ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σήμερα νέες διαδηλώσεις φοιτητών - σπουδαστών

Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη στις 11.30 π.μ. και σε άλλες πόλεις

Σήμερα, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, με νέες διαδηλώσεις, θα στείλουν για μια ακόμα φορά, μήνυμα στην κυβέρνηση: Ο νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί. Οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις στις σχολές συνεχίζονται.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλεί στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια (υπάρχουν αποφάσεις των Συλλόγων Νοσηλευτικής, ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας). Επίσης, καλεί σε συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Χημείου, στην Κομοτηνή (12 μ. κεντρική πλατεία), στην Ξάνθη, στο Ηράκλειο Κρήτης, μαζί με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών (πλατεία Λιονταριών, στις 7 μ.μ).

Στην πρόταση πάλης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προς τους φοιτητές και σπουδαστές, μεταξύ άλλων τονίζεται:

«Αυτή τη στιγμή είναι υπό κατάληψη η πλειοψηφία των σχολών σε όλη την Ελλάδα. Υπό κατάληψη βρίσκονται και οι υπηρεσίες έρευνας και διοίκησης των περισσότερων ιδρυμάτων.

Καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές να συμμετάσχουν στις διαδικασίες να μπουν στον αγώνα, να συμμετάσχουν στη διαπάλη από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, να οργανωθούν ενάντια στο κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις και τα κόμματά του.

Τώρα οι φοιτητές και σπουδαστές πρέπει να ξεσηκωθούν, να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να μπουν μπροστά για να φτιαχτεί το μεγάλο οργανωμένο ποτάμι που θα τους ανατρέψει με πολιτικοποιημένο αγώνα. Μαζί μας θα είναι το κομμάτι των πανεπιστημιακών δασκάλων που δεν είναι μπλεγμένο με επιχειρηματικά συμφέροντα. Τώρα να πάρουμε θέση μάχης πλάι στους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους αγρότες και την ΠΑΣΥ, τους μικρομαγαζάτορες και την ΠΑΣΕΒΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και την ΟΓΕ. Να χτίζεται μέρα με τη μέρα η μεγάλη συμμαχία.

Ο αγώνας έχει κλιμάκωση, θέλει αντοχή, υπομονή και κοπιαστική δουλειά. Οσοι υπόσχονται λύσεις "μια και έξω" είναι ψεύτες και επικίνδυνοι. Ο αγώνας για τη μη εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να είναι φούσκωμα και μετά ξεφούσκωμα.

Θέλει εναλλαγή μορφών, συγκέντρωση δυνάμεων, αλλαγή συσχετισμών, συντονισμό, συμπόρευση με το εργατικό λαϊκό κίνημα. Μόνο έτσι το κίνημα θα αποκτά ικανότητα μπλοκαρίσματος των αντιλαϊκών νόμων και του νόμου - πλαίσιου.

Καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους από την αστυνομία και την καταστολή, να μην αφήσουν χώρο για προβοκάτσιες που θα αξιοποιηθούν, να μην αφήσουν χώρο για να συκοφαντηθεί η πάλη.

Ο αγώνας θα δυναμώνει, θα μαζικοποιείται όσο δυναμώνει στις συνειδήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών το σύνθημα: "ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ"».

ΜΑΘΗΤΕΣ
Τοπικές κινητοποιήσεις σήμερα και συλλαλητήρια την Τρίτη

Αγωνιστικές διεργασίες στα σχολεία σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις απαντούν οι μαθητές απέναντι στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση εντός και εκτός σχολείων. Η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, με ανακοίνωσή της καλεί τους μαθητές να προχωρήσουν σήμερα Πέμπτη, σε κινητοποιήσεις σε γειτονιές και την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί στις 10.30 στην Ομόνοια. Στα σχολεία γίνονται γενικές συνελεύσεις των μαθητών, που καλούν στο συλλαλητήριο και σε πολύμορφες κινητοποιήσεις (κλεισίματα δρόμων κ.ά.).

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μαθητές του Πειραιά, που πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις στα σχολεία τους και σήμερα Πέμπτη, το Συντονιστικό τους καλεί σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο 2ο Γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αμέσως μετά την κινητοποίηση θα συνεδριάσει το Συντονιστικό.

Κινητοποιήσεις στις γειτονιές των σχολείων έχουν προγραμματίσει και οι μαθητές της Λάρισας για σήμερα.

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις και στα σχολεία της Πάτρας, με στόχο να καταλήξουν σε δράσεις στις γειτονιές και έξω από τα σχολεία τους. Η Γραμματεία του Συντονιστικού Πάτρας προγραμματίζει εξορμήσεις στα σχολεία για την Παρασκευή και τη Δευτέρα μπροστά στο συλλαλητήριο της Τρίτης, ενώ καλεί και σε συνέλευση την Κυριακή στις 18.30 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (πλ. Ολγας).

Στη Θεσσαλονίκη επίσης, το Συντονιστικό έχει καλέσει σε συλλαλητήριο την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Οργάνωση και μαζική συμμετοχή στην απεργία

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία των δασκάλων και των νηπιαγωγών, την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη, καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Επίσης, καλεί σε οργάνωση της απεργίας και συγκέντρωση, στο υπουργείο Παιδείας, στις 12 το μεσημέρι.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, περιγράφει τα βάρβαρα μέτρα, απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και τονίζει:

«Συνάδελφε! Τώρα έχεις πείρα, τώρα ξέρεις πως το κόστος του αγώνα είναι πολύ μικρότερο από τις θυσίες που καταβάλλεις καθημερινά! Μην περιμένεις άλλο. Ο αγώνας δεν είναι εύκολος, αλλά είναι μονόδρομος, έχει αποτέλεσμα, σε φοβούνται. Ατομική λύση δεν υπάρχει. Πάρε μέρος στην απεργία, συμπορεύσου με το ΠΑΜΕ».

Επίσης, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταγγέλλει πως το ΔΣ της ΟΛΜΕ απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ για κοινή απεργία με τους δασκάλους στις 22 Σεπτέμβρη: ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ - Συνεργασία - Παρεμβάσεις, με διάφορες δικαιολογίες, αποφάσισαν, απλώς, τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας και συγκέντρωση στα Προπύλαια.

«Διασπούν την ενότητα των εργαζομένων, αρνούνται τη συμπόρευση ακόμα και με τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν το θράσος να μιλούν για συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες», σχολιάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ για τη στάση των παραπάνω δυνάμεων στην ΟΛΜΕ και προσθέτει ότι ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. που, με γκαιμπελίστικη τακτική, προωθούν το «διαίρει και βασίλευε», την έχθρα ανάμεσα στους εργαζόμενους των διαφόρων κλάδων. «Να γιατί χρόνια τώρα το ΠΑΜΕ μιλάει για συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, έβγαλε ανακοίνωση καταγγελίας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, που ανέσυρε έγγραφο του 1985, το οποίο απαγορεύει τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση στα σχολεία.

  • Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς, ο Σύλλογος Γυναικών Λιβαδειάς συνδιοργανώνουν συζήτηση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και την οργάνωση της πάλης, αύριο, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Μαρία Τσιροπούλα» του ΕΣΥΝ.
ΛΑΡΙΣΑ
Να μην τρομοκρατηθούν οι μαθητές

Καταγγελία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας της ΚΝΕ

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ προχώρησαν σε αναίτια εξακρίβωση στοιχείων δυο μελών της ΚΝΕ που βρίσκονταν έξω από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, συμμετέχοντας σε εξόρμηση για την ενημέρωση των μαθητών.

Σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ σημειώνει: «Ξέρουν πολύ καλά ότι τα μέλη της ΚΝΕ δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν από τέτοιες ενέργειες. Επίσης, όλοι ξέρουν πως τα μέλη της ΚΝΕ δεν έκρυψαν ποτέ το πρόσωπό τους, βγαίνουν πάντα μπροστά στην οργάνωση της πάλης, με καθαρό λόγο, χωρίς κουκούλες, ανυπόγραφα sms και καλέσματα.

Στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους ίδιους τους μαθητές που βρίσκονται σε περίοδο κινητοποιήσεων.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με ακόμη πιο έντονα τα προβλήματα. Το πέρασμα των σχολείων στους Δήμους με τον "Καλλικράτη", έφερε και άλλα στην επιφάνεια, (προβλήματα με θέρμανση, λεωφορεία). Ταυτόχρονα και με τον όλο και μεγαλύτερο κατακερματισμό των γνώσεων, το σπρώξιμο στην ημιμάθεια.

Στις συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, το κεφάλαιο, τα κόμματά του, κάνουν ό,τι μπορούν ώστε τα βάρη της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν, να τα φορτωθεί ο λαός. Ολα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που περάσανε το προηγούμενο διάστημα κάνουν τη ζωή μας δυσβάστακτη. Ερχονται κι άλλα»...

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ τονίζει: «Καλούμε όλους τους μαθητές, τους γονείς, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μαζί με τις ταξικές ριζοσπαστικές δυνάμεις να οργανώσουμε την πάλη παντού!

  • Για ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους - χωρίς καμία επιχειρηματική δράση!
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη της λαϊκής οικογένειας για λειτουργίες της Εκπαίδευσης.
  • Αμεση χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών (για πετρέλαιο, θέρμανση, κτλ.).
  • Εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, στο πρόβλημα των βιβλίων.
  • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με μόνιμη σταθερή δουλειά για να καλυφθούν οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.

Πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλοι οι νέοι να μορφώνονται ολόπλευρα και να μπορούν να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει».

Και ειδικά καλεί τους μαθητές: «Να οργανώσουν την πάλη τους. Να δυναμώσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες από σήμερα κιόλας μέσα στα σχολειά. Να αναδείξουν αγωνιστές στα νέα 5μελή και 15μελή, που θα συσπειρώνονται στο Συντονιστικό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ