ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΛΙΒΥΗ
Κόντρες για την εκμετάλλευση μεταναστών...

Χιλιάδες θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια να περάσουν στην Ευρώπη

Emilio Morenatti

Χιλιάδες θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια να περάσουν στην Ευρώπη
ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εντείνονται οι κόντρες που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις ιταλικές αρχές και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που έχουν μετατρέψει σε βιομηχανία τη «διάσωση» χιλιάδων μεταναστών στη Μεσόγειο, που προσπαθούν να φτάσουν, με κάθε μέσο και τρόπο, στην Ευρώπη, κυνηγημένοι από την τεράστια φτώχεια στις χώρες τους και τους πολέμους.

Αφορμή δίνει ο νέος «κώδικας» της ιταλικής κυβέρνησης, που απαιτεί, μεταξύ άλλων, από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) να μεταφέρουν στα πλοία διάσωσης που χρησιμοποιούν στη Μεσόγειο και ένοπλους αστυνομικούς. Αυτό ανάγκασε μέσα στο τελευταίο τριήμερο δύο διεθνείς ΜΚΟ να αναστείλουν τις θαλάσσιες επιχειρήσεις τους στην περιοχή.

Πρόκειται για τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και τη γερμανική οργάνωση αρωγής «See Eye», που απέρριψαν το ενδεχόμενο να υπογράψουν τον κώδικα της ιταλικής κυβέρνησης για τις συνθήκες διάσωσης μεταναστών, αποφασίζοντας να αναστείλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο. Δικαιολόγησαν επίσης την απόφασή τους λέγοντας ότι πέρα από την αντίθεσή τους την παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα σκάφη τους, έχουν να αντιμετωπίσουν την «εχθρική» στάση της λιβυκής ακτοφυλακής.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλος, δικαιολόγησε τον κώδικα δράσης των ΜΚΟ που επιβάλλουν οι ιταλικές αρχές και μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο», είπε ότι η παρουσία αστυνομικών «είναι επιπλέον εγγύηση για τους πρόσφυγες που διασώζονται, όπως και για το πλήρωμα». Υποστήριξε παράλληλα τη δράση του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού στα λιβυκά χωρικά ύδατα, λέγοντας ότι εξυπηρετεί την «καταπολέμηση των διακινητών».

Βεβαίως, η δράση του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού στα λιβυκά ύδατα δεν γίνεται για την «αντιμετώπιση» των δουλεμπορικών που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και πρόσφυγες. Χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τη δράση των εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών και προσφύγων για να προωθήσει πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ιταλικής αστικής τάξης και των μονοπωλίων της, όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί με τις επιχειρήσεις του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, πολλαπλασιάζονται και οι μπίζνες ιταλικών μονοπωλίων σε βάρος άλλων ανταγωνιστικών, όπως διαφάνηκε πριν λίγες μέρες με την ανάθεση του νέου αεροδρομίου της Τρίπολης σε ιταλική κοινοπραξία.

Πόλεμος μονοπωλίων πίσω από το νέο αεροδρόμιο

Ο Αλέσιο Μπουκαϊόνι, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας «Conosozio Aeneas», μιλώντας ως εκπρόσωπος της ιταλικής κοινοπραξίας AENEA, που κέρδισε στις αρχές του περασμένου Ιούλη την ανάληψη ανέγερσης του νέου διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης (στη θέση των παλιών εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν σε βομβαρδισμούς μεταξύ ομάδων ισλαμιστών το 2014), υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθούν «πολλές ευκαιρίες εργασίας» σε ντόπιες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Υποστήριξε ότι οι θέσεις εργασίας δεν θα αφορούν μόνο την περίοδο ανέγερσης του αεροδρομίου (με κόστος 79.000.000 ευρώ) που θα εξυπηρετεί διεθνή και εσωτερικά δρομολόγια, αλλά και την περίοδο λειτουργίας του.

Η ανάθεση του έργου, που εγκρίθηκε στις αρχές Ιούλη από αξιωματούχους της δοτής κυβέρνησης του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ, δόθηκε στην κοινοπραξία AENEA, στην οποία συμμετέχουν οι ακόλουθες πέντε εταιρείες: Η εταιρεία «Conosozio Aeneas», η εταιρεία «Gruppo Mazzitelli» με έδρα το Μπάρι, η μιλανέζικη εταιρεία «Αxitea SpA», που ειδικεύεται σε συστήματα ασφαλείας, η ρωμαϊκή κατασκευαστική εταιρεία «Two Seven Escape» και η συμβουλευτική εταιρεία «Lion Consulting».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης είχε παρθεί πριν την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2011. Αρχικά είχε εξασφαλίσει το έργο διεθνής κοινοπραξία μονοπωλίων που αποτελούταν από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία «Odebrecht», την εταιρεία διαχείρισης του Αεροδρομίου του Παρισιού και την τουρκική κατασκευαστική εταιρεία TAV με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

ΕΕ
Επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα

Κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός των ευρωπαϊκών και κινεζικών μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χάλυβα, ένα ζήτημα που αποτελεί σημείο έντονης διαμάχης και απασχόλησε ιδιαίτερα τους ηγέτες του G20 στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Αμβούργο. Η ΕΕ πολλές φορές είχε προειδοποιήσει την Κίνα για την πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητά της στο χάλυβα (σ.σ. η δυνατότητα να παράγει και να εμπορεύεται χάλυβα σε πολύ χαμηλό κόστος λόγω κρατικών επιδοτήσεων) και είχε απειλήσει με κυρώσεις.

Ετσι, η ΕΕ επέβαλε προσωρινούς δασμούς σε ορισμένες εισαγωγές κινεζικού χάλυβα στο όνομα της «προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό». Οι εισαγωγικοί δασμοί κυμαίνονται από 17,2% έως και 28,5% και αφορούν κινεζικούς χάλυβες με αντοχή στη διάβρωση. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε μετά από καταγγελία από την ένωση χαλυβουργικών εταιρειών «Eurofer», της οποίας μέλη είναι οι «ArcelorMittal», «ThyssenKrupp» και «Tata Steel Europe».

Οι εισαγωγές κινεζικών επικαλυμμένων, ανθεκτικών στη διάβρωση χάλυβα, έχουν αυξηθεί κατά 45% φέτος και αποτελούν το 51% των συνολικών εισαγωγών του προϊόντος της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η επενδυτική τράπεζα Jefferies. Οι εισαγωγικοί δασμοί της ΕΕ θα επηρεάσουν τον όμιλο «Hesteel», τον όμιλο «Shougang», τον όμιλο «Shagang» και αρκετές άλλες εταιρείες.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργάτες καθαριότητας

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργάτες διακομιδής των σκουπιδιών στην εταιρεία «Reno Norden», που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τον Ιούλη με απεργία και άλλες αγωνιστικές μορφές, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική Στοκχόλμη.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι έδειξαν με την παρουσία τους την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους, ενάντια στις προσπάθειες που γίνονται για μειώσεις μισθών και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και πρωτοβάθμια σωματεία από το χώρο του Μετρό, της Υγείας κ.λπ.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τη Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ενώ στους ομιλητές ήταν και ο Γιάννης Κωνστάντης, πρόεδρος του Συνδικάτου των εργαζομένων στο Μετρό της Στοκχόλμης. Το συνδικάτο στήριξε από την πρώτη στιγμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά και σε άλλους κλάδους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, όπως τους καθαριστές στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και τους λιμενεργάτες στο Γκέτεμποργκ.

Ο Γ. Κωνστάντης αναφέρθηκε στη στάση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (συμπεριλαμβανομένων των σοσιαλδημοκρατών και του Αριστερού Κόμματος), των αστικών ΜΜΕ, των καπιταλιστών και των εργατικών ομοσπονδιών που δεν στήριξαν τον αγώνα τους, αλλά αντίθετα άμεσα ή έμμεσα στήριξαν την εργοδοσία. Το Συνδικάτο των εργαζομένων στο Μετρό θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων όλων των κλάδων γιατί οι μάχες αυτές αφορούν όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους εργαζόμενους στη «Reno Norden». Πρέπει η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει ότι αυτή παράγει όλο τον πλούτο και αυτή πρέπει να τον καρπώνεται.

ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Στους 18 οι νεκροί από ένοπλη επίθεση

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.--

Σε τζιχαντιστές της οργάνωσης - «παρακλαδιού» της «Αλ Κάιντα για το Ισλαμικό Μαγκρέμπ», AQIM, στρέφουν τις υποψίες τους οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο για την ευθύνη της επίθεσης στο τουρκικό εστιατόριο «Aziz Istanbul Restaurant» που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου, με αποτέλεσμα το θάνατο 18 ατόμων (ο ένας Τούρκος υπήκοος) και τον τραυματισμό άλλων 20. Μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις από τους δράστες.

Η πολύωρη επίθεση τερματίστηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας με επέμβαση ειδικών δυνάμεων του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο και χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Επικοινωνιών, Ρεμί Νταντζινού, «τρομοκρατική». Σημειώθηκε σε απόσταση 200 μέτρων από το καφεστιατόριο στο οποίο είχαν εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση το Γενάρη του 2016 τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα για το Ισλαμικό Μαγκρέμπ» σκοτώνοντας 30 ανθρώπους και θέτοντας επί πολύωρη ομηρία πάνω από 170 άλλους.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Πιέσεις Τραμπ με μοχλό τα «πνευματικά δικαιώματα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζει τις πιέσεις έναντι του Πεκίνου ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με βασικό μοχλό, αυτή τη φορά, τα «πνευματικά δικαιώματα» αμερικανικών μονοπωλίων στην Κίνα.

Διεθνή δίκτυα, επικαλούμενα προσχέδιο υπομνήματος του Προέδρου Τραμπ προς τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, μετέδωσαν ότι του ζητά να εξετάσει εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις μεταβιβάσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας που επιβάλλουν οι κινεζικές αρχές στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Ανέφεραν μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Τραμπ αναμενόταν έως αργά χτες βράδυ να επικαλεστεί το άρθρο 302β του Εμπορικού Κώδικα των ΗΠΑ, που αναθέτει στον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο να εξετάσει εάν μπορεί να στοιχειοθετηθεί και να ξεκινήσει μια έρευνα.

Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης κατηγόρησαν παράλληλα το Πεκίνο ότι ασκεί «εμπορική πολιτική που επιδιώκει την απόκτηση και απορρόφηση της πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ και άλλων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο». Αμερικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι μία τέτοια αξιολόγηση θα μπορούσε να χρειαστεί κι ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί και κατόπιν να οδηγήσει ενδεχομένως σε κυρώσεις ή μέτρα αντιποίνων που θα ληφθούν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ή εκτός.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Δυτικές προτροπές για κυβέρνηση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή μέσω των πρεσβειών τους στην Πρίστινα, άσκησαν πιέσεις στα αστικά κόμματα του Κοσσυφοπεδίου που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν αυτοδυναμία στις τελευταίες εκλογές της 11ης Ιούνη να «τα βρουν» μεταξύ τους και να προχωρήσουν άμεσα στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Οι πιέσεις των πέντε χωρών που συμμετείχαν ενεργά στο τελευταίο αιματοκύλισμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας με τις ΝΑΤΟικές επιδρομές του 1999 εκδηλώνονται σε μία παρατεταμένη περίοδο έντασης και αδιεξόδων στα παζάρια που κάνουν τα μεγαλύτερα αστικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Νωρίτερα, αστυνομικοί στην Πρίστινα συνέλαβαν δύο Κοσσοβάρους Αλβανούς επειδή προσπάθησαν να στρατολογηθούν σε ομάδες των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ. Οι δύο συλληφθέντες προσπάθησαν να περάσουν στη Συρία μέσω Τουρκίας αλλά συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και απελάθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο μέσω Κωνσταντινούπολης. Εάν καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Οι αρχές στην Πρίστινα εκτιμούν ότι πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών πάνω από 70 Κοσσοβάροι Αλβανοί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ