ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Παλιά και οξυμένα προβλήματα σε νέο κτίριο

Προειδοποιητικές κινητοποιήσεις από το σωματείο των εργαζομένων, οι οποίες θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα

Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία του Σωματείου την περασμένη Δευτέρα
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία του Σωματείου την περασμένη Δευτέρα
Σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λευκάδας την περασμένη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες και επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού όλων των κλάδων, που καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία του νοσοκομείου.

«Οι σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Λευκάδας, τόσο σε ιατρικό προσωπικό (αναισθησιολόγοι, νεφρολόγοι, χειρουργοί και άλλες ειδικότητες) όσο και σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, δυσχεραίνουν και καθιστούν επισφαλή την λειτουργία του. Οι εργαζόμενοι έχουν εξουθενωθεί ψυχικά και σωματικά και η εργατική νομοθεσία έχει γίνει κουρελόχαρτο!

Στις ελλείψεις αυτές έρχεται να προστεθεί το στέγνωμα του προϋπολογισμού στα μέσα της χρονιάς, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο χωρίς άμεση και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης να κινδυνεύει άμεσα με διακοπή λειτουργιών του, κάτι που θα έχει επιπτώσεις σε ασθενείς και εργαζόμενους. Ηδη παρατηρούνται ελλείψεις σε υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό και αδυναμία καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους!», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων.

«Μετακόμισαν» και οι μεγάλες ελλείψεις

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε το νέο κτίριο στο οποίο μεταφέρθηκε το νοσοκομείο. Η μεταφορά του από ένα κτίριο 7.000 τετραγωνικών σε ένα άλλο, 17.000 τετραγωνικών, δεν συνοδεύτηκε από αύξηση του προϋπολογισμού, ούτε του προσωπικού, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της εντατικοποίησης της δουλειάς.

Μαζί με όλο το παλιό νοσοκομείο, «μετακόμισαν» στο καινούργιο κτίριο και οι ελλείψεις σε προσωπικό. Ενδεικτικά, στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού δεν υπάρχει αναισθησιολογική κάλυψη όλο το 24ωρο για την αντιμετώπιση των επειγόντων παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στη Χειρουργική Κλινική, όπως και τεράστιες είναι οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και στις μαίες.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, τέλος Σεπτέμβρη αναμένεται να απολυθούν δύο επικουρικοί γιατροί που λήγουν οι συμβάσεις τους και το Φλεβάρη - Μάρτη άλλοι 13 εργαζόμενοι που δουλεύουν μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και άλλοι 6 επικουρικοί διαφόρων ειδικοτήτων, που δεν προβλέπεται να προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019, επιδεινώνοντας την ήδη άθλια κατάσταση.

Από την άλλη, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, οι εργολάβοι συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενοι εκατοντάδες εργολαβικούς εργαζόμενους (στο Νοσοκομείο Λευκάδας η εστίαση δόθηκε ξανά στους εργολάβους). Αλλά κι εκεί που προχώρησαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως στην καθαριότητα του νοσοκομείου, οι 10 καθαρίστριες εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα, σε καθεστώς απίστευτης εντατικοποίησης, και στο τέλος του χρόνου θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας!

Η δε προκήρυξη για 4 επιπλέον καθαρίστριες, που και πάλι δεν φτάνουν να καθαρίσουν τα 17.000 τετραγωνικά του νέου νοσοκομείου, για 4 τραπεζοκόμες και για 4 εργαζόμενους στα πλυντήρια έχει «κολλήσει» εδώ και πέντε μήνες.

Νοσοκομεία - «επιχειρηματικές μονάδες»

«Γνωρίζουμε ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί, διότι είναι αποτέλεσμα της σχεδιαζόμενης λειτουργίας των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων", που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία και την υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις», υπογραμμίζει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του και εξηγεί πως η επόμενη κυβέρνηση παίρνει κάθε φορά τη σκυτάλη από την προηγούμενη για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση σε εργαζόμενους και ασθενείς:

«Γνωρίζουμε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αναφορά για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Αντίθετα, "περίσσεψαν" οι διακηρύξεις περί επέκτασης των "συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα", σύναξης συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και "αγοράς" υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και της διατήρησης και επέκτασης της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Η δέσμευση και της σημερινής κυβέρνησης για απαρέγκλιτη υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας 2019-2022, και για παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, από το 5,2% του ΑΕΠ το 2018 σε 4,7% το 2022, θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και σε αντίστοιχη επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών».

Νέες κινητοποιήσεις από Σεπτέμβρη

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, στόχος αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής «είναι η εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας».

Οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν το Σεπτέμβρη να κλιμακώσουν τη δράση τους, συντονίζοντας τα αγωνιστικά τους βήματα με σωματεία της περιοχής και προβάλλοντας το παρακάτω πλαίσιο διεκδικήσεων:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Οχι άλλα μπαλώματα στα νοσοκομεία.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου).
  • Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων και πρόσληψη των εργολαβικών συναδέλφων με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση του νοσοκομείου! Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας.
  • Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις για τις δημόσιες δομές Υγείας σε Κεφαλονιά και Ξάνθη

Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία στην Ξάνθη
Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία στην Ξάνθη
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές Υγείας στην Κεφαλονιά (ΓΝ Κεφαλονιάς και Μαντζαβινάτειο Ληξουρίου), λόγω των μεγάλων ελλείψεων, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, κατά την οποία αυξάνονται οι ανάγκες περίθαλψης για κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την παραίτηση ενός εκ των δύο παθολόγων, το ΓΝ Κεφαλονιάς έμεινε πλέον μόνο με έναν παθολόγο για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες! Παράλληλα συνεχίζονται οι μετακινήσεις προσωπικού από δομή σε δομή, χωρίς να δίνεται μόνιμη λύση πουθενά.

Η ΜΕΘ και η Ψυχιατρική Κλινική συνεχίζουν να μη λειτουργούν, «γιατί το κόστος τους δεν δικαιολογείται από τον αριθμό των περιστατικών», όπως κυνικά έχει ομολογήσει στο παρελθόν η διοίκηση του νοσοκομείου, σύμφωνα με καταγγελίες εργατικών σωματείων.

Η αερομετακομιδή αποτελεί πλέον καθεστώς για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και συνέπειες για τη ζωή και την ασφάλειά τους. Γενικότερα, όλα τα προβλήματα που αφορούν τις υποδομές, την ταλαιπωρία και τη συμμετοχή των ασθενών στη νοσηλευτική και φαρμακευτική δαπάνη οξύνονται.

Αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό χτυπούν «κόκκινο». Το ήδη υπάρχον ιατρικό προσωπικό, που κατέχει οργανικές θέσεις, αποτελεί το 60% του προβλεπόμενου. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους τέσσερις ακόμα γιατροί αποχωρούν, ενώ κανένας νέος δεν πρόκειται να προσληφθεί σε οργανική θέση.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης καλύπτουν κενά ιατρών σε άλλες ΠΕ της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Για τα παραπάνω θέματα, όπως και για πολλά ακόμη νοσοκομεία, το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την «πολιτική που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία προτίθεται να συνεχίσει και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Ενώ λοιπόν οι ανάγκες του λαού για δημόσιες και πραγματικά δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Πρόληψης διευρύνονται, οι δημόσιες υπηρεσίες συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται. Οι κάτοικοι στερούνται γιατρούς και υπηρεσίες Υγείας, ενώ εντατικοποιείται η δουλειά των εργαζομένων».

Με τις παρεμβάσεις του το ΚΚΕ φέρνει και στη Βουλή τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για προσλήψεις και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους και τους ασθενείς να δυναμώσουν τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, στο ύψος των πραγματικών σημερινών αναγκών, και για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Χωρίς παιδονευρολόγο το ΠΑΓΝΗ

Πριν από λίγο καιρό παραιτήθηκε η μοναδική παιδονευρολόγος της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, χωρίς να αντικατασταθεί, αναδεικνύοντας την τεράστια γύμνια που επικρατεί στην ανάπτυξη και στελέχωση ιατρικών εξειδικεύσεων με κομβική και αναντικατάστατη σημασία, όπως αυτή της αντιμετώπισης νευρολογικών προβλημάτων υγείας των παιδιών.

Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου στο κενό παιδονευρολόγου ήταν ότι η ΔΥΠΕ και η ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου καλούνται να βρουν λύση με άλλους γιατρούς, από το «Βενιζέλειο», αλλά και από το Κέντρο Υγείας Βιάννου, οι οποίοι θα καλύπτουν και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ετσι, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, της ΔΥΠΕ και της διοίκησης του νοσοκομείου, απογυμνώνεται μια υγειονομική μονάδα με μοναδική προσφορά και πρωτοποριακές διαγνωστικές μεθόδους και θεραπευτικές παρεμβάσεις σε παιδιά με νευρολογικά ελλείμματα, όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του «στους γονείς που δίκαια ανησυχούν και αγανακτούν μπροστά σε ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού ή μπροστά σε μια ενδεχόμενη αναβολή ή ματαίωση της θεραπείας του παιδιού τους».

Η έλλειψη σε παιδονευρολόγους έρχεται να προστεθεί στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στις δημόσιες υγειονομικές δομές, εξαιτίας της ανεπαρκέστατης κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας. Κάποιες από αυτές «μπαλώνονται» είτε με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού είτε με μετακινήσεις εργαζομένων από τη μία δομή στην άλλη.

«Τα ημίμετρα με ημερομηνία λήξης δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα», καταλήγει το σωματείο και απαιτεί «προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία ανάλογες με τις σύγχρονες ανάγκες, ώστε να παρέχονται καθολικά δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ