ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 - Κυριακή 17 Αυγούστου 2014
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η κινητικότητα καλά κρατεί

Δεν «ησυχάζει» η κινητικότητα στο αστικό πολιτικό σκηνικό στο πλαίσιο της αναμόρφωσής του. Κινητικότητα η οποία διαπερνά όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που το συνθέτουν και έχουν κοινό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς.

Στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς (βλέπε: σοσιαλδημοκρατία) οι σχετικές διεργασίες έχουν φουντώσει με ζητούμενο τη διαμόρφωση ενός πόλου ικανού να συμβάλει αποφασιστικά στα εναλλακτικά σενάρια αστικής διακυβέρνησης και στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Η «πίτα» είναι πολύ συγκεκριμένη και πολλοί αυτοί που τη διεκδικούν, γεγονός που γεννά και οξύτατους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.

Η ΔΗΜΑΡ πασχίζει να κατοχυρώσει την ύπαρξή της, ενώ μαστίζεται από έντονες εσωτερικές διαφωνίες και το Συνέδριο του Σεπτέμβρη, κατά πάσα πιθανότητα, θα σηματοδοτήσει την παραπέρα συρρίκνωσή της καθώς η μειοψηφία έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει, ενώ δεν αποκλείει την αποχώρηση και ίδρυση ενός νέου φορέα.

Η προσπάθειά της να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσκρούει στην επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να κατοχυρώσει τον ηγεμονικό του ρόλο στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Αλλωστε, και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει, μέσω του συνεδρίου του φθινοπώρου, τη σύσταση ενός φορέα που, κατακτώντας την τρίτη θέση στις εκλογές, θα μπορεί να λάβει τη «διερευνητική εντολή», ώστε να προχωρήσει σε συμφωνίες με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποστάσεις από την «κεντροαριστερά» επιδιώκοντας να εκφράσει αυτός την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας, συνδυάζοντας «νέα» και παλιά υλικά. Σε αυτήν την κατεύθυνση μιλάει για «ανοιχτή πολιτική συμμαχιών», πρόσκλησης ουσιαστικά σε στελέχη της «παλιάς» σοσιαλδημοκρατίας και της «κεντροαριστεράς» για συμπαράταξη μαζί του στην προοπτική της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις προς τη ΔΗΜΑΡ για να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την Προεδρία της Δημοκρατίας, άρα και για το με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει στην παρούσα φάση. Οι 13 της βουλευτές είναι κρίσιμοι τόσο για την κυβερνητική πλειοψηφία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την αποφυγή και την πρόκληση εθνικών εκλογών, που επιδιώκουν αντίστοιχα οι δύο πλευρές. Μάλιστα, πληροφορίες λένε πως και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται τον Φ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη διαφορά ότι η Κουμουνδούρου θέλει εκλογή του από νέα Βουλή. Ακόμα κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να προτείνει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της.

Κανένα, πάντως, απ' τα δύο κόμματα δεν πορεύεται ανέφελα για την επίτευξη των στόχων του. Μερίδα του ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται στους σχεδιασμούς Βενιζέλου. Μόλις προχτές ο πρώην γραμματέας Μ. Καρχιμάκης εξέδωσε ανακοίνωση έντονα επικριτική για τους χειρισμούς του προέδρου του κόμματος. Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι σαφώς με μεγαλύτερη σύμπνοια δουλεύουν για να βάλουν στο χέρι την αστική διαχείριση, δεν λείπουν κόντρες και γκρίνιες από μερίδα του κόμματος που δεν καλοβλέπει την ανέλιξη των λεγόμενων ΠΑΣΟΚογενών, αλλά και στελέχη του αστικού πολιτικού συστήματος που περιμένουν στον προθάλαμο για οφίτσια. Αρχισαν δε να κυκλοφορούν και «φήμες» για «δελφίνους» που περιμένουν στη γωνία τον Αλ. Τσίπρα, έτοιμοι να τον αμφισβητήσουν, με την Ρένα Δούρου να σπεύδει πρώτη να διαψεύσει...

Αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να μπει «σφήνα» στους σχεδιασμούς των άλλων δυνάμεων της «κεντροαριστεράς» είναι το Ποτάμι, προς το οποίο φαίνεται να κατευθύνονται διάφοροι αδέσποτοι του χώρου και γυρολόγοι της πολιτικής. Ο Γ. Βούλγαρης των «58», η Α. Λυμπεράκη από τη «Δράση», ο πρώην γγ εσόδων Χ. Θεοχάρης, ο Πλ. Τήνιος απ' το αλλοτινό εκσυγχρονιστικό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Καφετζόπουλος απ' το ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Χρυσόγελος απ' τους Οικολόγους - Πράσινους, ο Σπ. Δανέλλης, προερχόμενος από ΣΥΝ, μετά ΠΑΣΟΚ με μια στάση πιο πρόσφατα στους «58», ο Ηλ. Μόσιαλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Παπανδρέου, ο Γ. Γεωργάτος απ' τη ΔΗΜΑΡ, ο Α. Δοξιάδης απ' τους «58» και άλλοι.

Το Ποτάμι τηρεί προς το παρόν αποστάσεις απ' τα άλλα κόμματα παρά τις προτάσεις συνεργασίας που δέχεται. Αλλοι λένε ότι επιθυμεί να δυναμώσει ώστε να επιβάλει τους όρους του, άλλοι ότι θέλει να κατακάτσει ο κουρνιαχτός αφού δεν έχει λόγο να σπεύσει να μοιραστεί τη «φθορά» άλλων κομμάτων.

«Αναδεύσεις» και στην κεντροδεξιά

Και η κεντροδεξιά όμως ψάχνεται και ψάχνει τρόπους ενίσχυσης της θέσης της στο αστικό πολιτικό σύστημα. Σχέδια συγκρότησης μιας ισχυρής παράταξης, η οποία θα απορροφήσει και πολιτικούς σχηματισμούς και στην οποία θα ηγεμονεύσει αποδίδονται στον Αντ. Σαμαρά. Προθέσεις άρσης της στήριξής τους στον Αντ. Σαμαρά, ακόμα και με παραιτήσεις τους απ' τη Βουλή, αποδίδονται σε στελέχη της ΝΔ, τα επονομαζόμενα και «Καραμανλικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις για συνέδριο «πανστρατιάς της κεντροδεξιάς» ή επανίδρυσης της «παράταξης», για τρόπους και μέσα ώστε να ανακτήσει η ΝΔ την επαφή με ένα τμήμα της κομματικής βάσης που την εγκατέλειψε ή τη στηρίζει κριτικά. Αλλωστε, διακηρυγμένος στόχος του είναι η σύμπραξη των ευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, η δημιουργία μιας «μεγάλης αστικής παράταξης».

Στους σχετικούς σχεδιασμούς μένει να φανεί ο ρόλος που θα παίξουν στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, που εμφανίζεται οργισμένη επειδή δεν προτάθηκε για τη θέση επιτρόπου στην ΕΕ, αλλά και ο Γ. Καρατζαφέρης που έχει επανέλθει στο αστικό πολιτικό σκηνικό διεκδικώντας ρόλο και φέρεται να προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τη ΝΔ. Σε τροχιά προσέγγισης με το κυβερνών κόμμα φέρεται να βρίσκονται και στελέχη των ΑΝΕΛ, το μέλλον των οποίων είναι άδηλο, με τον Π. Καμμένο να δέχεται πολλές επικρίσεις.

Κι επειδή ο «λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», η κινητικότητα φαίνεται να ευνοεί κινήσεις κι από άλλες πλευρές, όπως του Τ. Μπαλτάκου. Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης συνεχίζει τις επαφές του (πρόσφατα συνάντησε τους Χρήστο Ζώη και Βασίλη Καπερνάρο και κατ' ιδίαν τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο), κινούμενος με γνώμονα το 16,5% του εκλογικού σώματος που είναι στα δεξιά της ΝΔ, όπως υποστηρίζει. Ο ίδιος λέει ότι δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παραπέμπει για εξελίξεις στο φθινόπωρο και χαρακτηρίζει μονόδρομο την ίδρυση νέου κόμματος αν η ΝΔ «δεν κάνει την αναγκαία δεξιά στροφή».

Λέγεται μάλιστα ότι το κόμμα που θέλει να δημιουργήσει θα υψώσει αντισυστημική «παντιέρα», την ώρα που δημοσιεύματα στον Τύπο αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος είναι χωμένος μέχρι τα μπούνια στο σύστημα έχοντας στενές επαφές με επιχειρηματικές οικογένειες περιωπής (Γιαννακόπουλοι, Αγγελόπουλοι). Πάντως, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι απλά ο πρώην γγ της κυβέρνησης υπενθυμίζει την παρουσία του με το σχετικό θόρυβο που προκαλεί καθώς αναζητά ένα ρόλο στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σκηνικό, κι αυτός δεν είναι ο ρόλος του αρχηγού κόμματος.

Πατριδογνωμόνιο
«Λαϊκό διδακτορικό» πίστεως...

Η άγνοια στις μέρες μας αντιμετωπίζεται με την απλούστευση ή και την υπεραπλούστευση εννοιών, θέσεων και γνώσεων. Αυτό είναι το φριχτό λίπασμα που ρίχνεται με τους τόνους στο έδαφος της γενικευμένης κρίσης. Ρουφάει τα μυαλά και την κριτική ικανότητα των ανθρώπων με ταχύτητες μεγαλύτερες από την οικονομική και ηθική μας αφυδάτωση. Για να παταχτούν τα ζιζάνια της αμφισβήτησης, οι οξύτητες του φυσικού ανθρωπισμού, που έχει σπόρους σε κάθε κοινωνικό ον, για να στρογγυλευθούν τα «πρέπει» και να αναδειχτούν τα υπαγορευμένα «θέλω» των μαζών, η πραγματική παιδεία υποχωρεί ραγδαία σε προ-γουτεμβέργιες μεθόδους «αποκάλυψης και διάδοσης της μόνης συμφέρουσας την άρχουσα τάξη αλήθειας».

Σ' αυτό το εξαρτημένο από καπιταλιστικά ιδεολογηματικά δηλητήρια - φυτοφάρμακα έδαφος, η ακροδεξιά και η νομιμοποιημένη δεξιά πατούσαν ανέκαθεν στέρεα και αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας ψήφους και ανοχή στα ...βασανιστήρια. Το υπερόπλο της ήταν πάντα ο θρησκευτικός μανδύας και οι αυτοκρατορικές υπερδυναμικές εντολές «εκ θεού», όταν ξεπερνούσαν τα όρια της βαρβαρότητας. Τα σημεία γίνονταν τέρατα. Ημισέληνος εναντίον σταυρού κλπ., κλπ. Ετσι εκατό χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο της σύγχρονης εποχής, η διανόηση - τρομάρα μας δηλαδή με τον όρο... - δέχεται ασκαρδαμυκτί τον Χάντιγκτον και τον Φουκουγιάμα! Γιατί, άμα δεν το κάνει, πλημμυρίζοντας το πόπολο στο διαδίκτυο με ιστορικές και επιστημονικές πληροφορίες, που μετατρέπουν την άγνοια σε τάχα μου δήθεν «λαϊκό διδακτορικό», δεν μπορεί μήτε να στηρίξει μήτε να συνεχίσει τις γιγάντιες γεωπολιτικές μεταβολές χωρίς φανατισμένα θρησκευάμενα πλήθη.

Το ειδικό βάρος των θυμάτων καθορίζεται στις αρχές του 21ου αιώνα (!) από το θρησκευτικό βωμό όπου πέφτουν τα κομμένα κεφάλια και τα διαμελισμένα μωρά. Για να στηρίξεις τους ναζιστές της Ουκρανίας ως Ευρωπαίος, βγάζεις σβάστικες στους δρόμους της Βηθλεέμ. Ξεφτιλίζεις το πολιτικό ζήτημα που λέγεται ολοκαύτωμα εθνικοποιώντας το. Εξοπλίζεις Κούρδους ως Αμερικανός να σου κάνουν τη βρωμοδουλειά στο Ιράκ. Θρηνείς για τα πεντακόσια γυναικόπαιδα Γεζίντι όσο για έναν «ήρωα επιβάτη» που βρέθηκε καταρριφθείς σε αυτονομιστικό χωράφι του πρώην σιδηρού παραπετάσματος. Και, τέλος, σώζεις μουσουλμάνους που κυνηγιούνται από φανατικούς μουσουλμάνους με ελικόπτερα. Μόνο που τα δείχνει το CNN να εκκενώνουν βουνά από γυναικόπαιδα, όπως το έσκαγαν στο Βιετνάμ οι σπορείς του πορτοκαλί παράγοντα... Τώρα σωτήρες οι πρώην ολετήρες.

Ετσι απευθυνόμενη στο θυμικό των μαζών, η ενσωματωμένη στη διαχείριση Αριστερά ανεβάζει το επίπεδο των χάπενινγκ. Τσαμπουνάει μεγαλοστομίες περί εθνικής ανεξαρτησίας, διεκδικούμενης με ελιγμούς και γλειψίματα στα Ευρωαφεντικά κι ύστερα γράφει γράμμα στον ορθόδοξο Ρώσο ηγεμόνα να λυπηθεί τα ροδάκινα. Και για να πιάσει το παρακάλι και να μην τρωθεί η αριστερή περηφάνια, του θυμίζει πως έχει επισκεφτεί κι ο ίδιος το όρος που θρέφει ρασοφόρους ζαπατίστας... Ελεος! Πώς να μην μπερδέψεις τον Αθω ύστερα με τον Αθω απ΄τους τρεις σωματοφύλακες, αναζητώντας Αραμι με παλαιστινιακή μαντήλα, Πόθο με κιπά, για να βγαίνεις εσύ Ντ' Αρτανιάν.

ΥΓ: Με την ευκαιρία των χάπενινγκ τύπου μοναχική προσευχή, να εδώ μια «κοσμική» πληροφορία που μπορεί και να φανεί χρήσιμη σε άγιους πατέρες και άγιους τουρίστες πίστεως: Τα διαμονητήρια για το Περιβόλι της Παναγιάς (σα να λέμε βίζα) έχουν βγει στη μαύρη αγορά από ημιφαλιρισμένους τουριστικούς πράκτορες της πρώην Σοβιετίας σε αγαστή συνεργασία με ντόπιους μάγκες της τουριστικής αρπαχτής. Από 25 ευρώ έχουν φτάσει να πωλούνται από 400 ως και 1.400! Βόηθα, Παναγιά μου.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Την Κυριακή οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944 διοργανώνει τις Κυριακές 17 και 24 Αυγούστου το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

  • Την Κυριακή 17/8, με αφετηρία την πλατεία Αγίου Νικολάου στις 6 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφανιών σε διάφορα σημεία της πόλης, συνδεδεμένα με τον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών (Μνημείο Ομήρων Γερμανίας στο πρώην Νεκροταφείο Νεάπολης, πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη, Αρμένικα, πλατεία Ηρώων, Γέμελου και Μενεμένης, Κασταμονής και Ιωνίας). Στις 8.15 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο χώρο της Μάνδρας, όπου θα μιλήσει εκπρόσωπος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
  • Την Κυριακή 24/8, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη). Μετά τις ομιλίες και την κατάθεση στεφανιών εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του ΚΚΕ, θα γίνει πορεία στο χώρο του κοινοτάφιου στο Γ' Νεκροταφείο, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κατατεθούν στεφάνια και θα αναγνωστεί προσκλητήριο των νεκρών.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org