ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ
Εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 40.000 παιδιά!

Σε απόγνωση χιλιάδες νέα εργαζόμενα ζευγάρια

Οριστικοποιήθηκαν και αναρτήθηκαν προχτές οι λίστες με τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που χρηματοδοτείται κυρίως από χρήματα του ΕΣΠΑ. Το κύριο, όμως, είναι πως και φέτος, δεκάδες χιλιάδες παιδιά αποκλείονται λόγω υποχρηματοδότησης, αλλά και των απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων που τέθηκαν στις λαϊκές οικογένειες κατά τη διάρκεια των αιτήσεων.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, εκτός προγράμματος θα μείνουν 40.680 παιδιά, με βάση τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για τη φετινή χρονιά. Και αυτό καθώς, πολλοί εργαζόμενοι, με βάση και την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει, κατέθεσαν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα για πρώτη φορά. Σημαντική λοιπόν, είναι η αύξηση που σημειώθηκε και φέτος στις αιτήσεις (98.058 φέτος και 91.921 πέρσι) που αφορούσαν 121.683 παιδιά (έναντι 112.282 το 2014). Αυτό άλλωστε είναι κάτι που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια καθώς μόνο από το 2012 οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 11.091. Και τώρα, καλούνται να βάλουν ακόμα περισσότερο το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα τροφεία που επιβάλλουν οι δήμοι.

Στους παιδικούς σταθμούς, μετά την «εκκαθάριση» των αιτήσεων θα μπουν 81.003 παιδιά και αυτό, αφού δόθηκαν μόλις 184 εκατομμύρια ευρώ για τη φιλοξενία των παιδιών στους σταθμούς, ενώ ακόμα και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, που έχει στηρίξει εδώ και χρόνια με τη στάση της τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους σταθμούς, κάνει λόγο για «τραγικά λάθη στο χειρισμό του θέματος από τους συναρμόδιους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη», αλλά και την αδιαφορία τους.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η υπηρεσιακή κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για τα 184 εκατομμύρια ευρώ, «ποσό το οποίο αποτελεί ένα από τα υψηλότερα των τελευταίων δέκα χρόνων στη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος».


Με τεράστιες ελλείψεις η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Χιλιάδες είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά στην Εκπαίδευση έχει σαν αποτέλεσμα το σκηνικό να επαναλαμβάνεται και φέτος, ιδιαίτερα οξυμένο, εξαιτίας και της καθυστέρησης στην επιλογή των αναπληρωτών, η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές.

Η ΔΟΕ εκτιμά πως τα κενά είναι 12.884 μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με πολλά σχολεία να μην άνοιξαν καν, εξαιτίας των ελλείψεων των εκπαιδευτικών, ενώ ολοήμερα σχολεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Περιπτώσεις σχολείων που παρέμειναν κλειστά εντοπίζουν οι εκπαιδευτικοί στις Κυκλάδες, όπου παρέμειναν κλειστά 20 δημοτικά και 32 νηπιαγωγεία, στην Εύβοια 35 σχολικές μονάδες, στα Δωδεκάνησα 10 δημοτικά και 21 νηπιαγωγεία, στο Ρέθυμνο 2 δημοτικά κ.ο.κ.

Τα κενά έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα προβλήματα των σχολείων, όπως είναι οι υποδομές. Χτες, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο Ληξουρίου, απαιτώντας απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα των σχολείων της Παλικής, που είχε πληγεί ιδιαίτερα από το σεισμό της Κεφαλονιάς. Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, όλα τα «χτυπημένα» από το σεισμό σχολεία (Γυμνάσιο, Λύκειο και Μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου) παραμένουν στην ίδια απαράδεκτη κατάσταση και κανείς δεν ξέρει σε ποιο σημείο βρίσκονται ακόμη κι οι μελέτες για την αποκατάστασή τους.

«Οι συνθήκες στα ανθυγιεινά κοντέινερς του ΓΕΛ στην ανεμοδαρμένη περιοχή Φύκια (σε ορισμένες περιπτώσεις) δεν επιτρέπουν να διεξάγεται καν η διδασκαλία. Το κτίριο που δόθηκε στους μαθητές ΕΠΑΛ, είχε κριθεί ακατάλληλο για τους μαθητές του νηπιαγωγείου, ενώ ο προαυλισμός πραγματοποιείται στο δημόσιο δρόμο!», σημειώνει η ΕΛΜΕ. Την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση στο Δημαρχείο Αργοστολίου και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (πρώην Νομαρχία).

Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή, η Ενωση Γονέων Ηρακλείου έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο για τα προβλήματα των σχολείων. Σε συνάντηση με την αντιδήμαρχο Παιδείας, δήλωσαν τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για τη ζοφερή κατάσταση στα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου, «όπου τα προβλήματα στο χώρο της Εκπαίδευσης δε χωρούν άλλη αναβολή και απραξία», σημειώνει η Ενωση, η οποία καλεί τους Συλλόγους Γονέων, τους γονείς, τα εργατικά σωματεία και τα σωματεία των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση αύριο Τετάρτη, στις 1.30 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.


«Αστεγο» το Ειδικό Σχολείο Σάμου

«Αστεγα» είναι περίπου 25 παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Σάμο, καθώς δεν υπάρχει καν κτίριο για να στεγάσει το μοναδικό Ειδικό Σχολείο (Δημοτικό και ΕΕΕΚ) του νησιού, ενώ το προσωπικό μέχρι στιγμής ανέρχεται σε ...δύο εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, το Ειδικό Σχολείο στεγαζόταν επί χρόνια έξω από τον ιστό της πόλης, στην πλαγιά ενός βουνού, σ' ένα κτίριο με συσσωρευμένα υλικοτεχνικά προβλήματα (με αποτέλεσμα να δημιουργείται υγρασία και μούχλα). Πέρσι, στα μέσα της σχολικής χρονιάς, ο Σύλλογος Γονέων του Ειδικού Σχολείου αναγκάστηκε να κάνει καταγγελία προς την Υγειονομική Υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο κι ανθυγιεινό. Η δημοτική αρχή (ΝΔ) πήρε απόφαση και το έκλεισε, το Ειδικό Σχολείο «φιλοξενήθηκε» προσωρινά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου και δεσμεύτηκε ότι θα βρει κτίριο μέσα στην πόλη.

Στις 31 Αυγούστου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε ερώτημα στη δημοτική αρχή και ζητούσε να πληροφορηθεί το κτίριο που επιλέχθηκε γι' αυτό το σκοπό. Η απάντηση ήταν μεν κατηγορηματική ότι κτίριο βρέθηκε, αλλά παρά την επιμονή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων, δεν αποκάλυψε ποιο ήταν το κτίριο. Τελικά, στο «παρά πέντε» της έναρξης των μαθημάτων, έγινε γνωστό ότι πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο στο Πάνω Βαθύ στη θέση Ποταμάκι, το οποίο όμως οι Τεχνικές Υπηρεσίες έκριναν ανεπαρκές και ακατάλληλο, καθώς ακόμη και η πρόσβαση των παιδιών σ' αυτό θα ήταν δύσκολη.

Χτες πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση των γονιών και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τη δημοτική αρχή, όπου τους ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος έδωσε 20.000 ευρώ για επισκευές του παλιού κτιρίου, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Η παραπάνω είδηση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των γονιών, καθώς είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο κτίριο έχει κατασκευαστικά προβλήματα, εδώ και χρόνια επισκευάζεται και τα προβλήματα διαρκώς αναπαράγονται, ενώ το αίτημά τους για σχολείο μέσα στην πόλη κι όχι απομονωμένο σε μια πλαγιά δεν ικανοποιείται. Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ότι θα μπορούσε να βρεθεί δημοτικό κτίριο, όμως ακόμη κι αν αυτό δεν ήταν εφικτό, θα μπορούσε να νοικιαστεί. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν κλειστά ξενοδοχεία, που εύκολα μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους διδασκαλίας.

Τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια απ' όλες τις κυβερνήσεις και στον τομέα της Παιδείας καταγγέλλει το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, καθώς επίσης το Δήμο Σάμου κι όλους τους αρμόδιους, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το Ειδικό Σχολείο και απαιτεί:

  • Την άμεση στέγαση του Ειδικού Σχολειού της Σάμου σε κτίριο που θα βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης και θα τηρεί τις προϋποθέσεις, όπως πρόσβαση, επαρκείς αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων, καθώς και προαύλιο χώρο.
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων πλήρες χρηματοδοτούμενο από το κράτος.
  • Κτίρια ασφαλή που να τηρούν αυστηρά τις προϋποθέσεις για σχολεία.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ