Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009 - αριθ. φύλλου: 10449

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Από τη «Μεγάλη Ιδέα» στην απόλυτη τραγωδία

1919: Ελληνικά στρατεύματα στη Σμύρνη
1919: Ελληνικά στρατεύματα στη Σμύρνη
Στις 15 Μάη 1919 άρχισε η απόβαση ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Μια τυχοδιωκτική εκστρατεία για την προώθηση των επιδιώξεων του αγγλογαλλικού ιμπεριαλισμού. Στις 14 Αυγούστου 1922 η Ελλάδα ήταν ήδη ο μεγάλος χαμένος. Ολες οι μερίδες της άρχουσας τάξης προσδοκούσαν - μέσα από τον πόλεμο για το μοίρασμα της ιμπεριαλιστικής λείας - να προσαρτήσουν νέα εδάφη στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη της Ελλάδας συνδεόταν με την απελευθέρωση νέων εδαφών από τον τούρκικο ζυγό. Μια τέτοια προοπτική είχε αντιφατικό χαρακτήρα. Σε σχέση με την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού από εδάφη που ήταν υποδουλωμένα, είχε προοδευτικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως, η πρόσδεση της αστικής τάξης στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της εποχής, αλλά και το γεγονός ότι η αστική τάξη ήταν ήδη αντιδραστική, προσέδιδε αντιδραστικό χαρακτήρα στην προσάρτηση εδαφών. Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι ιμπεριαλιστές που είχαν σπρώξει την αστική τάξη σ' αυτόν τον τυχοδιωκτισμό αλλάζουν τακτική για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους και αφού το καθεστώς του Κεμάλ βγαίνει νικητής, με τη στάση τους, συμβάλλουν στη Μικρασιατική Καταστροφή μ' όλες τις γνωστές για το λαό συνέπειες.

Λιμάνι Σμύρνης:Προδιαγεγραμμένο το τραγικό τέλος της εκστρατείας
Λιμάνι Σμύρνης:Προδιαγεγραμμένο το τραγικό τέλος της εκστρατείας

ΣΕΛ.  11  -  14


«ΝΙΚΑΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009»
Ουσιαστική πρόταση ψυχαγωγίας

Αξιόλογες μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, αλλά και ενδιαφέροντα θεματικά αφιερώματα θα φιλοξενηθούν στο Κατράκειο Θέατρο και στο Δημοτικό Κηποθέατρο, από 26/8 - 30/9.


ΣΕΛ.  4  -  5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το μέρος και το όλον μιας εικόνας

Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες σε διάφορες κλίμακες, ανασυνδυάζοντας τις επιμέρους πληροφορίες σε διάφορες φάσεις επεξεργασίας, ώστε να σχηματιστεί η τελική εντύπωση της μιας ενοποιημένης εικόνας στο μυαλό μας.


ΣΕΛ.  7
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Την καταγράφουν για να την παραδώσουν στους ιδιώτες

Με στόχο την «αξιοποίηση», δηλαδή το ξεπούλημα, της δημοτικής περιουσίας, ολοκληρώθηκε μελέτη, για λογαριασμό της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που καταγράφει τα ακίνητα των δήμων.


ΣΕΛ.  24
ΑΡΧΑΙΑ ΒΑΒΥΛΩΝΑ
Ο πόλεμος την μετέτρεψε σε «γκαράζ»

Από το 2003, οπότε ξεκίνησε η επίθεση και η κατοχή του Ιράκ, η Βαβυλώνα άρχισε να λαμβάνει «εμβληματικές» διαστάσεις για το πώς αντιλαμβάνεται στην πραγματικότητα ο ιμπεριαλισμός την πολιτιστική κληρονομιά των λαών. Ακόμη και αυτήν που υποτίθεται ότι «προστατεύεται» από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως συμβαίνει με πολλά από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσοποταμίας.


ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ