ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης

Από τις δραστηριότητες της Τετάρτης ξεχωρίζει η ξενάγηση στις σήραγγες της Cu Chi, όπου γράφτηκαν λαμπρές σελίδες από την πάλη του βιετναμέζικου λαού

Του απεσταλμένου μας Γιώργου ΕΛΤΑΧΗΡ.--

Με τις συναντήσεις και τις άλλες δραστηριότητες που έγιναν την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Πόλη Χο Τσι Μινχ, ολοκληρώθηκε χτες η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε από το περασμένο Σάββατο στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής της τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από πρόσκληση του ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής και της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής και ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

Στις ιστορικές σήραγγες της Cu Chi

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στις ιστορικές σήραγγες της περιοχής Cu Chi, 70 χιλιόμετρα από την Πόλη Χο Τσι Μινχ (τότε Σαϊγκόν), ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης οι δραστηριότητες της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην περιοχή της μεγαλύτερης πόλης του Βιετνάμ.

Οι σήραγγες της Cu Chi αποτελούν ένα τεράστιο και σύνθετο δίκτυο υπόγειων στοών, που ξεκίνησε να φτιάχνει ο βιετναμέζικος λαός ήδη από το 1947 και τον πόλεμο ενάντια στη γαλλική αποικιοκρατία, για να συνεχίσει να τις αναπτύσσει μετά, για πάνω από δύο δεκαετίες, κατά τη διάρκεια του ηρωικού αγώνα του ενάντια στην αμερικάνικη ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Συνάντηση με την ηγεσία της Κομματικής Επιτροπής της Πόλης Χο Τσι Μινχ
Συνάντηση με την ηγεσία της Κομματικής Επιτροπής της Πόλης Χο Τσι Μινχ
Στην πλήρη ανάπτυξή τους, οι σήραγγες έφτασαν σε συνολικό μήκος 250 χιλιομέτρων, κάλυπταν μια περιοχή 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έφταναν μέχρι και τα τρία επίπεδα και φιλοξενούσαν κάτω από την επιφάνεια ουσιαστικά ολόκληρα χωριά μαχητών, με αποθήκες οπλισμού και όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για τον αντάρτικο στρατό τους, δημιουργώντας στην ουσία μια απελευθερωμένη περιοχή πίσω από τα μετόπισθεν του εχθρού.

Μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη Σαϊγκόν, αποτελούσαν ένα πραγματικό καρφί στο μάτι των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, που, παρά τις συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις τους και όσο κι αν βομβάρδιζαν και έκαιγαν με φλογοβόλα την περιοχή, δεν κατάφεραν να την ελέγξουν...

Τα παραπάνω στοιχεία, όπως και πολλές άλλες πλευρές αυτού του αγώνα που προκαλούν το θαυμασμό, είχε την ευκαιρία να δει η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, τόσο στο σύντομο ντοκιμαντέρ που της προβλήθηκε στην αρχή της ξενάγησης στο χώρο, με αρχειακό υλικό από την περίοδο του ένοπλου αγώνα, αλλά και κατεβαίνοντας και η ίδια σε τμήματα των τούνελ που έχουν διατηρηθεί και είναι ανοιχτά στο κοινό, δίνοντας στους επισκέπτες μια κατατοπιστική ιδέα για τον τρόπο που λειτουργούσαν.

Στοιχεία που ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, ήταν η πάνδημη συμμετοχή του λαού στην κατασκευή των στοών, με εντυπωσιακά αποτελέσματα παρά τα πρωτόγονα μέσα, η ευρηματικότητα για το καμουφλάρισμά των τούνελ, για τη χρησιμοποίηση των υπολειμμάτων από τις αμερικάνικες βόμβες, αλλά και για τη δημιουργία θανατηφόρων παγίδων για τις δυνάμεις του εχθρού που αποτολμούσαν να πατήσουν το πόδι τους στην περιοχή, η επίμονη προσπάθεια να συνεχίζονται οι γεωργικές καλλιέργειες και μέσα στη φωτιά του πολέμου, προκειμένου να μπορούν να τρέφονται οι αντάρτες.

Με την Κομματική Επιτροπή της Πόλης Χο Τσι Μινχ

Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στις σήραγγες στην περιοχή Cu Chi
Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στις σήραγγες στην περιοχή Cu Chi
Η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο Κομμουνιστικών Κομμάτων, καθώς και των δεσμών φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Βιετνάμ, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές στη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Κομματική Επιτροπή της Πόλης Χο Τσι Μινχ του ΚΚ Βιετνάμ, το απόγευμα της Τετάρτης. Παράλληλα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και τα ζητήματα των οικονομικών εξελίξεων στις δύο χώρες.

Ο Γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής της Πόλης Χο Τσι Μινχ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΒ, Dihn La Tang, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η πόλη που πριν 40 χρόνια είχε 4 εκ. κατοίκους, σήμερα έχει φτάσει τα σχεδόν 13 εκ. (σε σύνολο 90 εκατομμυρίων στο Βιετνάμ) και συνεισφέρει το 22% στο ΑΕΠ της χώρας. Μεγάλο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας καταλαμβάνει η βιομηχανία με 39% και οι υπηρεσίες με 59%, ενώ μόνο το 1% προέρχεται από την αγροτική παραγωγή.

Σημείωσε επίσης χαρακτηριστικά ότι οι κρατικές επενδύσεις αφορούν μόνο στο 16% του συνόλου των επενδύσεων, έναντι 26% που καταλαμβάνουν οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως ο ίδιος σημείωσε, τα νοσοκομεία και τα σχολεία είναι υποστελεχωμένα, ενώ σημαντικά είναι τα προβλήματα στους τομείς των μεταφορών και των δημόσιων συγκοινωνιών.

Ο Δ. Κουτσούμπας, από την πλευρά του, στάθηκε σε πλευρές της πείρας τόσο από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και από την ανάπτυξη μιας σειράς κλάδων. Σε ό,τι αφορά στην κρίση, στάθηκε στις δραματικές συνέπειες που είχε και έχει πάνω στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, τονίζοντας παράλληλα ότι η κρίση δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά συνδέεται άμεσα με τις οικονομικές εξελίξεις στο σύνολο της ΕΕ.

Από το κέντρο κατάρτισης παιδιών με αναπηρία και ορφανών, της Πόλης Χο Τσι Μινχ
Από το κέντρο κατάρτισης παιδιών με αναπηρία και ορφανών, της Πόλης Χο Τσι Μινχ
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι ακόμα και σε κλάδους που καταγράφουν και μέσα στην κρίση ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αυτό δε μεταφράζεται σε κάτι θετικό για το λαό. Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε τον κλάδο του Φαρμάκου, όπου την ίδια στιγμή που ενισχύονται τα κέρδη των μονοπωλίων, ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, αναγκάζεται να πληρώνει όλο και περισσότερα κ.ο.κ.

Συμφωνία, τέλος, εκφράστηκε και από τα δύο κόμματα στην ανάγκη οι εδαφικές διαφορές μεταξύ κρατών να λύνονται ειρηνικά, με βάση το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, με πολυμερείς διαπραγματεύσεις και αποφάσεις.

Σε κέντρο αποκατάστασης και κατάρτισης παιδιών με αναπηρία

Τελευταία δραστηριότητα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Βιετνάμ, ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη σε κέντρο αποκατάστασης και κατάρτισης παιδιών με αναπηρία, στην περιοχή της Πόλης Χο Τσι Μινχ.

Στις εγκαταστάσεις του ζουν και σπουδάζουν περίπου 120 παιδιά, ενώ στα 10 χρόνια της λειτουργίας του έχουν περάσει από αυτό πάνω από 2.000 παιδιά. Στόχος του κέντρου, μέσα από την εξειδικευμένη δουλειά που γίνεται στις διάφορες τάξεις του - μεταξύ των οποίων λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής, χειροτεχνίας, δημιουργίας κοσμημάτων, ραψίματος, τεχνολογίας και πληροφορικής, εκμάθησης φυσιοθεραπείας σε τυφλά παιδιά κ.ο.κ., ενώ το απόγευμα πραγματοποιούνται σχολικά μαθήματα - είναι τα παιδιά που έχουν κάποια αναπηρία ή μαθησιακή δυσκολία να μπορέσουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και τις γνώσεις τους, να μπορέσουν να ενταχθούν στην παραγωγική δραστηριότητα.

Συζητώντας με τους υπευθύνους του κέντρου, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε τη σημασία αυτής της δουλειάς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αποτελεί παράδειγμα, καθώς στην Ελλάδα από τα 250 χιλιάδες παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες που χρειάζονται ειδική εκπαίδευση και αγωγή, αυτήν τη στιγμή σε κάποια δημόσια ή ιδιωτική δομή πηγαίνουν το πολύ 20.000 παιδιά, ενώ και από αυτά τα παιδιά, πολλά είναι αυτά που τελικά μένουν εκτός, λόγω της απουσίας των απαραίτητων μέσων για τη μεταφορά τους.

Μετά την ενημέρωση από τους υπευθύνους, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί σε μια σειρά τάξεις και χώρους του κέντρου και να δει από κοντά τη σημαντική δουλειά που γίνεται σε αυτό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ