ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΛΟΓΗΣ/ΨΥΞΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Κάλεσμα για οργάνωση σε διαλογητήρια και κονσερβοποιεία

Οι άθλιες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων συμπληρώνουν τις εξευτελιστικές τιμές που πουλούν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί

Εργαζόμενες σε διαλογητήριο της Ημαθίας
Εργαζόμενες σε διαλογητήριο της Ημαθίας
Οργανωμένα να αντισταθούν στην επίθεση κυβέρνησης και βιομηχάνων, να έρθουν σε επαφή, να συσπειρωθούν στο ταξικό σωματείο του κλάδου, να στήσουν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε εργοστάσιο, καλούν τους εργαζόμενους στα διαλογητήρια και τα κονσερβοποιεία, που δουλεύουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, με χαμηλούς μισθούς, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Φρούτων και Λαχανικών Νάουσας και Περιφέρειας.

Με κοινή τους ανακοίνωση, σημειώνουν ότι εργάτες και αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. Οι αγρότες πληρώνουν το εμπάργκο και την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, «χαρίζουν» σε εξευτελιστικές τιμές τα ροδάκινα, ξεκληρίζονται από τη γη τους.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες εργασίας στις επιχειρήσεις συσκευασίας - μεταποίησης φρούτων σε Ημαθία και Πέλλα είναι απαράδεκτες. Στα διαλογητήρια οι εργαζόμενοι δουλεύουν ήλιο με ήλιο, στα κονσερβοποιεία με υψηλές θερμοκρασίες, σε καύσωνα διαρκείας. Διαπιστώνονται λιποθυμίες από τη ζέστη, εργατικά ατυχήματα που δεν δηλώνονται. Εντατικοποιήθηκε η εργασία, δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, πολλές φορές ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, καθυστερήσεις πληρωμών σε μισθούς, δώρα και επιδόματα.

Εργατικό Κέντρο Νάουσας και Σωματείο Διαλογής Ψύξης σημειώνουν: «Στην περιοχή της Νάουσας, ευρύτερα της Ημαθίας, αλλά και της Πέλλας, οι αγρότες και οι εργάτες παράγουν - συσκευάζουν - μεταποιούν άριστης ποιότητας ροδάκινα, ικανά να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Κι όμως, το ροδάκινο πουλιέται πανάκριβα στους καταναλωτές, ενώ αγρότες και εργάτες αμείβονται ελάχιστα. Κερδισμένοι βγαίνουν οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι μεταποιητές.

Οι νόμοι που ψήφισαν η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, ανάβουν το πράσινο φως στους εργοδότες, τους κάνουν ακόμα πιο αδίστακτους απέναντι στους εργαζόμενους, κυρίως σε γυναίκες και νέους, που εργάζονται εποχιακά τους 2-3 μήνες του καλοκαιριού και μετά πάλι στην ανεργία. Εκμεταλλεύονται την αυξημένη ανεργία, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και επιβάλλουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Αυτή είναι η "ανάπτυξη" για την οποία μιλάνε».

Καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ανάμεσα σε άλλα: Ολα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Κλιματιστικά - ανεμιστήρες στους χώρους εργασίας, να αυξηθούν τα διαλείμματα. Να μην «κουκουλώνονται» τα εργατικά ατυχήματα. Να δηλώνονται, να αποδίδονται ευθύνες. Να διασφαλίζονται τα εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Σε πόλεις και χωριά με συγκεντρωμένες επιχειρήσεις, οι μονάδες Υγείας να στελεχωθούν με ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό για άμεση παρέμβαση, πρώτες βοήθειες, ασφαλή διακομιδή σε περίπτωση ατυχήματος.

Επίσης, την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας. Η Επιθεώρηση Εργασίας, το υπουργείο Εργασίας να πάρουν άμεσα μέτρα να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Ανθρώπινα ωράρια (8ωρο, πενθήμερο, 40ωρο) με αξιοπρεπείς μισθούς, εξόφληση δεδουλευμένων, υπερωριών, δώρων και επιδομάτων. Ενταξη στο ταμείο ανεργίας με 80 ημερομίσθια, χωρίς να αφαιρούνται οι τελευταίοι 2 μήνες, αύξηση του επιδόματος στα 600 ευρώ για όσο είμαστε άνεργοι, αναγνώριση όλου του διαστήματος ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

Τέλος, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι, ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να προσλαμβάνει εργαζόμενους με Ασφάλιση ΟΓΑ, ενώ πρόκειται για εξαρτημένη εργασία. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, αντίστοιχα στα 55 και 50 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ουσιαστική προστασία των ανέργων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα μετά τις εξελίξεις στην «Ευρώπη»

Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το πρακτορείο
Από παλιότερη κινητοποίηση έξω από το πρακτορείο
Σε ετοιμότητα να παλέψουν για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους παραμένουν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου. Από την περασμένη βδομάδα υπάρχει έντονη φημολογία ότι το πρακτορείο «Ευρώπη», συμφερόντων του ομίλου «Πήγασος», οδηγείται σε πτώχευση. Η εξέλιξη αυτή απειλεί να αφήσει «στον αέρα» περίπου 200 εργαζόμενους. Στο μεταξύ, η μεγάλη πλειοψηφία των εντύπων έχει αποχωρήσει από το πρακτορείο και ο κύριος όγκος των εργασιών γίνεται πλέον από το άλλο πρακτορείο («Αργος»).

Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών έχει καλέσει τους εργαζόμενους στα πρακτορεία να παλέψουν σαν μια γροθιά για να υπερασπιστούν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους. Μετά από Γενική Συνέλευση που έγινε εκτάκτως την περασμένη Παρασκευή, το Σωματείο έχει ζητήσει τριμερή συνάντηση με την εταιρεία από το υπουργείο Εργασίας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη βδομάδα και το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό «παρών» έξω από το υπουργείο, όποια μέρα οριστεί.

«Η μεταβίβαση της επιχείρησης, που έγινε με την ξαφνική και μαζική ανάθεση της διανομής όλων των εντύπων από την "Ευρώπη" στο "Αργος", συνεπάγεται την υποχρέωση του νέου εργοδότη να διατηρήσει στο ακέραιο (χωρίς καμία απόλυση) όλες τις θέσεις εργασίας με όλα τα δικαιώματα!», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το Σωματείο.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Απεργιακή απάντηση στις νέες απολύσεις

Απεργία, το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, έχει κηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απαιτώντας την επαναπρόσληψη οκτώ απολυμένων εργολαβικών εργατών από τη διεύθυνση του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι είχαν απολυθεί στις αρχές του μήνα λόγω αντικατάστασης του εργολάβου, μέσω του οποίου απασχολούνταν στη ΛΑΡΚΟ και ο οποίος επιπλέον τους χρωστούσε δεδουλευμένα και ένσημα. Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας απαίτησε την επαναπρόσληψή τους και την καταβολή των δεδουλευμένων και για αυτόν το λόγο είχε κηρύξει στάση εργασίας. Κάτω από την πίεση των παρεμβάσεων του Συνδικάτου και χωρίς να γίνει η στάση εργασίας, δόθηκε ένα ποσό από τα δεδουλευμένα και η διεύθυνση του εργοστασίου δέχτηκε να επιστρέψουν στη δουλειά, όπως και έγινε, την Τρίτη 8 Αυγούστου.

Ομως, μια μέρα μετά, οι οκτώ εργάτες απολύθηκαν ξανά, καθώς, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «οι φύλακες είχαν εντολή από τη διεύθυνση να μην αφήσουν τους εργαζόμενους να πάνε στην εργασία τους (...) Οι εργαζόμενοι με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ είναι εκτός της εργασίας τους και χωρίς καταγγελία σύμβασης στο χέρι, την ίδια ώρα η εργολάβος έχει αντικείμενο εργασίας στη ΛΑΡΚΟ!».

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι οι εξελίξεις αυτές είναι απόρροια των κοινών μεθοδεύσεων κυβέρνησης, διοίκησης ΛΑΡΚΟ και διεύθυνσης του εργοστασίου, που μαζί με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό θέλουν να πλήξουν το ίδιο το Συνδικάτο. Καταγγέλλει επίσης ότι το επιχειρησιακό σωματείο στο εργοστάσιο και η Ομοσπονδία «σφυρίζουν αδιάφοροι».

Ενας ακόμα νεκρός εργάτης...

Το δέκατο θύμα σε χώρο δουλειάς μέσα σε ενάμιση μήνα, σύμφωνα με την καταγραφή του «Ριζοσπάστη»

Ενας 43χρονος εργάτης, αλβανικής καταγωγής, έχασε τη ζωή του το απόγευμα του Σαββάτου όταν καταπλακώθηκε από σάκους με ζωοτροφές σε κτηνοτροφική μονάδα των Σερρών. Σύμφωνα με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, το δυστύχημα έγινε στη διάρκεια εργασιών μεταφοράς και τοποθέτησης των σάκων. Το νέο δυστύχημα ανεβάζει τον αριθμό των εργατών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο μεροκάματο σε δέκα, μέσα σε χρονικό διάστημα ενάμιση περίπου μήνα.

Στο μεταξύ, τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 47χρονου εργαζόμενου ως δύτη στις ιχθυοκαλλιέργειες του «Νηρέα» στην περιοχή της Λαγκάδας στη Χίο, που έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Παρασκευής, εκφράζει η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ο θάνατος του 47χρονου είναι εργατικό δυστύχημα. Το ότι ήταν εξωτερικός συνεργάτης με την εταιρεία του "ΝΗΡΕΑ" δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για το νέο εργασιακό έγκλημα (...) Ζητάμε να καταγραφεί ως εργατικό δυστύχημα και να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διαλευκανθούν τα αίτιά του από τις αρμόδιες αρχές».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org