ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΤΟΝΜΠΑΣ
Σκληρό παζάρι και μέτρα κατά των κομμουνιστών

Η ευρω-αμερικανική πίεση στη Ρωσία, όπως αυτή καταγράφτηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, με τις σχετικές αποφάσεις που αυτή έλαβε, εστιάζει μεταξύ άλλων και στις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία. Οπως είναι γνωστό, δύο περιοχές (του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς έχουν αυτοανακηρυχθεί σε «Λαϊκές Δημοκρατίες». Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στον αστικό χαρακτήρα αυτών των καθεστώτων, που καθόλου δεν ταιριάζει με τον τίτλο που έχουν επιλέξει.

Οι δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες», που βρίσκονται στη «μυλόπετρα» των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, βρίσκονται σε μια διαρκή διαπραγμάτευση με την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Πότε ζητούν την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, που εκτιμούν πως θα τους δώσει τη δυνατότητα ευρείας αυτονομίας από το Κίεβο, μέχρι και την υπογραφή ξεχωριστών διακρατικών συμφωνιών, αλλά μέσα στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και πότε απειλούν πως θα προχωρήσουν σε νέες εκλογές, με στόχο τη διεθνή αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» τους.

Αυτή την περίοδο, προβάλλουν τη διεξαγωγή «προκαταρκτικών εκλογών» μέσα στον Ιούλη. Οχι, δηλαδή, κανονικών εκλογών, αλλά κάποιου ενδιάμεσου σταδίου τους.

Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε εμποδιστεί η κάθοδος των κομμουνιστικών οργανώσεων που υπάρχουν στις δύο περιοχές. Ωστόσο, τότε τρεις κομμουνιστές, συμμετέχοντας στις λίστες του Κινήματος «Δημοκρατία του Ντονέτσκ», είχαν καταφέρει να εκλεγούν, ενώ λίγο αργότερα ένας απ' αυτούς έχασε τη ζωή του σε εχθροπραξίες.

Στις αρχές (6) Μάη 2016, η βουλή της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, με έναν εντελώς απαράδεκτο και αυθαίρετο τρόπο, αποφάσισε να «τερματίσει πρόωρα τις αρμοδιότητες» των άλλων δύο εκλεγμένων κομμουνιστών βουλευτών, μελών της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, με το γελοίο σκεπτικό «της απώλειας της εμπιστοσύνης».

Πέντε μέρες αργότερα, στις 11/5, οι αρχές της ΛΔ του Ντονέτσκ επεδίωξαν, χωρίς επιτυχία, να αφαιρέσουν με βίαιο τρόπο τις κόκκινες σημαίες από ομάδα κομμουνιστών διαδηλωτών, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τη δεύτερη επέτειο της «ανεξαρτησίας» του Ντονέτσκ.

Σ' αυτές τις συνθήκες, προκύπτει το ερώτημα αν ο αντικομμουνισμός είναι ένα ακόμη «χαρτί», που οι αρχές του Ντονέτσκ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν στο παζάρι που διεξάγεται μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για το τελικό καθεστώς τους. Η εξέλιξη, σαφώς, και θα δείξει.

ΡΩΣΙΑ
Αντιδρά στη ΝΑΤΟική στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορά της

Από ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική
Από ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική
Το προχτεσινό Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε τις αντιθέσεις και τον ανταγωνισμό, αλλά ταυτόχρονα και μια διάθεση να εκτονωθούν οι εντάσεις. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, που συμμετείχε στο Συμβούλιο μετέφερε και αυτός το κλίμα της συνάντησης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η χώρα του δεν αποδέχεται την κατηγορία ότι «αυτή αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Αντίθετα, σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που απειλεί τη Ρωσία. Είπε συγκεκριμένα: «Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ χτίζει την πολιτική του αντιπαράθεση με μια ψεύτικη απειλή από τη Ρωσία και κάνει στρατιωτικές προετοιμασίες στα σύνορά μας. Αυτή η περιοχή (των βαλτικών χωρών και της Πολωνίας όπου θα αναπτυχθούν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα) μετατρέπεται σε προγεφύρωμα για αυξημένη στρατιωτική και πολιτική πίεση στη Ρωσία και δίνει στις σχέσεις μας με αυτά τα κράτη μια στρατιωτική διάσταση». Και συνέχισε «θεωρούμε αυτήν την προώθηση του ΝΑΤΟ μη βάσιμη, υπέρμετρη και αντιπαραγωγική που οδηγεί σε σύγκρουση, αδυνατίζει την πανευρωπαϊκή και περιφερειακή ασφάλεια και μας επιστρέφει σε σχήματα ασφάλειας που χαρακτήριζαν τον Ψυχρό Πόλεμο». Αναφέρθηκε, επίσης, στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα που είπε ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά. Βεβαίως, οι ρωσικές αιτιάσεις έχουν βάση, ωστόσο τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των μονοπωλίων και από τις δύο πλευρές, δηλαδή τα καπιταλιστικά κέρδη που υπερασπίζονται, είναι αυτά που τροφοδοτούν τις όποιες αντιπαραθέσεις και τους όποιους προσωρινούς συμβιβασμούς, όπως αυτά εκφράστηκαν και στη σύγκρουση στην Ουκρανία, που είναι το βασικό πρόσχημα το οποίο χρησιμοποιείται από τους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές.

Πάντως, και από τις δύο πλευρές επίσης φαίνεται ότι υπάρχουν σκέψεις προσέγγισης σε ό,τι αφορά τους κινδύνους ενός «ατυχήματος» από τη συσσώρευση τόσων οπλικών συστημάτων στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Βαλτική, όπου είναι συχνές οι υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών. Ο Ρώσος αντιπρόσωπος τόνισε ότι περιμένει απαντήσεις στην πρόταση για μέτρα αποφυγής ατυχήματος στη Βαλτική, όπως είναι η πρόταση της φινλανδικής κυβέρνησης να μη γίνεται καμία πτήση αεροσκαφών όλων των τύπων με κλειστούς αναμεταδότες, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για απόκρυψη από συστήματα ανίχνευσης. Ο Γκρούσκο σημείωσε ότι το θέμα εξετάζουν και στρατιωτικοί από τις δύο πλευρές, που συμμετείχαν και στο Συμβούλιο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προτείνει στη Γαλλία «αμυντική ένωση»

«Η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν να σφυρηλατήσουν μια στενότερη αμυντική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση», σημείωσε με έμφαση την Τετάρτη η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη συνέντευξη μετά την παρουσίαση της λεγόμενης Λευκής Βίβλου για την πολιτική ασφάλειας, που προωθεί ένα διευρυμένο ρόλο στο γερμανικό στρατό στο πλαίσιο των συμμαχιών που συμμετέχει η χώρα (ΝΑΤΟ και ΕΕ) αλλά όχι μόνο.

Η χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ήταν ιδιαίτερα καυστική για τη Βρετανία και ταυτόχρονα δήλωσε πως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να ηγηθούν των συζητήσεων με άλλες χώρες και να αξιολογήσουν τις διαθέσεις τους αναφορικά με κοινά σχέδια και το μακροπρόθεσμο στόχο προς μια αμυντική ένωση. Είπε χαρακτηριστικά: «Σας δηλώνω εκ πείρας πως στο παρελθόν η Βρετανία είχε αποσαφηνίσει πως δεν θα έκανε αυτά τα πράγματα. Αυτό παρέλυε την Ευρωπαϊκή Ενωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής της ασφάλειας. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει πως η υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει ανενεργή, αλλά αντ' αυτού χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτά τα μείζονα ζητήματα». Και η Γερμανίδα υπουργός προχώρησε με την πρόταση για «δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πολιτικοστρατιωτικού αρχηγείου, από όπου θα σχεδιάζονται ευρωπαϊκές αποστολές, καθώς και ένα ευρωπαϊκό ιατρικό σώμα στρατού».

Οι κινήσεις αυτές όπως και η ρητή διατύπωση που υπάρχει στη Λευκή Βίβλο για την ασφάλεια της Γερμανίας ότι «η Ρωσία αποτελεί απειλή» δείχνουν την προσπάθεια της Γερμανίας να αναβαθμίσει το ρόλο της στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τη δράση και του στρατού της ανά τον κόσμο, προς υπεράσπιση των συμφερόντων των δικών της μονοπωλιακών ομίλων.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

ΠΕΚΙΝΟ - ΜΑΝΙΛΑ.--

Το πόρισμα που εξέδωσε το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο (PCA) της Χάγης πρέπει να γίνει σεβαστό επανέλαβε χτες το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων, παρά την επίμονη άρνηση της Κίνας να αναγνωρίσει ως απόφαση τις ανακοινώσεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη και να επισημαίνει ότι αυτές δεν θα επηρεάσουν σε τίποτα τα κυριαρχικά και ιστορικά δικαιώματα που έχει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ).

Σε χτεσινή του παρέμβαση, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Περφέκτο Γιασάι, είπε ότι η Μανίλα θα θέσει το ζήτημα και στη Σύνοδο Ασίας - Ευρώπης (ASEM) που ξεκινά σήμερα στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική διακρατική συνάντηση που πραγματοποιείται μετά την έκδοση του πορίσματος του PCA το οποίο πρόσθεσε νέα δεδομένα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στη συγκεκριμένη Σύνοδο, τις Φιλιππίνες θα εκπροσωπεί ο Γιασάι και όχι ο Πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε, του οποίου ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι θέλει να μείνει κοντά στους συμπολίτες του, «στους πρώτους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του...».

Στο Πεκίνο, χτες, εξέδωσε ανακοίνωση η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου επισημαίνοντας κι αυτή με τη σειρά της ότι «η Κίνα έχει ιστορικά δικαιώματα στη ΝΚΘ. Καμία χώρα, οργάνωση ή οργανισμός δεν δικαιούται να αρνείται την εδαφική κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα που έχει η Κίνα στη ΝΚΘ». Υποστηρίζει μάλιστα ότι «αμελώντας την ιστορία και τα βασικά γεγονότα για τη ΝΚΘ, το Διαιτητικό Δικαστήριο παρερμήνευσε και κακοποίησε την εξουσία που δίνει η UNCLOS (σ.σ. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας) και επέκτεινε και υπερέβη αυθαίρετα τις αρμοδιότητές του...».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης και στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ, υποστήριξε ότι «η περιφερειακή ένταση και η στρατιωτική αντιπαράθεση είναι το τελευταίο που επιθυμεί η Κίνα», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι «οι χώρες εκτός περιοχής θα μπορέσουν να σεβαστούν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες της περιοχής και δε θα προκαλέσουν ένταση».

Την ίδια στιγμή, η Κίνα αναζητά τρόπους να δημιουργήσει ρήγματα σε τυχόν «συνεργασίες» που οι εξελίξεις ίσως ενισχύσουν, με δεδομένο ότι οι Φιλιππίνες δεν είναι η μόνη χώρα με την οποία έχει εδαφικές διαφορές στη ΝΚΘ. Ετσι, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, σε συνάντηση που είχε με το Βιετναμέζο ομόλογό του, Νγκουγέν Ξουάν Φουκ, ενόψει της σημερινής έναρξης της Συνόδου ASEM φέρεται να μετέφερε την ελπίδα του Πεκίνου, οι δυο χώρες να συντονιστούν για την από κοινού διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Τέλος, διπλωμάτες σχολίαζαν χτες σε διάφορα ασιατικά ΜΜΕ ως χαρακτηριστικό της κινεζικής διπλωματικής «κινητικότητας» το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρχε τοποθέτηση από την ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), αν και σε αυτήν συμμετέχουν αρκετοί από όσους διαφιλονικούν με την Κίνα για τμήματα της ΝΚΘ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ