ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η φτηνή εργασία και οι περικοπές στις παροχές «εκτόξευσαν» την ανταγωνιστικότητα

Παρουσιάζονται στοιχεία από μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων

Τα γραφεία εύρεσης εργασίας προσφέρουν όλο και περισσότερο θέσεις μερικής απασχόλησης
Τα γραφεία εύρεσης εργασίας προσφέρουν όλο και περισσότερο θέσεις μερικής απασχόλησης
Η φτηνή εργατική δύναμη, σε συνδυασμό με το «άνοιγμα» αναδυόμενων αγορών στην Ασία και άλλους παράγοντες, «εκτόξευσαν» τη γερμανική καπιταλιστική οικονομία, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων με τίτλο «Ο μύθος Χαρτζ: Μια προσεκτική ματιά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στη Γερμανία».

Το 2003, επί καγκελαρίας του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, άρχισε να εφαρμόζεται στη Γερμανία η λεγόμενη «Ατζέντα 2010», με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας και να μετατρέψει τον «ασθενή της Ευρώπης» στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Μέρος της «ατζέντας» ήταν και οι «μεταρρυθμίσεις Χαρτζ» (Hartz IV), παίρνοντας το όνομά τους από τον Πέτερ Χαρτζ, πρόεδρο της Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Σρέντερ.

Ενδεικτικά, τα μέτρα αυτά εισήγαγαν αντικίνητρα για «πρόωρη συνταξιοδότηση», μείωσαν τις συντάξεις και άνοιξαν το δρόμο για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιδότησαν τις ήδη υπάρχουσες χαμηλόμισθες και συνήθως ανασφάλιστες θέσεις εργασίας (μίνι τζομπς), διευκόλυναν την πρόσληψη εργαζομένων ορισμένου χρόνου και μέσω εργολαβικών συνεργείων, έγιναν ευκολότερες και φτηνότερες για τις επιχειρήσεις οι απολύσεις. Ενδεικτικά, οι εργολαβικοί εργάτες αυξήθηκαν από περίπου 300.000 το 2003 σε 1 εκατ. το 2016. Το ποσοστό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ήταν ήδη υψηλό και αυξήθηκε περαιτέρω από 40% το 2003 στο 45% το 2015.

Επίσης, μέσω του «Hartz IV», «συγχώνευσαν» τα επιδόματα ανεργίας και πρόνοιας και οδήγησαν σε περιορισμό τους. Π.χ. η διάρκεια των επιδομάτων ανεργίας μειώθηκε από 32 σε 12 μήνες. Οι περικοπές στις παροχές ανεργίας πίεσαν μεγάλα τμήματα των εργαζομένων να δέχονται κακοπληρωμένες, προσωρινές και ελαστικές θέσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, «όποια δουλειά είναι διαθέσιμη πρέπει να γίνεται δεχτή, και μάλιστα αυτό έπρεπε αυστηρά να επιβληθεί».

Το 2002, λέει η μελέτη, οι εργαζόμενοι με μισθούς 400 - 450 ευρώ (μίνι τζομπς) ανέρχονταν σε 4,1 εκατ. και μόλις το 2005 είχαν αυξηθεί σε 5,1%. Η αύξηση παρατηρείται κυρίως σε άντρες που βρίσκονταν σε μαθητεία ή είχαν υψηλότερη εξειδίκευση, αυτοί άλλωστε ήταν και ο βασικός «στόχος» των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι τα μίνι τζομπς αντικατέστησαν θέσεις πλήρους εργασίας σε νοσοκομεία και στο λιανεμπόριο. Πάντως, σημειώνεται ότι στη Γερμανία ο διευρυμένος τομέας χαμηλόμισθων θέσεων εργασίας - ο μεγαλύτερος στην ΕΕ μετά τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Ρουμανία - προϋπήρχε των μεταρρυθμίσεων της «Ατζέντας 2010».

Μειώθηκε, ακόμη, το ποσό του επιδόματος ανεργίας, που ήταν στο 50% του καθαρού μισθού που έπαιρνε πριν ο άνεργος. Σήμερα το επίδομα «Hartz IV» των ικανών προς εργασία ανέρχεται σε μόλις 409 ευρώ. Μάλιστα, ο άνεργος, για να λάβει το επίδομα, θα πρέπει αρχικά να συντηρείται από τον/την σύζυγό του και να εξαντλήσει τις οικονομίες της οικογένειας για να λάβει τη βοήθεια. Γι' αυτόν το λόγο, οι Γερμανοί τα αποκαλούν «επιδόματα ξεγυμνώματος», επειδή πρέπει να μην έχει κανείς «στον ήλιο μοίρα» για να τα ...«δικαιούται».

«Ενας τεράστιος αριθμός ανθρώπων επηρεάστηκε», σημειώνει η μελέτη. Πριν τις μεταρρυθμίσεις, περίπου 4 εκατ. άνθρωποι είχαν παροχές (ανεργίας, πρόνοιας) που παρέπεμπαν στο προηγούμενο βιοτικό τους επίπεδο. Το 2008, ήταν λιγότεροι από 1 εκατ.

Επίσης, η μελέτη υπογραμμίζει ότι η προθυμία των εργατικών συνδικάτων και των συμβουλίων επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στις αντεργατικές απαιτήσεις ήταν καθοριστική για την καπιταλιστική ανάπτυξη της Γερμανίας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Τα συμβιβασμένα και εργοδοτικά συνδικάτα συναίνεσαν στο όνομα της ταξικής συνεργασίας και «κοινωνικής ειρήνης» και έπαψαν να διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Εξετάζονται αντίμετρα και κυρώσεις

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Με δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζακχάροβα, η κυβέρνησή της θα λάβει την ερχόμενη βδομάδα μια απόφαση για το εάν και πώς θα ανταποδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της διπλωματικής αντιπροσωπείας της στο έδαφος των ΗΠΑ. Οπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα μιας συνάντησης που θα έχουν στην Ουάσιγκτον, στις 17 Ιούλη, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Σάνον, όπου αναμένονται οι αμερικανικές προτάσεις.

Το όλο θέμα προέκυψε από την απόφαση της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, στα τέλη του περασμένου έτους, να απελάσει 35 Ρώσους για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι ήταν κατάσκοποι και από την απόφαση κατάσχεσης δύο διπλωματικών οικημάτων, με το αιτιολογικό ότι συνδέονταν με την ηλεκτρονική πειρατεία κομμάτων στις ΗΠΑ στη διάρκεια της εκστρατείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε αποφασίσει να μην προβεί αμέσως σε αντίποινα, λέγοντας ότι θα περιμένει να δει τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο τώρα η ρωσική πλευρά δηλώνει μέσω της Ζακχάροβα ότι «ο χρόνος τελειώνει».

Στα μέτρα που εξετάζονται είναι να απαιτηθεί η ισάριθμη μείωση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Στις ΗΠΑ συζήτηση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση νομοσχεδίου στο Κογκρέσο για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Ο Ρεπουμπλικάνος, Μπομπ Κόρκερ, που προεδρεύει στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, εκτιμούσε χτες ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει το νομοσχέδιο. Ενα από τα βασικά ζητήματα που έχουν προκαλέσει ανησυχία στις ενεργειακές εταιρείες, είναι η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο, η οποία απαγορεύει τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στην υλοποίηση ενεργειακών προγραμμάτων διεθνούς χαρακτήρα, όταν εμπλέκονται ρωσικές εταιρείες, κάτι που δεν είναι σπάνιο. Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο που έχει περάσει στη Γερουσία στις 15 Ιούνη (με ψήφους 98 υπέρ και 2 κατά) ως τροπολογία σε νομοσχέδιο κυρώσεων κατά του Ιράν, πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου το παζάρι συνεχίζεται.

Τα γερμανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν επισκέφτηκε ο Σταϊνμάγιερ

Τη συμμετοχή των «Ταλιμπάν» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ζήτησε ο Γερμανός Πρόεδρος

Τα γερμανικά στρατεύματα στο στρατόπεδο του Μασάρ - ι - Σαρίφ στο Αφγανιστάν επισκέφτηκε προχτές ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, καλώντας σε συμμετοχή των «Ταλιμπάν» στις ειρηνευτικές συνομιλίες, προκειμένου να είναι δυνατή η πολιτική συνεννόηση. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτήν την πραγματικότητα», είπε σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung».

Σε μια περίοδο που το Αφγανιστάν παραμένει στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΝΑΤΟ, Ρωσία, Κίνα), η γερμανική πλουτοκρατία «παρακολουθεί» τις εξελίξεις στενά, με δεδομένη τη μεγάλη σημασία της Κεντρικής Ασίας για τους ενεργειακούς «διαδρόμους» μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όταν στις αρχές Ιούνη είχε συμβεί η αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, κατά την οποία καταστράφηκε επίσης μέρος της γερμανικής πρεσβείας, ζήτησε συνομιλίες με τους «Ταλιμπάν».

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Σταϊνμάγιερ απαιτεί από την αφγανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των «Ταλιμπάν». Το ίδιο ισχυρίζεται και ο Γερμανός Ταξίαρχος, Αντρέ Μπόντεμαν, που ηγείται των γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Η Γερμανία θέλει να εδραιώσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν και ενδιαφέρεται για σταθεροποίηση της κατάστασης, προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Μιλώντας στους πάνω από 900 Γερμανούς στρατιώτες ο Φ. Β. Σταϊνμάγιερ παραδέχτηκε ότι «η αποστολή θα διαρκέσει περισσότερο απ' ό,τι ελπίζαμε και έχει εξελιχθεί διαφορετικά απ' ό,τι περίμεναν οι ιθύνοντες». Η ασφάλεια στη χώρα έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, σημειώθηκε. Ενώ η αντιμετώπιση των «Ταλιμπάν» είχε ανατεθεί - μετά το τέλος του 2014, όταν αποχώρησαν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα - στον τοπικό στρατό, τους τελευταίους μήνες διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν σύμφωνα με απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΠΓΔΜ
Δημοψήφισμα για την ονομασία επαναφέρει ο ΥΠΕΞ

«Για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, χρειαζόμαστε μια διαδικασία που δημιουργεί μια εθνική θέση γι' αυτό. Θα υπάρξει σίγουρα δημοψήφισμα», δήλωσε σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, προχτές στο περιθώριο της 4ης Συνόδου ΕΕ - Βαλκανίων στην Τεργέστη. Θυμίζουμε ότι τα Σκόπια προσβλέπουν σε μια ένταξή τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Για την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα ασκεί βέτο αν δεν υπάρξει λύση στην ονομασία.

«Παρακαλώ την Αθήνα να ξανασκεφτεί τι είδους γείτονα θέλει να έχει στα βόρεια σύνορά της. Αν θέλει να έχει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία που θα κυβερνάται ως κράτος δικαίου, τώρα είναι η ώρα να μας βοηθήσει και ίσως να μας αφήσει να μπούμε στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία του ΟΗΕ. Αυτή θα ήταν μια επένδυση σε ένα κλίμα, στο πλαίσιο του οποίου θα είναι δυνατή η αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων», είπε και πρόσθεσε ότι «θα είναι μια διαδικασία βήμα - βήμα».

Ερωτηθείς αν η χώρα του θα ήταν ανοιχτή κάποια μέρα να αλλάξει ονομασία, είπε: «Είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, που περιλαμβάνει συναισθήματα και ταυτότητα».

Οπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, θα έχει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μ. Νίμιτς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ