ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούλη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Κυριακή 15/7

Στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260) παίζεται (9 μ.μ.) το νέο θεατρικό έργο της Λένας Κιτσοπούλου «Αθανάσιος Διάκος/ Η επιστροφή». Κατά το έργο ο ήρωας - μάρτυρας του '21, λίγο πριν σουβλιστεί, σώζεται από έναν από μηχανής θεό, και ταξιδεύει στο χρόνο, με τη μνηστή του Κρυστάλλω για να καταλήξει στην Αθήνα του σήμερα... Σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, σκηνικά- κοστούμια Μαγδαληνής Αυγερινού, φωτισμοί Νίκου Βλασσόπουλου, μουσική επιμέλεια του θιάσου. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Εμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννος Περλέγκας.

Δευτέρα 16/7

«Ενθύμιον Σμύρνης» τιτλοφορείται η συναυλία - «ταξίδι» στην ελληνική παράδοση με τα τραγούδια της πατρίδας μας, (9 μ.μ.) στο «Βεάκειο» του Πειραιά, που οργανώνει ο Σύλλογος Οικογένειας «Νόστος» του ΚΕΘΕΑ, για την ενίσχυση του θεραπευτικού προγράμματός του. Τραγούδια από το Αιγαίο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ηπειρο, την Κρήτη, τον Πόντο, την Πόλη και τη Σμύρνη. Ερμηνεύουν: Γιώτα Νέγκα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σοφία Μάνου, Μαρία Χαλουλάκου. Συνοδεύει η 10μελής Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής της μητρόπολης Αθηνών.

Στα Κηποθέατρο Παπάγου, (9.15 μ.μ.) ο θίασος «Αιχμή» θα παρουσιάσει την αντιπολεμική τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες». Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος, σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης, σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης, κοστούμια: Ολγα Σχοινά, μουσική: Μιχάλης Γλυνιαδάκης, φωτισμοί: Στέφανος Κομιανός. Παίζουν: Φωτεινή Φιλοσόφου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ζαχαρίας Ρόχας, Κώστας Λάσκος, Γιώργος Γεωργίου, Χρήστος Κανέλλης, Μανώλης Σκιαδάς, Βασίλης Ασημακόπουλος, Γιώργος Χουσάκος και χορός ανδρών. Εισιτήριο 17 ευρώ. Ανεργοι, συνταξιούχοι, σρατιωτικοί 15 ευρώ. Παιδικό, μαθητικό, φοιτητικό 10 ευρώ.

Ανδριάνα Μπάμπαλη
Ανδριάνα Μπάμπαλη
Τρίτη 17/7

Στο «Βεάκειο» (9 μ.μ.) δίνουν συναυλία η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και η Ευανθία Ρεμπούτσικα, με τίτλο «Μπαχάρι, κανέλλα και γιορτή». Το δίδυμο αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει με συνθέσεις επηρεασμένες από την Ανατολή αλλά και τη Δύση.

Στο «Reddot» (Ευμολπιδών 24 και Τριπτολέμου, Γκάζι) εγκαινιάζεται (8.30 μ.μ.) η εικαστική έκθεση «Ιερά Οδός προς Αρρητη Κόρη» (διάρκεια έως 9/9). Πρόκειται για δημιουργία της χορογράφου - εικαστικού Αιμιλίας Μπουρίτη και της φωτογράφου Βούλας Ανδρώνη (εικαστική εγκατάσταση, βίντεο και έκθεση φωτογραφίας) με δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά το οδοιπορικό της Αιμιλίας Μπουρίτη κατά μήκος της Ιεράς Οδού, μέχρι την Ελευσίνα και ξεδιπλώνει παράλληλα το βιομηχανικό τοπίο της Δυτικής Αττικής. Η δεύτερη αφορά φωτογραφίες της Βούλας Ανδρώνη από το χοροθεατρικό δρώμενο «Αρρητη Κόρη».

Στο «Badminton» (9 μ.μ.) δίνει συναυλία η Ανδριάνα Μπάμπαλη. (Συναυλία θα δώσει και αύριο). Θα ερμηνεύσει τραγούδια όπως τα «Μοίρα μου έγινες», «Δες καθαρά», «Μαζί θεός», «Δεν είν' αργά», αλλά και καινούρια όπως: «Περιπλανώμενο» από το τελευταίο της cd: «Ο Τζον Τζον ζει» (Νίκος Μωραΐτης / Στάμος Σέμσης), «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου» (από τους τίτλους της σειράς «Το νησί»). Μια εξαίσια συλλογή τραγουδιών. Μαζί της ο Κρητικός λυράρης, Πάρις Περυσινάκης. Πιάνο - ενορχηστρώσεις: Ακης Κατσουπάκης, κρουστά: Γιώργος Τζανέτος. Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.

«Ιερά Οδός προς Αρρητη Κόρη»
«Ιερά Οδός προς Αρρητη Κόρη»
Τετάρτη 18/7

Στο Κηποθέατρο Παπάγου το θέατρο «Μεταξουργείο» παρουσιάζει (9 μ.μ.) την εξαιρετικά συγκινητική «Αγγέλα Παπάζογλου». Ο μονόλογος βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου. Η Αγγέλα, τυφλή στα τελευταία χρόνια της, αφηγήθηκε τη ζωή της στο γιο της, τον Γιώργη Παπάζογλου. Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας, σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας - Αννα Βαγενά, σκηνικά - κοστούμια : Μάριος Σπηλιόπουλος. Ερμηνεύει η Αννα Βαγενά. Αναγνώστρια η Γιασεμί Κηλαηδόνη. Εισιτήριο: 17 ευρώ. Ανεργοι, μαθητικό, φοιτητικό, πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών: 12 ευρώ.

Στο «Βεάκειο» (9 μ.μ.) δίνει συναυλία ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ξεσηκώνοντας το πιστό του κοινό, με την άγρια ποιητική χαρά που ξέρει να προκαλεί πάντα από σκηνής. Μαζί του, η πληθωρικού ταλέντου Ματούλα Ζαμάνη (τραγούδι) και πλήθος εξαιρετικών μουσικών.

Το θέατρο «Το τρένο στο Ρουφ» (9 μ.μ.) σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζει το διαδικτυακό (ελληνοαγγλικό) σάουντρακ «The art of sleep - η τέχνη του ύπνου» (2006), των Κορεατών YOUNG-HAE CHANG HEAVY INDUSTRIES. Ενα κείμενο που ακολουθεί το ρυθμό της μουσικής και αποτελεί τον καυστικό μονόλογο ενός άυπνου αφηγητή που αγωνιά για τη σημασία και το ρόλο της Τέχνης σήμερα.

«Αγγέλα Παπάζογλου»
«Αγγέλα Παπάζογλου»
Πέμπτη 19/7

Στο «Τρένο στο Ρουφ» (9 μ.μ.) δίνουν συναυλία οι «Carousel». Ενα μουσικό ταξίδι στη Βόρειο Μεσόγειο. Μέσα από πολυφωνίες, ήχους ακορντεόν, κιθάρας, κρουστών, μαντολίνου, «ταξιδεύουμε» στην Ελλάδα, στη Σικελία, στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, στις καντσονέτες και ταραντέλες της Νάπολης, σε Κορσική, Νότια Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Παρασκευή 20/7

Στην Επίδαυρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει (9 μ.μ.) την αριστοφανική κωμωδία «Ιππής». Μετάφραση-σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια Ντένυς Βαχλιώτη, χορογραφία Μπέτυς Δρασιμιώτη, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου, στίχοι Λίνας Νικολακοπούλου, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη. Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Τάκης Παπαματθαίου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιώργος Κούκος, Γιάννης Σαμσιάρης (κορυφαίος του Χορού). Η παράσταση θα επαναληφθεί και αύριο στην Επίδαυρο.

Στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου η ομάδα «ΑΣΙΠΚΑ» παρουσιάζει (9 μ.μ.) την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Μετάφραση Μίνου Βολανάκη, σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου, σκηνικά - κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, φωτισμοί Νύσου Βαλασόπουλου. Παίζουν: Ειρήνη Δράκου, Ρηνιώ Κυριαζή, Τάκης Μόσχος, Αντώνης Τσίλερ, Χρήστος Σουγάρης, Γιώργος Συμεωνίδης, Αλέξανδρος Τούντας. Η παράσταση θα επαναληφθεί και αύριο.

Η παράσταση «Το παρτάλι» φιλοξενείται (9 μ.μ.) στο Κυβερνείο της Αίγινας, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Θεάτρου του νησιού. Ερμηνεία Χρήστος Στέργιογλου, σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη, κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου.


«Ταξιδιώτης φωτογράφος»

Αίγυπτος (1949). Ο Ζαν Κοκτώ φωτογραφημένος από τον Δ. Παπαδήμο
Αίγυπτος (1949). Ο Ζαν Κοκτώ φωτογραφημένος από τον Δ. Παπαδήμο
«Ταξιδιώτηςφωτογράφος» τιτλοφορείται η αναδρομική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Παπαδήμου, που παρουσιάζει (έως 27/7, είσοδος ελεύθερη) το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Ολγας 108). Η έκθεση δίνει μια εικόνα του έργου του Παπαδήμου από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του με τη φωτογραφία, στην Αίγυπτο, μέχρι και το 1980.

Με 200 και πλέον φωτογραφίες, που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες και γεωγραφικά τη λεκάνη της Μεσογείου, με έμφαση στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. Τοπία και άνθρωποι από την έρημο, τον Νείλο, το Σινά, την Γκάνα, την Κύπρο, την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Ιδιαίτερη ενότητα συνιστούν τα πορτρέτα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και συγγραφέων (Μίνου Αργυράκη, Γιάννη Τσαρούχη, Ναταλίας Μελά, Ελλης Λαμπέτη, Γιώργου Σεφέρη, Λόρενς Ντάρελ, Ζαν Κοκτώ και πολλών άλλων).

Ο Παπαδήμος γεννήθηκε στο Κάιρο το 1918. Με τη φωτογραφία πειραματίστηκε από έφηβος. Στο διάστημα 1946 - 1956, ο Παπαδήμος ταξίδεψε στην Αίγυπτο, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και κατέγραψε τον άνθρωπο και τα έργα του. Από τη συνεργασία του με Βρετανούς, κυρίως, συγγραφείς προέκυψαν εκθέσεις και εικονογραφημένα ταξιδιωτικά βιβλία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, ως φωτογράφος ή βοηθός παραγωγής.

Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών «Εικόνες», «Ηώς» και «Ταχυδρόμος», του ΕΟΤ και του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το 1974 εξέδωσε το λεύκωμα «Η Ελλάδα που Φεύγει» (εκδόσεις «Ολκός»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ