ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ανάγκη για αύξηση των χώρων αξιοπρεπούς διαβίωσης

Σημαντικά προβλήματα για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα

Πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στη Μόρια

Eurokinissi

Πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στη Μόρια
Η αύξηση των νεοεισερχόμενων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στον Εβρο, από τις αρχές του 2018, είχε ως αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό των κέντρων προσωρινής φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπου οι συνθήκες υποδοχής αντί να βελτιώνονται χειροτερεύουν, σύμφωνα με την «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (οργάνωση που παρέχει νομική υποστήριξη στους πρόσφυγες). Χαρακτηριστικό είναι ότι στήθηκαν πάλι σκηνές στη Μαλακάσα, για πρώτη φορά μετά την αναστολή της λειτουργίας του τελευταίου κέντρου με σκηνές στο Δερβένι (Β. Ελλάδα) το χειμώνα του 2017. Επίσης, το κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα, το οποίο έκλεισε τον περασμένο Νοέμβρη, άνοιξε πάλι το Μάρτη και έχουν μεταφερθεί εκεί πολλοί ευάλωτοι πρόσφυγες, παρόλο που δεν υπάρχει συνεχής παροχή ιατρικής και ψυχιατρικής περίθαλψης και η μετάβαση σε νοσοκομεία είναι δύσκολη. Σήμερα, μόνο 3 από τα 26 αυτά κέντρα φιλοξενίας έχουν συσταθεί νόμιμα, γεγονός που καθιστά πολύ προβληματική τη διαχείρισή τους και την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του OHE για τους Πρόσφυγες, 17.200 άνθρωποι ζουν σε αυτά τα κέντρα.

Οι υποτυπώδεις σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες υποδοχής σε αυτά τα κέντρα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ευάλωτες περιπτώσεις, όπως αυτές θυμάτων βασανιστηρίων, ατόμων με αναπηρίες και εγκύων, δεν θα έπρεπε να παραπέμπονται σε τέτοιους χώρους. Παράλληλα, η κατοχή νομιμοποιητικών εγγράφων, όπως η κάρτα αιτούντος άσυλο, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διαμονή στα κέντρα της ενδοχώρας. Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση των εγγράφων αυτών, πολλοί πρόσφυγες, ακόμη και ιδιαίτερα ευάλωτοι, καταλήγουν άστεγοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την απεργία πείνας προσφύγων με αίτημα την οικογενειακή επανένωση, τον προηγούμενο Νοέμβρη

Eurokinissi

Από την απεργία πείνας προσφύγων με αίτημα την οικογενειακή επανένωση, τον προηγούμενο Νοέμβρη
Από έρευνα που πραγματοποίησε η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» από τα τέλη Ιούνη έως τα τέλη Ιούλη σε καταυλισμούς στην Αττική και Βοιωτία (η οποία έρευνα περιλάμβανε συνεντεύξεις με πρόσφυγες που διέμεναν στα κέντρα φιλοξενίας σε Οινόφυτα, Ελευσίνα, Μαλακάσα, και με πρόσφυγες που είχαν κατασκηνώσει μπροστά από το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα) προκύπτει ότι: Πολλοί από τους ερωτηθέντες, που ήταν εξαιρετικά ευάλωτοι, μίλησαν για υπερπληθυσμό, έλλειψη ιδιωτικότητας, ανησυχίες για την ασφάλεια, σκηνές πλημμυρισμένες με νερό της βροχής, έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, δυσκολίες πρόσβασης στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα. Οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων εγκύων ή νεαρών μητέρων και των οικογενειών τους, αναφέρθηκαν σε αποβολές, οι οποίες συνδέονται με τις συνθήκες διαβίωσης, και εξέφρασαν φόβο για την ασφάλειά τους. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι σε τρία από τα τέσσερα κέντρα φιλοξενίας, οι πρόσφυγες έχουν προβεί σε επανειλημμένες διαμαρτυρίες τους τελευταίους μήνες για τις κακές συνθήκες διαβίωσης.

Ενδεικτικά είναι τα όσα περιέγραψε από τον καταυλισμό της Ελευσίνας γυναίκα από το Ιράκ, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη: «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι έγκυος εδώ... Το κέντρο βρίσκεται σε βιομηχανική περιοχή στο λιμάνι. Μυρίζει πετρέλαιο όλη μέρα. Υπάρχουν πολλές έγκυες γυναίκες εδώ και πολλές είχαν αποβολές. Είμαστε πολύ μακριά από τα πάντα. Είμαστε επίσης πολύ μακριά από το νοσοκομείο. Ο γιατρός επισκέπτεται το χώρο μόνο τις πρωινές ώρες και δεν υπάρχει γυναίκα γιατρός...».

Αστεγοι 15% των ασυνόδευτων ανηλίκων

Ελλείψεις σε δομές και χρηματοδότηση, αβεβαιότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, καθώς και το τεράστιο κενό σε φροντιστές για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά προσφύγων, αναδείχθηκε σε πρόσφατο συνέδριο για τις συνθήκες διαβίωσης των ασυνόδευτων ανήλικων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν: Πάνω από το 35% των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι παιδιά προς οικογενειακή επανένωση, ενώ το 15% διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη χώρα μας βρίσκονται 3.670 ασυνόδευτα παιδιά. Το 38,54% προέρχονται από το Πακιστάν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν το «προφίλ» του πρόσφυγα. Το 55% των ασυνόδευτων έχουν το αίτημα να παραμείνουν στην Ελλάδα. Επίσης, για πρώτη φορά έγινε αποδοχή από χώρα (συγκεκριμένα από την Πορτογαλία) 5 ασυνόδευτων παιδιών από το Αφγανιστάν τα οποία δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και δεν έχουν κανένα συγγενή σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οπως αναφέρθηκε, υπάρχουν «εκατοντάδες άλλα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας και συχνά διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες, λόγω έλλειψης θέσεων σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα χέρια διακινητών. Μένουν στο δρόμο ή σε καταυλισμούς».

Οι αργές διαδικασίες ασύλου και οικογενειακής επανένωσης, λόγω και των παραπάνω ελλείψεων, οδηγούν πολλές φορές κάποια παιδιά να φεύγουν και να μην περιμένουν τις διαδικασίες, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό. Γίνεται προσπάθεια για να ενταχθούν τα παιδιά μέσα από την εκπαίδευση. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό των παιδιών δεν απολαμβάνουν κάποια τυπική ή άτυπη εκπαίδευση, γιατί είτε δεν υπάρχουν θέσεις σε διαπολιτισμικά σχολεία σε τμήματα ένταξης είτε δεν είναι σταθερές οι συνθήκες ζωής του παιδιού από τη στιγμή που φτάνει στη χώρα.

Η Μονάδα Δουβλίνου της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου κατέγραψε το 2017 2.500 αιτήματα διεθνούς προστασίας ανηλίκων, όπου το 70% αφορά υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ
ΦΩΤΟ

Δώρο γιορταστικής μνήμης για τη συναγωνίστρια ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, προσφορά μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου στο 100χρονο αγαπημένο, ακούραστο, αγωνιστικό ΚΚΕ, 100 ευρώ.

Ο σύζυγος, Νώντας Χαϊδεμένος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ