτσι μαθαίνει ο κόσμος και για το πραγματικό μέγεθος των ζημιών, αλλά και για το ποιοι, πραγματικά, ευθύνονται για το μεγάλο κακό που μας βρήκε».

Η ακαθάριστη κοίτη του Πηνειού ποταμού
Η ακαθάριστη κοίτη του Πηνειού ποταμού
Ούτε τα μποστάνια, ούτε οι σκεπές και οι τοίχοι γλίτωσαν από το νερό
Ούτε τα μποστάνια, ούτε οι σκεπές και οι τοίχοι γλίτωσαν από το νερό
Η ολική καταστροφή στα σπίτια συμπληρώνει τις μεγάλες ζημιές που έπαθαν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε κοπάδια και καλλιέργειες
Η ολική καταστροφή στα σπίτια συμπληρώνει τις μεγάλες ζημιές που έπαθαν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε κοπάδια και καλλιέργειες
Ο συντάκτης του «Ριζοσπάστη» συζητάει με έναν από τους πληγέντες στο Βαλομάνδρι Τρικάλων
Ο συντάκτης του «Ριζοσπάστη» συζητάει με έναν από τους πληγέντες στο Βαλομάνδρι Τρικάλων
Χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν γιαλός

Στην περιοχή της Φαρκαδόνας τα νερά του Πηνειού δεν μπήκαν στα σπίτια των χωριών, αλλά έπνιξαν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, κυρίως με καλαμπόκι, βαμβάκι, τεύτλα, τριφύλλια. Εκτός από τη Φαρκαδόνα, επλήγησαν και τα χωριά Κεραμίδι, Ζάρκο, Πηνειάδα, Νομή, Κλοκοτός κ.ά.

«Είναι η τρίτη φορά, φέτος, που πνίγονται τα χωράφια μας από τον Πηνειό, ενώ κάθε χρόνο τα ίδια παθαίνουμε», λέει ο Θωμάς Μπαντής, αγρότης από το Κεραμίδι, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη». Και συνεχίζει:

«Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή είναι πολύ μεγάλες και θα υποστούμε νέα δραματική μείωση του εισοδήματός μας, που είναι, ήδη, ισχνό και δεν μας φτάνει να καλύψουμε ούτε τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών μας. Δουλέψαμε σκληρά, ξοδέψαμε πολλά - το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο κι έχουμε τα νέα βάρη με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό - κι απολαβή καμιά. Ο ΕΛΓΑ, στον οποίο πληρώνουμε ασφαλιστικό χαράτσι 6,2 ευρώ το στρέμμα - τώρα μας ζητάει κι άλλο 1 ευρώ το στρέμμα για να δηλώσουμε τις ζημιές - μας κοροϊδεύει και είτε θα μας δώσει κάποια ψίχουλα, ή και καθόλου αποζημιώσεις. Γιατί ο κανονισμός που ισχύει δεν καλύπτει το 100% της ζημιάς, ενώ δεν δίνει ούτε δεκάρα αποζημίωση αν η ζημιά δεν είναι πάνω από 25%. Γι' αυτό και παλεύουμε - στα μπλόκα ήταν μία από τις βασικές διεκδικήσεις μας - για έναν ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο, που θα καλύπτει το 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες».

Ζημιές και στις ορεινές περιοχές

Καταστροφές από τις βροχοπτώσεις δεν έγιναν μόνο στις παραπήνειες περιοχές των Τρικάλων, αλλά και σε ορεινά χωριά της Καλαμπάκας και ιδιαίτερα σε Αμπέλια, Κρύα Βρύση, Γλυκομηλιά, Διάβα, Μεγάλη Κερασιά, Κλεινοβό.

Ο Λεωνίδας Κεραμίδας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Καλαμπάκας, λέει: «Η βροχή ήταν πρωτοφανής και έπνιξε σπίτια, μαντριά, χωράφια, ενώ ζημιές από κατολισθήσεις προκλήθηκαν στους δρόμους. Ομως, εκτός από τη ένταση της βροχής, φταίει και το γεγονός ότι τα ρέματα και οι χείμαρροι στα χωριά δεν έχουν καθαριστεί εδώ και χρόνια, ενώ υπάρχουν και κατασκευαστικά προβλήματα σε κάποια έργα. Οι κάτοικοι της ορεινής Καλαμπάκας - κτηνοτρόφοι και συνταξιούχοι, κατά κύριο λόγο - έχουν αφεθεί στη μοίρα τους από τις κυβερνήσεις του κράτους και την Τοπική Διοίκηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γέφυρα στη Διάβα, που γκρεμίστηκε πριν από αρκετό καιρό και παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου, ακόμα δεν ανακατασκευάστηκε κι ας είναι άκρως απαραίτητη κι αναγκαία για τη συγκοινωνία της περιοχής. Με τις τωρινές καταστροφές από τις πλημμύρες, δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών θυμήθηκαν να "κινητοποιηθούν". Οχι, όμως, για να διεκδικήσουν να γίνουν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά για να ζητιανέψουν λίγα ψίχουλα για "μπαλώματα"».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Η ΑΝΟΙΞΗ»
Οργάνωση και αγώνας για έγκαιρη και πλήρη αποζημίωση

Κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτρόφους να πυκνώσουν τις γραμμές των Αγροτικών Συλλόγων, να διεκδικήσουν ουσιαστική στήριξη και έργα υποδομής

Κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους και να είναι σε ετοιμότητα να διεκδικήσουν αγωνιστικά έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις πλημμύρες, αλλά και την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής, απευθύνει, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Οπως λέει, «εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι μόνο με τον αγώνα μπορούμε κάτι να πάρουμε. Δεν πιστεύουμε, καθόλου, τα λόγια των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, αλλά και των αρμοδίων της Τοπικής Διοίκησης ότι τάχα θα μεριμνήσουν για μας. Για άλλη μια φορά, ακούστηκαν λόγια συμπόνιας από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους, αλλά λύση καμία. Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται, έχουμε χορτάσει από δηλώσεις και υποσχέσεις, όμως το "κακό" έχει γίνει. Οτι μας κοροϊδεύουν έγινε φανερό και στη συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία μας με την Αντιπεριφέρεια Τρικάλων.

Στο Νομό Τρικάλων, όπου το αγροτικό εισόδημα αποτελεί μοναδική πηγή βιοπορισμού για χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους, ήρθαν τώρα οι πλημμύρες να συμπληρώσουν και να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο της ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζει, με ζήλο και συνέπεια, και η σημερινή κυβέρνηση, στοχεύoντας στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, κάτι που συνεπάγεται μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Καλούμε τους πληγέντες παραγωγούς και όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την υλοποίηση των αιτημάτων που θέτει η Ομοσπονδίας μας στο υπόμνημα που απέστειλε προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμoυς Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Πύλης, Φαρκαδόνας».

Οπως μας εξηγεί, τα αιτήματα αυτά είναι:

-- Να γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των καταστροφών (χωρίς καμιά επιβάρυνση των πληγέντων για τις δηλώσεις) και να δοθούν αποζημιώσεις για το 100%, πράγμα που δεν γίνεται σήμερα από τον ΕΛΓΑ, και πρέπει να αλλάξει γιατί βάζει μια σειρά από εμπόδια και δεν αποζημιώνει πλήρως όλες τις ζημιές, τις αιτίες καταστροφής, και στις περισσότερες περιπτώσεις δίνει ψίχουλα σε σχέση με το μέγεθός τους.

-- Να υπάρξει άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες.

-- Να παγώσουν υποχρεώσεις των πληγέντων προς Δημόσιο, τράπεζες, ΟΓΑ, να εξαιρεθούν από χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ.

-- Στην περίπτωση πλημμυρών και καταστροφών των καλλιεργειών, έως ότου εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα, να δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς για το μέγεθος της ζημιάς.

-- Να υπάρξει σχεδιασμός και εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών - εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, αλλά και τη λειψυδρία, αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδάτινα αποθέματα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ