ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πιέσεις και απειλές με φόντο ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες

Από πρόσφατη διαδήλωση στην Πιονγιάνγκ ενάντια στις απειλές Τραμπ

Copyright: AP

Από πρόσφατη διαδήλωση στην Πιονγιάνγκ ενάντια στις απειλές Τραμπ
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ - ΗΠΑ.--

Πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο καταβάλλουν τις τελευταίες μέρες, σε λεκτικό επίπεδο, οι ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Κίνας, ενώ η Γαλλία ενθαρρύνει την εμπρηστική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή με φόντο τις ευρύτερες γεωπολιτικές και μονοπωλιακές επιδιώξεις τους στην περιοχή.

Χτες, ο 64χρονος Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν Τζε Ιν απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος. «Δεν πρέπει να υπάρξει άλλος πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο. Παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα, το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά», δήλωσε ο Μουν σε τακτική συνάντησή του με υψηλόβαθμους συμβούλους του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην τρέχουσα κατάσταση με ηρεμία και υπευθυνότητα, με μια στάση που να είναι ισότιμη με τη δική μας». Κάλεσε, μάλιστα, υποκριτικά τη ΛΔ Κορέας να τερματίσει την «απειλητική» της συμπεριφορά, ενώ η κυβέρνησή του προγραμματίζει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση Τραμπ να πραγματοποιήσει από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας «Ulchi-Freedom Guardian», που έχουν χαρακτηριστεί από τις βορειοκορεατικές αρχές ως «επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου». Θυμίζουμε ότι η ΛΔ Κορέας, απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ περί «φωτιάς και οργής», ανταπάντησε ότι ετοιμάζει χτύπημα με πυραύλους στα 30-40 χλμ. από τη νήσο Γκουάμ που είναι αμερικανικό έδαφος.

Πάντως, έκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο απηύθυνε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της σινικής δημόσιας τηλεόρασης, ο Πρόεδρος Σι συνέστησε στον Αμερικανό ομόλογό του «αυτοσυγκράτηση», επισημαίνοντας πως «είναι προς το κοινό συμφέρον Κίνας και ΗΠΑ» η ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Αργότερα χτες, πάντως, το σινικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το Πεκίνο θα σταματήσει από τις 5 Σεπτέμβρη τις εισαγωγές άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος, αλιευμάτων και άλλων αγαθών από τη ΛΔ Κορέας, στο πλαίσιο εφαρμογής πρόσφατων οικονομικών κυρώσεων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συντονισμένες απειλές από Μακρόν - Τραμπ

Σε διαφορετικό ύφος κυμάνθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που επικοινωνώντας και αυτός τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντ. Τραμπ, κάλεσε «όλες» τις πλευρές να επιδείξουν «υπευθυνότητα και να αποτρέψουν κάθε κλιμάκωση των εντάσεων». Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν εκφράζει «ανησυχία για την επιδείνωση της βαλλιστικής και πυρηνικής απειλής που προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα, η οποία πλήττει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», ενθαρρύνοντας ουσιαστικά την εμπρηστική ρητορική του Αμερικανού ομολόγου του. Κατηγόρησε έτσι την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας ότι έχει εμπλακεί «σε επικίνδυνη κλιμάκωση, που συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των γειτόνων του, καθώς και για τη βιωσιμότητα του διεθνούς συστήματος μη εξάπλωσης». Κάλεσε δε και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να αντιδράσουν «με συντονισμένο, σθεναρό και αποτελεσματικό τρόπο, όπως το έχει κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου η Βόρεια Κορέα να επανέλθει χωρίς όρους στο δρόμο του διαλόγου».

Στη διάρκεια της ίδιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μακρόν, ο Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, εφόσον καταστεί αναγκαίο, να λάβουν «στρατιωτικά μέτρα» εναντίον της Πιονγιάνγκ.

Νωρίτερα, ο διευθυντής της CIA, Mάικ Πομπέο, δήλωσε ότι δεν θα ήταν έκπληξη γι' αυτόν αν η ΛΔ Κορέας έκανε άλλη μία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Τέλος, χτες εκπρόσωπος του Αμερικανού επιτελάρχη στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ ανακοίνωσε πως ο τελευταίος συναντήθηκε το περασμένο 24ωρο με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Μουν και με ανώτατους Νοτιοκορεάτες στρατιωτικούς αξιωματούχους, κατηγορώντας τη Βόρεια Κορέα πως «απειλεί τον κόσμο με το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα». Ο στρατηγός Ντάνφορντ αναμένεται στη συνέχεια να πραγματοποιήσει ανάλογες επαφές συνεχίζοντας την περιοδεία του στην περιοχή, σε Ιαπωνία και Κίνα.

ΚΕΝΥΑ
Η αντιπολίτευση αμφισβητεί την επανεκλογή Κενυάτα

Τουλάχιστον 24 οι νεκροί μετεκλογικής βίας

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

O ηγέτης του μεγαλύτερου μπλοκ της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα, συνεχίζει να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα των καλπών της 8ης Αυγούστου, που έδωσε τη νίκη στον μεγαλύτερο αντίπαλό του και επανεκλεγέντα Πρόεδρο, Ουχούρου Κενυάτα, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών αντίπαλων κομμάτων και της αστυνομίας ιδιαίτερα σε παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι (π.χ. Ματάρε, Κιμπέρα και Καουανγκουάρε), που μέσα στην τελευταία βδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 24 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Ο Οντίνγκα, μάλιστα, είπε πως θα ανακοινώσει σήμερα την πορεία που θα ακολουθήσει η παράταξή του και κάλεσε τους οπαδούς του να μην πάνε στις δουλειές τους. Παράλληλα, στέλεχος του εκλογικού του μπλοκ, NASA, επανέλαβε τις λοιδορίες περί εκλογικής νοθείας, δηλώνοντας «ανυποχώρητος». Πολλοί Κενυάτες, πάντως, φάνηκαν χτες να αγνοούν τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης περί πολιτικής ανυπακοής, πηγαίνοντας κανονικά στις δουλειές τους...

Ο Κενυάτης υπουργός Εσωτερικών Φρεντ Ματιάνγκι διαβεβαίωσε από τη μεριά του πως η αστυνομία δεν έκανε «δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον οποιουδήποτε διαδηλωτή οπουδήποτε στη χώρα», μολονότι φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου κατήγγειλε πως είδε αστυνομικούς να πυροβολούν προς την κατεύθυνση διαδηλωτών που έκαναν επεισόδια τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Κιμπέρα. Αντίθετα, απέδωσε τους νεκρούς στη δράση «εγκληματικών στοιχείων που επιχείρησαν να επωφεληθούν της κατάστασης, λεηλατώντας και καταστρέφοντας ιδιοκτησίες».

Δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με πρώτη τη Βρετανία, που είχε μετατρέψει την Κένυα σε αποικία της έως τις αρχές της δεκαετίας του '60, κάλεσαν την αντιπολίτευση να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και συνεχάρησαν τον Πρόεδρο Ουχούρου Κενυάτα για την επανεκλογή του. Συγχαρητήρια για την επανεκλογή του Κενυάτα έδωσε και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κένυας «να κοιτάξουν προς το μέλλον και να δουλέψουν μαζί».

Ας σημειωθεί, πάντως, πως η αντιπολίτευση στην Κένυα δεν αμφισβητεί μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και τον αριθμό των θυμάτων της μετεκλογικής βίας. Υποστήριξε έτσι ότι από τις σφαίρες αστυνομικών σκοτώθηκαν μέσα στην τελευταία βδομάδα πάνω από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, δίχως ωστόσο να δημοσιοποιήσουν τεκμήρια.

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Οι Κούρδοι επιμένουν για το δημοψήφισμα του Σεπτέμβρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Απέρριψαν Κούρδοι αξιωματούχοι τις προχτεσινές πιέσεις των ΗΠΑ να αναβάλουν το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη για ανεξαρτησία του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ. Ο Χοσιάρ Ζεμπάρι, στενός σύμβουλος του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, σχολιάζοντας το σχετικό αίτημα που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τόνισε ότι «ισχύει χωρίς καμία αλλαγή η ημερομηνία της 25ης Σεπτέμβρη».

Νωρίτερα, ο Ρεξ Τίλερσον είχε διατυπώσει αίτημα αναβολής του δημοψηφίσματος στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Κούρδο Πρόεδρο Μπαρζανί, εκτιμώντας ότι το δημοψήφισμα θα αποσπάσει την προσοχή από «περισσότερο επείγουσες προτεραιότητες», όπως είναι οι επιχειρήσεις με στόχο τη συντριβή των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

«Στο θέμα της αναβολής του δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος (Μπαρζανί) δήλωσε πως ο λαός της Περιφέρειας του Κουρδιστάν περιμένει εγγυήσεις και εναλλακτικές επιλογές για το μέλλον του», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από την κουρδική Προεδρία μετά το τηλεφώνημα του Τίλερσον, χωρίς να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για την αντίδραση του Κούρδου ηγέτη στο αμερικανικό αίτημα.

Ας σημειωθεί πάντως ότι οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας, που επίσης διαθέτουν σημαντικούς κουρδικούς πληθυσμούς στο έδαφός τους, αντιτίθενται στη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν και στις αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των Κούρδων του Ιράκ, Φάλαχ Μουστάφα Μπακίρ, μιλώντας σε κουρδικό ΜΜΕ υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι αντίθετο με τα συμφέροντα χωρών της περιοχής, ότι το ιρακινό Κουρδιστάν επιδιώκει «καλές σχέσεις γειτονίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης και του οφέλους», τονίζοντας: «Είμαστε εδώ για να κτίσουμε γέφυρες και μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι το μελλοντικό ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα είναι εταίρος και σύμμαχός τους»... Κάλεσε μάλιστα τις γειτονικές χώρες να μην επιμείνουν άλλο στη διατήρηση «της αποτυχημένης πολιτικής περί ενός Ιράκ», επαναλαμβάνοντας ότι επιδιώκει «φιλία και εταιρική σχέση με τη Βαγδάτη και όχι σύγκρουση».

ΣΥΡΙΑ
Σημαντική ανάκτηση εδάφους από τα συριακά στρατεύματα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αυξάνονται από σχεδόν όλες τις μεριές οι πιέσεις προς τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) και κυρίως από τον συριακό στρατό, που ανακατέλαβε το Σαββατοκύριακο και την τελευταία μεγάλη πόλη της επαρχίας Χομς, την πόλη αλ Σούχνα, που βρίσκεται 50 χλμ. ΒΑ της αρχαίας πόλης Παλμύρα και περίπου 50 χλμ. από τα διοικητικά όρια με την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, που θεωρείται τελευταίο «προπύργιο» των μισθοφόρων του ΙΚ και της «Αλ Κάιντα».

Συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επικαλούμενα στρατιωτική πηγή πως μισθοφόροι του ΙΚ σκοτώθηκαν και τα όπλα τους καταστράφηκαν στην πόλη αλ Σούχνα, περίπου 50 χλμ. βορειοανατολικά της αρχαίας πόλης της Παλμύρας. Επιπλέον δυνάμεις του συριακού στρατού εισήλθαν και σε περιοχές της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ από τις νότιες περιοχές της επαρχίας Ράκα, πέρα από ένα θύλακα στην πόλη Ντέιρ Εζόρ και μία παρακείμενη στρατιωτική βάση που ελέγχουν εδώ και καιρό. Μάλιστα, την Κυριακή, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, αναφερόμενος στις νικηφόρες επιχειρήσεις του συριακού στρατού και των ρωσικών δυνάμεων, τόνισε ότι μόνο μέσα στους τελευταίους δύο μήνες ο συριακός στρατός αύξησε κατά 2,5 φορές το έδαφος που έχει υπό τον έλεγχό του στην κεντρική Συρία.

Παράλληλα, φιλοαμερικανικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) Κούρδων και Αράβων συνεχίζουν την προσπάθεια για ανακατάληψη της πόλης Ράκα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ