ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ - «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να μην εκδοθεί η Τουρκάλα αγωνίστρια στη Γερμανία

Παρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και την άμεση απελευθέρωση της Gulaferit Unsal

Αντιπροσωπεία της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το θέμα της παράδοσης στη Γερμανία της Τουρκάλας συνδικαλίστριας Gulaferit Unsal, η υπόθεση της οποίας πρόκειται να συζητηθεί σε δεύτερο βαθμό στον Αρειο Πάγο, αύριο 16 Σεπτέμβρη.

Η αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα της σοβαρής πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης για τη δρομολογημένη παράδοσή της στη Γερμανία, με δεδομένο μάλιστα ότι η συγκεκριμένη κατηγορείται αποκλειστικά για τις πολιτικές ιδέες και τη δράση της, χωρίς να της αποδίδεται καμία αξιόποινη πράξη του κοινού Ποινικού Δικαίου. Εξάλλου η αντιπροσωπεία ανέδειξε τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ενέργεια σε βάρος συνολικά των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, παίρνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ και των κρατών - μελών της για ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής σκέψης και δράσης, συνολικά των αγώνων που αμφισβητούν το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης. Απαίτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις ενδεδειγμένες πολιτικές ενέργειες για:

  • Τη ματαίωση της παράδοσής της στη Γερμανία, που θα σημάνει και την παραπέρα έκδοσή της στην Τουρκία.
  • Τη χορήγηση του πολιτικού ασύλου που έχει ζητήσει στη χώρα μας και την άμεση απελευθέρωσή της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ τονίζει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση: «Θα συνεχίσουμε την αλληλεγγύη μας στην Τουρκάλα συνδικαλίστρια, απαιτώντας να ματαιωθεί η παράδοσή της. Θα εντείνουμε τον αγώνα μας για την κατάργηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, του ευρωτρομονόμου και των εγχώριων τρομονόμων και συνολικά του αντιδημοκρατικού νομικού οπλοστάσιου της ΕΕ και των αστικών κρατών».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Τονίζει σχετικά: «Η Τουρκάλα αγωνίστρια, η οποία έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, κατηγορείται ότι τα έτη 2002-2003 (δηλαδή πριν 8 και παραπάνω χρόνια) ανέπτυξε στη Γερμανία πολιτική δράση υπέρ πολιτικού κόμματος που περιλαμβάνεται στην "αντιτρομοκρατική" λίστα της ΕΕ και συμμετείχε σε καμπάνιες αλληλεγγύης.

Η τυχόν παράδοσή της στη Γερμανία θα δρομολογήσει την περαιτέρω έκδοσή της στην Τουρκία, όπου διώκεται για τη συνδικαλιστική και πολιτική της δράση, ως πρόεδρος του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων της Αγκυρας και ιδιαίτερα για τον αγώνα της ενάντια στα "λευκά κελιά" της Τουρκίας, στα οποία υπήρξε κρατούμενη και απεργός πείνας μαζί με τον σύζυγό της.

Σοβαρές ευθύνες βαραίνουν τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και τη ΝΔ, που συνυπέγραψαν ή ψήφισαν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και όλη την ευρωενωσιακή και εγχώρια "αντιτρομοκρατική" νομοθεσία, που στρέφεται κατά του εργατικού και λαϊκού κινήματος και προσβάλλει βάναυσα τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών.

Είναι εντελώς υποκριτικό να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τη δήθεν "ανεξαρτησία" της Δικαιοσύνης και την "αρχή της μη παρέμβασης" σε αυτήν, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι τη χρησιμοποιεί κατά κόρον για το χτύπημα των εργατικών και λαϊκών αγώνων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνέλαβε την Τουρκάλα αγωνίστρια, φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τυχόν παράδοσή της στη Γερμανία και είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό. Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" απαιτεί:

  • Να μην παραδοθεί η Gulaferit Unsal στη Γερμανία και να αφεθεί αμέσως ελεύθερη.
  • Να γίνει δεκτό το αίτημά της για χορήγηση πολιτικού ασύλου στη χώρα μας.
  • Να καταργηθούν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο ευρωτρομονόμος και οι εγχώριοι τρομονόμοι.

Καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ριζοσπάστες νομικούς, τους Δικηγορικούς Συλλόγους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Τουρκάλα αγωνίστρια και την αντίθεσή τους στην εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και την παράδοσή της στις γερμανικές αρχές».

ΔΑΣ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγελία για τις παρατάξεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

«Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ), "Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση" (Ν.Δ.) και Ενωτική Πρωτοβουλία (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), λειτουργώντας ως μια παράταξη, συνεχίζουν πραξικοπηματικά και με προκλητικό τρόπο να ''λειτουργούν'' στο Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας σαν να είναι τσιφλίκι τους».

Αυτά σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Λάρισας και συνεχίζει:

«Αγνοώντας κάθε άρθρο του καταστατικού, αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, αλλά και μια παράταξη (τη ΔΑΣ), που οι εργαζόμενοι στις τελευταίες εκλογές την ανέδειξαν πρώτη δύναμη με 552 ψήφους και ποσοστό 45%, το μισό περίπου της δύναμης των μελών που ψήφισαν στο Σύλλογό μας.

Ετσι, δικαιωματικά κατέχει τη θέση του προέδρου και όχι ότι κάποιοι μας την χάρισαν. Εδώ και δυο μήνες οι συγκεκριμένες παρατάξεις (λειτουργώντας ως μία) δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις του ΔΣ που καλεί ο πρόεδρος για σοβαρότατα θέματα, όπως το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο που φέρνει η κυβέρνηση, τα απανωτά χαράτσια, τις περικοπές των μισθών και των επιδομάτων και γενικότερα την άγρια επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και πλουτοκρατία, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Αντ' αυτού συνεδριάζουν, λένε, χωρίς τον πρόεδρο και τα άλλα (3) τρία μέλη του ΔΣ (αλήθεια, πού;), γιατί, λένε, είναι πλειοψηφία και αυτοί αποφασίζουν (πιθανόν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ) για το πώς θα χαλιναγωγήσουν κάθε αντίσταση - αντίδραση των εργαζομένων, πώς θα αποτρέψουν τη συσπείρωση στο ταξικό κίνημα και το ΠΑΜΕ και θα σύρουν τους εργαζόμενους στο άρμα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, του συνδικαλισμού που ευθύνεται που φθάσαμε ως εδώ, του συνδικαλισμού που συντάσσεται μ' αυτό που μας καλεί ο πρωθυπουργός, να συμμετέχουμε όλοι για να σώσουμε την "πατρίδα'', τα κέρδη των βιομηχάνων και των μονοπωλίων δηλαδή.

Οι ενέργειες και οι ''αποφάσεις τους'' (των υπερασπιστών των θεσμών όπου τους συμφέρει) είναι άκυρες, πραξικοπηματικές, έξω από κάθε καταστατικό και προκλητικές για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Ο Σύλλογος δεν είναι τσιφλίκι τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους, σε μια περίοδο που η επίθεση εντείνεται, να τους παραμερίσουν, να πάρουν ''διαζύγιο'' από αυτές τις παρατάξεις και να συνταχθούν με το ταξικό κίνημα και το ΠΑΜΕ.

Απαιτούμε άμεσα έκτακτη Γενική Συνέλευση, το ανώτερο όργανο του Συλλόγου, για να αποφασίσει. Σε πρωινή ώρα στο αμαξοστάσιο, με στάση εργασίας και παίρνοντας όλα τα μέτρα για να συμμετάσχει η πλειοψηφία των συναδέλφων, όπως έγιναν και οι προηγούμενες ΓΣ και είχαν επιτυχία».


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» τεύχος 151

(Ιούλης - Αύγουστος - Σεπτέμβρης 2011)

Αφιερωμένο στα 70 Χρόνια ΕΑΜ

Ανάμεσα στα άλλα, στο τεύχος περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

* Οι Θέσεις μας:

- Καταγγελία ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη φυλάκιση Δανών αγωνιστών.

* Διεθνή:

- Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών - FIR - 60 χρόνια δράσης.

- Η εισήγηση του Χρ. Τσιντζιλώνη στο έκτακτο συνέδριο της FIR.

* Αρθρα - Μελέτες:

- Η τελευταία μάχη... Η αλήθεια για τον Εμφύλιο και τα παιδιά της πολιτικής προσφυγιάς.

- Το σπίτι της ΕΠΟΝ.

* Επέτειοι: 70 χρόνια ΕΑΜ:

- Διακήρυξη της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

- Το ΕΑΜ και ο λαός

- «ΕΑΜ», του Γιάννη Ρίτσου

- Το ΕΑΜ εξαπλώνεται στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

- «Τρία γράμματα μόνο φωτίζουν...»

- «Ο ύμνος του ΕΑΜ», του Βασίλη Ρώτα

- Η Φωνή του ΕΑΜ στο γερμανοκρατούμενο ραδιοσταθμό

- Η πρώτη επέτειος του ΕΑΜ (27 Σεπτ. 1942)

- Οι διανοούμενοι στην Εθνική Αντίσταση

* Αφιέρωμα στον Νίκο Ζαχαριάδη:

38 χρόνια από το θάνατό του.

- «Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου».

- Το γράμμα - υποθήκη του αρχηγού του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδη, προς τα παιδιά μας.

- «Λαϊκός Επαναστατικός Στρατός», άρθρο του Ν. Ζαχαριάδη.

* Σελίδες από τον ΔΣΕ:

- Τραγωδία στο Αρχηγείο Τζουμέρκων

- Η μάχη στη γέφυρα του Κοράκου

- Πέτρος Πέτρου - Γιάννης Μπόκος, ήρωες της Πελοποννήσου

- Μαχητές του ΔΣΕ

* Αναμνήσεις - Χρονικά:

- Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας.

- Ματωμένη Βίβλος - Το «κατηγορώ» των μελλοθανάτων

- Η UNRA και τα κλομπς

- Η μάχη στη Βόργιανη

- Ηρωικοί αγωνιστές του Κηπουριού Γρεβενών

* Αλλες στήλες:Λογοτεχνία, Βιβλιοπαρουσίαση, Αγωνιστές που έφυγαν, Προσφορές, Ρεπορτάζ κ.λπ.

Το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» διατίθεται:

  • Στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: Μαυρομματαίων 12, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-8222.952, φαξ: 210-8834.093.
  • Στα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
  • Επίσης, στις μέρες του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», θα διατίθεται στο χώρο του «περιπτέρου» της Εθνικής Αντίστασης.
Προσβολή αξιοπρέπειας κρατουμένων

Προσβολή της αξιοπρέπειας κρατουμένων με τη μέθοδο των σωματικών ελέγχων (να κατεβάσουν το εσώρουχό τους), κατά τη μεταγωγή τους στις φυλακές του Δομοκού από αρχιφύλακα και υφισταμένους καταγγέλλουν οι Παν. Αργυρού και Γεράσιμος Τσάκαλος μέλη (όπως έχουν δηλώσει με κείμενό τους) της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με επιστολή τους στο διαδίκτυο. Να υπενθυμίσουμε ότι ο 23χρονος Π. Αργυρού έχει καταδικαστεί πρόσφατα σε πολυετή κάθειρξη, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η δίκη του 25χρονου Γ. Τσάκαλου.

Να σημειωθεί, ότι πρόσφατα το αρμόδιο υπουργείο είχε προβεί σε τροποποιήσεις του σωφρονιστικού κώδικα σε σχέση με τους ελέγχους στις φυλακές, για να προστατέψει την αξιοπρέπεια του κρατούμενου. Στις φυλακές υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που υποτίθεται ότι ανιχνεύουν εκτός από μέταλλα και ουσίες. Οπως καταγγέλλουν κρατούμενοι της Α' Πτέρυγας Κορυδαλλού και της Β' των γυναικείων φυλακών, με επιστολή τους στο διαδίκτυο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συγκρατούμενούς τους, «οι σωματικοί έλεγχοι δεν κάνουν διακρίσεις σε φύλο, είναι ένα ψυχολογικό βασανιστήριο για τους κρατούμενους, που σκοπό έχει να τσαλακώσει την αξιοπρέπειά τους».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν με αποφάσεις του έκτακτου στρατοδικείου την περίοδο 1946 - 1949 πραγματοποιεί, την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη στις 12 μ. στο Σταυράκι Ιωαννίνων, το παράρτημα Ιωαννίνων ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

-- Η ΝΕ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ν. Πέλλας διοργανώνει, την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2011 ώρα 10 το πρωί στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμή των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ και των ηρωικών νεκρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων.

Επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του ΣΚΑΪ εξαπέλυσαν το βράδυ της Τρίτης άγνωστοι.

Ομάδα ατόμων πέταξε βόμβες «μολότοφ» και πέτρες εναντίον του κτιρίου του σταθμού.

Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο κτίριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ